İçeriğe atla

Ses miksajı

Ses miksajı, birden çok sesin bir veya daha fazla kanala toplanması süreci. Böylece dinleyicilerin beğeneceği bir miksaj elde edilir. Ses miksajı müzik, film, televizyon ve canlı performanslarda uygulanır. Bu süreci bir miksaj konsolu veya dijital ses iş istasyonu kullanan bir miksaj mühendisi yönetir.

Müzik

Çok kanallı kayıt çıkmadan önce, bir kaydın parçası olacak olan tüm sesler ve efektlerin miksajı bir canlı performans sırasında tek seferde yapılırdı. Miksaj tatmin edici olmadıysa veya müzisyenlerden biri bir hata yaptıysa istenen elde edilinceye kadar şarkının tekrar söylenmesi gerekirdi. Fakat çok kanallı kayıtla birlikte bir kaydın yapım aşaması üç aşamaya indi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Huber, David Miles (2001). Modern Recording Techniques. Focal Press. s. 321. ISBN 0240804562. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müzik albümü</span> kaydedilmiş müzik albümü

Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Farmakoloji</span> İlaçlarla ilgili biyoloji dalı

Farmakoloji ya da eczabilim günümüzdeki anlamıyla canlı organizmadaki ilaç etkilerini ve canlı organizmaya alınan ilaçların yapısını inceleyen bir bilim dalıdır. Yeni sentezlenmiş veya bitkilerden ayrıştırılmış maddelerin etkilerini biyolojik yapısını laboratuvar çalışmaları ile deney hayvanlarında, klinik araştırmalar ile insanlarda inceleyerek ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir tıp ve eczacılık bilimidir. Diğer bir deyişle, ilaçların yapımından, kullanıma sunulmasına, ilaçlar ile biyolojik dizgeler arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır. Farmakoloji, deneyleri ve canlılar üzerindeki araştırmalardan klinik uygulamaya değin uzanan bu karmaşık ve yoğun süreci birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları ile yakından bağlantılı yürütür.

<span class="mw-page-title-main">Ekosistem</span> Çevrelerinin cansız bileşenleri ile birlikte canlı organizmalar topluluğu

Ekosistem, belirli bir kısımda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlerdir. Ekosistem aynı zamanda bir besin ağı ile şekillenmektedir. Ekosistem, küresel ölçekte bir düzeni ifade etmekle beraber yerel ve korunaklı bir sistemin varlığına da atıfta bulunabilir. Karşılıklı olarak madde alışverişi yapacak biçimde birbirlerine etki yapan organizmalarla (biyotik), bitki ve hayvanların birbirine eklemlendiği ve ayrıca kaya, toprak gibi fiziksel çevre faktörlerinin (abiyotik) bir arada bulunduğu herhangi bir doğa parçası bir ekosistemdir. Ekosistem yaklaşımı, bireysel organizmalar ya da topluluklardan çok tüm alanın işlevlerinin nasıl olduğuyla ilgilenir. Bir alandaki organizmalar ve cansız çevreleriyle olan ilişkilerine bakar. Yerküre, tek başına bildiğimiz en büyük ekosistemi oluşturmaktadır, ancak bir taş parçasının altında, bir kavanozun, bir şişenin içinde de ekosistemler oluşabilir. Ekosistemler, birbirlerinden ne kadar farklı olurlarsa olsunlar, içlerindeki canlılar arasındaki etkileşimler dengeli ve enerji sağlanmasında bir sorun olmadığı sürece kendi kendilerine yeterli birimlerdir ve bazı ortak ögelerden oluşurlar. Bu ortak ögeler, canlı ögeler (biyotik) ve cansız ögeler (abiyotik) ögelerdir. Yani bir ekosistem, temel olarak abiyotik yani cansız maddeler ve biyotik yani canlı oluşur. Ekosistemler, varlıklarını 3 temel işlevle sürdürürler. Bunlar enerji akımı, ekolojik döngüler(kimyasal madde döngüleri) ve populasyon denetimleridir. Bu üç işlev, ekosistemin ögelerinin birbirleriyle ilişkilerini düzenler ve sistemin bir bütün olarak sürmesini sağlar. Vurgulamak gerekir ki, bu üç işlev, ekosistemlerde tek tek değil, kesinlikle birlikte bulunurlar. Açık bir sistem olan ekosistemde, enerji ve besin giriş-çıkışı süreklidir. Sistem kuramı, ekolojik bakış açısının sosyolojik boyutunu ele almaktadır. Ayrıca sibernetik disiplini, canlılarda kontrol ve iletişim boyutuyla kaynağını yine ekosistemde bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Performans sanatı</span>

Performans sanatı, 1960'lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak icra edilen bir sanat biçimidir. Performans sanatı etkinlikleri bazen happening olarak da adlandırılır. Performans sanatı metinden bağımsızdır ve o an olur. Tekrarı yoktur. Bunun yanı sıra Fluxus, beden sanatı, süreç sanatı ile yakından ilgilidir. Sahne ve gösteri sanatları ile ortak yönler taşısa da, dans, müzik, tiyatro, sirk, jimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul edilir; tiyatro performanslarından farklı olarak olayların illüzyonu değil olduğu şekliyle olayın kendisi sergilenir. Marina Abramoviç aralarındaki farkı şu cümleleriyle açıklar:

<i>Kill Em All</i> Metallicanın 1983te yayımlanan ilk stüdyo albümü

Kill 'Em All, Amerikan heavy metal grubu Metallica'nın ilk stüdyo albümüdür. 25 Temmuz 1983'te Megaforce Records etiketi ile yayımlanmıştır. Asıl adı olan "Metal Up Your Ass: Easters Cancelled, Body's Been Found", dağıtıcıları tarafından reddedilmiştir. Albümü dağıtmayı reddeden bu firmalar yüzünden albüme "Kill 'Em All" adı konmuştur. Kill 'Em All kayıtlara geçilen ilk thrash metal albümdür. Sadece ABD'de 3 milyon adet satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi</span>

Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi ya da kısaca MIDI, elektronik müzik aletleri ve bilgisayarlar arasında gerçek zamanlı veri alışverişini sağlayan, endüstri standardı haline gelmiş yaygın bir iletişim protokolü.

<span class="mw-page-title-main">Stereo</span>

Stereo ses ya da kısaca stereo, insan işitme duyusunun doğasına uygun, hoş bir izlenim vermek amacıyla sesin, farklı yönlerde ve simetrik olarak yerleştirilerek iki veya daha fazla bağımsız ses kanalına bağlanmış hoparlörler yardımıyla tekrar üretilmesidir.

<i>Some Kind of Monster</i>

Some Kind of Monster, Amerikalı heavy metal grubu Metallica'nın 2004'te çıkardığı EP'nin adıdır.

Bellirli yıllar süresince bu kategoride verilen en yüksek ödül Oscar olmayıp "Özel Başarı Ödülü" olmuştur. Akademi kuralları bir Akademi Ödülü verilebilmesi için o kategoride belirli sayıda aday bulunmasını gerektirdiğinden yeterli sayıda nitelikli aday olmaması durumunda Oscar yerine Özel Başarı Ödülü verilmektedir.

Her yıl düzenlenen Grammy Ödülleri'nin Yılın Kaydı kategorisindeki ödülü 1959'dan bu yana verilmektedir. En prestijli dört Grammy'den biri olan ödül, Yılın Şarkısı ödülünden farklı olarak; şarkının "kayıt" sürecinde emeği bulunan şarkıcı, prodüktör ya da miksaj/mastering mühendislerine verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Skinny Puppy</span>

Skinny Puppy, Kanadalı bir elektronik müzik grubudur. Vancouver, Britanya Kolumbiyası, Kanada'da 1982 yılında kurulan grup, elektro-endüstriyel türünün kurucularından kabul edilmektedir.

Ses kaydı, konuşan insan sesi, şarkı sesleri, enstrümantal müzik ve ses efektleri gibi yollarla ses dalgalarının yeniden oluşturulmasıyla elektronik veya mekanik şekilde yapılan kayıtlardır. Analog kayıt ve dijital kayıt, ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfıdır. Ses kaydı için mikrofon, pikap, dikte makinesi, gramofon, grarofon gibi cihazlar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mastering</span>

Mastering, miksajı yapılmış kayıtlı sesi hazırlama ve bir veri kayıt ortamına aktarma süreci. Yapım sonrası aşamada gerçekleştirilir.

<i>Diamond Dogs</i> İngiliz müzisyen David Bowienin konsept albümü

Diamond Dogs, İngiliz müzisyen David Bowie tarafından 1974 yılında çıkarılan bir konsept albüm. Bowie'nin 8. stüdyo albümüdür ve RCA Records'tan çıkmıştır. Albüm, tema olarak George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört isimli eserinden esinlenmiştir ve post-apokaliptik bir dünyayı konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Klyce</span> Amerikalı yayın müdürü

Ren Klyce, Amerikalı ses kurgucusu, yeniden kayıt karıştırıcısı ve müzisyen. 2008 yapımı Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi ile 81. Akademi Ödülleri'nde, 2010 yapımı Sosyal Ağ ile 83. Akademi Ödülleri'nde En İyi Ses Miksajı; 2011 yapımı Ejderha Dövmeli Kız ile ise En İyi Ses Miksajı ve En İyi Ses Kurgusu kategorilerinde Akademi Ödülü adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Usame bin Ladin'in ses kayıtları ve videoları</span> Vikimedya liste maddesi

11 Eylül saldırıları sonrasında halka açık alanlarda görünmeyen Usame bin Ladin'in, farklı kanallar aracılığıyla birtakım ses kayıtları ve videoları yayınladı. Bu ses kayıtları ve videolar, yayınlandığı tarihe göre şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Pleybek</span>

Dudak senkronize videosu veya dudak senkronizasyonu, konuşan veya şarkı söyleyen bir kişinin dudak hareketlerini önceden kaydedilmiş, söylenen veya konuşulan vokallerle eşleştirmek için kullanılan teknik bir terimdir. Dinleyiciler, canlı performanstaki ses güçlendirme sistemi veya televizyon, bilgisayar, sinema hoparlörleri veya genellikle diğer durumlarda ses çıkışı olan herhangi bir şey yoluyla duyar. Terim, canlı performanslar ve görsel-işitsel kayıtlar bağlamında bir dizi farklı teknik ve süreçten herhangi birini ifade edebilir.

"Close My Eyes", altıncı stüdyo albümü Butterfly (1997) için Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Mariah Carey tarafından kaydedilen bir şarkı. Şarkıyı Carey tek başına yazdı ve yapımcılığını Walter Afanasieff ile yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ses miksajı (müzik)</span>

Ses kaydı ve çoğaltmada, ses miksajı, çok kanallı kayıtları nihai bir mono, stereo veya surround ses ürününde optimize etme ve birleştirme işlemidir. Ayrı izleri birleştirme sürecinde bunların göreli seviyeleri ayarlanır ve dengelenir ve eşitleme ve sıkıştırma gibi çeşitli işlemler yaygın olarak tek tek izlere, iz gruplarına ve genel karışıma uygulanır. Stereo ve surround ses miksajında parçaların stereo alanı içindeki yerleşimi ayarlanır ve dengelenir. Ses miksaj teknikleri ve yaklaşımları çok çeşitlidir ve nihai ürün üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.