İçeriğe atla

Ses kayıt ve reprodüksiyon

Frances Densmore ve Blackfoot şefi Mountain Chief, Bureau of American Ethnology'nin bir kayıt projesi (1916)

Ses kaydı ve reprodüksiyon; konuşulan ses, şarkı, enstrümantal müzik veya ses efektleri gibi ses dalgalarının elektriksel, mekanik, elektronik veya dijital yazımı ve yeniden yaratılmasıdır. Ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfı, analog kayıt ve dijital kayıttır.

Ses kaydı, havadaki görünmez titreşimlerin fonograf diski gibi bir depolama ortamına kopyalanmasıdır. Ses yeniden üretiminde ise süreç tersine çevrilir ve ortamda depolanan varyasyonlar tekrar ses dalgalarına dönüştürülür.

Akustik analog kayıt, akustik ses dalgalarının neden olduğu atmosferik basınçtaki değişiklikleri algılayan ve bunları fonograf kaydı gibi bir ortamda ses dalgalarının mekanik temsili olarak kaydeden bir mikrofon diyaframı tarafından gerçekleştirilir. Manyetik teyp kaydında, ses dalgaları mikrofon diyaframını titretir ve değişen bir elektrik akımına dönüştürülür, bu daha sonra bir elektromıknatıs tarafından değişen bir manyetik alana dönüştürülür, bu da sesin üzerinde manyetik bir kaplama olan plastik bant üzerinde mıknatıslanmış alanlar olarak temsil edilmesini sağlar. Analog ses üretimi, akustik ses dalgaları oluşturmak için atmosferik basınçta değişikliklere neden olan daha büyük bir hoparlör diyaframı ile ters işlemdir.

Dijital kayıt ve reprodüksiyon ile mikrofon tarafından alınan analog ses sinyalini örnekleme işlemiyle dijital forma dönüştürülür. Bu sayede ses verilerinin daha geniş bir ortam yelpazesinde saklanmasını ve iletilmesini sağlanır. Dijital kayıt, sesi, duyulabilecek tüm sesleri iletmeye yetecek kadar yüksek bir örnekleme hızında, eşit zaman aralıklarında ses sinyalinin genliğinin örneklerini temsil eden bir dizi ikili sayı olarak depolar. Bir dijital ses sinyali, yükseltilmeden ve ses üretmek üzere bir hoparlöre bağlanmadan önce oynatma sırasında tekrar analog forma dönüştürülmelidir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teyp</span>

Teyp; elektrik işaretlerinin saklaması ve gerektiğinde yeniden işaretlerine dönüştürülebilmesi amacı ile kullanılan kayıt cihazlarına verilen addır. İngilizce şerit kaydedici anlamındaki tape recorder sözcüğünden kökenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Stetoskop</span> Oskültasyon için kullanılan bir tıbbi cihaz

Stetoskop, vücut içinde oluşan sesleri dinlemek için kullanılan tıbbi bir cihazdır. Stetoskop genelde üç ana kısımdan meydana gelir;

<span class="mw-page-title-main">Ses kartı</span>

Ses kartı, bilgisayarda analog ve dijital ses işlevlerini yerine getiren elektronik birimdir.

<span class="mw-page-title-main">Stereo</span>

Stereo ses ya da kısaca stereo, insan işitme duyusunun doğasına uygun, hoş bir izlenim vermek amacıyla sesin, farklı yönlerde ve simetrik olarak yerleştirilerek iki veya daha fazla bağımsız ses kanalına bağlanmış hoparlörler yardımıyla tekrar üretilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrofon</span>

Mikrofon, ses dalgalarını elektriksel titreşimlere çeviren, elektroakustik bir cihazdır. Mikrofon ses dalgalarına göre sinyal gerilimi verdiğinden hoparlörü tamamlayan bir unsurdur. Bir ses dalgasındaki titreşimlerin elektriksel benzeri olan sinyali üretmeye yarayan birçok fiziksel prensip vardır. Bunlar, bağlantı direncinin değişimi, piezo elektrik, elektromanyetik ve manyetostriksiyon prensiplerini içine alır. Bütün bu prensipler ve diğerleri yıllarca denenmiş, ancak sonunda piezo-elektrik, elektromanyetik, elektrostatik ve kapasitif prensipleri uygulamaya konmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal ses</span>

Sayısal ses, analog ses verisinin bilgisayarlarda işlenebilmesi için dönüştürülmüş haline denir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ses işleme istasyonu</span>

Digital Audio Workstation (DAW) yani dijital ses işleme istasyonu, elektronik bir sistemde, ses kayıt ve editleme işlemlerinin yapıldığı ortama verilen isimdir. Bu işlemi ses editleme programlarında MIDI ile dijital sesi ilişkilendirip yapmak da mümkündür. Eski tip analog sistemlere göre DAW; kayıt, edit, mix, mastering gibi konular üzerinde çalışan kişilere büyük bir kolaylık ve hız sağlamaktadır. Bant kayıtlarındaki edit hataları, elektromanyetik alandan etkilenerek ortaya çıkan kayıplar gibi problemler yaşatmaz. Ses üzerinde yapılan işlemler pek çok kablo üzerinden geçerek değil virtual processor(sanal işlemci) üzerinden yapılır. Stüdyo gibi çalışma ortamlarında yerden de büyük kazanç sağlayarak pek çok hardware ekipmanları ufak bir kutuya (PC-MAC) sokar. Bu tip çalışma şekline "in the box" adı verilir. Günümüzde pek çok üst düzey ses mühendisi, mastering mühendisi, prodüktör vb. kişiler de tercihini DAW'dan yana kullanmaktadır. Başlıca programlar arasında Pro Tools, Cubase, Ableton Live, Cakewalk Sonar, Logic Pro, Adobe Audition, LMMS, Digital Performer ve Reaper sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Veri kayıt ortamı</span> bilginin kaydı için fiziksel depolama ortamı

Veri kayıt ortamı, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ortam</span>

Dijital ortam, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.

Ses kaydı, konuşan insan sesi, şarkı sesleri, enstrümantal müzik ve ses efektleri gibi yollarla ses dalgalarının yeniden oluşturulmasıyla elektronik veya mekanik şekilde yapılan kayıtlardır. Analog kayıt ve dijital kayıt, ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfıdır. Ses kaydı için mikrofon, pikap, dikte makinesi, gramofon, grarofon gibi cihazlar kullanılır.

Darbe kod modülasyonu, dijital olarak örneklenmiş analog sinyalleri temsil etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bilgisayarlarda dijital ses, kompakt diskler, dijital telefon ve diğer dijital ses uygulamalarında standart şekildir.

Odyofil, sesin kaydedildiği doğal haline en yakın şekilde yeniden yüksek kaliteli şekilde üretimi konusunda meraklı ve hevesli kimselere denir.

Eko bastırma ve iptali yankının oluşturulmasından veya varlığından sonra çıkartılmasını önleyerek ses kalitesini artırmak için telefonda kullanılan yöntemlerdir. Subjektif kalitenin arttırılmasına ek olarak, bu süreç, yankının bir ağ boyunca dolaşmasını önleyerek sessizlik bastırma yoluyla elde edilen kapasiteyi arttırır.

<span class="mw-page-title-main">Örnekleme (sinyal işleme)</span>

Örnekleme, sinyal işlemede sürekli zaman sinyalinin ayrık zaman sinyaline indirgenmesidir. Yaygın bir örnek, bir ses dalgasının bir örnek dizisine dönüştürülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aktif gürültü kontrolü</span>

Aktif gürültü kontrolü (ANC) gürültü engelleme veya aktif gürültü azaltma (ANR) olarak da bilinir, özellikle birinciyi iptal etmek için tasarlanmış ikinci bir sesin eklenmesiyle istenmeyen sesi azaltmak için bir yöntemdir.

Analog kayıt, analog sinyallerin kaydedilmesi için kullanılan tekniklerin bir kategorisidir. Bu, kaydedilen analog sesin daha sonra oynatılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Tweeter</span>

Tweeter veya tiz hoparlörü; yüksek ses frekansları üretmek üzere tasarlanmış, tipik olarak 100 kHz'ye kadar yüksek frekanslar ileten özel bir hoparlör türüdür. Bu isim, özellikle birçok köpek tarafından yapılan alçak woof'ların aksine, bazı kuşların çıkardığı yüksek perdeli seslerden (tweet'ler) türetilmiştir; bu seslerden dolayı düşük frekanslı sürücülere woofer'lar isimi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tel kayıt</span>

Manyetik tel kaydı olarak da bilinen tel kaydı, analog bir ses depolama türü olan ilk manyetik kayıt teknolojisiydi. Farklı manyetizms seviyeleri kullanarak ses sinyallerini ince bir çelik tel üzerine kaydetme üzerineydi. İlk ham manyetik kayıt cihazı 1898'de Valdemar Poulsen tarafından icat edildi. Satışa sunulan ilk manyetik kayıt cihazı, 1903'te American Telegraphone Company, Springfield, Massachusetts tarafından üretilen Telegraphone'du.