Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.
DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc sözcüklerinin akronimidir. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır. Gündelik yaşamda, teknik tanımı dikkate alınmadan ve sözcüğün açılımı düşünülmeden, yaygın olarak, DVD üzerine kaydedilmiş, film ya da video anlamında kullanılır.
Compact Disc ya da Yoğun Disk, Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır. 1982'de Sony şirketinde çalışan Norio Ogha tarafından icat edilmiş ve aynı yıl 1 Ekim 1982'de satışa çıkan ilk disk ve yürütücü sırasıyla Billy Joel'in 52nd Street'i ve Sony'nin CDP-101'i idi. CD'ler bu tarihten sonra ticari olarak günümüze kadar satılmaya devam edilmiştir.
Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.
Kaset, bir manyetik analog ses kayıt ortamıdır. Bir kutu içinde iki makaraya sarılı bir manyetik bant, küçük rehber makaralar ve bant yatağından oluşur. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Hollandalı Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir ve 1963'te tanıtılmıştır. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kompakt kasetler, ilk ev bilgisayarları için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960'lardan 2000'lerin başına kadar kullanılmış, önce gramafonlarla sonra CD'lerle rekabet etmiştir. Fransızcadan gelen cassette kelimesi küçük kutu anlamına gelmektedir. "Kaset" kelimesi kutu içinde iki makaraya sarılı diğer manyetik bant ortamları için de kullanılır. "Kaset" genel terimi, yaygınlığı nedeniyle normal olarak Kompakt Kaset'e atıfta bulunmak için kullanılır.
PlayStation 2 ya da resmî kısaltmasıyla PS2, Sony Computer Entertainment'in PlayStation'dan sonra 2000 yılında ürettiği ikinci video oyunu konsoludur. Yapımı 1998 senesinde duyurulan konsol, 4 Şubat 2000'de Japonya'da, 3 Ağustos 2000'de Kuzey Amerika'da, 10 Eylül 2000'de Avrupa'da satışa sunulmuş, kısa sürede herkes tarafından beğeni kazanmıştır. PlayStation 2 çıkışından itibaren şu ana kadar yaklaşık 150 milyon adet satılmıştır. Kalın ve ince olmak üzere iki ayrı boyutta satışa çıktı. Donanım olarak rakibi Xbox'dan düşük olmasına rağmen yüksek oyun bulunabilirliğiyle Xbox'ın önüne geçmiştir. Yakın bir zamanda ise PlayStation 3, kullanıcılarıyla tanıştı.
DVD-Audio formatı, DVD üzerinde yüksek kalitede (High-Fidelity) ses depolanmasını sağlar. 2000 yılında piyasaya çıkmıştır. Şu anda SACD ile rekabet içindedir.
SACD, Sony ve Philips konsorsiyumu tarafından geliştirilmiş dijital ortam. Açılımı "Süper Ses Birleşik Diski" dir. Yüksek kalitede (High-Fidelity) ses depolama ortamıdır. Halk arasında Süper CD ya da Yüksek Yoğunluklu CD olarak da bilinir. CD'nin patent hakkını elinde tutan Sony/Philips'in CD patentinin tarihi bitmesi üzerine CD'ye alternatif olarak üretilmiştir. Dünyada üretilen her CD başına iki şirkete patent hakkı ödenmiştir. Müzik dinleyicilerinin artan isteklerine CD ile karşılık verilememesinin ardından ortaya çıkmıştır. 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Standart bir CD'den daha fazla kapasiteye sahiptir, 4.7 GB. DSD kayıt teknolojisi kullanılarak kaydedilmektedir. Ki bu kayıt teknolojisi de, gene aynı konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir. CD'den kapasite farkının yanı sıra çok kanallı müzik kaydına izin vermesi en önemli farkıdır. Özel cihazlar tarafından okunabilmektedir.SACD, CDDA ve DVD-A'dan farklı olarak PCM yerine DSD olarak da bilinen, DSM'yi kullanır. DSM'nin örnekleme frekansı 2.8224 mHz dir.
DAT Sony ve Philips tarafından geliştirilen dijital manyetik ses depolama ortamıdır. 1987'de piyasaya çıkmıştır.
HDCD CD Audio Standard ının ses kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirilmiş patentli bir encode-decode (şifreleme-çözme) yöntemidir.
CDDA CD'lerde ses için standart formattır. 1979'da Sony ve Philips tarafından geliştirilmiştir.
EP, ortalama bir albümden daha kısa, genellikle 4-5 şarkı içeren kayıtlardır veya underground albümler de EP sayılabilir. Süresi genellikle yarım saatin altındadır. Daha uzunları LP olarak adlandırılır. Genelde bir EP'de en az 3, en fazla 6 şarkı bulunur ve üretmesi bir uzunçalara kıyasla daha kolay ve daha çabuk olduğu gibi fiyatları da daha ucuz olur. Esasında EP terimi 78 devirlik SP'den ve LP'den daha kısa olan belli bir Plak çeşidini tanımlamak için kullanılmıştır, ancak günümüzde orta uzunluktaki CD'ler ve online müzik indirmeleri de EP adıyla piyasaya sürülmektedir.
Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.
Single ya da tekli, müzisyenlerin, çıkarmayı planladıkları albümlerinden seçtikleri bir veya iki parçadan oluşan müzik kaydıdır. Toplam süresi 10 dakika civarındadır. Genelde A ve B yüzü olarak iki bölümden oluşur. B yüzünde, A yüzündeki parçaların tekrar düzenlenmiş halleri (remix) ve uzunçalar albümlerde yayımlanmayan şarkılar bulunur.
Consumer Electronics Show (CES), her yıl Ocak ayında Las Vegas, Nevada'da Consumer Electronics Association tarafından düzenlenen tüketici elektroniği fuarı. Merkez bölümü Las Vegas Convention Center'da olup farklı yerlerde de ek aktiviteler düzenlenen fuar Comdex fuarının iptalinden sonra Amerika kıtasında gerçekleşen en önemli teknoloji fuarlarından birisi haline gelmiştir.
Müzik seti, çeşitli çıkarılabilir medya ortamlarındaki sesleri çalmaya yarayan elektronik ve mekanik bir cihazdır. Genellikle radyo özelliği ve ses kaydetme özellikleri bulunur. Özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda dünyada ve Türkiye'de oldukça talep görmüştür. 2000'lerde ise bu talep müzik dinleme imkânlarının özellikle bilgisayarların gelişimi ve yaygınlaşmasıyla hemen hemen yok olmuştur. Müzik setlerinde ilk zamanlar kaset denilen manyetik şerit üzerine kaydedilen sesler yan tarafında bulunan genellikle çift hoparlör yoluyla dinlenirdi. Daha sonraları Sony ve Philips firmalarının buluşu olan Compact Disc'ler bu setlerin üzerine yerleştirildi. Türkiye'de CD çalarlı ilk Müzik setleri 1990'lı yılların başlarında Vestel gibi bazı şirketler tarafından piyasaya sürülmüştür. Daha sonraları bilgisayarla rekabet etmek için olsa gerek bunların Video CD oynatan modelleri de piyasaya çıkmıştır.
Veri kayıt ortamı, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.
Dijital ortam, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.
TDK Corporation ,, elektronik malzemeler, bileşenler ve kayıt ve veri depolama ortamı ürünleri üreten bir Japon çok uluslu elektronik şirketidir.
A yüzü ve B yüzü, 78, 45 ve 331⁄3 devirlik plaklar ile kasetlerin iki yüzünü ifade eder. Tekli,. A yüzünde genellikle tanıtıma katkı sağlayacak, radyoda çalınabilecek ve sonuçta "hit" olabilecek şarkılara yer verilir. B yüzünde ise çoğunlukla radyoda çalınmayacak, enstrümantal şarkılar bulunur. Compact Disc ve müzik indirme ile birlikte A yüzü ve B yüzü kavramları önemini yitirdi.