
Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

Cahit Sıtkı Tarancı Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı. Şiirlerinde en çok yaşama sevinci ve ölüm temalarına yer verdi; ayrıca yitik aşklar, mutlu sevdalar, yalnızlık, yaşadığı bohem hayatın buruklukları, çocukluk özlemi konulu şiirler yazdı. Birçok şiiri, farklı bestekârlar tarafından bestelenmiştir.

Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk şair, filozof ve siyasetçidir.

Rıza Nur, Türk siyasetçi, hekim ve yazardır.

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Abdülhak Şinasi Hisar, Türk yazardır.

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.
Bölükbaşı, aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Bülent Bölükbaşı, Türk futbolcu
- Deniz Bölükbaşı, Türk diplomat, siyasetçi
- Osman Bölükbaşı, Türk siyaset adamı
- Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk şair
- Zerrin Bölükbaşı, Türk heykeltıraş
- Cem Bölükbaşı, Formula 1 Espor ve GT4 yarışçısı.

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.
Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.

Emin Erişirgil, Türk eğitimci, felsefeci, yazar ve siyasetçi, eski Türkiye içişleri bakanı.

Tevfik Kolaylı [24 Mart 1879 ; Bodrum, Muğla - 28 Ocak 1953; İstanbul] ya da yaygın bilinen adıyla Neyzen Tevfik, taşlamalarıyla tanınan Türk neyzen ve şairdir. Taşlama kitaplarının yanı sıra, çeşitli taksimler ve saz semailerinin bestecisi olarak da bilinir.
Diken, Sedat Simavi tarafından İstanbul'da çıkarılan edebi ve siyasi mizah dergisi. İlk başlarda 15 günde bir çıkarılan dergi daha sonraları haftalık olarak çıkarılmaya başlamıştır ve 72 sayı basılmıştır.

Mehmet Tevfik Biren ya da Mehmed Tevfik Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde Nazırlık ve Valilik gibi yüksek düzeylerde görev yapmış bir devlet adamı.

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.
Ulûm-ı İktisadiye ve İçtimaiye Mecmuası, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk sosyal bilim dergisidir. Derginin kurucuları Ahmet Şuayip, Rıza Tevfik Bölükbaşı ve Mehmet Cavid Bey'dir. Dergi her ayın 15. günü yayınlamış ve 27 sayı sürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nda liberalizm düşüncesinin kapsamlı analizlerine yer veren ilk dergidir ve Osmanlı aydınlarının liberalizme bakışı hakkında dönemsel ipuçları taşımaktadır. Dergi entelektüel kesime hitap eden dergilerdendir ve liberal yönünün dışında pozitivist ve batı yönlüdür.
Hocazade Esad Efendi, Osmanlı şeyhülislamı, II. Osman'ın kayınpederi, Akile Hanım'ın babası.

Bütün Şiirleri ya da Otuz Beş Yaş Bütün Şiirleri, Asım Bezirci tarafından hazırlanan ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın tüm şiirlerini içeren şiir kitabıdır. 1983'te Can Yayınları tarafından basılmıştır. Kitaptaki şiirlerin sıralanışı Bezirci tarafından şu sözlerle dile getirilmiştir:
"Şiirleri, elverdiğince, yayım tarihlerine göre sıraladım. Bunun için, şairin Ömrümde Sükût adlı ilk eserinden önce yayımlanan ve hiçbir kitabına girmeyen yirmi dört şiirini 'Öncekiler' bölümünde topladım. Ömrümde Sükût'tan sonra ve Düşten Güzel'den önce basılıp da eserlerinde yer almayanları 'Aradakiler'” bölümünde birleştirdim. Düşten Güzel'den sonra çıkanları ise 'Sonrakiler”' bölümüne yerleştirdim. En sona da 'Çeviriler'i ekledim. Ömrümde Sükût, Otuz Beş Yaş ve Düşten Güzel'deki şiirlerin sıralanış düzenine dokunmadım."
Tarih Boyunca İlim ve Din, Adnan Adıvar'ın 1944 tarihli eseri. Eserde dinin bilim ve akılla birleşmeyeceğini, her ikisi arasındaki çatışmanın iki unsurun senkretize edilmek istenmesinden kaynaklandığı teorisi öne sürülmektedir. Önsözden kitabın Ahmed Midhat Efendi'nin Nizâ-ı İlm ü Dîn adıyla Türkçeye çevirdiği John William Draper’ait 1874 tarihli History of the Conflict between Religion and Science adlı eserini dengelemek amacıyla yazıldığı ima edilmektedir. Adıvar'ın eserine ilişlkin Rıza Tevfik Bölükbaşı, Hilmi Ziya Ülken, Ahmet Emin Yalman, Hasan Ali Ediz, Hasan Âli Yücel gibi isimlerin tasvipkâr kritikleri bulunurken Niyazi Berkes ise Adıvar'ın yaklaşımını onaylamakla birlikte muhtelif vurgu ve açıklamaları yetersiz bulmaktadır.
Abdullah Uçman, Türk akademisyen.