İçeriğe atla

Servo (yazılım)

Servo
10 Kasım 2015'te Servo ile görüntülenmiş tasarı sayfası
Geliştirici(ler)Mozilla Research ve Samsung
Programlama diliRust
İşletim sistemiLinux, Windows, Mac OS, Android
PlatformÇapraz platform
TürWeb tarayıcı motoru
LisansMozilla Kamu Lisansı sürüm 2.0[1][2]
Resmî sitesiservo.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Servo bir deneysel web tarayıcı motorudur. Yazılımı Mozilla Research geliştirmektedir, Samsung Android'e ve ARM işlemcilere uyarlamaktadır.[3] İlkörnek birçok bileşeni (imge oluşturma, düzen, HTML ayrıştırma, resim çözme vb.) ayrı görevler halinde ele alarak yüksek paralel ortam oluşturmayı amaçlıyor. Tasarı Rust dilinde geliştirildiği için bu dilin gelişimiyle de ortaklık göstermektedir.

Servo başka yazılımın içinde motorun barınması için uygun bir UPA sağlar. Servo, Chromium projesi altında geliştirilen Blink web motoru ile kendi ürünlerini birleştirmek amacıyla kullandığı Chromium Gömülü İskelet ile uyumlu olması için tasarlanmış, böylelikle gerçek dünyada denenebilirliği kolaylaştırılmıştır.

Servo'nun kullandığı iki önemli bileşen Mozilla'dan alınmıştır, Rust tabanlıdır. SpiderMonkey JavaScript desteğini sağlar, OpenGL ve Direct3D ile anlaşabilmek için Azure 2B grafik kütüphanesi kullanılır.[4]

Servo adı bir televizyon dizisi olan Mystery Science Theater 3000'deki Tom Servo adındaki robottan esinlenerek verilmiştir.[5]

Servo 2020 yılında Linux Vakfı'na bağışlandı.[6]

Özellikler

Mozilla Servo Acid2 deneyini gösteriyor

Servo'nun gelişimi henüz erken evrededir, yine de Wikipedia ve GitHub'ı görüntüleyebilir. Acid2 deneyini başarıyla geçer. Paralel düzen algoritması, CSS3 ve HTML5 ayrıştırıcısının Rust dilini taban alması gibi yenilikleri vardır.[7][8]

Ayrıca bakınız

Gecko

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 
  2. ^ "Mozilla Licensing Policies". mozilla.org. 31 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  3. ^ "Samsung teams up with Mozilla to build browser engine for multicore machines". Ars Technica. 3 Nisan 2013. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2014. 
  4. ^ Willis, Nathan (17 Haziran 2015). "Parallel page rendering with Mozilla Servo". LWN.net. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  5. ^ Eich, Brendan (13 Ekim 2012). "Add a new UI crate". Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  6. ^ Developers, The Servo Project. "Servo's new home - Servo, the embeddable, independent, memory-safe, modular, parallel web rendering engine". Servo (İngilizce). 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2023. 
  7. ^ Moffitt, Jack (17 Nisan 2014). "Another Big Milestone for Servo—Acid2". 17 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2015. 
  8. ^ "Servo Continues Pushing Forward". 1 Mayıs 2015. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

Mozilla Kitabı, Netscape ve Mozilla tabanlı web tarayıcılarında bulunan bir yazılım sürpriz yumurtasıdır. Tarayıcıda about:mozilla adresine girilerek görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">CryEngine</span> Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motoru

CryEngine, Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motorudur. Oyun motoru öncelikle birinci şahıs nişancı bilgisayar oyunu olan Far Cry serisinde kullanılmıştır. Crytek ve Ubisoft tarafından bu motor geliştirilerek CryEngine 2 ve Dunia Engine adlı oyun motorları oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chromium</span>

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge, Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brendan Eich</span>

Brendan Eich, JavaScript programlama dilinin yaratıcısı olan Amerikalı teknoloji öncüsüdür. Mozilla Projesi'nin de yaratıcılarından biri olan Brendan Eich, Mozilla Vakfı'nın da kurucularından birisi oldu. Mozilla Corporation'ın önce CTO, sonrasında da CEO'luğunu üstlenen Brendan Eich, teknoloji dünyasını en çok etkilemiş geliştiricilerden biri olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rust (programlama dili)</span> sistem programlama dili

Rust; açık kaynak kodlu, çoklu paradigmalı, ilk olarak Mozilla tarafından dizayn edilen ve Rust Foundation tarafından geliştirilmekte olan; performansa, güvenliğe ve eş zamanlı işlem yapabilmeye odaklanmış bir sistem programlama dilidir. Rust, söz dizimi olarak C++ diline benzemektedir. Rust, "güvenli, pratik ve hızlı" bir dil ortaya koymak amacı ile tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

Servo kelimesi genellikle servo motorları anlatmakla birlikte, aşağıdaki anlamları da ifade edebilir:

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

Goanna, Mozilla 'nın Gecko motorundan çatallanmış bir açık kaynaklı web tarayıcı motorudur. Bu motor başlıca Pale Moon tarayıcısında, Basilisk tarayıcısında ve diğer UXP tabanlı uygulamalarda kullanılmak adına üretilmiştir. K-Meleon tarayıcısının bir çatalı ve Windows XP için Mypal tarayıcısı da bu motoru kullanan uygulamalar arasında bulunmaktadır.

MDN Web Docs, Mozilla tarafından sunulan çok dilli bir web geliştirici kılavuzudur.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Gio</span>

Samsung Galaxy Gio (GT-S5660), Samsung tarafından üretilmiş ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.