İçeriğe atla

Servis şeridi

Dört yıllık hizmeti ifade eden kırmızı bir ABD Donanması hizmet şeridi.
Ordu Ulusal Muhafız çavuşu Monica Beltran, 2012'de en az 9 yıllık hizmet süresini gösteren üç hizmet şeridi ile.

Servis şeridi, hash işareti olarak adlandırılan bir hizmet şeridi, bazı askeri ve paramiliter üniformaların kollarına giyilen işlemeli çapraz bir şerittir. Amerika Birleşik Devletleri ordusu durumunda, hizmet şeritlerinin, hizmet süresini belirtmek için bir üniformanın kolunun alt kısmında kayıtlı üyeler tarafından giyilmesine izin verilir. Servis şeritleri boyut ve renk olarak değişiklik gösterir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde servis şeridi kademe işareti olarak veya rütbe ismi olarak anılır ve sadece erat kadrosunda rütbede işareti bulunur.

  • Kademeli Jandarma Uzman
  • Kıdemli Kademeli Başçavuş
  • Kıdemli üsteğmen
  • Harp okullarında her sınıf için 1 şerit şeklinde uygulama mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay kıdemli çavuş</span>

Astsubay kıdemli çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Çavuş ile Astsubay Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay üstçavuş</span>

Astsubay üstçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Kıdemli Çavuş ile Astsubay Kıdemli Üstçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Astsubay başçavuş</span>

Astsubay Başçavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Astsubay Kıdemli Üstçavuş ile Astsubay Kıdemli Başçavuş arasında bulunan astsubay rütbesidir.

Astsubay kıdemli başçavuş, dünyadaki birçok askeri kuvvet tarafından kullanılmakta olan bir kıdemli astsubay rütbesi ya da atamasıdır.

Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir. Türkçede "sü (asker)" ile "bey" sözcüklerinin birleşmesiyle oluştuğu yanılgısına düşüldüğünden Dil Devrimi sırasında benimsenmiştir.

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Yüzbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük komutanlığı olan ve Üsteğmen ile Binbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-2'dir.

Binbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve yüzbaşıyla yarbay arasındaki askerî rütbedir. NATO kodu OF-3'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kaftan</span> Bir çeşit kıyafet

Kaftan, üste giyilen, kumaştan yapılan, uzun, süslü ve astarsız elbise, hilat. Üzerine cübbe giyilirdi. Kaftanlar cins ve nevilerine göre murabba, keçe, çuha gibi isimler alır. Kaftanların kıymetleri, renk, şerit ve düğmelerinden anlaşılırdı.

Kolağası, Osmanlı ordusunda yüzbaşı ile binbaşı arasındaki rütbe.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde askerî rütbe ve işaretler</span>

Sovyetler Birliği'nde askeri rütbe ve işaretler'i, 1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra hizmete girdi. Aynı zamanda soylulukla bağlantılı olan eski Çarlık rütbeleri kaldırıldı. Bu rütbeler günümüz Rusya'sında ve Ukrayna'sında kullanılan rütbelere benzemektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Seçkin Askerî Hizmet Madalyası</span>

Seçkin Askerî Hizmet Madalyası(Rusça: Медаль «За отличие в воинской службе») Sovyetler Birliği tarafından ve daha sonra Rusya Federasyonu tarafından, Savunma Bakanlığı askerî personeline, iç birliklere ve SSCB ve Rusya Federasyonu sınır birliklerine layık görüldüğü askerî bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Savaş üniforması</span>

Savaş üniforması, sıradan bir askeri üniforma türüdür. Askeriye, polis, itfaiye ve diğer resmî üniformalı hizmetler tarafından günlük saha çalışması ve muharebe görevi amaçları için kullanılır. Tasarım alay veya hizmet şubesine bağlı olabilir. Ordu kollarında kumaşlar kamuflaj, rahatsız edici desen veya yeşil, kahverengi veya haki monokrom renklerde olur. Batı kıyafet kodlarında, saha üniforması sivil gündelik kıyafetlere eşdeğer kabul edilir. Bu nedenle, saha üniforması, genellikle ofis veya personel kullanımına yönelik gayriresmî askerî üniformadan, ayrıca karışık elbise üniforma ve tam elbise üniforma'dan daha az resmî olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Omuz işareti</span>

Omuz işareti, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın omuz askısına takılan düz bir kumaş kılıftır. Rütbe veya diğer işaretler de taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gorget yamaları</span>

Gorget yamaları veya spolet, askerî üniforma, gayriresmî askerî üniforma, karışık elbise üniforma, tam elbise üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, üniformanın yakasında (gorget) bir işaret, eşleştirilmiş kumaş veya metal yamalardır. Birçok ülkelerde askerlik ve kamu hizmetinde kullanılmaktadır. Yaka sekmeleri, askeri rütbeyi, kamu hizmeti (memur) rütbesini, askerî örgüt, ofis (departmanı) veya silahlı kuvvetlerin şubesini ve hizmet kolunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Şevron</span>

Şevron, askerî üniforma, savaş üniforması'nın bir parçası olan, genellikle düz ve ters çevrilmiş V şeklinde bir işarettir. Genellikle askerler, deniz astsubayı, gedikli subay, asteğmen, astsubay başçavuş, yardımcı subay (praporshchik), çavuşlar, astsubayların üniformasının kollarına giyilir. Bir şerit genellikle er veya kıdemli onbaşı, ikisi onbaşı ve üçü çavuş anlamına gelir.