İçeriğe atla

Servet Sami Dedeçay

Servet Sami Dedeçay (1929, Lefkoşa - 29 Nisan 2015) Kıbrıs Türkü, akademisyen ve eğitimci. Kuzey Kıbrıs'ta 1976, 1981 ve 1985 yıllarındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız cumhurbaşkanı adayı olarak yarışmıştır.

Yaşamı

İlk ve orta öğrenimini Larnaka’da, American Academy'de bitirdi. 1960-1968 arasında Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Kriminoloji Penoloji bölümünde doktora yaptı. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş dönemindeki Anayasa çalışmalarında Türk komisyonu başkanı Nihat Erim'in özel sekreterliğini yaparken tarafsız İsviçre Komisyonu'nda ise tercümanlık yaptı. Atatürk Üniversitesi’nde 1968-72 yılları arasında uzman olarak görev yaptı. Kıbrıs'a döndükten sonra Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi'ni kendi imkanlarıyla kurdu. Kıbrıs kültürü üzerine yirmiden fazla kitap yazdı. Genel olarak Kıbrıs Türk kadınları ve Kıbrıs coğrafyası üzerine çalışmalar yaptı.[1][2]

Dedeçay bazı kaynaklara göre Kıbrıs Türkleri arasında doktora sahibi ilk kadındır.[2][3] Aynı zamanda 1976, 1981 ve 1985 yıllarında Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığına aday oldu.[4]

Kaynakça

  1. ^ Atay, Mesude. "Çalışmaları Kimliğinin Önüne Geçen Kadın: Servet Sami Dedeçay" (PDF). Kadın/Woman 2000 11 (1) 65-67 Özel Sayı:Kuzey Kıbrıs’ta Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları. s. 66-67. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2018. 
  2. ^ a b "Bu hallerin sebepleri ve... Dr. Servet Sami Dedeçay'a saygımla…Kaynak: Bu hallerin sebepleri ve... Dr. Servet Sami Dedeçay'a saygımla…". Yenidüzen. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2018. 
  3. ^ "İlk kadın Cumhurbaşkanı adayı Dr. Servet Sami Dedeçay hayatını kaybetti". Kıbrıs Postası. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Servet Sami Dedeçay 86 Yaşında Hayatını Kaybetti". Kıbrıs Manşet. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">God Save the King</span> Birleşik Krallıkın ulusal marşı ve birçok Commonwealth bölgelerin kraliyet marşı

God Save the King veya hükümdar kadın ise God Save the Queen, Büyük Britanya'nın ulusal marşı. Dünyanın ilk ulusal marşı kabul edilir. Resmî olarak ulusal marş ilan edilmemiştir ancak geleneksel olarak 1745 yılından beri bu marş ulusal marş olarak kullanılmaktadır. Resmî törenlerde sadece ilk kıta söylenir. Sözler, yerine göre "Tanrı Kralı Korusun" veya "Tanrı Kraliçeyi Korusun" şeklinde değişir. Eskiden kullanılan adı (1952-2022) God Save The Queen'dir (Tanrı Kraliçeyi Korusun).

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Ertuğruloğlu</span>

Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kutlay Erk</span>

Kutlay Erk,, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kıbrısı</span> Birleşik Krallıkın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrısta kurduğu idare

Britanya Kıbrısı, Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.

Akdoğan Kütüphanesi veya Akdoğan Halk Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Akdoğan kasabasındaki bir kütüphane. Kütüphane, 1975 yılında, Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra bölgeyi terk eden Rumlardan kalan kitapları toplamak için kurulmuştur. Dönemin Kıbrıs Türk Maarif Dairesi tarafından kurulan kütüphanede bu dönemde 2000 kitap bulunmaktaydı. Daha sonra 1984 yılında Akıncılar Ortaokulu'na ait kütüphanenin kapanmasıyla 2500 kitap daha bu kütüphaneye verildi.

Lefke Gazi Lisesi Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Lefke kasabasında bulunan bir kütüphane. Lefke Gazi Lisesi bünyesinde bulunur. 1959 yılında kurulmuştur. Bu dönemde kitapların büyük çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bağışlanmış, küçük bir kısmı ise satın alınmıştı. 1963 yılına kadar öğrencilere hizmet verebilen kütüphane, bu tarihte öğrencilere kapandı. 1991 yılında yaklaşık 5000 kitabı olduğu bilinen kütüphane, personel azlığı nedeniyle halen kapalıydı.

Poli Hürriyet Ortaokulu Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Poli köyünde bir kütüphane. Poli Hürriyet Ortaokulu bünyesindeydi. Kütüphane, 1959 yılında, ölen bir okul öğretmenin vasiyeti üzerine kurulmuştur. Bu sırada kütüphanede 60 kadar kitap vardı. 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı dolayısıyla Türkler bölgeyi terk edince, kitaplar sahipsiz kaldı. Bu sırada kütüphanede 2000 Türkçe ve 200 İngilizce kitap bulunuyordu. Bu kitaplanrdan bazıları kaybolmuş, bulunanları ise Birleşmi Milletler tarafından dönemin Kıbrıs Türk Maarif Dairesi'ne tespit edildi.

<span class="mw-page-title-main">Özdil Nami</span>

Özdil Nami,, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Kıbrıs müzakereleri Başmüzakerecisi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

Faiz Kaymak, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci, eğitimci ve köşe yazarı. Kıbrıs Türk millî örgütlenmesinin ilk dönemlerinde Fazıl Küçük ile birlikte toplum lideri konumundaydı.

Türkan Aziz, İlk Kıbrıslı Türk başhemşire, Ebeler ve Hastabakıcılar ilk müdiresi. Babası Ronald Ross ve Dr. Barber gibi isimlerle çalışan doktor Mehmet Aziz, kardeşi ise Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısı olan Kamran Aziz'di. Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslı Türk başhemşire olarak görev yapan Türkan Aziz Lefkoşa Amerikan mektebinde dikkat çeken başarılı bir öğrenci idi. Hemşirelik tahsili alması için Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne gönderildi. Kıbrıs'a dönünce Limasol hastanesinde görev yaptı. Ardından daha iyi bir eğitim almak ve mesleğinde yetkin birisi olmak adına Londra'ya gitti. Ülkesine geri döndüğünde Giberun’daki Lefkoşa Genel Hastanesi’nde göğüs ve tüberküloz hastalıklarıyla ilgili çalışma ve araştırmalar yaptı. Londra'daki üst düzey sınavlara da katılarak başarı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Sucuoğlu</span> 15. KKTC başbakanı

Faiz Sucuoğlu, 2021-2022 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü doktor ve siyasetçi.

Jale Refik Rogers, Kıbrıs Türkü moleküler biyolog ve siyasetçi. 6 Ocak 2016 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan ve genel başkanlığını Kudret Özersay'ın yürüttüğü Halkın Partisi'nin 51 kurucu üyesinden biri ve Ocak 2018 seçimlerinden itibaren KKTC 9. dönem milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Kitabevi</span>

Rüstem Kitabevi, Lefkoşa'da yer alan, Kemal Rüstem tarafından 1937 yılında açılmış kitabevi. Kuruluşundan itibaren 1970'lere dek Kıbrıs adasında İngilizce kitap satan en büyük kitabevi olarak faaliyet göstermiştir. 1977 yılında ABD Kongre Kütüphanesi, Rüstem Kitabevinin adanın bölünmesinden önce en çok kitap satan kitapçı olması dolayısıyla Kıbrıslı Rumlar tarafından da büyük bir saygıyla karşılandığını, adanın kuzeyindeki yayınların Kongre Kütüphanesine kazandırılması konusunda yardımcı olabilecek tek kitabevi olduğunu kaydetmiştir.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Özden Selenge, Kıbrıslı Türk ressam ve yazar.

Ayşen Dağlı, Kıbrıslı Türk şair ve yazar.