İçeriğe atla

Serval Harekâtı

Serval Harekâtı
Kuzey Mali çatışması
Terörizmle Savaş

Serval Harekâtı'na katılan bir Mirage 2000 uçağı
Tarih11 Ocak 2013-15 Temmuz 2014
Bölge
Sonuç Mali ve Fransız zaferi
Taraflar

 Mali
 Fransa
 Çad
 Nijerya
 Burkina Faso
 Senegal
 Togo
Azavad MNLA

AFISMA
Destek:
 Belçika
 Kanada
 Danimarka
 Almanya
 Hollanda
 Polonya
 İspanya
 İsveç
 Birleşik Arap Emirlikleri
 Birleşik Krallık
 ABD
MOJWA
Mağrip el-Kaidesi
Ensarüddin
Komutanlar ve liderler
Fransa François Hollande
Fransa Édouard Guillaud
Mali Dioncounda Traoré
Mali Ibrahim Boubacar Keïta
Çad Idriss Déby
Azavad Bilal Eşref
Abdülhamid Ebu Zeyd  (ölü)
İyad Gali[1]
Ömer Uld Hamaha  (ölü)[2]
Muhtar Belmuhtar
Abdül Kerim  (ölü)[3]
Kayıplar
Fransa 9 ölü[4]
Mali 82 ölü[5]
600-1,000 ölü[6]

Serval Harekâtı (FransızcaOpération Serval), 2013-2014 yılları arasında Mali'de Fransız ordusunun gerçekleştirdiği bir askerî harekâttı.[7] Harekât, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 20 Aralık 2012 tarihli 2085 sayılı kararı ve Mali geçici hükûmetinin Fransa'dan yardım talebinin ardından gerçekleşmiş olup[8] amacı Mali'nin merkezinin içine girmeye başlamış olan ülkenin kuzeyindeki İslamcı militanların durdurulmasıydı.[9][10]

Harekât, 15 Temmuz 2014 tarihinde sona erdi ve yerine Sahel'deki İslamcı militanlar ile savaşmak üzere 1 Ağustos 2014 tarihinde başlatılan Barhane Harekâtı başlatıldı.[11]

Kaynakça

  1. ^ Daniel, Serge. "Mali's isolated junta seeks help to stop Tuareg juggernaut". Modern Ghana. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  2. ^ Nossiter, Adam (14 Mart 2014). "Leading Militant Killed in Mali, Military Officials Say". New York Times. 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  3. ^ "Un haut responsable d'Ansar Dine tué à Konna" (Fransızca). 7SUR7.be. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  4. ^ "One more French soldier killed in Mali". Xinhua News Agency. 15 Temmuz 2014. 19 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  5. ^ "63 Mali soldiers, 600 Islamists 'killed this year'". En.starafrica.com. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  6. ^ "Mali : retour sur l'opération Serval avec le général Barrera". http://defense.blogs.lavoixdunord.fr/ (Fransızca). 1 Ekim 2013. 21 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017.  |gazete= dış bağlantı (yardım)
  7. ^ "la France a mené une série de raids contre les islamistes" (Fransızca). Le Monde. 12 Ocak 2013. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  8. ^ Security Council Authorizes Deployment of African-led International Support Mission in Mali for Initial Year-Long Period 17 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (full text of the resolution)
  9. ^ Hugh Schofield (12 Ocak 2013). "Mali and France 'push back Islamists'". BBC. 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  10. ^ Nossiter, Adam; Schmitt, Eric (11 Ocak 2013). "Battling Islamists in Mali". The New York Times. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017. 
  11. ^ Au Sahel, l'opération «Barkhane» remplace «Serval» 13 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mali</span> Batı Afrikada bulunan denize kıyısı olmayan bir ülke

Mali, resmi adıyla Mali Cumhuriyeti, Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1.240.000 km²'lik yüz ölçümüyle Afrika'nın sekizinci büyük ülkesidir. Nüfusu 19,1 milyondur ve bu nüfusun %65'ini 25 yaş altındakiler oluşturmaktadır. Başkenti Bamako'dur. Mali sekiz bölgeye ayrılmıştır, kuzey sınırları Sahra'nın derinliklerine kadar uzanır. Ülkenin güney bölümü Nijer ve Sénégal nehirlerinin geçtiği Sudan Savanı'ndadır ve nüfusun çoğunluğu bu bölümde yaşar. Mali ekonomisi tarım ve madencilik temellidir. Altın ülkenin önde gelen doğal kaynaklarındandır ve Mali Afrika'nın en büyük üçüncü altın üreticisidir. Tuz da ihraç ürünlerindendir.

<i>Leptailurus serval</i>

Serval, kedigiller (Felidae) familyasından orta boyutlu vahşi bir kedidir. 85 cm uzunluktadır, 40 cm civarında da kuyruk uzunluğu bulunur. Uzun bacakları ve kısa sayılabilecek kuyruğu ile narin bir hayvandır. Uzun, oval kulakları birbirlerine yakındırlar. Postunun deseni değişiklik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Huzuru Temin Harekâtı</span>

Huzur Harekâtı ya da Huzuru Temin Harekâtı (1991-1996 arasında Huzur Harekâtı-2 Körfez Savaşı'ndan sonra, Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam Hüseyin'in saldırılarından korumayı amaçlayan, Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde savaşa katılan diğer müttefik ülkelerin de dahil olduğu ve Türkiye üzerinden gerçekleştirilen askerî harekât. Bu harekâtı uygulayan hava birliğinin adı olan "Poised Hammer" yanlış bir biçimde "Çekiç Güç" adıyla Türkçeye tercüme edilmiş ve uzun yıllar Türkiye'de yaygın biçimde bu harekâtı ve 1997-2003 yılları arasında bu harekâtın devamı olan Kuzeyden Keşif Harekâtı'nı uygulayan Birleşik Görev Gücü'nün yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Terörizmle Savaş</span>

Terörizmle Savaş, kısa kullanımıyla Terörle Savaş veya Terörizmle Küresel Savaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki farklı hedeflere gerçekleştirilen 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde başlatılan uluslararası bir askerî kampanyadır. NATO üyesi olan tüm ülkeler ve üye olmayan bazı ülkelerin katıldığı kampanya, el-Kaide'nin başını çektiği çeşitli silahlı gruplara yönelik açılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Mali Savaşı</span> Ocak 2012de başlayan silahlı çatışmalar

Mali Savaşı, Mali'nin kuzeyine yerleşen ayrılıkçı ve radikal İslamcı gruplar ile Mali Ordusu arasında yaşanan çatışmalardır. Azavad isimli devlete bağlı Azavad Kurtuluşu için Ulusal Hareketi; Mali, Fransa ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun oluşturduğu koalisyona karşı savaşmaktadır. Fransa, 12 Ocak 2013 tarihinde askerî müdahalede bulunmuştur. Bunun yanı sıra bölgede, Azavad devletine karşı İslamcılardan oluşan bir koalisyon da vardır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Libya İç Savaşı</span> Halife Hafterin yaptığı askeri darbe sonucunda ortaya çıkan iç savaş

İkinci Libya İç Savaşı, Libya topraklarının ve petrolünün kontrolünü isteyen rakip gruplar arasında devam eden bir çatışmadır. Başlangıçtaki çatışma; ve Şafak Yolculuğu Operasyonu ve başarısız askerî darbeden sonra kurulan başkent Trablus'taki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" olarak da adlandırılan Genel Ulusal Kongresi (GNC) hükûmeti ile çoğunlukla "Tobruk hükümeti" olarak da bilinen 2014 yılında tartışmalı olarak seçilen Temsilciler Meclisi hükûmeti arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Macron</span> 25. Fransa cumhurbaşkanı

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, 2017'den beri Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi, bankacı ve bürokrattır. Ayrıca Andorra'nın iki eş prensinden biridir. Daha önce 2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde Ekonomi, Sanayi ve Dijital İşler Bakanı ve 2012-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. Merkezci bir siyasi parti olan Rönesans'ın kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Resulayn Muharebesi</span>

Resulayn Muharebesi, İslamcı muhalifler, Suriye rejimi ve PYD arasında, 2012 ve 2013 yıllarında Resulayn şehrinin denetimini sağlamak için yapılan savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">N'Golo Kanté</span> Fransız futbolcu

N'Golo Kanté, Fransız millî futbolcudur. Suudi Profesyonel Ligi takımlarından El-İttihad'da forma giymektedir. 2016 ve 2017 yıllarında Premier League şampiyonluğunu sırasıyla Leicester City ve Chelsea ile kazandı bunu iki farklı takımda art arda yapan ilk oyuncu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sina Ayaklanması</span>

Sina Ayaklanması, Arap Baharı sırasında Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle Mısır'da oluşan güç boşluğu ve istikrarsızlık sonrası Sina Yarımadası'nda çıkan çalışmalardır. Kendilerini 'cihatçı' olarak tanıtan gruplar ile Mısır Ordusu arasında sürmektedir. 2011 yılından beri Mısır güçlerine karşı mücadele eden en güçlü gruplardan Ensar Beytu'l Makdis, IŞİD'e biat ettiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Mağrip el-Kaidesi, ‎el-Kaide'ye bağlı olarak Mağrip'te faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

El-Murabitun, el-Kaide'nin Mağrip'teki kolu Mağrip el-Kaidesi'ne bağlı olarak Batı Afrika'da faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup. Ağustos 2013'te kurulmuş olup, Aralık 2015'te yayınladığı bildiriyle el-Kaide'ye bağlılığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ensarüddin</span> İslamcı terör örgütü

Ensarüddin, Mali'de İyad Gali önderliğinde kurulan radikal islamcı bir silahlı örgüttü. 2017 yılında çeşitli örgütler ile birleşerek Cemaat Nasrül-İslam vel Müslimin adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab Savaşı</span> El-Bab savaşı, Akil tepe operasyonu veya Hastane tepesi

El-Bab Savaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı ve bir parçası olarak El-Bab'da ki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için 6 Kasım 2016 tarihinde başlatılan operasyon. Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusunun destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'ta gerçekleşmiştir. 23 Şubat 2017 tarihinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı. Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bir parçası olarak sürdürülen operasyon sırasında IŞİD El-Bab'da intihar saldırısı düzenlemiş, saldırıda 14 Türk askeri ölmüş yine IŞİD tarafından El-Bab'dan kaçırılan 2 Türk astsubay da infaz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı yelekliler hareketi</span> 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Fransada gösterilerle başlayan ve daha sonra yakın ülkelere sıçrayan bir protesto hareketidir.

Sarı yelekliler hareketi, 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Fransa'da gösterilerle başlayan ve daha sonra yakın ülkelere sıçrayan bir protesto hareketidir.

<i>Timbuktu</i> (film, 2014) 2014 yapımlı film

Timbuktu, Abderrahmane Sissako'nun yönettiği ve yazdığı 2014 yapımı Moritanya-Fransız drama filmi. 2014 Cannes Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde Palme d'Or için yarışmak üzere seçildi. Cannes'da Ekümenik Jüri ve François Chalais Ödülü'nü kazandı. 87. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Dil Filmi Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve 69. İngiliz Akademi Film Ödülleri'nde İngilizce Olmayan En İyi Film dalında BAFTA Ödülü'ne aday gösterildi. 11. Afrika Film Akademisi Ödülleri'nde En İyi Film ödülünü kazandı. Film, The New York Times tarafından 2017 yılında "21. Yüzyılın En İyi Filmi" listesinde on ikinci seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Air Burkina</span>

Air Burkina SA, Ouagadougou Havalimanı'ndaki ana üssünden tarifeli hizmetler işleten Burkina Faso'nun Bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Togo, Benin, Mali, Nijer, Fildişi Sahili, Senegal ve Gana'ya olan bölgesel hizmetlerin yanı sıra Bobo-Dioulasso'ya bir tek varış noktası vardır. 2001'den 2017'ye kadar havayolu bir AKFED/IPS konsorsiyumuna aitti, ancak şimdi yeni bir yatırımcının arandığına dair raporlarla hükûmet mülkiyetine geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da LGBT hakları</span>

Fransa'da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel (LGBT) hakları, dünya genelinde LGBT hakları konusunda en ileri düzeyde tanınan ve korunan hakları içermektedir. Aynı cinsten cinsel ilişki, Ancien Régime sırasında genellikle ölüm cezasıyla sonuçlanan büyük bir suç olmasına rağmen, eşcinselliğin suç olmasıyla ilgili tüm yasalar Fransız Devrimi'nin ardından 1791'de yürürlükten kaldırılmıştır.