İçeriğe atla

Serseri Mayın (albüm)

Serseri Mayın
Gökhan Kırdar stüdyo albümü
Yayımlanma28 Ocak 1994
KaydedilmeNisan 1993 - Kasım 1993
TarzPop, elektropop
Süre42:20
DilTürkçe
ŞirketGöksoy Plakçılık
YönetmenTarık Sezer
YapımcıKamil Gök
DerleyenTarık Sezer
Gökhan Kırdar kronolojisi
Serseri Mayın
(1994)
Tutunamadım
(1995)
Serseri Mayın albümüne çekilmiş video klipler
  1. "Yerine Sevemem"
    Yayımlanma: 24 Ocak 1994
  2. "Fayton"
    Yayımlanma: 18 Nisan 1994
  3. "Gözbebeğim"
    Yayımlanma: 22 Eylül 1994
  4. "Serseri Mayın"
    Yayımlanma: 5 Kasım 1994

Serseri Mayın, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ilk stüdyo albümüdür. 28 Ocak 1994'te Göksoy Plakçılık tarafından yayımlandı. 1980'li yılların sonundan itibaren profesyonel olarak müzik yapmaya başladı. Aynı dönemlerde arkadaşları ile birlikte rokk müzik grubunu kurarak etnik, jazz, rock sentezi tarzında müzikler yaptı. 1990 yılından itibaren eserler üretmeye devam etti. 1991 yılında Gökhan Kırdar & Beyazın Ötesi adıyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na söz ve müziği kendisine ait olan "Karanlığın Gizi" adlı parçayla katılarak tanınmaya başlandı. Nisan 1993 tarihinde ilk albümü için sözleşmeyi imzalayan Gökhan Kırdar, aynı dönemde stüdyoya girerek ilk albümünün kayıtlarına başladı. Yapımcılığını Kamil Gök'ün üstlendiği albümün kayıtları yedi ay kadar sürdü. Albümde Tarık Sezer, Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Mustafa Süder ve Zeynep Talu gibi birçok müzisyen ile çalıştı.

1993 yılının sonlarında çekimlerine başlanan Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı film için "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" adlı şarkıyı besteledi ve söyledi. Bu şarkı bir sinema filminde yayınlanan ilk çalışması oldu. On parça yer alan albümdeki şarkıları Gökhan Kırdar ve Zeynep Talu yazdı. Bazı şarkıları ise birlikte yazdılar. Albümdeki tüm parçaların bestesi Gökhan Kırdar'a aittir. Sabah Ses Kayıt stüdyosunda kaydedilen albümden "Yerine Sevemem", "Fayton", "Gözbebeğim" ve "Serseri Mayın" adlı parçalar yayınlandı. Albümden yayınlanan parçalar radyo ve televizyonlarda haftalarca liste başında kalarak büyük beğeni aldı. 90'lı yıllarda büyük ses getiren albüm Türk pop müziğinin klasikleri arasına girdi.

Arka plan ve gelişim

Gökhan Kırdar, 1980'li yılların ortasında lisede okuduğu dönemlerde ilk bestelerini yazmaya başladı. 1988 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesini kazanarak İstanbul'a yerleşti. 1989 yılının başlarında ev arkadaşlarıyla Naturel adında rock gurubunu kuran Kırdar, bir yandan mimarlık öğrenimini sürdürürken bir yandan da gece kulüplerinde sahneye çıkmaya başladı. 1990 yılında guruba yeni müzisyenlerin katılımıyla Picture adını aldılar ve etnik, jazz, rock sentezi müzik anlayışlarıyla ülkesindeki birçok popüler müzik kulübünde sahneye çıktılar. 1990 yılında ilk tiyatro müziği eseri olan "Kuşlar"'ı besteledi ve Yıldız Teknik Üniversitesinden arkadaşlarıyla birlikte kurdukları Üniversite Sanat Tiyatrosu adını verdikleri tiyatro gurubuyla diğer üniversitelerin festivallerinde canlı müzik eşliğinde birçok oyun sergilediler. Aynı yıl "Yerine Sevemem" adlı hit şarkısını yazdı. Bu dönemlerde "Son Bir Kez", "Yalnızlığımda", "Turkuaz", "Dur Gitme" ve "Resimler" adlı şarkıları profesyonel stüdyo ortamında hazırladığı ilk aranjeleri ve ülkenin tanınmış müzik kulüplerinde seslendirdiği ilk eserleri oldular.[1] 14 Eylül 1991 tarihinde Gökhan Kırdar, Beyazın Ötesi grubuyla İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'na katıldı. TRT 1 kanalında da yayınlanan yarışmadaki "Karanlığın Gizi" adlı şarkının söz ve müziği kendisi yazdı.[2]

Nisan 1993 tarihinde Göksoy Plakçılık ile albüm sözleşmesi imzaladı ve aynı zamanda albümün kayıtları için stüdyoya girdi. 1993 yılının sonlarında çekimlerine başlanan baş rollerinde Uzay Heparı, Derya Arbaş ve Deniz Türkali'nin oynadığı Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı film için "Gece, Melek ve Bizim Çocuklar" adlı şarkıyı besteledi ve yorumladı. Bu şarkı bir sinema filminde yayınlanan ilk çalışması oldu. Bu dönemlerde yedi ay süren ilk albümünün kayıtlarını tamamladı. Albümde yer alan ve yılın en çok ses getiren parçalarından birisi olan "Yerine Sevemem", 1990 yılında yazıldı.[3]

Kayıt

1990'lı yılların başından itibaren çok fazla şarkı sözü yazdı ve beste yaptı. 1993 yılında ilk sinema film müziğini besteledi. Nisan 1993 tarihinde Göksoy Plakçılık ile ilk albümünün sözleşmesini imzaladı ve aynı anda kayıtlara başladı. Albümdeki üç şarkının sözlerini Zeynep Talu, dört şarkının sözlerini ise Gökhan Kırdar yazdı. Üç şarkının sözlerini ikili birlikte yazarken albümde yer alan tüm parçaların bestelerini Gökhan Kırdar besteledi. Sabah Ses Kayıt stüdyolarında kaydedilen albümün kayıtları yedi ay kadar sürdü. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlendi.[4]

Müzik yönetmenliği, aranje, programlama ve klavyede Tarık Sezer, akustik gitarda Erdem Sökmen, bas gitarda Gürol Ağırbaş, elektro gitarda Berç Yenal, klarnette Mustafa Süder, kadeh davulda Seyfi Uraş, kanunda Taşkın Sabah, ud da Baki Duyarlar, perdesiz gitar ve ud da Erkan Oğur, perküsyonda Aydın Karabulut, saksafonda Volkan Şanda ve kemanda Baki Kemancı yer aldı. Ses mühendisliğini Emre Kıral'ın yaptığı albümün geri vokallerinde Cihan Okan, Onur Koğacıoğlu ve Zeynep Önkaya yer aldı. Gökhan Kırdar ilk albümünde çalıştığı usta isimlerle kaydettiği albüme Serseri Mayın adını verdi. Nisan-Kasım 1993 tarihleri arasında kaydedilen albüm 28 Ocak 1994 tarihinde kaset ve cd formatlarında yayınlandı. Aynı dönemde Avrupa'da da yayınlanan albüm büyük bir çıkış yaparak dönemin en çok dinlenen albümleri arasına girdi.[5] Albümün yayınlanmasıyla birçok radyo ve televizyon programına konuk oldu ve albümde yer alan şarkıları seslendirdi.[6]

Video klipler

Gökhan Kırdar, Serseri Mayın albümünde yer alan dört parçaya video klip çekerek yayınladı. Albümden yayınlanan ilk parça söz ve bestesini 1990 yılında yazdığı "Yerine Sevemem" adlı şarkı aldı. Babasından aldığı maddi destekle gerçekleştirdiği ilk müzik video çalışması görsel yaklaşım anlamında o dönemde Türkiye'de öncü olma özelliğine sahipti.[7] Albümden daha sonra yine söz ve müziği kendisine ait olan "Fayton" adlı şarkıyı yayınladı.[8] Nisan 1994 tarihinde yayınlanan klipte Gökhan Kırdar'ın giydiği ceket o dönemlerde çok konuşulmuştu.[9] Şarkının klibi projeksiyonla görüntülerin yansıtıldığı bir stüdyoda, yeşillik alanda ve bir sahil kenarında çekildi. Bu şarkı ayrıca uzun yıllar sonra Yabancı Damat (2004-2007) adlı televizyon dizisinde de kullanıldı.[10] Eylül 1994'te "Gözbebeğim" adlı parça yayınlandı. Albümün en çok ses getiren şarkılarından birisi olan parçanın klibi renkli ve siyah-beyaz formatta çekildi. Görsel efekt eşliğinde bir evde ve İstanbul sokaklarında bir köpeğin eşliğinde çekilen klip yayınlandığı dönemde ilgi çekti.[11] Kasım 1994 tarihinde albümden son olarak albüme adını veren "Serseri Mayın" adlı şarkı yayınlandı. Parçanın klibi bir restoranda ve harabe bir ahşap evin bulunduğu sahilde çekildi.[12]

Parça listesi

No.BaşlıkŞarkı yazar(lar)ıMüzikSüre
1."Anlarsın Ya"  Zeynep TaluGökhan Kırdar4:22
2."Yerine Sevemem"  Gökhan Kırdar, Zeynep TaluGökhan Kırdar4:22
3."Serseri Mayın"  Zeynep TaluGökhan Kırdar4:37
4."Gözbebeğim"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:33
5."Fayton"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:46
6."Fotoğraflar"  Gökhan Kırdar, Zeynep TaluGökhan Kırdar4:35
7."Nisan"  Gökhan Kırdar, Zeynep TaluGökhan Kırdar5:49
8."Canım Feda"  Zeynep TaluGökhan Kırdar3:38
9."Son Bir Kez"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar4:12
10."Bile Bile"  Gökhan KırdarGökhan Kırdar3:26

Yapım görevlileri

  • Gökhan Kırdar – Vokal (tüm şarkılar)
  • Erdem Sökmen – Akustik gitar
  • Tarık Sezer – Müzik yönetmeni, aranje, programlama ve klavye
  • Gürol Ağırbaş – Bas gitar
  • Mustafa Süder – Klarnet
  • Berç Yenal – Elektro gitar
  • Emre Kıral – Ses mühanedisi
  • Seyfi Uraş – Kadeh davul
  • Taşkın Sabah – Kanun
  • Gökhan Kırdar (2, 4-7, 9, 10), Zeynep Talu (1-3, 6-8) – Söz yazarları
  • Gökhan Kırdar – Beste
  • Baki Duyarlar – Ud
  • Erkan Oğur – Ud ve perdesiz gitar
  • Aydın Karabulut – Perküsyon
  • Kamil Gök – Yapımcı
  • Volkan Şanda – Saksafon
  • Baki Kemancı – Keman
  • Cihan Okan, Onur Koğacıoğlu, Zeynep Önkaya – Geri vokaller

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Gökhan Kırdar, Biyografi". Biyografi. gokhankirdar.info. Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2023. 
  2. ^ "1991 Yılı Altın Güvercin Şarkı Yarışması Finali". Müzik yarışması. TRT 1, Youtube. 27 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  3. ^ "Gökhan Kırdar - Gece Melek ve Bizim Çocuklar". Film müziği. Youtube. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  4. ^ "Gökhan Kırdar - Serseri Mayın". Albüm. Apple Music. Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  5. ^ "Gökhan Kırdar - Serseri Mayın". Albüm. Discogs. Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  6. ^ "Aylin, Salı Expresi'nde". Haber. Milliyet. 5 Temmuz 1994 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  7. ^ "Gökhan Kırdar - Serseri Mayın". Video klip. Youtube. 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  8. ^ "Gökhan Kırdar - Fayton". Video klip. Youtube. 11 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. 
  9. ^ "Evet-Hayır". Haber. Milliyet. 9 Eylül 1994 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. 
  10. ^ "Gökhan Kırdar - Fayton (Yabancı Damat)". Dizi müziği. Youtube. 8 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. 
  11. ^ "Gökhan Kırdar - Gözbebeğim". Video klip. Youtube. 19 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  12. ^ "Gökhan Kırdar - Serseri Mayın (Official Video)". Video klip. Youtube. 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Gökhan Kırdar, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjördür. Farklı tarzlarda yazdığı ve bestelediği şarkılar, film ve dizi müzikleriyle kariyeri boyunca birçok ödül kazandı.

Oya-Bora, 1987 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda seslendirdikleri "Tasvir-i Şikayet" adlı parça ile tanınmışlardır. Aynı yılın sonlarında Grup Denk adıyla Akvaryum adını verdikleri ilk albümlerini yayınlayarak profesyonel kariyerlerine başladılar. İlk çalışmalarında disko ve pop tarzında müzikler yapan grup ilerleyen dönemlerde dans, house müzik ve R&B gibi farklı tarzlara da yöneldiler.

<i>Yine Sensiz</i>

Yine Sensiz, Türk şarkıcı Tarkan'ın 26 Aralık 1992 tarihinde İstanbul Plak tarafından yayınlanan ilk stüdyo albümüdür. 1990-1992 yılları arasında İstanbul'daki Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki parçaların düzenlemelerini Ozan Çolakoğlu yaptı. Albümden yaklaşık bir hafta önce yayınlanan "Kıl Oldum" adlı parça ile birlikte albüm iyi bir çıkış yakaladı. Tarkan, herhangi bir sanatçının desteğini almadan yayınladığı bu albümden kısa bir süre sonra TRT 1'in 1993 yılbaşı programındaki performansıyla birlikte bir andan ülke çapında tanınmaya başlandı. 1993 yılında ise albümden art arda "Kimdi?", "Gelipte Halimi Gördün Mü?", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi parçaları albümden yayınladı ve olumlu tepkiler aldı.

<i>Aacayipsin</i>

Aacayipsin, Türk şarkıcı Tarkan'ın 17 Mayıs 1994 tarihinde yayınlanan ikinci albümüdür. Albüm İstanbul Plak etiketiyle yayınlandı. Ağustos 1993'ten Şubat 1994 tarihine kadar altı aylık bir sürede Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki tüm parçaların düzenlemelerini Rıza Erekli yaptı. 1992 yılının sonunda yayınladığı Yine Sensiz adlı ilk albümüyle büyük başarı sağlayan Tarkan, ikinci albümü için daha kalabalık bir ekiple çalıştı. Albüm yayınlandıktan kısa bir süre sonra söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait olan "Hepsi Senin mi?" adlı parçayla büyük bir çıkış yakaladı. Tarzını ve imajını albümle birlikte yenileyen Tarkan albümün yayınlanmasıyla birlikte olumlu tepkiler aldı.

<i>Ölürüm Sana</i>

Ölürüm Sana, Türk şarkıcı Tarkan'ın 15 Temmuz 1997 tarihinde yayınlanan üçüncü albümüdür. Albüm İstanbul Plak etiketiyle yayınlandı. 1995 yılının sonlarında albümün çalışmalarına başladığını duyurdu. Kasım 1995 tarihinde İmaj Stüdyoları'nda albümün çalışmalarına başladı. Detaylı olarak üzerinde çalıştığı albümün kayıtları bir buçuk yıl sürdü. Nisan 1997 tarihinde tamamlanan kayıtlarda birçok müzisyen ile birlikte çalıştı. Aacayipsin (1994) albümünde olduğu gibi bu albümünde çıkış parçasının sözleri Sezen Aksu'ya aitti. "İkimizin Yerine" adlı parçanın sözlerini Sezen Aksu ile birlikte yazan Tarkan albümdeki yedi parçanın sözlerini kendisi yazdı. Turgut Berkes ve Pakize Barışta gibi isimlerinde eserlerinin yer aldığı albümün yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu üstlendi. Aranjesini ve müzik yönetmenliğini Ozan Çolakoğlu'nun yaptığı albüm Avrupa ve Asya'da da yayımlanmıştır. Türkiye'de 3 milyon kopyadan fazla satışa ulaştı. Dünyada ise çapında toplam 4.5 milyondan fazla satarak büyük başarı elde etti.

<i>Trip</i> (albüm) albüm

Trip, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın üçüncü stüdyo albümü. İlk kez 25 Kasım 1997'de Bay Müzik etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993-1995 yılları arasında çalıştığı Göksoy Plakçılık şirketi etiketiyle yayınlanan Tutunamadım (1995) albümünden sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Gökhan Kırdar, ikinci albümünü yayınladıktan sonra farklı tarzlarda müzikler yapmak istediği için iki albüm yayınlandığı müzik şirketinden ayrıldı. İlk iki albümüne göre sayıca daha az müzisyenle çalışan Kırdar, albümde söz yazarlığı ve besteciliğin yanı sıra programlama, klavye, aranje ve mix gibi birçok şeyi üstlendi. Yapımcılığını Can Onat'ın üstlendiği albüm için sekiz parça kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Semiz</span> Şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Gökhan Semiz, Türk pop ve parodi grubu Grup Vitamin'in solisti, söz yazarı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Tekin</span> Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu

Kerim Tekin, Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. 1990'lı yılların ortalarından itibaren çıkardığı albümlerle pop müziğin önemli sanatçıları arasına girdi. Beş yıla yakın bir kariyeri olan sanatçının, yazdığı sözler ve yorumladığı şarkılar pop müzik piyasasında onu oldukça ön plana çıkardı. Kayahan, Sezen Aksu ve Nilüfer ve Fatih Erkoç gibi birçok sanatçıdan etkilenen Kerim Tekin, 1992 yılında müzik tutkusu yüzünden gitar ve şan eğitiminin de etkisiyle futbolu bırakma kararı alarak futbol takımından ayrılır ve müzik yaşamına başlar. Gece kulüplerinde ve barlarda amatör olarak gitar çalar, şarkı söyler ve aynı zamanda kendi şarkılarını da yazmaya başlar. Bir gece kulübünde çalarken menajer olan Halis Bütünley tarafından çok beğenilir ve o esnada keşfedilir. Kerim Tekin, 1994 yılında profesyonel olarak ilk albümünün çalışmalarına başlar. Kara Gözlüm (1995) adlı albümüyle piyasaya giriş yapar. Bu albümle birlikte sesini duyurmayı başarır ve bu dönemde televizyon dizilerinde boy göstererek oyunculuk kariyeri başlar.

<i>Tutunamadım</i> (albüm) albüm

Tutunamadım, Türk şarkıcı Gökhan Kırdar'ın ikinci stüdyo albümü. İlk kez 11 Mart 1995'te Göksoy Plakçılık etiketiyle yayımlandı. Kırdar'ın 1993 yılından beri anlaşması bulunan Göksoy Plakçılık ile çalıştığı ve Serseri Mayın'dan (1994) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Albümün yapımcılığını Kamil Gök üstlenmiştir. İlk albümün aksiye pop tarzının yanı sıra ilk kez gerçekleştirilen yeni bir sentezin etnik, rock ve elektronik müzik anlayışının ilk örneklerini ortaya koydu. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan beşinin sözlerini kendisi, dört tanesini Mete Özgencil, bir tanesini Yıldırım Türker yazmıştır. Albümündeki tüm şarkıların bestelerini ve düzenlemelerini Gökhan Kırdar yaptı, ayrıca albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

Gökhan Türkmen, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcıdır.

<i>Aşk Yarası</i>

Aşk Yarası, Burcu Güneş'in 20 Mayıs 1998'de Raks - Marş Müzik'ten çıkmış olan ilk stüdyo albümüdür.

<i>Akvaryum</i> (albüm)

Akvaryum veya daha sonra yayınlanan adıyla Akvaryum/Seninle Beraberim, Oya-Bora'nın yayınladığı ilk stüdyo albümleridir.

<i>Saraylı</i> (albüm)

Saraylı, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın dördüncü stüdyo albümüdür. 19 Aralık 1994'te Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra dans, tango tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Seni Bana Yazmışlar (1992) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme adını veren çıkış parçası olan "Saraylı"'yı ikili birlikte yazmıştır. Albümdeki dokuz parçanın sözlerini Bora Ebeoğlu, iki parçanın sözünü ise Oya Küçümen yazmıştır. Albümün müziklerini Oya-Bora ve Gürol Ağırbaş bestelemiştir. Albümde yer alan "Tango İstanbul" adlı parça Joe Jackson'ın "Tango Atlantico" adlı parçasından uyarlanmıştır. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

<i>Seni Bana Yazmışlar</i>

Seni Bana Yazmışlar, Türk müzik grubu Oya-Bora'nın üçüncü stüdyo albümüdür. 4 Kasım 1992'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Önceki beş yılda piyasaya sürdüğü Akvaryum (1987) ve Tiryaki (1990) albümleriyle eleştirel övgü toplayan ikili, 1980'li yılların sonunda Grup Denk adıyla sıkça katıldıkları Eurovision Şarkı Yarışması ve Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması yarışmalarındaki performanslarıyla oldukça beğeni toplamışlardı. İkinci albümlerini yayınladıktan sonra bir süre müzik piyasasındaki görünürlükleri azaltmıştı. Bu sırada dublaj, sunuculuk ve müzik bestesi gibi çeşitli işler yaptılar. Bu işlerden aldıkları kazandıkları para ile aldıkları klavye Seni Bana Yazmışlar albümdeki şarkıların zeminini oluşturdu.

<i>Öl Deseydin Ölmez miydim?</i> Güler Dumanın 1997 tarihli, on altıncı albümü

Öl Deseydin Ölmez Miydim?, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Ekim 1997 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik halk müziği albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1996 yılının Aralık ayında başlamıştır. Altı ay kadar süren kayıtlar Haziran 1997 tarihine kadar devam etmiştir. Albümde Neşet Ertaş, Hasan Karakuş, Rıza Ergin, Erkan Yoksuli, Rıza Ergin, Gülizar Ergin ve Ahmet Çelik gibi sanatçıların eserlerini seslendirdiği albümde üç parçanın müziğini bestelemiştir. Albüm yayınlandığı hafta listelere girmeyi başarmıştır fakat albümdeki parçalara klip çekilmemiştir. Güler Duman'ın ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.

<i>Yolcuyum Bu Dağlarda</i>

Yolcuyum Bu Dağlarda Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 13 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur. Güler Duman'ın Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997) adlı albümünden beş yıl sonra çıkardığı albümdür. 2001 yılının son ayında albümün kayıtlarına başlanılmıştır. 2002 Mayıs'ında biten albümün kayıtları beş ay kadar sürmüştür. Albümde Aliyar, Meçhuli, Seyit Meftuni, Sadık Doğanay, Raci Alkır ve Bilal Ercan gibi sanatçıların eserlerini yorumlamıştır. Güler Duman, on iki parça bulunan bu albümde hiçbir parçaya klip çekmemiştir. Fakat televizyon ve radyo programlarına sıkça konuk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bu Devran (şarkı)</span>

"Bu Devran", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on üçüncü stüdyo albümü Bu Devran'da (1995) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Bilal Ercan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Bilal Ercan parçayı aynı yılın başında yayınladığı Ceren adlı albümünde seslendirdi. Parçanın klibine albümün kayıtlarında yer alan kişilerde dahil oldu. Güler Duman'ın kariyerinde yayınladığı dördüncü video kliptir. Bu video klibinden sonra uzun süre solo video klip yayınlamadı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Listelerde bir numaraya kadar yükselerek haftalarca listelerin ilk sırasında yer aldı ve halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Mustafa İpekçioğlu ile birlikte tekli olarak yayınladı.

Türk şarkıcı Kerim Tekin, kariyerinin başlangıcından ölümüne kadar iki stüdyo albümü kaydetti ve çeşitli sanatçılar ile iş birliği yaptı. 1992 yılında müzik tutkusu yüzünden gitar ve şan eğitiminin de etkisiyle futbolu bırakma kararı alarak, futbol takımından ayrılır ve müzik yaşamına başlar. Gece kulüplerinde ve barlarda amatör olarak gitar çalar ve şarkı söyler, aynı zamanda kendi şarkılarını da yazmaya başlar. Bir gece kulübünde çalarken menajer olan Halis Bütünley tarafından çok beğenilir ve o esnada keşfedilir. Daha sonra S Müzik ve Raks Müzik ile bir anlaşma imzalayarak profesyonel müzik hayatına atılmak için çalışmalara başlar. 25 Aralık 1995 tarihinde Kara Gözlüm adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Albümde "Cici Baba" adlı parçasıyla büyük bir çıkış yakaladı. Ardından albümle aynı adı taşıyan "Kara Gözlüm" adlı hit parçayı yayınladı. Albümle birlikte birçok festivalde, konserde sahne aldı. 1997-1997 yılları arasında Show TV'de yayınlanan Mirasyediler adlı dizide oynayarak oyunculuk kariyerine başladı. Bu arada sıkça televizyon ve radyo programlarına katıldı ve adından sıkça söz ettirdi. Kara Gözlüm albümünde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Garo Mafyan, Zeynep Talu, Şehrazat, Ozan Çolakoğlu, Saro Secikyan ve Fabio Taşel gibi müzisyenlerle çalıştı.

Türk müzisyen Gökhan Kırdar'ın diskografisi. 1990'lı yılların başından itibaren Göksoy Plakçılık, Bay Müzik, Loopus ve EMI gibi müzik şirketlerinden albümlerini yayınladı. 1994-1996 yılları arasında Serseri Mayın (1994) ve Tutunamadım (1995) adlı pop ve pop rock tarzlarında albümler yayınladı. 2000 yılına kadarda birçok sanatçının albümüne söz yazarlığı, beste ve düzenlemeler yaparak katkıda bulundu. 1997 yılından itibaren Pop folk, Trip hop ve elektronik tarzda müzikler yapmaya başladı ve Türkiye'de bu tarzda öncü isimlerden birisi oldu. 1993 yılının sonlarında hazırladığı Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994) adlı filmin müzikleriyle dizi ve film müzikleri hazırlamaya başladı.