İçeriğe atla

Serraf Şiruye

Şiruye Hesenoğlu
Azeri şair
Doğum11 Eylül 1942(1942-09-11)
Göyçe yöresi, Basarkeçer şehri, Taşkent
Ölüm08 Aralık 2015 (73 yaşında)
Azerbaycan, Berde, Yeni Taşkent
MeslekŞair ve yazar
MilliyetAzerbaycan Türkü

İmza

Şiruye Hesenoğlu, Serraf Şiruye (Azerbaycan alfabesi: Şiruyə Həsənoğlu, Kiril: Ширујə Һəсəноғлу; gerçek adı: Hacıyev Şiruyə Həsən oğlu; d. 1942 – ö. 2015) — şair,[1] Azerbaycan yazarlar ve Azerbaycan gazeteciler birliğinin üyesi, "Altın Kalem", "Memmed Araz" ve "H.B.Zerdabi" mükafatları adayı.

Yaşamı

Serraf Şiruye 11 Eylül 1942’de Göyçe yöresinin Basarkeçer şehrinin Taşkent köyünde şair Hesen Xeyallının ailesinde dünyaya gelmiştir. Çocukluk yıllarında babasından arabca ve farca dillerinde okuyup yazmayı öğrenen Şiruye, ilkokul yaşlarından beri şiire büyük ilgi göstermiştir.[2]

1960 senesinde Berde şehrinin Yeni Taşkent köy ortaokulunu bitirdikten sonra, 1962 senesinde de Azerbaycan Devlet Pedagoji Enstitüsünü Matematik fakültesine girmiş ve 1968 yılında enstitüsünden mezun olmuştur. Bu yılda Berde şehrinin Yeni Daşkend köy ortaokulunda öğretmen olarak çalışmıştır.[3]

1972 yılından 1980'e kadar Yeni Daşkend kend köy ortaokulunda müdür muavini ve Berde şehri «Bilik» cemiyetinde konuşmacı olarak çalışmıştır. 1993-1997-cı yıllarda dini medreseyi bitirmiştir. Serraf Şiruye 1992 yılından 1996 yılına kadar cephe bölgelerinde savaş muhabirliği yapmıştır. Yiğit askerlerin kahramanlıklarından bahseden ve vatanperverlik mevzusunda 15'e yakın kitabın yazarıdır.[4]

8 Aralık 2015'te Azerbaycan Cumhuriyyeti Berde şehrinin Yeni Taşkent köyünde kanserden ölmüştür.

Şairliği

Erken yaşlarından yaratıcılıga başlayan Serraf Şiruye 1962 yılından zamanın gazetelerinde şiirlerini yayınlamış ve yazdığı şiirler hayranlarının ezberlerindedir.

Şu anda Berde şehri Yeni Taşkent köyünde yaşıyor ve edebi fealiyetini devam ettirmektedir. Azerbaycan yazarlar ve Azerbaycan gazeteciler birliğinin üyesi, "Altın Kalem", "Memmed Araz" ve "H.B.Zerdabi" mükafatları adayıdır.[5]

15 Kasım 2007 yılda "Karabağ Müharebesi, Gazileri ve Şehid Aileleri İctimai Birliyi"nin Vatanperverlik mevzusunda yazılmış şiirler ve kitaplara ait "Fahri Ferman" ile Şiruye Hesenoğlu mükafatlandırılmıştır.[6]

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ "Sərraf Şiruyə - 70", Laçın yurdu (jurnal), №3 (6), 2012, Bakı, "Bəxtiyar-4" nəşriyyatı. sf. 57. (Azerice)
  2. ^ Araz Yakuboğlu, Bir kökün budaqları, Bakı, "Nurlan", 2006. sf. 95 (Azerice)
  3. ^ Araz Yakuboğlu, Daşkənd aşıqları və şairləri, Bakı, "Nurlan", 2008. sf.212 (Azerice)
  4. ^ Həsən Hüseynov, "El şairi Sərraf Şiruyə" Nəbz qəzeti. № 18(757). 16 Mayıs 2009 (Azerice)
  5. ^ Əli Vəkil. "Aşıqların, şairlərin beşiyi", «Ekspress» qəzeti, 11 Nisan 2009. (Azerice)
  6. ^ Məleykə Göyçəli, "ХХ-ХХI əsrin yaradıcı insanları", II cild, 2008. sf. 220. (Azerice)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l ["Maşallah Xudubəyli, Mənim sazli-sözlü dünyam. "Nurlan" nəşriyyat, Bakı-2010, 3 kitapta, II kitab, səh.9 (Azerice)" (PDF). 19 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Aralık 2012.  Maşallah Xudubəyli, Mənim sazli-sözlü dünyam. "Nurlan" nəşriyyat, Bakı-2010, 3 kitapta, II kitab, səh.9 (Azerice)]
  8. ^ Niftalı Göyçəli (2015). "Sərraf Şiruyə - "Ayrılıq belə düşdü" poeması haqqında nəzəri fikirlər" (Azerice). davam.az. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2015. 
  9. ^ "Sərraf Şiruyə Laçında nə görmüşdü?" (Azerice). karabakhmedia.az. 3 Aralık 2015. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

Hamlet Abdullah oğlu İsahanlı, Azeri matematik ve fizik bilimleri profesörü, şair, yazar.

Miskin Abdal, 1430-1535'te yaşamış Azeri halk ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Taşkent, Berde</span>

Yeni Taşkent — Azerbaycan Cumhuriyyeti'nde Berde Rayonu'na bağlı bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Ayrk</span> Ermenistanda belediye

Taşkent — Ermenistan Cumhuriyeti'nde Basargeçer Rayonu'na bağlı bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Babanlı</span>

Mustafa Baba oğlu Babanlı, fizik bilimleri profesörü, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesinin Rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Mirvarid Dilbazi</span>

Mirvarid Dilbazi, Sovyet Azerisi komünist şair.

<span class="mw-page-title-main">Molla Veli Vidadî</span>

Molla Veli Vidadî, Azeri şair ve din adamı.

Şahlar Şükürov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Nuride Ateşi Gadirova</span> araştırmacı

Nuride Ateşi Gadirova Azeri yazar, çevirmen, tarihçi ve arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Âşıkları</span>

Azerbaycan'da Âşık sanatı, şiir, hikâye anlatma, dans, vokal ve enstrümantal müziği geleneksel bir performans sanatında birleştirir. Bu sanat Azerbaycan kültürü'nün sembollerinden biridir ve ulusal kimliğin bir koruyucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Tahirzade</span>

Adalet Şerif oğlu Tahirzade ; öğretmen, dilbilimci, filolog-metin bilimcisi, tarihçi, gazeteci, profesör doktor, eski Eğitim Bakanı Yardımcısı.

Vügar Ahmed - şair, bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültüründe hattatlık</span>

Azerbaycan kültüründe hattatlık, Azerbaycan el yazması kitapların yazımında nesih, nestalik, sülüs, reyhani hattatı, divanî, tugi ve diğer hat örnekleri kullanılmıştır. İlmî eserler ağırlıklı olarak nesih hattı ile yazılmıştır. Ayrıca cami kitabeleri, bakırcılık örnekleri, savaş eşyaları, mutasavvıf dervişlerinin kullandığı kaşkul ve teberzinlerde hat sanatı örneklerine rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Talıbzade</span>

Ahund Mustafa Ahund Süleyman oğlu Talıbzade dini bir şahsiyet, ahund, Tiflis gazisinin vekili ve Transkafkasya Şeyhülislamıydı.

Ümmügülsüm Resulzade veya Ümmügülsüm Sadıkzade, Azerbaycanlı şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Yusif Ziya Talıbzade</span>

Yusif Ahund Mustafa oğlu Talibzade veya Yusif Talibzade Tiflisi — Azerbaycanlı pedagog, siyasetçi, oyun yazarı, asker.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da kaplan avları tarihi</span>

Azerbaycan'da kaplan avları,1932 yılına kadar ağırlıklı olarak Azerbaycan'ın güneydoğu bölgesinde yapılıyordu. Bu avlarda Turan kaplanları avlanmaktaydı.

Musa Yakup — Azerbaycanlı şair, Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi (1970), Milli Meclis milletvekili (1995–2000), Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Şairi (2019).