İçeriğe atla

Serpil Oppermann (Tunç)

Serpil Oppermann (Tunç); Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü profesörlerindendir. Akademik unvanını Hacettepe Üniversitesi'nden sırası ile 1989'da yardımcı doçentlik, 1994'te doçentlik, 2000 yılında da profesörlük alarak ulaşmıştır.[1]
İngiliz Edebiyatı, Hacettepe ÜniversitesiTürkiye ve yurtdışında aldığı eğitimlerin ardından Postmodern kuramların Türkiye ve dünyada tanınan isimlerinden biri haline gelmiştir. Uzmanlık alanlarının başında Postmodern Edebiyat ve Postmodern Tarih Kuramları gelmekle birlikte, üniversite kürsüsünde, lisans ve liansüstü düzeyinde "Edebi Teoriler" ve "Çağdaş Felsefe Akımları" dersleri vermektedir. Oppermann, Edebiyat ve Çevre Araştırmaları Derneği (İngilizceThe Association for the Study of Literature & Environment) ASLE üyesidir, Avrupa Birliği Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Birliği (İngilizceThe European Association for the Study of Literature, Culture and the Environment), EASLCE danışman yönetim kurulu üyesidir ve Dünya Eko- külter derneği (İngilizceWorld Eco-Culture Organization) kurucu üyesidir.[2] Raymond Federman, Leslie Fiedler gibi postmodern edebiyatın yaratıcılarının öğrencisi olan Oppermann hala Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapmaktadır. 2006 yılında basılmış (Postmodern Tarih Kuramı, İstanbul, Phoenix-Türkçe Yayınevi, 1982, ISBN 979-994-493-1112) incelemesi bulunmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Serpil OPPERMANN". Hacettepe üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü internet sayfası. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2011. 
  2. ^ "The Future of Ecocriticism: New Horizons by Cambridge Scholars Publishing (Hardback, 2011)". ebay sitesi. 1 Ağustos 2011. Erişim tarihi: 8 Ekim 2011. 
  3. ^ "Postmodern Tarih Kuramı". pandora.com sitesi. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür. Edebiyat yapıtlarında özellikle romanlarda görülen postmodern eğilim, genel postmodernizmin söylemsel ve düşünsel yönelimlerinden doğrudan etkilenir ve o söylemsel yapının özelliklerini barındırır.

Kathleen R. F. Griffin-Burrill, şarkiyatçı, Türklük bilimi profesörü

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yüksel</span> Türk tiyatro eleştirmeni, yazar, akademisyen, çevirmen

Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Türk tiyatro eleştirmeni, yazar, akademisyen, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">York Üniversitesi (İngiltere)</span>

York Üniversitesi, İngiltere'nin York kentinde bulunan bir kampüs üniversitedir. 1963 yılında kurulan üniversite zamanla genişleyerek, 30 bölüm ve merkezden oluşan geniş bir alanda hizmet veren bir kurum haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matthew Arnold</span> İngiliz şair, kültür eleştirmeni

Matthew Arnold, İngiliz şair ve kültür eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, Türk siyasetçi, doktor. Ramazanoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Özkul Çobanoğlu</span> Türk akademisyen, yazar, halkbilimci

Özkul Çobanoğlu, Türk akademisyen ve yazar.

Yusuf Eradam yazar, şair, çevirmen, besteci, fotoğraf sanatçısı, eleştirmen, öğretim üyesi.

Ihab Habib Hassan, Amerikalı edebiyat teorisyeni, eleştirmeni ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> Edebiyat fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi veya kısaca HÜEF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Beytepe Kampüsü'nde, birkaç bloktan oluşan büyük bir binada konumlanmıştır.

Kültürel çalışmalar siyasal, kuramsal ve deneysel olarak kültür analiziyle bağlantılı bir alandır. Çatışmaları ve özellikleri tanımlayarak çağdaş kültürün siyasi dinamiklerine ve tarihi temellerine odaklanır. Kültürel çalışmalar alanındaki araştırmacılar genellikle kültürel uygulamaların daha geniş kapsamlı bir sistem olan güçle nasıl ilişkili olduğunu araştırır. Bu güç sistemi, ideoloji, sınıf yapıları, ulusal oluşumlar, etnik köken, cinsel yönelim, cinsiyet ve nesil gibi toplumsal olgularla ilişkilidir ya da bunlar aracılığıyla faaliyet gösterir. Kültürel çalışmalar kültürleri sabit, sınırlı, değişmeyen ve birbirinden bağımsız olarak görmekten ziyade onları sürekli birbirleriyle etkileşim hâlinde olan, uygulamaları ve süreçleri değiştiren birer oluşum olarak görür. Kültürel çalışmalar alanı çeşitli kuramsal, yöntemsel yaklaşımları ve uygulamaları kapsar. Kültürel çalışmalar, kültürel antropoloji ve etnik çalışmalar gibi alanlardan ayrı tutulsa da, bu alanların her ikisine de destek vermiş ve katkıda bulunmuştur.

Gönül Ayda Pultar, Türk yazar ve akademisyen. Adile Ayda'nın kızı ve Sadri Maksudi Arsal'ın torunudur.

Bahriye Çeri, Türk edebiyat araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Abdulrazak Gurnah</span> Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar

Abdulrazak Gurnah, Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar ve edebiyatçı. Gurnah, "kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden" dolayı 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Gurnah, 1986'da Wole Soyinka'dan bu yana Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk siyah Afrikalı yazar oldu.

Prof. Dr. Onur Bilge Kula Türk akademisyen.

Selçuk Esenbel ya da tam adıyla Ayşe Selçuk Esenbel; Türk tarihçi ve akademisyen. Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi ve Konfüçyus Enstitüsü kurucusu, 1994-2003 Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölüm başkanı, Japonya Araştırmaları Derneği başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyesi.