İçeriğe atla

Serpil Erfındık cinayeti

Serpil Erfındık
Ölüm15 Aralık 2013
Buca, İzmir, Türkiye
Ölüm sebebiKadın cinayeti
MeslekAkademisyen

Serpil Erfındık cinayeti, akademisyen Serpil Erfındık'ın eski eşi Vedat Atik tarafından 15 Aralık 2013'te, İzmir'in Buca ilçesinde bıçaklanarak öldürülmesidir.

Boşandıktan sonra kendisini rahatsız eden Atik'e karşı önleyici karar çıkaran Erfındık; bir aylık kararın son gününde evine gelen Atik tarafından öldürüldü. Cinayetin ardından ailenin avukatlarının ilgili kamu görevlilerine ilişkin şikayet başvurusu, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. 29 Eylül 2021'de Anayasa Mahkemesi, yeterli önleyici ve koruyucu tedbirler alınmadığı gerekçesiyle ihmali olan kamu görevlilerinin yargılanmasına karar vermiştir.[1] Bu, Türkiye'de bir kadın cinayetinde devleti sorumlu tutan ilk Anayasa Mahkemesi kararıdır.

Arka plan

Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim görevlisi Serpil Erfındık, 2011 yılında evlendiği Vedat Atik'ten şiddet gördüğü için 2013 yılında boşanma davası açtı. Mahkeme çiftin boşanmasına, çocuğun velayetinin anneye ait olmasına ve ayrıca müşterek çocuğun her hafta sonu babasında kalmasına hükmetti. 20 Eylül 2013'te ebeveyn görüşmesinin ardından çocuğunu teslim ettiği sırada eşine işyerinde küfür ve hakaret etmesi üzerine aile mahkemesi önleyici Atik hakkında tedbir kararı aldı ancak Erfındık'ın koruyucu tedbir talebini reddetti.[2]

Önleyici tedbir kararına rağmen 14 Kasım 2013'te Vedat Atik'in eski eşinin işyerine gitmesi üzerine yapılan ikinci başvurunun ardından mahkeme Atik'in Erfındık'a ve işyerine 100 metreden daha fazla yaklaşamamasına, iletişim araçları ile rahatsız etmemesine karar verdi. Bu kararın bir ay geçerli olmasına hükmedildi. Koruyucu tedbir kararı ise alınmadı. Atik, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. 29 Kasım 2013'te gerçekleşen hakaret ve tehdit davasında Erfındık, hayatından endişe ettiğini ifade etti. Ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi sundu ancak işlem yapılmadı.

Cinayet

Vedat Atik, tedbir kararının son günü olan 15 Aralık 2013'te Erfındık'ın evine gitti ve Erfındık'ı altı yerinden bıçaklayarak öldürdü. Cinayetin ardından saklanan Atik, bir hafta sonra teslim oldu. İzmir'de yapılan yargılama sonucunda Vedat Atik'e kasten insan öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Ceza, "iyi hal ve pişmanlık" indirimi uygulanarak 28 yıl 5 ay 7 güne düşürüldü.[3][4]

Görevi ihmal davası

Cinayetin ardından Erfındık'ın ailesi ve avukatları Serpil Erfındık'ın korunması konusunda yeterli tedbirleri almadığı gerekçesiyle polis ve jandarma görevlileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir valiliği soruşturma izni vermediği için bu dosya kapatıldı. Dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi, 29 Eylül 2021 tarihinde yaptığı toplantıda devletin Serpil Erfındık'ı korumayarak yaşam hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Kamu görevlileri yönünden kapatılan soruşturmanın açılmasına hükmedildi. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin bir kadın cinayeti davasında kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yargılanmasına karar verdiği ilk dava oldu.[5]

Anayasa Mahkemesi kararının ardından dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, görevli dört polis memuru, İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli bir astsubay ve Genel İdari Hizmetler'de görevli iki memur hakkında 'görevi ihmal' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.[6]

Sekiz kamu görevlisinden altısı beraat etti. Biri dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olan, diğeri o dönem başkomiser olarak görev yapan iki kamu görevlisine olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle hapis cezası verildi.[7] İyi hal indirimi uygulanarak cezanın 7 ay 15'er gün olarak belirlenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırıldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Bir ilk: AYM Serpil Erfındık cinayetinde devleti suçladı - Gazete Karınca". 1 Ekim 2021. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  2. ^ Uludağ, Alican (30 Eylül 2021). "AYM ilk kez bir kadın cinayetinde devleti suçlu buldu | DW | 30.09.2021". DW.com sitesi. 30 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  3. ^ Yıldırım, Taylan (6 Haziran 2018). "Öğretim görevlisi eski eşini öldüren kocanın cezası onandı". Hurriyet.com.tr. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  4. ^ "'23 sabıkası var ama cezada indirim yapıldı!'". Gazetevatan.com sitesi. 30 Eylül 2015. 2 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2021. 
  5. ^ "Serpil Erfındık Davası Emsal Olacak Yetkililer Sorumluluktan Kaçamayacak". Kadincinayetlerinidurduracagiz.net. 26 Mart 2024. 
  6. ^ Tolga TAHÇI (12 Ocak 2023). "Öğretim görevlisi Serpil Erfındık cinayetinde yargılanan emekli polis: İhmalim de gecikmem de yoktur". Hürriyet. 16 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2024. 
  7. ^ a b AA (22 Mart 2024). "Serpil Erfındık cinayetinde iki kamu görevlisine hapis". Sözcü. 16 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Hüseyin Çapkın, Türk bürokrat.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

Nahide Opuz davası, kadına yönelik aile içi şiddet nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’de Türkiye’ye karşı 2002 yılında açılmış bir davadır.

Gezi Parkı davası, 28 Mayıs - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarını organize ettikleri iddiası ile 16 kişinin yargılandığı davadır.

Emine Bulut cinayeti, 38 yaşındaki Emine Bulut'un 18 Ağustos 2019'da Kırıkkale'de eski eşi Fedai Varan tarafından bıçaklanarak öldürülmesidir.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun veya 6284 Sayılı Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Mart 2012'de kabul edilen ve 20 Mart 2012'de T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan yasadır. Kanunun amacı şiddet gören ya da bu yönde bir tehdit altında bulunan kadın, çocuk, aile bireyi ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması ve bu kişileri hedef alan şiddetin önlenmesi için alınacak önlemleri düzenlemektir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladığı" gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisinin temelli kapatılması ve partinin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın da bulunduğu 687 üyeye siyasi yasak getirilmesi talep edildi. İddianame, 17 Mart 2021'de Yüksek Mahkemeye gönderildi.

Fatma Şengül cinayeti, İstanbul'da çaycılık yapan Fatma Şengül'ün 30 Mart 2019'da kendisi ile aynı işyerinde çalışan Zeynel Akbaş adlı erkek tarafından evinin önünde öldürülmesidir.

Ferdane Çöl cinayeti, 13 Ekim 2011'de İzmir'de dört çocuk annesi Ferdane Çöl'ün boşanma davası açtığı eşi Sedat Çöl tarafından öldürülmesidir.

Ayşe Paşalı cinayeti, 7 Aralık 2010'da Türkiye'nin başkenti Ankara'da Ayşe Paşalı'nın şiddet gördüğü eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülmesidir.

Ceren Özdemir cinayeti, Ordu'da üniversite öğrencisi ve balerin Ceren Özdemir'in, 2019'da cezaevi firarisi bir erkek tarafından öldürülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Can Atalay</span> Türk avukat ve siyasetçi

Şerafettin Can Atalay, Türk avukat, aktivist, siyasetçi.