İçeriğe atla

Serkan Özkaya

Serkan Özkaya
Özkaya, Fırıncı Çırağı rolünde 2006'dan kalma bir otoportrede
Genel bilgiler
Doğum1973
UyrukTürk-Amerikalı
AlanıÇağdaş sanat
Kavramsal sanat
Sanat eğitimiBard Koleji
İstanbul Üniversitesi
Ünlü yapıtlarıDavut (Michelangelo'dan İlham alınarak)
Ödüller
MacDowell Kolonisi
Gazete Tasarımı Derneği
Civitella Ranieri

Serkan Özkaya (d. 1973), Türk-Amerikalı kavramsal sanatçı. Çalışmaları temellük ve yeniden üretim konularını ele almakta olup genellikle geleneksel sanat alanlarının dışında faaliyet gösterir ve çoğu zaman kendi çalışmalarının bile birden fazla versiyonunu yapmaktadır; en çok dikkat çeken eseri Davut (Michelangelo'dan İlham alınarak) buna dahildir. Özkaya'nın eserleri, İstanbul Modern, Borusan Çağdaş Sanat ve Arter'in İstanbul'daki kalıcı koleksiyonlarının yanı sıra Louisville, Bentonville ve Nashville olmak üzere 21c Museum Hotels'in üç farklı lokasyonunda yer almaktadır.

Erken yaşamı ve eğitimi

Özkaya, İstanbul'da büyüdü. Genç yaşta kitaplarda bulunan önemli sanat eserlerinin reprodüksiyonlarını inceleyerek Batı sanatını öğrenmeye başladı. Özgünlük, kopyalama ve öykünme kavramlarına olan ilgisi burada başladı.[1][2] İstanbul Üniversitesi'ne girdi ve sanat alanında hem lisans hem de yüksek lisans derecesi ile mezun oldu.[3] Yüksek lisans eğitimine Bard Koleji'nde devam etti.[1][4] Bard'dan güzel sanatlar alanında yüksek lisans derecesiyle ayrıldıktan sonra[3] MacDowell Colony'de sanat bursu aldı.[1] Özkaya daha sonra Alman Dili ve Edebiyatı alanında doktora yapmak üzere İstanbul Üniversitesi'ne döndü.[3] 2001 yılında Almanca eserleri Moses und Aron (Arnold Schoenberg'in bir operası), Doktor Faustus (Thomas Mann'ın bir romanı) ve Die Philosophie der Neuen Musik (Theodor W. Adorno'nun bir kitabı) üzerine karşılaştırmalı bir çalışma olan Sanatta Dahi ve Yaratıcılık adlı kitabını yayınladı.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Kennedy, Randy (15 Aralık 2006). "Serkan Ozkaya - Art - Report". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 29 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  2. ^ Cooper, Ivy (7 Ekim 2008). "Review: Serkan Ozkaya works magic". STL Beacon. 11 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  3. ^ a b c Kotretsos, Georgia (1 Temmuz 2011). "Inside the Artist's Studio | Serkan Özkaya". Art21 Magazine. 29 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  4. ^ Knight, Christopher (12 Nisan 2009). "Serkan Ozkaya, Dave Muller and the hand-drawn newspaper". Los Angeles Times (İngilizce). 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 
  5. ^ Arend, Ingo (7 Ağustos 2005). "Kopierer aller Länder..." der Freitag (Almanca). 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2024. 

Seçilmiş yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Alain Badiou</span> Fransız filozof ve yazar (d. 1937)

Alain Badiou, önde gelen Fransız sol kanat düşünür, École Normale Supérieure'nin (ENS) eski felsefe bölüm başkanı.

Arnold Gehlen, Alman filozof, antropolog ve sosyolog. Helmuth Plessner ve Max Scheler ile birlikte felsefi antropolojinin başlıca temsilcilerindendir. Gehlen, 1960'lı yıllarda Theodor W. Adorno'nun muhafazakâr rakibi olarak kabul edilmekteydi.

İç mimarlık, bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Budak</span>

Cüneyt Budak, Türk mimar, teorisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

Sistina Şapeli tavanı, 1508-1512 yılları arasında Michelangelo tarafından resimlerle süslenmiştir. Yaklaşık dört yıl süren bu çalışmalar sonucunda, Rönesans döneminin en görkemli ve önemli eserlerinden birisi ortaya çıkmıştır. İsmini IV. Sixtus'tan alan ve 1477-1480 yılları arasında yapımı tamamlanan Sistina Şapeli'nin tavanı, II. Julius'un emriyle yenileme ve görselleştirme projesi kapsamında boyanmıştır. Şapelin tavan süslemelerinde aslında bir hikâye anlatılmış; orta kısımda yer alan 9 sahne ile Tekvin'deki yaratılışın 9 mühim olayına gönderme yapılmıştır. Bu projede Michelangelo'nun yanı sıra Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Pietro Perugino ve Raffaello Sanzio gibi dönemin birçok önde gelen sanatçısı yer almıştır. Şapelin tavanındaki birçok fresk ve Kutsal Duvardaki büyük Kıyamet Günü tasviri Michelangelo tarafından çizilmiştir. Raffaello şapelin goblenlerini işlemiş, diğer sanatçılar ise yaptıkları duvar resimleriyle bu işe katkıda bulunmuşlardır. Özellikle Michelangelo'nun yaptığı fresklerde kullandığı kendine has figürleri, giyinik ve nü insan modelleri onun yaratıcı sanat anlayışının üstünlüğünü ve gelişmişliği kanıtlamış; gelecek kuşaklar için de önemli ve öğretici örnekler haline gelmiştir. Michelangelo'nun Adem'in Yaratılışı'ndaki Tanrı ile Adem'in ellerinin kavuşması detayı, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosundan sonra dünyada en çok taklit edilen ve reprodüksiyonu yapılan sanat eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Sencer Sarı</span> Türk seramik sanatçısı

Sencer Sarı, Türk akademisyen, araştırmacı, seramik / cam sanatçısı ve heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Cueva de las Manos</span>

Cueva de las Manos, Arjantin'in Santa Cruz eyaletinde, Perito Moreno kasabasının 163 km güneyinde bulunan bir mağara ve kaya sanatı sitelerinden oluşan bir komplekstir. Adını, kaya duvarlara çok sayıda kolaj halinde şablonlanmış yüzlerce el resminden almıştır. Sanat, Kolomb öncesi Güney Amerika'nın Arkaik döneminde, MÖ 7.300 ile MS 700 arasında birkaç dalga halinde yaratıldı. Resimlerin yaşı, resmi oluşturmak için mağaranın duvarına boya püskürtmek için kullanılan kemik boruların kalıntılarından, sanat eserinin radyokarbon tarihlemesinden ve stratigrafik tarihlemeden hesaplandı.

Mustafa Pancar Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Emin Barın</span> Türk hattat

Emin Barın veya doğum adıyla Mehmet Emin Barın, Türk hattat ve cilt sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

Gözde Mimiko Türkkan, İstanbul'da yaşayan ve çalışan Türk fotoğrafçı, sanatçı.

Bilge Alkor, Türk ressam, koleksyioner.

<span class="mw-page-title-main">Veysel Donbaz</span> Türk sümerolog

Veysel Donbaz, Türk asurolog ve sümerologdur. Bugün ölü diller olan Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe bilen ender kişilerden biri olarak bilinir. Karikatürist olarak da tanınmaktadır.

Aydan Murtezaoğlu, ağırlıklı olarak fotoğraf ve yerleştirme sanatı alanında çalışan bir görsel sanatçıdır. İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.