İçeriğe atla

Sergey Starostin

Sergei Starostin

Sergey Anatolyeviç Starostin (Rusça: Серге́й Анато́льевич Ста́ростин; 24 Mart 1953 - 30 Eylül 2005), tartışmalı Altay dili, Dené–Caucasian ve Borean dili de dahil olmak üzere varsayımsal proto-dilleri rekonstrükte etmesiyle tanınan bir Rus tarihi dilbilimci ve filologdu. Aynı zamanda, Eski Çincenin geniş çapta ilgi gören rekonstrüktesini yazan yazardı.

Evolution of Human Languages Projesi

1985'ten beri Starostin, Tower of Babel web sitesi için tasarlanmış bir veritabanı yönetim sistemi olan STARLING'i geliştiriyordu. Çalışmalarında Nobel ödüllü bir fizikçi olan Murray Gell-Mann'den yardım aldı. Öldüğü sırada, Rusya Beşeri Bilimler Devlet Üniversitesi'nde profesör, Santa Fe Enstitüsü'nde misafir profesör ve kendisine fahri doktor derecesi verilen Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde sık sık konuk öğretim görevlisi olarak görev yapıyordu.

Starostin, Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi'nde verdiği bir dersin ardından 30 Eylül 2005'te Moskova'da kalp krizinden öldü. Oğlu Georgi Starostin de bir dilbilimcidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Altay dilleri</span> bir dil ailesi

Altay dilleri ilk olarak 18. yüzyılda ileri sürülmüş Avrasya'da yaygınca konuşulan Türk dilleri, Moğolca, Tunguzca ve bazen Japonca, Korece ve Aynu dillerinin ortak bir ataya sahip olduklarını savunan varsayımsal bir dil ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">J. M. Coetzee</span>

John Maxwell Coetzee, Güney Afrikalı–Avustralyalı romancı, deneme yazarı, dilbilimci, çevirmen ve 2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. İngilizce dilinde en çok eleştirmenlerce beğenilen ve dekore edilmiş yazarlardan biridir. Booker Ödülü, CNA Ödülü, Kudüs Ödülü, Prix Femina étranger ve Irish Times Uluslararası Kurgu Ödülü'nü kazandı ve bir dizi başka ödül ve onursal doktora derecesine sahip oldu.Coetzee 2002 yılında Avustralya'ya taşındı ve 2006 yılında Avustralya vatandaşı oldu. Adelaide'de yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Üniversitesi</span>

Tiflis Üniversitesi, 8 Şubat 1918'de Gürcistan'da devlet tarafından kurulmuş üniversitedir. Üniversitede yaklaşık 30.000 öğrenci öğrenim görektedir. Üniversitede Hukuk, Ekonomi, Beşeri bilimler, Sağlık ve Doğal Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Graz Üniversitesi</span>

Graz Üniversitesi, Avusturya'nın Graz şehrinde kurulu olan, Avusturya'nın ikinci en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Devlet Üniversitesi</span>

Erivan Devlet Üniversitesi Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir kamu üniversitesidir. Üniversite ülkenin en büyük ve en prestijli yükseköğretim kurumudur. 1920'da kurulan üniversitede 110 bölüm bulunmaktadır. Üniversitede 400 araştırma görevlisi, 130 profesör, 70 doçent görev yapmaktadır. Ayrıca 1350 öğrenci yükseklisans, 8500 öğrenci lisans derecesinde eğitim görmektedir. Üniversiteye 300 yabancı öğrenci kayıtlıdır. Dersler Ermenice olup, yabancı öğrenciler için ihtiyaç dahilinde Rusça ve İngilizce eğitim verilmektedir. Üniversitenin akademik takvimi 1 Eylül'de başlayıp 30 Haziran'da sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Teknik Üniversitesi</span>

Berlin Teknik Üniversitesi veya kısaca TUB veya TU Berlin, Almanya'nın Berlin şehrinde yer alan teknik ve araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

<span class="mw-page-title-main">Nostratik diller</span> Avrasya ve Afrika dillerinin önerilen üst ailesi

Nostratik diller, Hint-Avrupa, Ural, Güney Kafkas ve varsayımsal Altay dil ailelerini tek bir makro aile altında birleştiren bir varsayımsal dil ailesidir. Bu varlığı tartışmalı olan dil ailesine sık sık Arap Yarımadası, Afrika Boynuzu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'ya yayılmış Afro-Asyatik diller ile Hindistan alt kıtasında yer alan Dravid dilleri de dâhil edilir. Nostratik dillerin varsayımsal dil atasına Proto-Nostratik dil denir ve bu dilin son buzul çağının sonuna doğru Mezolotik dönemde MÖ 15.000 ile MÖ 12.000 arasında konuşulduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Anna Dıbo</span> araştırmacı

Anna Vladimirovna Dıbo, Rus dilbilimci. Rusya Bilimler Akademisi üyeliği de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

Dmitri Vasilyev ); d. 11 Ekim 1946 - ö. 18 Ocak 2021), Rus Türkolog-şarkiyatçı, dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi, SOAS</span>

Londra Üniversitesi SOAS ya da Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu, Londra, İngiltere'de kamu araştırma üniversitesi ve Londra Üniversitesi'nin bir kurumu. 1916'da kurulmuş olup, Londra merkezinin ortasındaki Bloomsbury'de yer alır ve dünyanın önde gelen Asya, Afrika ve Orta Doğu araştırmaları enstitüsüdür.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yarşater</span>

İhsan Yarşater, İranlı dilbilimci, tarihçi ve yazardır. İran Tarihi Araştırma Merkezi kurucusu ve yöneticisidir. Daha sonra yerleştiği Amerika Birleşik Devletleri'nde profesör olduğu Columbia Üniversitesi'nde İran tarihi ve dili konusunda dersler vermiştir.

Givi Irakli Maçavariani, Gürcü dilbilimci ve profesör.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi</span>

Tatar Devlet Beşeri Bilimler ve Pedagoji Üniversitesi, Rusya Federasyonu Kazan şehrinde bulunan bir üniversite. 2005 yılında, bazıları Tatarcanın öğretim dili olarak kullanıldığı veya odak noktası Tatar dili üzerindeki çalışmaların olduğu birçok farklı enstitünün birleşimiyle kuruldu. Bu üniversite, Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi ile Sankt-Peterburg'da yer alan Hertzen Üniversitesi'nden sonra Rusya'daki en eski üçüncü pedagoji üniversitesi olan Kazan Devlet Pedagoji Üniversitesi'nin ardılı olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">ELTE Beşeri Bilimler Fakültesi</span>

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Beşeri Bilimler Fakültesi, Budapeşte, Macaristan'daki Eötvös Loránd Üniversitesi'nin en eski fakültesidir. 1635 yılında Estergon Kardinal Başpiskoposu Macaristan Prensi Primat Péter Pázmány tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Susan Haack</span> İngiliz hukuk ve felsefe profesörü

Susan Haack, beşeri bilimler profesörü, Cooper Sanat ve Bilim dalında Kıdemli Bilgin, felsefe profesörü ve Coral Gables, Florida'daki Miami Üniversitesi'nde hukuk profesörüdür.