İçeriğe atla

Sergey Neçayev

Sergey Neçayev
RusçaСергей Нечаев
DoğumSergey Gennadiyeviç Neçayev
2 Ekim 1847(1847-10-02)
İvanovo, Vladimir Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm03 Aralık 1882 (35 yaşında)
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
MilliyetRus
Tanınma nedeni
Hareket

Sergey Gennadiyevich Neçayev (RusçaСерге́й Генна́диевич Неча́ев) (2 Ekim [E.U. 20 Eylül] 1847 – 3 Aralık [E.U. 21 Kasım] 1882), Rus nihilist hareketinin bir parçası olan ve devrimci terör de dahil olmak üzere, gerekli olan her yola başvurarak kararlı bir şekilde devrim peşinde koşmasıyla tanınan bir Rus anarşistidir.[1]

Neçayev, yeraltı örgütünün varlığından şüphe duyan bir öğrencinin öldürülmesine karıştıktan sonra 1869'da Rusya'dan kaçmıştır. Devrimci arkadaşlarıyla olan karmaşık ilişkileri onun Birinci Enternasyonal'nden atılmasına neden olmuştur. 1872'de İsviçre'de tutuklanmış, Rusya'ya iade edilmiş ve burada yirmi yıl hapis cezasına çarptırılmış ve hapishanede ölmüştür.

Neçayev'in teorilerinin Pyotr Tkaçov ve Vladimir Lenin gibi diğer Rus devrimcileri üzerinde büyük etkisi olmuştur. Profesyonel devrimci temasını Rusya'ya getiren ilk kişi odur. Lenin'in kardeşi Aleksandr Ulyanov, programını Neçayev'in programına dayandıran bir örgütün parçası olmuştur. Lenin, Neçayev'in "devrimin titanı" olduğunu ve tüm komünist devrimcilerin "Neçayev'i okuması" gerektiğini belirtmiştir.[2][3][4] Sovyetler Birliği içindeki ve dışındaki pek çok eleştirmen, onun devrimci sosyalizm versiyonunu Sovyetler Birliği'nde gerçekleşen versiyon olarak nitelendirmiştir; Stalin döneminden sonra Sovyet politikacıları da bunu defalarca kabul etmiştir. Ayrıca sonraki nesil Rus devrimci nihilistlerini de etkilemiştir.[5][6][7] Stalin'in zamanında itibarı iade edilmiştir.[8]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Maegd-Soëp, Carolina (1990). Trifonov and the Drama of the Russian Intelligentsia. Ghent State University, Russian Institute. s. 79. ISBN 978-90-73139-04-6. 
  2. ^ Clellan, Woodford Mc (1973). "Nechaevshchina: An Unknown Chapter". Slavic Review. 32 (3): 546-553. doi:10.2307/2495409. ISSN 0037-6779. JSTOR 2495409. 
  3. ^ Mayer, Robert (1993). "Lenin and the Concept of the Professional Revolutionary". History of Political Thought. 14 (2): 249-263. ISSN 0143-781X. JSTOR 26214357. 
  4. ^ "The Influences of Chernyshevsky, Tkachev, and Nechaev on the political thought of V.I. Lenin". 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  5. ^ "Сергей Нечаев: "темный чуланчик" русской революции". МирТесен - рекомендательная социальная сеть (Rusça). 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  6. ^ Kimball, Alan (1973). "The First International and the Russian Obshchina". Slavic Review. 32 (3): 491-514. doi:10.2307/2495406. ISSN 0037-6779. JSTOR 2495406. 
  7. ^ Read, Cristopher (2004). Lenin: A Revolutionary Life. 
  8. ^ Souvarine, Boris (1939). "A Critical Survey of Bolshevism". Marxists Internet Archive. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019. 
Genel

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kropotkin</span> Rus sosyalist filozof (1842-1921)

Pyotr Alekseyeviç Kropotkin Rus anarşist, sosyalist, devrimci, ekonomist, sosyolog, tarihçi, jeolog, zoolog, siyaset bilimci, insan coğrafyacısı, anarşist komünist yazar, anarşizm kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Larry Page</span> Googleın kurucularından

Lawrence Edward Page veya bilinen adıyla Larry Page, web arama motoru Google'ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusu olan Amerikalı yazılım mühendisi ve girişimcidir. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır. Yahudi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Bakunin</span> Anarşist filozof

Mihail Aleksandroviç Bakunin, tanınmış bir Rus devrimci ve kolektivist anarşizm kuramcısıdır. Anarşist düşünürlerin ilk kuşağının temsilcilerindendir ve Anarşizmin babaları olarak anılan düşünürlerden biridir.

Paul Avrich (1931-2006) tarihçi ve profesör. 4 Ağustos 1931 New York doğumlu olan Avrich, anarşist tarih üzerine eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Kleopatra</span> Antik Mısırın son Helenistik kraliçesi

VII. Kleopatra Filopator MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarıydı. Batlamyus hanedanının mensubu olan Kleopatra, Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan gelmekteydi. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline gelmiştir; bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından bu yana süren çağın sonuna işaret etmektedir. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğal seçilim</span> fenotipteki farklılıklar nedeniyle bireylerin farklı şekilde hayatta kalması ve üremesi; evrimin temel mekanizması

Doğal seçilim, canlıların fenotiplerindeki farklılıklardan ötürü hayatta kalma şansının ve üreme başarısının değişkenlik göstermesidir. Evrimin esas mekanizmalarından biri olup, bir popülasyonun nesiller boyunca karakteristik olan kalıtsal özelliklerindeki değişimdir. Charles Darwin, kendi görüşüne göre kasıtlı olarak gerçekleştirilen yapay seçilime karşılık kendiliğinden gerçekleşen "doğal seçilim" terimini popülerleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Slav dilleri</span>

Güney Slav dilleri, Doğu ve Batı Slav dilleri ile birlikte Slav dillerinin 3 alt kolundan biridir. Dil grubu Balkanlar'da yaklaşık 30 milyon konuşura sahiptir. Güney Slav dilleri kendi aralarında bir lehçe sürekliliği oluşturur, grubun Batı koluna ait Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Karadağlıca ise bu süreklilikte tek bir lehçe (Ştokavyan) olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Alan Shaw Taylor, eski Amerikan tarihi üzerinde uzmanlaşmış tarihçi. Sömürgeci Amerika, Amerikan Devrimi ve Eski Amerikan Cumhuriyeti hakkında bir dizi kitap yazdı. Çalışmalarından dolayı Pulitzer Ödülü ve Bancroft Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 1. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) I. Kongresi Rus İmparatorluğu'nun Minsk şehrinde 1-3 Mart 1898 tarihinde, Rumyantsev isimli bir demiryolu işçisinin evinde, büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Öncelikle, Kongrenin yapılmasına yol açan tarihsel gelişimelere kısaca göz atmak faydalı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) V. Kongresi, 13 Mayıs-1 Haziran 1907 tarihleri arasında Londra'da yapıldı. Kongre o ana dek, birleşmiş RSDİP'nin en geniş katılımlı kongresi idi. Kongrenin yapıldığı mekan olan ve Londra'nın Hackney bölgesinde bulunan Kardeşlik Kilisesi, birbirinden hararetli tartışmaların yapıldığı 25 oturuma tanıklık etti.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Pokrovski</span>

Mihail Nikolayeviç Pokrovski, SSCB'li tarihçi ve devlet adamıdır. Rus Marksist tarihçilerinin önde gelen temsilcilerindendir.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

Ann Hibner Koblitz, kadınların bilimdeki rölü üzerine çalışmalarıyla tanınan, Arizona Eyalet Üniversitesi'nde Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları yapan bilim tarihçisi, Emeritus profesördür. Gelişmekte olan ülkelerde bilimde kadınları destekleyen Kovalevskaia Fonu'nun Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Krabat</span>

Krabat, Sorb folklorunda yer alan ve "Wendish Faust" olarak da adlandırılan bir karakterdir. Kayıtlarda kendisine ilk olarak 1837'de rastlanılan karakter, 19. yüzyılda kötü bir büyücüden bir halk kahramanına ve faydalı bir hileciye evrildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Bildirisi</span>

Birleşmiş Milletler Bildirisi, II. Dünya Savaşı'nın Müttefik Devletlerini resmîleştiren ve 1942 ile 1945 arasında 47 ulusal hükûmet tarafından imzalanan ana antlaşmadır. 1 Ocak 1942'de Arkadya Konferansı sırasında ABD, Birleşik Krallık, Çin ve Sovyetler Birliği, sonraları Birleşmiş Milletler Bildirisi olarak bilinecek olan kısa bir belgeyi imzaladılar ve bir sonraki gün 22 ulusun daha temsilcileri belgeye imzalarını eklediler.

Etnograficheskoe Obozrenie hakemli bir bilimsel dergi, odaklanarak dünyanın insanları ve kültürleri, Rus Bilimler Akademisi tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Devrimcinin Anahtar Kitabı</span> Sergey Neçayevin manifestosu

Devrimcinin Anahtar Kitabı, Rus devrimci Sergey Neçayev'in Nisan ve Ağustos 1869 arasında yazdığı bir manifestoya atıfta bulunur.