İçeriğe atla

Sergey Baburin

Sergey Nikolayeviç Baburin
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Ocak 1959(1959-01-31)
Semipalatinsk, Kazakistan SSC / SSCB,
Milliyeti Rus

Sergey Nikolayeviç Baburin - (Rusça: Серге́й Николаевич Бабурин, 31 Ocak 1959 Semipalatinsk, Kazakistan SSC) - Rus siyasetçi, bilim insanı ve hukukçu. Ulusal sosyalist eğilimli Narodnaya Volya ve daha sonraki adıyla Rusya Halk Birliği ’nin önderi.

Biyografi

Sergey Baburin doktor Nikolay Naumoviç Baburin ile öğretmen Valentina Nikolayevna’nın oğlu olarak 31 Ocak 1959’da Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bağlı Semipalatinsk şehrinde doğdu. Babası Rus ve Tatar kökenlidir. Anne tarafından ise soyu Don Kazaklarına dayanır.

Sergey’in çocukluk dönemi babasının memleketi Omsk şehrinde geçti. Sanat okulunda okurken bir fabrikada marangoz olarak çalıştı. Öğretmenlerine göre liderlik vasıflarına sahip bir öğrenciydi.

1981 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi oldu.

Omsk Devlet Üniversitesi’nde Hukuk bölümünde okudu. Öğrencilik yıllarında Tatyana Nikolayevna ile tanıştı ve daha sonra onunla evlendi. Ancak kısa bir süre sonra askere çağrıldı ve Afganistan’da sınır birliğinde görev aldı. Burada bir çatışmada yaralandı ve hizmetlerinden dolayı “Enternasyonalist Asker” rozeti aldı.

Askeri görevi bittikten sonra eşiyle beraber Leningrad’a gitti ve Leningrad Devlet Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim gördü. 1986 yılında “Georg Forster’ın siyasi ve hukuki doktrini” konusunda doktora tezini sundu. 1988 yılında Omsk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan yardımcısı oldu.

Siyasi Hayatı

1990 yılında Omsk bölgesinden Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Rusya Halk Temsilcileri Meclisi’ne milletvekili seçildi ve Yüksek Sovyet üyesi oldu. 1991 yılında RFSSC Yüksek Sovyeti Başkanlığına aday oldu.

1991 yılının sonlarında Yüksek Sovyet meclisi üyesi bir grup siyasetçinin desteğiyle Rus Ulusal Birliği adlı bir cephe oluşturdu. 8 Aralık 1991'de Boris Yeltsin’in Sovyet cumhuriyetlerinin liderleriyle Minsk’te bir araya gelerek Sovyetler Birliği’nin dağıtılması ve BDT’nin kurulması yönünde yaptıkları anlaşma 12 Aralık 1991’de RFSSC Yüksek Sovyeti’nde reddedildi. Baburin ve 16 milletvekili daha Sovyet anayasasına göre anlaşmanın onaylanmasının Halk Temsilcileri Kongresi’nin sorumluluğunda olduğunu ve burada reddedildiği için de geçersiz olduğunu belirtti.

Eylül 1992’de Halk Temsilcileri Kongresi’nde Ulusal Birlik adlı muhalif grup başkanlığında SSCB'yi dağıtan anlaşmanın 12 Aralık 1991’deki Yüksek Sovyet oturumunda reddedildiğini, bu nedenle anlaşmanın geçersiz olduğunu bildiren dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Fakat Yeltsin denetimindeki mahkeme bu dilekçeyi incelemeye almadı.

Ekim 1992’de Ulusal Kurtuluş Cephesi eş başkanı seçildi.

Eylül 1993’te Yeltsin’i devirmeye yönelik başlayan halk hareketine öncülük eden liderlerden biri oldu. 21 Eylül 1993’te Halk Temsilcileri Kongresi’nde Yeltsin’in görevden alınması çağrısında bulundu. Askeri birliklerce kuşatılmış meclis binasında Yüksek Konsey toplantısında yer aldı. Yeltsin tarafından meclisin bombalanması ve kongrenin dağıtılmasıyla Omsk Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olarak görevlendirilerek Moskova’dan uzaklaştırılsa da 2 ay sonra tekrar Moskova’ya gelerek siyasi hayatına devam etti.

Aralık 1993’te Omsk’tan Duma milletvekili seçildi. Mecliste “Yurtsever Güçler” grubunu oluşturdu. Şubat 1996’da Rusya Federasyonu Federal Meclisi Duma’da başkan yardımcılığına seçildi. Haziran 1996’da da Belarus ve Rusya Parlamenterler Birliği başkan yardımcısı seçildi. Bu dönemde yapılan Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinde Rusya Federasyonu Komünist Partisi Genel Başkanı Gennadi Züganov'u destekledi.

1997'de mecliste Anti-NATO grubunun eş başkanlığını üstlendi. 1999’da Rus Ulusal Birlik Koalisyonu’ndan tekrar milletvekili seçildi. Ocak 2000’de Omsk Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi oldu.

2001 yılında "Narodnaya Volya" partisinin genel başkanlığını üstlendi. Ağustos 2002’de Rus Devlet Ticaret ve Ekonomi Üniversitesi Rektörü oldu. Mart 2004'te Duma meclis başkan yardımcısı seçildi. Aralık 2007’de Rusya Devlet Ticaret ve Ekonomi Üniversitesi rektörlüğü görevine geri döndü. Uluslararası Ekonomi ve Ticaret Eğitim Örgütü Başkanı seçildi.

Aralık 2011'de, liderliğini yaptığı "Rus Halk Birliği" nin siyasi parti haline dönüştürülmesi için girişimlerde bulundu.

Aralık 2012’de Rusya Eğitim Bakanlığı ile Bilim Bakanlığı'nın birleştirildiği yönündeki karar Rusya Devlet Ticaret ve Ekonomi Üniversitesi (RGTEU) öğrencileri tarafından protesto edilince rektör Baburin ile hükûmet arasında gerilim yaşandı. Baburin 25 Aralık 2012’de Rusya Devlet Ticaret ve Ekonomi Üniversitesi (RGTEU) Rektörlüğü’nden alındı. Bazı öğretim elemanlarıyla üniversite öğrencileri Eğitim Bakanı D.Livanova’nın görevinin meşru olmadığını iddia ederek dava süreci başlattı ve Baburin’e destek verdi.

Baburin 14 Eylül 2014’te Rusya Federasyonu Komünist Partisi Moskova şehir meclisi adayı olarak seçime girdi ve % 24,36 oyla ikinci geldi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boris Yeltsin</span> Rusyanın ilk devlet başkanı (1991–1999)

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rusya'nın ilk başbakanı ve devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Semey</span>

Semey Doğu Kazakistan Eyaleti'nin kuzeydoğusunda, Sibirya sınırı yakınında,Almatı'nın 840 km kuzeyi civarında ve Rusya'daki Omsk oblastının 700 km güneydoğusunda İrtiş Nehri boyunca yer alan Kazakistan'a bağlı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Omsk</span>

Omsk, Rusya'da Sibirya'nın güneybatısında bulunur ve Sibirya'da Novosibirsk'ten sonra en büyük ikinci şehirdir. Omsk Oblastı'nın merkezidir. Moskova'ya olan uzaklığı yaklaşık 2550 kilometredir. Nüfusu, 2015 itibarıyla 1.173.854'tir. Nüfus bakımından Sibirya'nın ikinci, Rusya'nın sekizinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi</span> Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grup tarafından yapılan başarısız darbe girişimi

1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi, Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grubun ülkede denetimi Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'dan alma teşebbüsüdür. Darbeciler Sovyetler Birliği Komünist Partisinin sol kanadında yer almakta ve Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünerek yeni imzalanacak olan birlik antlaşmasının ülkenin sonunu getirdiğine kanaat getirmişlerdi. Darbe sadece 3 gün sürdükten sonra Gorbaçov tekrar iktidara dönse de olay Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri altüst edecek ve hem ülkenin hem de SBKP'nin sonunu getirecektir.

<span class="mw-page-title-main">1993 Rusya anayasa krizi</span> SSCBnin dağılmasından sonra Rusyada, Devlet Başkanı ile Parlamento arasında çıkan ve silah kullanarak sona erdirilen siyasi kriz

1993 Rusya anayasa krizi, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da Rusya Devlet Başkanı ile Rusya Parlamentosu arasında çıkan ve silahlı kuvvet uygulanmasıyla sona eren siyasi kriz. İki kurum arasında var olan siyasi gerilim 21 Eylül 1993 günü Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Parlamentoyu ve Yüksek Sovyeti fesh etmesi kararını açıklamasıyla zirveye çıkar. O zamanki anayasaya göre devlet başkanının parlamentoyu fesih yetkisi bulunmamaktaydı. Ancak Yeltsin 1993 yılı Nisan ayında yapılmış olan referandum sonuçlarını kendisini haklı çıkartmak için kullanmıştır. Buna karşılık parlamento Yeltsin'i görevden alarak yerine Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Rutskoy'u geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Rutskoy</span> Rusya Federasyonu eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Aleksandr Vladimiroviç Rutskoy, Rus siyasetçi ve eski Sovyet subayıdır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemi kapsayan şekilde 10 Temmuz 1991 – 4 Ekim 1993 tarihleri arasında Rusya Devlet Başkanı Yardımcılığı yapmıştır. 1996 – 2000 yılları arasında Kursk Oblastı valisi olmuştur. 1993 Rusya anayasa krizi sırasında Boris Yeltsin'e karşı devlet başkanı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gennadi Zyuganov</span> Rus siyasetçi

Gennadi Andreyeviç Zyuganov, Rus sosyalist siyasetçi. 1993'ten beri Rusya Federasyonu Komünist Partisi birinci sekreteri. Ayrıca 1993'ten beri Devlet Duması milletvekili ve 1995'ten beri Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Komünist Partisi</span>

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) Rusya'da 1993 yılında kurulan siyasi partidir. Ağustos 1991'de selefi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin kapanmasından sonra, 14 Şubat 1993 tarihinde Rus Komünistlerinin II. Olağanüstü Kongresi'nde kuruldu. Partinin resmi siyasi görüşü komünizm, Marksizm-Leninizm ve sosyalist vatanseverliktir.

<span class="mw-page-title-main">Andris Bērziņš</span>

Andris Bērziņš, Letonyalı iş insanı ve politikacı. 2 Haziran 2011'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve Letonya Cumhurbaşkanı oldu. 1993'ten 2004'e kadar Bērziņš, Unibanka'nın Başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İvan Silayev</span>

İvan Stepanoviç Silayev, Sovyet Rus siyasetçi. 1990-91 yılları arasında Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı. RFSSC'nin son hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği referandumu</span>

Sovyetler Birliği'nde 1991 Referandumu, 17 Mart 1991'de Sovyetler Birliği’nin korunması için yapılan referandum. Referandumda halka "eşit ve egemen cumhuriyetlerin yenilenmiş federasyonu olarak Sovyetler Birliği’nin korunmasını uygun görüyor musunuz?" sorusu yöneltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rıjkov</span>

Nikolay İvanoviç Rıjkov, Rus devlet adamı. 1985-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Bakanlar Konseyi Başkanı olarak görev yaptı. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi (1956-1991), Yüksek Sovyet meclisi Sverdlovsk bölgesi milletvekili (1974-1989). Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1995-2003 yılları arasında Duma milletvekilliği ve 2003 yılından itibaren de Federasyon Konseyi üyeliği yaptı.

Rusya'da 12 Aralık 1993 tarihinde düzenlenen anayasa referandumu. Yeni anayasa seçmenlerin %58,4'ü tarafından onaylandı ve 25 Aralık'ta yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Duması</span> Federal Meclisin alt kanadı

Rusya Federasyonu Devlet Duması, Rusya'da Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin alt meclisidir. Üst meclis, Federasyon Konseyi'dir. Duma karargahları, Manege Meydanından birkaç adım ötede, Moskova'nın merkezindedir. Üyeleri, milletvekili olarak adlandırılır. 1993 Rusya anayasa krizinden sonra, Boris Yeltsin tarafından sunulan yeni anayasanın bir sonucu olarak Devlet Duması, Rusya Yüksek Sovyeti'nin yerini almış ve referandumda Rus halkı tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Valentin Çikin</span>

Valentin Vasiliyeviç Çikin - Rus gazeteci ve siyasetçidir. Sovyet Rusya gazetesi'nin baş editörü. 1993'ten beri Rusya Federasyonu Komünist Partisi milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Anpilov</span>

Viktor İvanoviç Anpilov - ,Sovyet Rus sosyalist siyasetçi. Rusya İşçi Hareketi adlı örgütlenmenin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kryuçkov</span>

Vladimir Aleksandroviç Kryuçkov, Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği İstihbarat ve Devlet Güvenlik Komitesi KGB'nin 1988-1991 yıllarında görev yapmış başkanı. Politbüro üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandra Pahmutova</span>

Aleksandra Nikolayevna Pahmutova - Sovyet ve Rus besteci, güfteci, piyanist. Halk sanatçısı. Lenin Komsomol Ödülü (1966) sahibi. İki kez Lenin Nişanı ve bir kez de Sosyalist Emek Kahramanı (1990) ile ödüllendirildi. SSCB Halk Sanatçısı unvanı aldı(1984). İki kez SSCB Devlet Ödülü, bir kez Rusya Federasyonu Devlet Ödülü (2015) ve Kutsal Havari Andrew ödülü (2019) aldı.