İçeriğe atla

Sergey İlyuşin

Sergey Vladimirovich İlyuşin
DoğumDilyalevo, Vologda, Rus İmparatorluğu
Ölüm09 Şubat 1977 (82 yaşında)
MilliyetRus
Kariyeri
DalıHavacılık mühendisliği
Çalıştığı kurumlarİlyuşin tasarım bürosu
İmza

Sergey Vladimirovich İlyuşin, (d. 30 Mart 1894, Diliyalevo – ö. 9 Şubat 1977, Moskova), Rus asıllı Sovyet mühendis, uçak tasarımcısı. I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda birçok hizmette bulunmuştur.[1]

Hayatı

I. Dünya Savaşı'nda makinistlik ve pilotluk hizmetleri veren İlyuşin, 1926 yılında mühendis oldu. Menjinski fabrikasının çalışma bürosu müdürü oldu (1932). 1936 yılında ilk çift motorlu Rus bombardıman uçağı Db-3'ün üretimini sağladı. Sonra kendi adını taşıyan bir firma kurdu ve birçok sivil - askeri uçak üretti. II. Dünya Savaşı yıllarında Rus avcı uçağı olan İlyuşin İl-2'yi tasarladı ve üretimini başlattı. Bu uçaktan 36.000 adet üretildi. Daha sonra İl-2'nin modern türü olan İl-10'un üretimini başlattı. Çift motorlu sivil nakliye uçağı İl-12'yi 1948 yılında, bombardıman uçağı İl-18'i de 1949 yılında üretmeye başladı. Sivil hava taşıtlarında ciddi bir başarı gösterdi, 4 motorlu İl-86'yı 1976 yılında üretmeye başladı ve bu uçak, Airbus sivil hava taşıt modeline rakip oldu. Öldüğünde 50'den fazla uçak modelini tasarlamıştı. 1977 yılında Moskova'da öldü.

Kaynakça

  • Büyük Larousse, Milliyet yayınları (1986), cilt XI, s. 5653 - 5654
  1. ^ "Central Museum of the Military Air Forces of the Russian Federation". 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinkel He 111</span> Taktik bombardıman uçağı

Heinkel He 111 bir II. Dünya Savaşı bombardıman uçağıdır.

Arado Havacılık, Rostock'ta Alman uçak üreticisiydi. 1921 yılında Friedrichshafen Havacılık'ın eski yerinde kuruldu. 1924'ten itibaren, eğitim uçaklarından bombardıman uçaklarına kadar türlü uygulamalar için motorlu uçaklar üretti. Almanya'da 1936 ile 1942 arasında çok sayıda üretimevi kurdu. Uçak üretimi Mayıs 1945'te sona erdi ve şirket 1961'de kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy</span> Rus havacılık şirketi

Suhoy (suk-oi, Rusya'nın başlıca askerî avcı uçağı üreticisidir. Pavel Suhoy tarafından, 1939 yılında Suhoy Tasarım Bürosu olarak kuruldu, ama genellikle Suhoy Şirketi olarak bilindi. Moskova'daki müşterek firma Suhoy Tasarım Bürosu, Novosibirsk'deki Havacılık Üretim Kurumu, Komsomolsk-on-Amur Havacılık Üretim Kurumu ve İrkutsk Havacılık kurumlarından oluşur. Suhoy genel merkezi Moskova'da yer almaktadır. Finmeccanica şirketi, Suhoy'un sivil havacılık bölümünün %25'ine sahiptir.. 2006 yılında Rus hükûmeti, Suhoy'u Mikoyan, İlyuşin, İrkut, Tupolev ve Yakovlev ile birleştirip, Birleşik Havacılık İmalat Kuruluşu adı altına almayı ve bu birleşimi 2007 yılının ilk çeyreğinde bitirmeyi planlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Junkers Ju 88</span> Alman yapımı savaş uçağı

Junkers Ju 88, II. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe tarafından kullanılan, çift motorlu, çok amaçlı hava aracı. Savaşın en çok yönlü uçaklarından biridir. Dalış bombardımanı, taktik bombardıman, yakın hava desteği, gece avcısı, torpido bombardımanı, keşif uçağı ve hatta Mistel projesinde dev bir uçan bomba olarak hizmet gördü. Sorunlu geliştirilme sürecine rağmen, Luftwaffe'nin en önemli değerlerinden biriydi. II. Dünya Savaşı boyunca 15.000 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Martin B-26 Marauder</span>

B-26 Marauder, II. Dünya Savaşında bombardıman amaçlı kullanılan çift motorlu ve Glenn L. Martin Company tarafından imal edilmiş uçakdır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Kraliyet Hava kuvvetleri, Birleşik Krallık'ı her türlü bombardıman ve hava saldırısından korumak amacıyla 1 Nisan 1918'de kurulmuştur. Şu an 41.440 personel ve 1.069 uçağıyla hizmettedir.

<span class="mw-page-title-main">Henschel</span>

Henschel, Kassel'de kurulan Alman şirketi, 20. yüzyılda tren, otobüs, troleybüs ve kamyon gibi taşıma araçları üretmesiyle ün kazanmıştır. Aynı zamanda zırhlı savaş araçları ve silah da üretiyordu.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Suhoy</span>

Pavel Osipoviç Suhoy bir Beyaz Rus Sovyet uçak üreticisi ve tasarımcısı. Suhoy savaş uçaklarını tasarlamış ve Sukhoi Tasarım Birimini kurmuştur.

Air Koryo Pyongyang, Sünen-guyŏk merkezli, Kuzey Kore devletinin ulusal bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Sunan Uluslararası Havalimanı tabanlıdır ve uluslararası olarak Asya ve Avrupa'daki noktalara tarifeli ve charter hizmetleri ile çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">İlyuşin İl-62</span> Sovyet uzun menzill, dar gövdeli jet uçağı

İlyuşin Il-62 İlyuşin tarafından 1960 yılında tasarlanan Sovyet uzun menzilli, dar gövdeli jet uçağıdır. İlk kez 1963 yılında üretilen Il-62, yaklaşık 200 yolcu kapasitesi ile popüler turbo-prop ile halefi Il-18'e nazaran, Dünyanın en büyük yolcu jet uçağıydı. Il-62, 15 Eylül 1967 tarihinde Moskova'dan Montreal'e bir açılış uçuşu ile Aeroflot'un sivil hizmetine girdi ve birkaç on yıl için Sovyetler Birliği'nde standart uzun menzilli uçak olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık ve uzay</span>

Havacılık ve uzay, tüm hava taşıt ve platformlarını kapsayan bir bilim dalı ve sektördür. Havacılık ve uzay kuruluşları, hava ve uzay araçlarını araştırma, tasarlama, üretme ve işletme ile ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot</span> Rusya merkezli havacılık şirketi

Aeroflot, Rusya Fedarasyonu'nun bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketidir. 1923'te kurulan Aeroflot, dünyanın en eski aktif hava yollarından birisidir. Merkezi, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı'dır. Hava yolu, kod paylaşımlı hizmetler hariç 52 ülkede 146 varış noktasına uçmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tbilisi Aircraft Manufacturing</span>

Tbilisi Aircraft Manufacturing (TAM), JSC Tbilaviamsheni olarak da bilinen aynı zamanda kısmen ZPT ve IFV'ler de üreten bir Gürcistan havacılık geliştirme ve üretim şirketidir.