İçeriğe atla

Serez'in Zaptı

Serez'in Zaptı
Bizans-Osmanlı savaşları

Serez'de Mehmet Bey Camii
Tarih19 Eylül 1383
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Serez Osmanlı topraklarına katıldı
Taraflar
Osmanlı DevletiBizans İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Lala Şahin Paşa
Deli Balaban Bey
Bizans İmparatorluğu Manuel Paleologos
Güçler
4-5.000 1.000

Serez'in Zaptı, 1383-1387 Osmanlı-Bizans Savaşı'nda evre.

Lala Şahin Paşa ve Deli Balaban Bey komutasındaki Osmanlı ordusu 19 Eylül 1383 tarihinde Doğu Roma İmparatorluğu'nun Selanik Valisi Manuel'in elindeki Serez'i ele geçirerek Osmanlı topraklarına kattı. Sözkonusu fethin ardından Serez kenti 529 yıl Türk yönetiminde kaldı.

Harekât öncesi

Osmanlı ordusunun 26 Eylül 1371'de kazandığı Çirmen zaferinden sonra Trakya ve Makedonya'daki Sırp egemenliği zayıfladı. Muharebede ölen Sırp prensi Uglyeşa'nın topraklarına ailesi sahip çıkmayınca, Doğu Roma İmparatoru V. İoannis bir beratla oğlu Selanik Tekfuru Manuel Paleologos'a "Sırp boyunduruğundan kurtulmuş" eski Doğu Roma şehirlerini tevcih etti.[1] Bu süreçte, Uglyeşa'nın başkenti Serez de Doğu Roma toprağı oldu.

Bu dönemde Osmanlılar Anadolu'daki egemenliklerini pekiştirmeye odaklanırken, İstanbul'daki taht kavgalarından uzaklaşan Manuel Paleologos 1382 yılında Selanik'te görevi yeniden devralarak (1372'den beri Osmanlıların vasalı ve haraçgüzârı olan) İmparator'dan özerk bir siyaset yürütmeye başladı. Bu çerçevede, Osmanlılara yönelik hasmane siyaset yürütmesi[2] Osmanlılar ile Selanik Tekfurluğu arasında savaş çıkmasına neden oldu.[3]

Harekât

Osmanlı Padişahı I. Murad 1383 yılında dördüncü kez Rumeli'ye geçerek, Başveziri Çandarlı Hayreddin Paşa'yı Serez ve Selânik üzerine gönderdi. Hayreddin Paşa ile Uçbeyi Evrenos karadan Azeb Bey komutasındaki Osmanlı donanması ise denizden Kavala (Hristopolis) üzerine yürürken, Lala Şahin Paşa ile Deli Balaban Bey de Drama ve Serez'e yöneldi.

Osmanlı ordusuna direnemeyeceğini anlayan Serez kalesi 19 Eylül 1383 tarihinde teslim oldu.

Harekât sonrası

Serez, Gümülcine'de konuşlu Evrenos Bey'in yeni uç merkezi oldu. Bölgeye müteakip yıllarda Saruhan (Manisa) bölgesinden yörükler getirtilip yerleştirildi.[4][5]

İleri harekâtını sürdüren Çandarlı Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ise Drama'yı ele geçirdikten sonra Selanik'i kuşattı.

Kaynakça

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Murad I" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, Ankara (2020), c.31, s.158". 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  2. ^ "The Reign of Manuel II Palaeologus in Thessalonica (1382-1387)", George T. Dennis, Pontificum Institutum Orienatalium Studiorum, Roma (1960)
  3. ^ "II. Manuel Palaiologos’un Selaniklilere Tavsiye Söylevi: 1383-1387 Osmanlı Selanik Kuşatmasına Dair Bir Metin", Siren Çelik, Ortaçağ Araştırmaları Dergisi, c.IV/II, Aralık 2021, s.178-179
  4. ^ "Guzât Vakıflarına Bir Örnek: Gümülcine'de Gazi Evrenos Bey Vakfı", Ayşegül, Balkanlarda Osmanlı Vakıfları ve Eserleri Uluslararası Sempozyumu, s.266
  5. ^ "Tevârih-i Al-i Osmân", Âşıkpaşazâde, İstanbul, Matba’a-i Amire, s.61

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

Çandarlılar, yetiştirdikleri dört büyük sadrazam ile Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul'un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış bir ailedir. 15. yüzyıl sonlarında ailenin bir diğer ferdi de kısa bir süre için sadrazamlık yapmıştır. Ailenin kökeni Ankara'nın Nallıhan ilçesinin Cendere köyüne uzanmaktadır.

Lala Şahin Paşa, Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunda hizmetleri geçmiş bir komutandır. 1389'da öldüğü düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">Serez</span>

Serez, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde 2001 nüfusu 56.145 olan bir şehir ve aynı adı taşıyan ilin (Nomos) merkezidir. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın önemli merkezlerinden biriydi. Ömer Seyfettin'in Beyaz Lale hikâyesi de Balkan Savaşı sırasında Bulgarların işgalinde olan Serez'de yaşananları anlatır.

Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde büyük katkıları olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Tarihe Çandarlılar Ailesi olarak geçmiş olan ailenin üst düzey bir mevkiye gelmiş ilk bireyidir. İlmiye sınıfından yetişmiş; kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunmuş; Eylül 1364 ile 22 Ocak 1387 tarihleri arasında 22 yıl 4 ay vezirlik yapmış ve vezirliği döneminde de Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa ismiyle anılan devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çandarlı Ali Paşa</span> 6. Osmanlı sadrazamı

Çandarlı Ali Paşa, 22 Ocak 1387'de babası Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa'nın ölümü üzerine yerine geçerek, 18 Aralık 1406 tarihinde ölümüne kadar, I. Murad ve I. Bayezid için Ankara Muharebesi'ne kadar 15 yıl 6 ay ve Fetret Devri döneminde Süleyman Çelebi'nin yanında 4 yıl 4 küsur ay vezir-i azamlık yapmış ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinde önemli rol oynamış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Murad</span> 3. Osmanlı padişahı (1362–1389)

I. Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar, Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli (eyalet)</span> 1362 yılında I. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti

Rumeli Eyaleti veya Rumeli Beylerbeyliği, 1362 yılında I. Murad zamanında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Osmanlı Devleti'nde kurulan ilk eyalettir. Anadolu Beylerbeyi yükselirse Rumeli Beylerbeyi, Rumeli Beylerbeyi terfi edilirse vezir olurdu. Rumeli Beylerbeyi Divan-ı Hümayun müzakerelerine katılırdı. 17. yüzyıldan itibaren vezir derecesinde bulunanlar tayin edilmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey</span> Kuman-Kıpçak kökenli bir Türk akıncı beyidir

Hacı Evrenos Bey veya Gazi Evrenos Bey, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden bir akıncı kumandanı ve aile önderidir. Evrenuz Bey olarak da anılır. İsmini Bizans tarihçileri Avrenezis veya Verenezis, Batılı tarihçiler de Vrenez şeklinde yazarlar.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Kuşatması (1422-1430)</span>

Selanik'in Zaptı veya Selanik'in Fethi, 1422 yılında Selanik Despotu Andronikos Paleologos tarafından birtakım koşullar ile Selanik şehrinin Venedik'e teslim edilmesinden sonra, 1422-1430 yılları arasında devam eden Osmanlı-Venedik savaşı sonunda 29 Mart 1430 tarihinde Sultan II. Murad tarafından kumanda edilen Osmanlı ordusu ile gerçekleşmiştir. Aman dilemeyen ve bu nedenle savaşla alınan şehirlerde uygulanan İslam hukuku, Selanik şehrinde de uygulanmıştır. Dört günlük kuşatmadan sonra ele geçirilen bu şehirde, Selanik'in Türkler tarafından fethinin görgü tanığı olan İoannis Anagnostis'e göre Türkler büyük tahribat ve yağma yapmış, şehrin 40.000 olan nüfusu 20.000'e inmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samaku Muharebesi</span>

Samaku Muharebesi ; 1371 yılında Samaku şehri civarındaki Çamurluova’da, Lala Şahin Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile İvan Şişman komutasındaki İkinci Bulgar İmparatorluğu ve Jovan Uglyeşa komutasındaki Makedon-Sırp Despotluğu orduları arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı, Osmanlı Devleti ile İkinci Bulgar İmparatorluğu arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Bizans Savaşı (1366-1372)</span> Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında Trakya topraklarında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş

Osmanlı-Bizans Savaşı (1366-1372), Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında Trakya topraklarında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">1367-1373 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

Osmanlı-Bulgar Savaşı (1367-1373), Osmanlı Devleti ile Bulgar Krallığı arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş.

Osmanlı-Bizans Savaşı (1359-1363), Bizans-Osmanlı savaşlarının üçüncüsü.

<span class="mw-page-title-main">Teselya Seferi (1394)</span>

Teselya Seferi, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid komutasındaki Osmanlı ordusunun 1394 yılında Teselya ve Attika'ya yönelik fetih harekâtı.

Bu sayfada 1360'larda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

Selanik Kuşatması, 1383-1387 Osmanlı-Bizans Savaşı'nda evre.

Bu sayfada 1380'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.