İçeriğe atla

Serenad Bağcan

Kontrol Edilmiş
Serenad Bağcan
DoğumSerenad Bağcan
Ankara, Türkiye
VatandaşlıkTürkiye
EğitimAnkara Üniversitesi
MeslekMüzisyen
Etkin yıllar2010-günümüz
Akraba(lar)Selda Bağcan (halası)
Resmî siteserenadbagcan.com

Serenad Bağcan, (d. Ankara) Türk müzisyen.

Müzisyen bir ailenin çocuğu olarak Ankara'da doğdu. Yine aynı şehirde lise ve üniversite eğitimini tamamladı. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olmasına rağmen bu meslekte hiç çalışmadı. Solistliğe başlamadan önce spora ilgi gösterdi ve masa tenisi Türkiye şampiyonu oldu. Küçük yaşlarda mandolin ve blokflüte ilgi gösterdi, halası Selda Bağcan piyano hediye etti.[1] Daha sonra Ankara Çocuk Korosu'na katıldı. Klasik Batı Müziği üzerine eğitim aldı. Sonraki süreçte Devlet Çok Sesli Korosu'na alto sanatçısı olarak girdi. 2011 yılında devlet korosunda Fazıl Say'a ait Nazım Hikmet Oratoryosu ve Metin Altıok Ağıtları'nı söyleyecek olan solistin gelmemesi üzerine koro şefi tarafından teşvik edildi.[1][2][3] Ardından da Fazıl Say ile beraber çalışmaya başladı ve İlk Şarkılar, Yeni Şarkılar, Şu Dünyanın Sırrı [4] ve Dünya Anne [5] albümlerinin solistliğini yaptı.[6] Fazıl Say kendisinden "Yıllar sonra aradığım sesi buldum" şeklinde bahsetmektedir.[7]

Bağcan, Serenad adını taşıyan ilk solo albümünü ise Mayıs 2019'da çıkardı.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Soner Yalçın. "Cumhuriyet'in güçlü sesi Bağcanlar". Sözcü. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  2. ^ "Bağcan olmak hem çok güzel hem zor". Milliyet. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  3. ^ "İsmiyle Doğmuş Bir Sanatçı Serenad Bağcan". MAG. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  4. ^ "Fazıl Say Şu Dünyanın Sırrı - Google'da Ara". www.google.com. 
  5. ^ "Fazıl Say Dünya Anne - Google'da Ara". www.google.com. 
  6. ^ "Fazıl Say ve Serenad Bağcan büyüledi". Vatan. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  7. ^ Muhsin Topyıldız. "Bizde dönüp dolaşıp gelinen yer müziktir". Radikal. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2016. 
  8. ^ "Serebad Bağcan'ı ailesi yalnız bırakmadı". Habertürk. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

Havva Selda Bağcan, Türk şarkıcı ve besteci. Çıkış yaptığı 1970'lerden itibaren Türkiye'de ve dünya genelinde tanınarak Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yaptı. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri oldu.

Emin İgüs Türk müzisyendir. Ezginin Günlüğü grubunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Gökoğlan, Tekman</span>

Gökoğlan, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güzeldere, Tekman</span>

Güzeldere, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Güneşli, Tekman</span>

Güneşli, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gürgür, Tekman</span>

Gürgür, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

Nedim Vasıf Otyam, Türk besteci, müzisyen, film yönetmeni, yapımcı, orkestra şefi ve eğitimci.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ceceli</span> Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısı

Mustafa Ceceli, Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısıdır.

Safiye Soyman, Türk şarkıcı.

Nazım Hikmet Korosu, 2015 yılında İstanbul'da piyanist ve besteci Fazıl Say tarafından kurulmuş bir çoksesli korodur.

Zindanı Taştan Oyarlar, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Bursa Cezaevi'nde tutuklu bulunan açlık grevindeki arkadaşı Nâzım Hikmet için yazdığı şiir. "Yiğidim aslanım" veya "Yiğidim aslanım burda yatıyor" gibi farklı isimlerle de bilinen şiir özellikle Zülfü Livaneli'nin Uğur Mumcu tarafından da beğenilen bestesinin Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra bir kült haline gelerek "Uğur Mumcu Ağıtı" olarak da bilindi. Mumcu'nun cenazesinde binlerce kişi tarafından söylenen bestelenmiş şiir, yıllar sonra Fazıl Say tarafından yeniden bestelenerek Serenad Bağcan tarafından seslendirildi.

İlk Şarkılar, Fazıl Say'ın 2013 çıkışlı albümü. Albümde Ömer Hayyam, Nâzım Hikmet, Metin Altıok, Cemal Süreya, Orhan Veli Kanık, Can Yücel, Pîr Sultan Abdal ve Muhyiddin Abdal gibi isimlere ait şiirler bestelenmiştir. Say bu parçaları gençlik yıllarında besteledi. Ada Müzik'ten çıkan albümde 10 parça bulunmaktadır ve solist olarak Serenad Bağcan yer almaktadır. Ayrıca bazı parçalarda Cem Adrian, Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Selva Erdener gibi solistler de yer alırken, viyolonselde Çağ Erçağ, flütte Bülent Evcil, kemanda Pelin Halkacı Akın, kanunda Hakan Güngör ve vurmalı sazlarda Aykut Köselerli gibi isimler yer aldı. Temmuz 2018'de albümün nota kitabı Schott Music tarafından çıkartıldı.

<span class="mw-page-title-main">Burcu Uyar</span> Türk soprano

Burcu Uyar ya da doğum adıyla Serenad Uyar, Türk soprano.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Medeniyetler Korosu</span>

Antakya Medeniyetler Korosu, 2007 yılında Hatay'ın Antakya ilçesinde kurulan bir korodur. Şefliğini Yılmaz Özfırat'ın gerçekleştiği koronun üyeleri, üç semavi dine mensup ve aynı zamanda altı farklı mezhebe sahip kişilerden oluşmaktadır. Koro kuruluşundan bir yıl sonra 2008 yılında "Antakya Medeniyetler Korosu Derneği" adıyla dernek haline gelerek kurumsal bir kimliğe sahip oldu. 2008 yılından itibaren bu dernek yapısı altında faaliyetlerini gerçekleştiren koro, 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Antakya Medeniyetler Korosu Derneği ise 2019 yılında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kırıkan, Tekman</span>

Kırıkan, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İklim Tamkan</span> Türk piyanist ve besteci

İklim Tamkan, Türk piyanist ve besteci.