Serenad (anlam ayrımı)
Serenat (Serenad) Şu anlamlara gelebilir:
Serenat (Serenad) Şu anlamlara gelebilir:
Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.
Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ölümü ile sonuçlanan olaylardır.
Ömer Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve film yönetmenidir.
Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.
Arnold Franz Walter Schönberg
Havva Selda Bağcan, Türk şarkıcı ve besteci. Çıkış yaptığı 1970'lerden itibaren Türkiye'de ve dünya genelinde tanınarak Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yaptı. Şarkılarının bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer vererek protest müziğin ülkesindeki temsilcilerinden biri oldu.
Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.
Mieczysław Karłowicz, Geç romantik dönem Polonyalı besteci ve orkestra şefi.
Caveman , Rob Becker'in kaleme aldığı tek kişilik oyun.
Serenad, Ahmet Muhip Dıranas tarafından yazılmış, lirik bir şiirdir.
Yaylılar için 13 Numaralı Sol Majör Serenat ya da yaygın adıyla Eine kleine Nachtmusik, K. 525, Wolfgang Amadeus Mozart tarafından 1787 yılında oda orkestraları için bestelenmiş bir eser. Mozart'ın bu son serenadı, sadece onun değil, tüm klasik müziğin en meşhur eserlerinden birisidir.
Serenad, 2011 yılında yayımlanan; müziğin, bilimin, sanatın ve aşkın iç içe geçtiği bir Zülfü Livaneli romanıdır. Romanda dokunaklı bir aşk hikâyesi anlatılmasına rağmen, yazar aşk romanı kavramına vurgu yapmadığını belirterek, “Kitaba özellikle aşk romanı demedim. Aşk kelimesi çok kirletildi.” demiştir.
Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair.
Serenad Bağcan, Türk müzisyen.
Zindanı Taştan Oyarlar, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Bursa Cezaevi'nde tutuklu bulunan açlık grevindeki arkadaşı Nâzım Hikmet için yazdığı şiir. "Yiğidim aslanım" veya "Yiğidim aslanım burda yatıyor" gibi farklı isimlerle de bilinen şiir özellikle Zülfü Livaneli'nin Uğur Mumcu tarafından da beğenilen bestesinin Uğur Mumcu'nun ölümünden sonra bir kült haline gelerek "Uğur Mumcu Ağıtı" olarak da bilindi. Mumcu'nun cenazesinde binlerce kişi tarafından söylenen bestelenmiş şiir, yıllar sonra Fazıl Say tarafından yeniden bestelenerek Serenad Bağcan tarafından seslendirildi.
İlk Şarkılar, Fazıl Say'ın 2013 çıkışlı albümü. Albümde Ömer Hayyam, Nâzım Hikmet, Metin Altıok, Cemal Süreya, Orhan Veli Kanık, Can Yücel, Pîr Sultan Abdal ve Muhyiddin Abdal gibi isimlere ait şiirler bestelenmiştir. Say bu parçaları gençlik yıllarında besteledi. Ada Müzik'ten çıkan albümde 10 parça bulunmaktadır ve solist olarak Serenad Bağcan yer almaktadır. Ayrıca bazı parçalarda Cem Adrian, Güvenç Dağüstün, Burcu Uyar ve Selva Erdener gibi solistler de yer alırken, viyolonselde Çağ Erçağ, flütte Bülent Evcil, kemanda Pelin Halkacı Akın, kanunda Hakan Güngör ve vurmalı sazlarda Aykut Köselerli gibi isimler yer aldı. Temmuz 2018'de albümün nota kitabı Schott Music tarafından çıkartıldı.
Otuz Beş Yaş, Cahit Sıtkı Tarancı'nın 1946'da yayımlanan ikinci şiir kitabıdır. 1933-1946 döneminde yazılan şiirleri kapsayan bu eser, sonraki yıllarda en çok basılan şiir kitapları arasında yer almıştır. Kitaptaki şiirlerin büyük bir kısmı Varlık başta olmak üzere Kültür Haftası, Ağaç, Yücel, Gündüz, İnkılapçı Gençlik, Ülkü gibi dergilerde yayımlanmıştır. Eser, Ağustos 1946'da Varlık Yayınları'nın ilk kitabı olarak basılmış ve yüz sekiz şiir içermektedir. Çalışma Bakanlığı'nda çevirmenlik yapmaya başladığı dönemde yazmaya başladığı ve kitaba adını veren "Otuz Beş Yaş" şiiriyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıldönümü ile ilgili açtığı yarışmada birinciliği elde etmiştir.
"Salvatore", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey'in dördüncü stüdyo albümü Honeymoon (2015) için kaydettiği bir şarkı. Del Rey ve Rick Nowels tarafından yazılmıştır. Şarkı prömiyerini Huw Stephens'in BBC Radio 1 programında 16 Eylül 2015'te yaptı. Şarkı "eski dünyadan ilham alan" ve "İtalyan serenadı" olarak tanımlandı
Huzursuzluk, Türk yazar Zülfü Livaneli tarafından yazılmış olan 2017 yılı basımlı bir romandır. Kitap, yakın zamanda Orta Doğu'da yaşanmış olan bazı dram yüklü olayları aktarmaktadır.
Yusuf Sadun Aksüt,, Türk bestekâr ve tamburi.