İçeriğe atla

Serdar Özgüldür

Kontrol Edilmiş
Serdar Özgüldür
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi
Görev süresi
21 Haziran 2004 - 22 Aralık 2020
Kişisel bilgiler
Doğum 22 Aralık 1955 (68 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Serdar Özgüldür (22 Aralık 1955, İstanbul), Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

1976'da Kara Harp Okulu'nu bitirerek subay oldu. 1981'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmasının ardından askeri hâkim olarak, çeşitli askeri mahkemelerde hakimlik ve askeri savcılık görevlerinde bulundu. Daha sonra Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Savcısı olarak görev aldı ve bu görevi sürdürürken 1995'te Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyeliğine seçildi.

1995-2002 yılları arasında Birinci Daire Üyeliği, 2002-2004 yılları arasında Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 2000-2003 yılları arasında da Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümü asıl üyeliği yaptı ve 21 Haziran 2004 tarihinde Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine, 22 Mart 2012 tarihinde ise Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçildi. 21 Mart 2016 tarihinde bu görevi sona ermiş olup üye olarak görevine devam etmektedir. Kamu hukuku alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 22 Aralık 2020 tarihinde yaş haddinden dolayı AYM'de görev süresi sona ermiştir.[1][2]

Evli ve bir çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Eski Yargıtay üyelerinin Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmalarına başlandı". Anadolu Ajansı. 22 Aralık 2020. 22 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 
  2. ^ "Serdar ÖZGÜLDÜR". Anayasa Mahkemesi. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2020. 
Mahkeme görevi
Önce gelen:
Ahmet Akyalçın
Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı
22 Mart 2012 - 21 Mart 2016
Sonra gelen:
Nuri Necipoğlu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahkeme</span>

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır. Hem ortak hukuk, hem de medeni hukuk sistemlerinde mahkemeler, uyuşmazlıkların çözümü için merkezi araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Tüzemen</span>

Ekrem Tüzemen, Türk siyasetçi.

Hasan Gerçeker,, eski Yargıtay Birinci Başkanı olan Türk hukukçudur.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Necdet Darıcıoğlu,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Yüksek İdare Mahkemesi</span>

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ya da Askerî Danıștay, Türkiye'de askeri idari yargı alanında faaliyet gösteren tek mahkemeydi. 4 Temmuz 1972 tarih ve 1602 sayılı kanunla kuruldu. Askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derece mahkemesidir. 16 Nisan 2017'de yapılan Anayasa değişikliği referandumu'nun kabul edilmesi ile kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Hicabi Dursun, Türk bürokrat ve hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesi.

Nuri Necipoğlu Türk hukukçu. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi ve Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.

Dr. Ahmet Recai Seçkin Eski Yargıtay Birinci Başkanı ve Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

Yüksel Doğan Türk hâkim albay.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Hakkı Önder Ayhan, Askeri Yargıtay Onursal Başkanı.

Burhan Üstün, Türk hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı ve eski Anayasa Mahkemesi başkanvekili ve üyesidir.

Muammer Topal, Türk hukukçu, Eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Servet Tüzün</span>

Servet Tüzün Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı ve Anayasa Mahkemesi üyeliği yapmış Türk bürokrat.