İçeriğe atla

Serbest Kolhis

Serbest Kolhis veya Lazuri stili, (Gürcüce: კოლხური, ლაზური) Gürcistan'a özgü bir yüzme stilinin adıdır.

Bu yüzme stili, 28 Ocak 2001'de Henry Kupraşvili'nin 2 kilometre boyunca askerî eğitim stilinde (Askerî Kolhis) yüzmesiyle yeniden canlanmıştır. Kupraşvili, 2002 yılında tarihte ilk defa Çanakkale Boğazı'nı 3 saat 15 dakikada Kolhis stilinde yüzerek geçmiştir. Henry Kupraşvili, Gürcistan'daki yüzme çalışmalarının temellerini atmış ve bir yüzme okulu kurmuştur.

Levan Kursua (1887-1969) Ergeta'da tasvir edilmiş
Henry Kupraşvili (d. 1946), 2002

Gürcistan'a özgü birçok farklı yüzme stili vardır: “Lazuri” (Serbest Kolhis), “El ve Ayakların bağlı olduğu Kolhis” (Askerî Kolhis), “Aphazuri” (Abhazya stili), “Okribula”, “Iberiuli” (İberya usulü), “Tahvia”, “Haşuruli” ve “Kizikuri”. Bu türde el ve ayakların bazı hareketleri kısıtlanmış veya engellenmiştir. İleri hareket, kalça ve bitişik ayakların yunus gibi dalgalanmasıyla gerçekleşir. Bu stiller, fok, yunus, deniz aslanı, balina ve kunduz gibi memelilerin hareketleri taklit edilerek geliştirmiştir. Bu canlılar optimum yüzme kabiliyetine ulaşmak için bazı adaptasyonlar geliştirmiştir. Serbest Kolhis, stil olarak en çok kelebeklemeye benzemektedir. Farkı ise kolların yüzücüye paralel durmasıdır.

Teknik

  • Bacaklar sıkıca birbiriyle birleştirilir, kollar vücut boyunca vücutla birleştirilir, dirsekler çıkık olmamalıdır (fazla sürtünme olmaması için). Avuç içleri uyluğa değmeli;
  • Pelvis-bel bu teknikte aktif rol oynar, bacakların da denge konusunda aktif bir rolü vardır, kollar ise etkisizdir;
  • Yüzme, eş zamanlı olarak belin enerjik bir şekilde yukarı kaldırılması ve sıkıca birleştirilmiş bacakların aşağıya doğru hareketi ile başlar, omuz ve kafa yatay olarak ileri hareket eder. Aynı zamanda ayaklar aşağıdaki pozisyonlarından çıkar (çok derinde değiller: 10-12 dereceden fazla değil), ayaklar aşağıdaki pozisyonlarından ne kadar hızlı çıkarsa, durdurucu faktörler o kadar az olur;
  • İkinci aşama yüzücünün ayakları yukarı çıkar çıkmaz başlar. O sırada yüzücü başlangıç pozisyonunda olur.
  • Omuz bölgesinin genellikle düz hareket ettiği pelvis ve ayakların üçüncü hareketinde nefes almak mümkündür ve baş, su ile hafifçe yukarı kaldırılır ve yüz ileriye bakar, böylece ağız nefes almak için su yüzeyinin biraz yukarısında kalır. (kafayı sola veya sağa hareket ettirmek mümkündür).

Yüzücü, suyu “rahatsız edip” gereksiz hidrodinamik dirence maruz kalmamak için sert hareketler yapmadan akıntıyı izlemelidir. Yüzücü, engelleyici dalgaların oluşmasını önlemek için, bu işlemin yanı sıra suyun kontrolünü de elinde bulundurmalıdır;

  • Pelvis ve ayak hareketini yeniden döngü olarak başlatmak için kafa başlangıç pozisyonuna döner (2-3 faz için nefes alıp verme yapılabilir.);
  • Bu aşamada bacaklar, ileri hareketlerden önceki harekete göre daha zayıftır ve yükselen dalgaların üstesinden gelmek için ayaklar su yüzeyinde daha fazla kayarak vücut dengesini dik konumda tutmaya çalışır.

Başlangıç

Lazuri (Serbest Kolhis) stilindeki başlangıç hareketi serbest stil, kurbağalama ve kelebeklemedeki gibidir. Ama başlangıç pozisyonda el ve kollar resimlerdeki gibi vücuda paraleldir.

Dönüş hareketi

Lazuri (Serbest Kolhis) stilindeki dönüş hareketi serbest stildeki dönüş hareketine benzemektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüzme (spor)</span> kişinin suyun içinde tüm vücudunun hareket etmesini gerektiren bireysel veya takım yarışı sporu

Yüzme, bireyin tüm bedenini kol ve bacak hareketlerinden başka bir unsur kullanmadan su içinden ilerletmesini gerektiren, bireysel veya takımsal düzeyde gerçekleştirilen bir yarış ya da antrenman sporudur. Bu spor, yüzme havuzlarında veya açık suda icra edilmektedir. Yüzme yarışı Olimpiyat oyunlarındaki en popüler spor türlerinden biridir ve kurbağalama, sırtüstü, kelebekleme, serbest ve karışık olarak isimlendirilen stillerde bireysel düzeyde gerçekleştirilir. Takım müsabakalarında ise, dört yüzücü serbest yahut karışık stillerde yarışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merengue</span>

Merengue 1850 yılına doğru Dominik Cumhuriyeti’nde doğmuş bir dans ve müzik türüdür. Günümüzde Latin dans okullarında öğretilen dans türlerinden biri olan Merenge en kolay öğrenilen Latin dansıdır. Merenge müziği günümüzde özellikle Porto Rikolu müzisyenlerce yorumlanmakta ve icra edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Salsa (dans)</span>

Salsa, Karayipler kökenli olduğu varsayılan, salsa adıyla belirtilen müzik türleri eşliğinde çiftler halinde veya grupça icra edilen, Latin Amerika’nın ve ABD’nin modern bir dansı. Önceleri yalnızca Latin Amerika halkları arasında yaygın olan bu müzik türü, Karayipler’den ABD’ye göçenler sayesinde ABD’de de yaygınlık kazanmış ve salsa dansı özellikle 1980'lerden sonra tüm dünyada tanınır ve uygulanır duruma gelmiştir. Günümüzdeki salsa dansı Afrika, Karayip ve Avrupa stillerinin, dans ve müzik unsurlarının bir karışımı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan vücudu</span> fiziksel ve kimyasal yapılardan oluşan sistemler bütünü

İnsan vücudu bir insanın tüm yapısıdır. Birlikte dokular ve ardından organları ve sonra organ sistemlerini oluşturan birçok farklı hücre türünden oluşur. Bunlar insan vücudunun homeostazisini ve canlılığını sağlar.

İnsan vücudunun belirli bölümlerindeki hareketler; bir takım anatomik terimlerle ifade edilir. Hareketle ilgili bu anatomik terimlerde genellikle anatomik duruşa göre belirlenmiş bir referans noktası kullanılır. Bu referans noktası vücudun orta hattı, uzvun orta hattı ya da hareketin yapıldığı eklemin kendisi gibi yerler olabilir. Aynı zamanda referans noktası kullanılarak belirlenmiş bu hareketler, vücudun bazı bölümlerinde farklı isimler alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ayak</span> hareket etmek için kullanılan biyolojik organ

Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır. Ayakları olan birçok hayvanda, ayak, bacağın terminal kısmında, genellikle pençeler veya tırnaklar da dahil olmak üzere bir veya daha fazla segment veya kemikten oluşan ayrı bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest stil yüzme</span>

Serbest stil yüzme, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, büyük hızı ise kulaçlar kazandırmaktadır.

Laz müziği, Laz halkının geleneksel müziğine verilen addır. Laz müziği, Kolhis'den günümüze değin ulaşan süreç içinde birçok kültürden ve medeniyetten etkilenerek çeşitlilik kazanmıştır. Laz müziği, temelde insan sesine dayanır. Günümüz Laz müziğini coğrafî olarak Gürcistan (Kafkasya) ve Türkiye olarak iki kısımda incelemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Ba Duan Jin</span>

Ba Duan Jin, Baduanjin Çigong. Türkçe düz çevirisi "Sekiz Nakış Çigong'u" dur.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis</span> Antik Çağdaki bir krallık ve tarihsel bölge

Kolhis ya da Kolhis Krallığı, Karadeniz'in doğu kıyılarında, bugünkü Gürcistan'ın batısında kurulmuş Antik Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seiza</span>

Seiza (正座), Japon toplumunun geleneksel oturuş biçimidir. Basitçe, kalçaları ayakların iç kısmının üzerine yerleştirerek oturma olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Anatomik terminoloji</span> Vikimedya liste maddesi

Anatomik terminoloji, uluslararası alanda anatomist, zoolog ve sağlık uzmanlarınca kullanılması amacıyla hazırlanmış bilimsel bir anatomi terminoloji standardıdır. Anatomik terimler Antik Yunan dönemine ve Latince'ye ait kelimeler, ön ek ve son ekler barındırırlar. Bu terimler uzmanlar arasında anlaşma açısından bir standard sağlar ve anlam karmaşasını ortadan kaldırır. Örneğin, el bileğinde oluşan bir yarayı tarif ederken kullanılan anatomik terimler yaranın tam olarak nerede olduğunu, konunun uzmanlarına kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tarif eder. Her uzmanlık alanının kendine has terimleri olur. 1998 yılında hazırlanan standardın adı Terminologia Anatomica yani Anatomik Terminoloji dir. Öte yandan 2017'de yayınlanan makalesinde Strezelec bu standardın içerdiği hataları nedeniyle eleştirilerini sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amuda kalkmak</span>

Amuda kalmak veya amut, iki elin üzerinde durarak vücudu sabit, ters çevrilmiş, dikey bir pozisyonda tutma hareketidir. Temel bir amut pozisyonunda vücut düz, kollar ve bacaklar tamamen uzatılmış, eller yaklaşık olarak omuz genişliğindeki bir aralıkta ve bacaklar bir aradadır. Pek çok amuda kalkma çeşidi vardır ve bunların tümü, kişinin yeterli bir dengeye ve üst vücut gücüne sahip olmasını gerektirir.

<i>Dorudon</i> tarih öncesi balina cinsi

Dorudon, Orta Eosen (Bartoniyen) ila Geç Eosen (Priaboniyen) dönemleri arasında yaşamış ilkel bir arkaik balina cinsi. Fosilleri Mısır'da Fayum vahasının yakınında, Tunus'ta ve Güney Carolina'da bulundu. Dorudon, batı Atlantik'te ve Tetis Okyanusu'nda yaşadı. Cinse ait iki geçerli tür vardır: Kuzey Afrika'dan D. atrox ve Güney Carolina'dan D. serratus. Tanımlanan diğer tüm türler bunlarla eş anlamlıdır.