İçeriğe atla

Serafim Veçkanov

Serafim Veçkanov
Kendi dilinde adıRusçaСерафим Емельянович Вечканов
Doğum6 Ağustos 1914(1914-08-06)
Kakino, Bolşearat, Gaginsky ilçesi, Nijni Novgorod Oblastı
Ölüm20 Ekim 1965 (51 yaşında)
Saransk, RSFSC, SSCB
MeslekYazar, gazeteci, siyasetçi
DilErzyanca, Rusça

Serafim Veçkanov[1] — (tam adı: Serafim Yemelyanoviç Veçkanov, RusçaСерафим Емельянович Вечканов; 6 Ağustos 1914, Kakino, Bolşearat, Gaginsky ilçesi, Nijni Novgorod Oblastı — 20 Ekim 1965, Moskva) - Erzyan kökenli Sovyet şair ve yazar.

Yaşamı

Serafim Veçkanov, 6 Ağustos 1914'te Nijni Novgorod Oblastı'ndaki Kakine Gaginski köyünde köylü bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Köyündeki köy okulundan mezun olduktan sonra, 1928'de Velikoaratskaya'da köy gençlerinin okuduğu okula girdi.[2][3] Okul çoğunlukla Mordovyalı çocuklar içindi. Bölge öğretmenleri bölümünden mezun olduktan sonra Lukoyanov bölgesindeki Novoe Ivansev Köy Okulu'nda ilkokul öğretmeni olarak çalıştı. 1932'de Mordovya Devlet Üniversitesi'ne girdi. Üç ders aldıktan sonra Erzyan Kommuna gazetesinde edebi sorumlu olarak çalışmaya başladı. 1936'da Kızıl Ordu'da aktif askerlik hizmetine çağrıldı. 1941'de ordudan terhis olduktan sonra, Mordovya Kitap Yayınevi'nin editörü olarak çalıştı. Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın ilk günlerinden Serafim Veçkanov, diğer birçok Mordovyalı yazar gibi, kendi topraklarının savunmasına katıldı.[4] 1944'te hastalık nedeniyle ordudan terhis edildi. Saransk'a döndüğünde Mordgiz'in ilk editörü oldu. Daha sonra "Suran Tolt" ("Sur Geceleri") dergisinin editörlüğünü yaptı. 1959-1964'te Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yazarlar Birliği'nin başkanlığını yaptı. 1938'den sonra Sovyet Yazarlar Birliği üyesi oldu.

Çalışmaları

Veçkanov'un çalışmaları 1930'larda başladı. İlk şiirleri Lukoyanov bölgesinde yayınlanan "Veysen semyaso" ("Bir ailede") gazetesinde yayınlandı.[2][5] 1932'den sonra yazıları düzenli olarak Erzayn Kommuna (Erzyan Komünü) ve Syatko (Spark) gazetelerinde yayınlandı. Savaştan önce iki şiir derlemesi yayınlandı. İlk şiir kitabı 1933'te yayınlandı ve "Moront ushotkoso" ("şarkının başlangıcı") olarak adlandırıldı. 1940 yılında ikinci kitabı "Mon Teshtem" ("Yıldızım") yayınlandı. Eserleri keskin bir sosyal yönelim ve ilgi düzeyi ile karakterizedir. 1946'da Veçkanov, savaş sırasında yazdığı 16 şiirden oluşan bir "Keştaz" derlemesi yayınladı. Şiirleri vatanseverlikle doluydu, savaş halindeki bir adamın kahraman doğasını ortaya çıkarıyordu. Hassas kompozisyonları, orijinal şiirsel bulguları ve sözlü şiir geleneklerinin yenilikçi kullanımı ile belirgindi. Gerçek şiirsel bulguları "Hero Alya" ("Hero") şiirinde görülebilir. Burada savaşçıların karakterini göstermek için sembolizmi ve alegoriyi kapsamlı bir şekilde kullanmıştır. Veçkanov'un savaş sonrası çalışmalarında şiirsel beceri, tematik çeşitlilik, imge canlılığı, ideolojik derinlik hissedilir. Bu dönemde Erzyan dilinde "Maney" ("Sun", 1955), "Chipali" (1961), "Ebedi Söğüt" ("Ebedi Meşale", 1964), Rusça "Stixi" (1952) ve "Solnyshko" (1960) şiir koleksiyonu yayınlandı. Şairin şiirleri yaşamın tasviri, insanın sonsuz olasılıklarına inanç, yerli halkının ve devletinin geleceği için sorumluluk duygusu ile ayırt edilir. Vecçanov'un lirik kahramanları, çalışmalarının yaratıcı gücüne güven ile karakterizedir. Veçkanov yeteneğini Rus şiirlerini Erzyancaya başarılı bir şekilde çevirerek kanıtladı ve şiirleri Rusça, Çuvaşça, Mari, Estonca ve Macarcaya çevrildi.

Başarıları ve ödülleri

Veçkanov, Sovyetler Birliği'nin 22. Kongresinde Mordovya SSR Yüksek Sovyeti'ne (1960-1964) milletvekili seçildi. Mordovya, SSCB'nin Onurlu Sanat İşçisi unvanını aldı ve 1938'de SSCB Yazarlar Birliği'ne üye oldu.

23 Ekim 1965'te Saransk'ta öldü ve oraya gömüldü.

Kaynakça

  1. ^ "Serafim Yemelyanoviç Veçkanov". 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  2. ^ a b "Вечканов Серафим Емельянович". 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  3. ^ "Национальная библиотека им. А.С. Пушкина Республики Мордовия". www.library.saransk.ru. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2019. []
  4. ^ "Август - 85 лет назад состоялась Всероссийская мордовская методическая и языковая конференция". www.dereksiz.org. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Литературный вечер 'В семье единой' - Спектакли - Афиша Саранска". afisha.delovoy-saransk.ru (Rusça). 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mordovya</span> Rusyaya bağlı bir özerk cumhuriyet

Mordovya, Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyettir. En büyük yerleşim merkezi başkent Saransk'tır. Başkent Saransk yaklaşık 400 bin nüfusuyla Mordovya'nın en büyük şehri, siyasi, ekonomik ve kültür merkezidir. 2002 verilerine göre halkın % 31,9 Mordovyalı, % 60,8 i Ruslar, % 5,2 ni ise Tatarlar oluşturmaktadır. Ayrıca Mordovya'da genel olarak Fin-Ogur ve Rusça dilleri konuşulmaktadır. Mordovya'nın çoğunluğu Ortodoks Hristiyan olmakla birlikte çoğunluğu Tatar ve küçük bir bölümü Mordovyalı olmakla birlikte küçük bir kısmı Sunni Müslüman'dır. Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin yerine kurulmuştur.

Erzyaca, Ural dil ailesinin Mordvin dillerine ait bir dildir. Dil, Mordovya başta olmak üzere Nijni Novgorod, Çuvaşistan, Ulyanovsk, Samara, Penza, Saratov, Orenburg, Tataristan, Başkurdistan ve Ermenistan, Estonya, Kazakistan gibi eski Sovyet ülkelerinde yaşayan diaspora olmak üzere 260,000 kişi tarafından konuşulmaktadır. Erzyaca, diğer Mordvin dili olan Mokşaca ile yakından ilişkili olup fonetik, morfoloji ve kelime haznesi bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Erzyaca, Rus Kiril alfabesi ile yazılmakta olup Mokşaca ve Rusça ile birlikte Mordovya'nın resmi dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Erzyanca Günü</span>

Erzyan dili günü, modern Erzyanların ulusal bayramıdır. Fin-Ugor dil ailesi Fin-İdil dil grubuna ait olan Mordovya dillerinden biri olan Erzyanca, Mokşanca ve Rusça ile birlikte Mordovya'nın üç resmi dilinden biridir. Erzyan'da konuşanların sayısı 517.575'tir. Yalnızca Rusya'da 440.000 kişinin Erzyanca'yı konuştuğu tahmin edilmektedir. Erzyanların yaklaşık %28'i Mordovya Cumhuriyeti'nde, geri kalanı ise eski SSCB topraklarında yaşamaktadır. Erzyan dili günü 1993 yılında Erzyan Dil Kurtuluş Vakfı (Saransk) tarafından kurulmuştur. Dil gününün bu güne ertelenmesinin nedeni, 16 Nisan'ın ilk Erzyan profesörü Anatoli Ryabov'un doğum günü olmasıydı. 2024 itibarıyla Erzyan dil günü, sadece Erzyanca'nın Rusça ve Mokşanca ile birlikte resmi dil olarak kullanıldığı Mordovya'da değil, Erzyan halkının karma bir şekilde yaşadığı Nijniy Novgorod, Samara, Moskova, Çelyabinsk ve Murmask bölgelerinde de kutlanmaktadır. Ayrıca, bu bayram geleneksel olarak yabancı ülkelerde kutlanmaktadır: Estonya ve Finlandiya. Moskova'daki etkinliğin organizatörleri Erzyan Weigel STK ve Sankt-Peterburg'da St.Petersburg ve Leningrad Oblastı'nda yaşayan Erzyanları birleştiren Ele organizasyonu olmuştur.

Anatoli Ryabov - Erzyan dilbilimci, öğretmen, halk figürü, profesör, Latin alfabesine dayanan Erzyan dilinin kurucusu.

Fyodor Cheskonov - Erzyan doğumlu Sovyet yazar, oyun yazarı, edebiyat eleştirmeni. I. Dünya Savaşı'na ve Rusya İç Savaşı'na katıldı. Mordovya edebiyatının kurucularından biriydi.

Vasili Vladimirovich Gorbunov, ayrıca Purgine olarak da bilinir - Mordovyalı Sovyet yazar, edebiyat eleştirmeni ve eğitimci, Sovyet Yazarlar Birliği Üyesi (1953), filoloji doktoru (1970), profesör (1982).

Mihail İvanoviç Brıjinski - Mordovya kökenli Sovyet yazar, SSCB Yazarlar Birliği üyesi, Mordovya Cumhuriyeti halk yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Ryabov</span>

Vladimir Pavlovich Ryabov - Rus yazarların ve şairlerin eserlerini Erzyanca'ya çeviren profesyonel bir çevirmen, Mordovyalı ilk agronomist.

Lyoşa Rav, asıl adı Aleksey Vladimiroviç Rogojin, Çuvaş kökenli Sovyet yazar, Sovyetler Birliği üyesi.

Pyotr Semyonovich Kirillov bir Erzyan yazarıydı.

İvan Kalinkin - Erzyan kökenli Sovyet şair ve yazar, SSCB Yazarlar Birliği üyesi, Rusya Federasyonu onurlu kültür işçisi (1995).

<span class="mw-page-title-main">Timofey Vasilyev</span>

Timofey Vasilyev - Mordovyalı (Erzyan) avukat, Mordovya modern yargı sisteminin kurucusu, siyasi kişilik. 1917 Ekim Devrimi'nin katılımcısı.

Pyotr Gluhov (tam adı: Pyotr Semyanoviç Gluhov, Rusça: Серафим Емельянович Вечканов; 26 Aralık 1897, İrçe Çarmas, Buinsk ilçesi, Simbirsk Guberniyası, Rus İmparatorluğu - 7 Şubat 1979, Magnitogorsk, Çelyabinsk ili, RSFSC, SSCB - Mordovya'nın ilk gazetecilerinden Erzyan kökenli Sovyet yazar. Mordovyalı eğitimci Makar Yevseyev'in yeğenidir.

Grigori Yegorov - Erzya kökenli Sovyet yazar, gazeteci, Mordovya ulusal yayınevinin organizatörlerinden biri.

Leninen Kiyava" gazetesi, Mordovya Bölge Komitesi ve Tüm Birlik Leninist Komünist Gençlik Birliği'nin Saransk Kent Komitesi'nin resmî yayın organı olarak hizmet vermeye başladı. Gazete Mordovya'da Temmuz 1931'den Temmuz 1941'e kadar yayınlandı. Tüm Birlik Komünist Parti Bürosu'nun kararı ile gazete her beş günde bir Erzyanca yayınlandı. Gazetenin amacı nazik, zeki, yetenekli ve dillerini ve kültürlerini seven gençler yetiştirmekti. Gazetenin yazı işleri ofisi Saransk'taki 34 Volodarsk Caddesi'ndeydi. İlk yıllarda gazete ekipman ve personel açısından büyük zorluklar yaşadı. İşçiler, köylüler ve gençler gazetenin aboneleri arasında azınlıktaydılar. Gazetenin toplam tirajı 2.500 kadardı. Yaşadığı zorluklara rağmen, gazete Mordovya gençleri arasında her zaman büyük destek gördü. "Leninen Kiyava" gazetesi, son yıllarında Saransk İşçi Fakültesi öğrencileri arasında gözde bir gazete haline geldi. Gazetenin 300 sabit abonesi vardı. Leninwn Kiyava resmî dairelerde, okullarda, köylerde vb. yerlerde büyük ilgi gördü. Mordovya Etnografya Müzesi'nin sergileri arasında 1935, 1937, 1940, 1941'de "Leninen Kiyava" gazetesinin kopyaları bulunmaktadır. Zamanın etkisiyle sararmış gazeteler müzede sergilenmektedir. Bu kopyalar Mordovya halkının tarihini belgelemektedir. Farklı zamanlarda gazeteye Erzyan kökenli en iyi gazeteciler başkanlık etti: V.M. Kuzmin, İ.S. Tyurkin, A.S. Sheglov, Editör Yardımcısı A.O. Brijinski, T.A. Raptanov. Bütün bu isimlerin ortak noktaları vardı: köylü ailelerde doğdular, yerel ilkokullarından mezun olduktan sonra Saransk'ta eğitimlerine devam ettiler ve Büyük Vatanseverlik Savaşı'na katıldılar. Anavatanlarına yaptıkları hizmet için ödül ve madalya aldılar. Hepsi etkin ve yorulmak bilmeyen işçilerdi, yetenekli organizatörlerdi. Cumhuriyetteki olaylara hızlı ve kararlı bir şekilde tepki verdiler. Her liderin bireyselliği mesleklerine yansıdı, ancak yayının ana çizgisi değişmedi - Erzyan dilinin yüksek mesleki gereksinimleri ve saflığı.

Vladimir Ivanovich Romashkin (Erzyanca: Йовлань Оло, Mordvinlerin kültürel canlanmasında önemli bir figür olarak kabul edilen bir Erzya Mordvin folkloristi, araştırmacı, müzisyen ve belgesel film yapımcısıydı.Ayrıca Toorama müzik grubunu kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Erzyanca edebiyat</span> Erzyanca dilinde yazılmış edebiyat eserleri

Erzyanca edebiyat veya Erzya edebiyatı, Mordovya'da ve Rusya'nın diğer bitişik bölgelerinde yaklaşık yarım milyon kişi tarafından konuşulan Erzyanca dilinde yazılmış edebiyat eserleridir. Yazı dili 18. yüzyılın başlangıcından günümüze Kiril alfabesine dayanan Erzya edebiyatı, 1920 ve 1930'larda büyük gelişmeler yaşamıştır. Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Erzyanca'y adair pek çok dil okulu kurulmuş ve edebiyat çalışmalarına hız verilmiştir. Ayrıca aktif bir şekikde kitap yayıncılığı başlamış ve çok sayıda gazete ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte, tek bir lehçe tabanı vardı ve bunun sonucu olarak standart alfabe ve yazım hala eksikti. 1924'te bu sorun Mordovya Öğretmenler Kongresi'nde ve 1928'de Moskova Dil Konferansı'nda ele alındı. 1920'lerin ortalarından itibaren, 1930'ların ortalarında Erzya yayınlarında edebi normların ve bir lehçelerin gelişimi başladı.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Mokşanova</span>

Tatyana Mokşanova Erzyan, şair çevirmen ve Rus Yazarlar Birliği üyesidir. Mordovya Cumhuriyeti Genç Yazarlar Cumhurbaşkanlığı Ödülünü kazanmıştır (2006).

<span class="mw-page-title-main">Mariz Kemal</span>

Mariz Kemal ya da doğum ismiyle Raisa Stepanovna Kemaykina, Erzyan gazeteci, şair ve aktivist. 1993'te "Erzyava" (Эрзява) adındaki Erzyan kadın hareketinin kurucusu ve başkanı oldu.