
Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.

Roadrunner IBM firmasının ABD New Mexico Los Alamos Milli Laboratuvarındaki benzersiz Süper bilgisayar'ına verilen isimdir. Kısa süre öncesine kadar dünyanın en hızlı süper bilgisayarı, 133 milyon ABD doları değerindeki Roadrunner, 1.026 petaflops (saniyede 1.026x1015 işlem) işlemci performansına ulaşmak için tasarlanmış, bu hıza Haziran 2008'de ulaşmış ve üzerinde lineer cebir algoritması programları (LINPACK) çalıştırılan dünyanın en hızlı 500 bilgisayarı arasında birinci olmuştur. IBM bilgisayarı ABD Enerji Bakanlığı (İngilizce: U.S. Department of Energy (DOE) ) için inşa etmiştir. Bilgisayar neredeyse 6912 AMD Opteron çift çekirdekli işlemciyi ve 12960 IBM PowerXCell 8i işlemciyi özel tasrlanmış TriBlades koşut bağlantısı ile kullanır.

Blue Gene (Türkçe: Mavi Gen), PetaFLOP mertebesinde (saniyede 1x1015 işlem) işletim hızlarına ulaşmak için tasarlanmış ve neredeyse 500 teraFLOP (saniyede 1x1012 işlem) işlemci hızına ulaşmış süper bilgisayarlar imal etmek için geliştirilen bir bilgisayar mimarisinin adıdır. Bu proje, IBM (bilhassa IBM Roachester MN ve Thomas J. Watson Araştırma Merkezi), Lawrence Livermore Milli Laboratuvarı, çalışmaları kısmen finanse eden ABD Enerji Bakanlığı ve akademik çevreler arasında yürütülen bir ortak projedir. Dört tane Blue Gene (mavi gen) projesi devam etmektedir: BlueGene/L, BlueGene/C, BlueGene/P, and BlueGene/Q.

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

Lenovo, Çin merkezli uluslararası bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi. Tüketici elektroniği, kişisel bilgisayarlar ve ilgili hizmetler tasarlama, üretme ve pazarlama konusunda uzmanlaşmış bir Çinli çok uluslu teknoloji şirketidir. Şirket tarafından üretilen ürünler arasında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, iş istasyonları, sunucular, süper bilgisayarlar, elektronik veri kayıt ortamı cihazları, BT yönetim yazılımları ve Smart TV'ler yer almaktadır. En iyi bilinen markaları arasında IBM'in ThinkPad laptop iş kolu, IdeaPad, Lenovo Yoga ve Lenovo Legion tüketici dizüstü bilgisayar serileri, IdeaCentre ve ThinkCentre masaüstü bilgisayar serileri yer alır. Ocak 2021 itibarıyla Lenovo, birim satışlara göre dünyanın en büyük kişisel bilgisayar satıcısıdır.
Windows HPC Server 2008, Windows Server-in bileşenedir. 22 Eylül 2008 tarihinde Microsoft tarafından yayımlandı ve Windows Vista ailesi yeni nesil temsilcisi olarak Windows Server 2003-ün halefi ürünüdür. Windows HPC Server 2008 yüksek performanslı bilgi işlem kümeleri gerektiren high-end uygulamalar için tasarlanmıştır.

K computer, Fujitsu tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2011 tarihinde Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. 80.000'den fazla işlem düğümü ile dağıtılmış bir bellek mimarisine dayanmakta olup ve işletim sistemi Linux çekirdeğini temel alıyordu ve bilgisayarın donanımını kullanmak için tasarlanmış ek sürücüler bulunmaktaydı. İklim araştırması, afet önleme ve tıbbi araştırma gibi çeşitli uygulamalar için kullanıldı.

Tianhe-1, Çin'de Ulusal Süperbilişim Merkezi tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Ekim 2009 tarihinde Çin'in Tientsin kentinde bulunan Ulusal Süperbilişim Merkezi'nde kuruldu. Ekim 2010'dan Haziran 2011'e kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı ve dünyadaki birkaç petascale süper bilgisayarından biriydi.

Tianhe-2, Çin'de Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve Inspur tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2013 tarihinde Çin'in Guangzhou kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 1.300 bilim insanı ve mühendisten oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş olup Haziran 2013'ten Haziran 2016'ya kadar dünyanın en hızlı bilgisayarıydı.

Şablon:Infobox custom computerTitan veya OLCF-3, Cray tarafından Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda çeşitli bilim projelerinde kullanılmak üzere yapılmış bir süper bilgisayardır. Titan, Oak Ridge'deki eski bir süper bilgisayar olan ve geleneksel merkezi işlem birimlerine (CPU'lar) ek olarak grafik işlem birimleri (GPU'lar) kullanan Jaguar'ın bir yükseltmesiydi. Titan, 10 petafloptan fazla performans gösteren bu tür ilk hibritti. Yükseltme Ekim 2011'de başladı, stabilite testine Ekim 2012'de başladı ve 2013'ün başlarında araştırmacıların kullanımına sunuldu. Yükseltmenin ilk maliyeti 60 milyon ABD dolarıydı ve esas olarak Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından finanse edildi.

Fugaku, Fujitsu ve RIKEN tarafından üretilen bir üst düzey süper bilgisayardır. 2014 yılında K computer yerine geliştirilmeye başlandı ve 2020 yılında Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. Haziran 2020 TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti ve bu unvana ulaşan ilk ARM mimarisi tabanlı bilgisayar oldu. Adını Fuji Dağı'nın alternatif bir adından almaktadır ve resmi olarak 2021'de faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Summit, IBM tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. 2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı'nın desteği ile geliştirilmeye başlandı ve 2018 yılında Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda kuruldu. Kasım 2018 tarihinde TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti. Summit, bir genomik analiz sırasında 1,88 eksaflop hızına ulaşan ilk süper bilgisayardı ve karışık hassasiyetli hesaplamalar kullanılarak 3,3 eksaflopa ulaşması beklenmektedir.
Sunway TaihuLight, Çin'de Ulusal Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Araştırma Merkezi (NRCPC) ve Sunway tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2016 tarihinde Çin'in Wuxi kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 93 petaFLOPS hızı ile önceki Tianhe-2'den üç kat daha hızlıdır. Haziran 2017 itibarıyla 6.051 GFlops/watt'lık bir verimlilikle Green500'de enerji açısından en verimli 16. süper bilgisayarıdır.

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.
Cell, genel amaçlı bir PowerPC çekirdeğini, geliştirilmiş eş işlemci ögeleriyle birleştiren 64 bit çok çekirdekli işlemci mikro mimarisidir, böylece çoklu ortam ve vektörel işleme uygulamalarıyla birlikte diğer özel hesaplama biçimlerinin çoğu oldukça hızlanıyor.