İçeriğe atla

Seppuku (film, 1962)

Seppuku (film, 1962)
Harakiri
YönetmenMasaki Kobayashi
YapımcıTatsuo Hosoya
SenaristShinobu Hashimoto
Uyarlama"Ibunronin ki"
–Yasuhiko Takiguchi [ja]
Oyuncular
MüzikTōru Takemitsu
Görüntü yönetmeniYoshio Miyajima
KurguHisashi Sagara
StüdyoShochiku[1]
DağıtıcıShochiku
Çıkış tarih(ler)i16 Eylül 1962 (1962-09-16)
Süre134 dakika[1]
ÜlkeJaponya
DilJaponca

Harakiri (切腹, Seppuku[2]) Masaki Kobayashi'nin yönettiği 1962 yapımı bir Japon jidaigeki filmidir. Hikâye, Edo dönemi ve Tokugawa şogunluğunun yönetimi sırasında 1619 ile 1630 yılları arasında geçiyor. Yerel bir feodal lordun malikanesinde seppuku (harakiri) yapmayı talep eden rōnin Hanshirō Tsugumo'nun, kendisini samurayların önünde ölümü istemeye iten olayları açıklama fırsatını kullanarak hikâyesini anlatıyor. Film, şimdiye kadar yapılmış en iyi samuray filmlerinden biri olarak değerlendirilerek büyük beğeni toplamaya devam ediyor.

Oyuncular

  • Tatsuya Nakadai – Tsugumo Hanshirō (津雲 半四郎)
  • Rentarō Mikuni – Saitō Kageyu (斎藤 勘解由)
  • Akira Ishihama – Chijiiwa Motome (千々岩 求女)
  • Shima Iwashita – Tsugumo Miho (津雲 美保)
  • Tetsurō Tamba – Omodaka Hikokuro (沢潟 彦九郎)
  • Ichirō Nakatani – Yazaki Hayato (矢崎 隼人)
  • Masao Mishima – Inaba Tango (稲葉 丹後)
  • Kei Satō – Fukushima Masakatsu (福島 正勝)
  • Yoshio Inaba – Chijiiwa Jinai (千々岩 陣内)
  • Yoshiro Aoki – Kawabe Umenosuke (川辺 右馬介)

Ödüller

Film, 1963 Cannes Film Festivali'nde yarışma kategorisine girmiştir. Altın Palmiye'yi The Leopard'a kaptırdı ama Jüri Özel Ödülü'nü aldı.[3]

Yeniden Yapım

Film, Japon yönetmen Takashi Miike tarafından Hara-Kiri: Bir Samurayın Ölümü başlıklı 3 boyutlu bir film olarak yeniden yapıldı. İlk gösterimi 2011 Cannes Film Festivali'nde yapıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b Galbraith IV 1996, s. 207.
  2. ^ For the difference between the terms harakiri (腹切り) and seppuku (切腹), see etymology.
  3. ^ "Festival de Cannes: Harakiri". festival-cannes.com. 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya'sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada "dalga+adam" anlamına gelir ve muhtemelen oradan oraya başsız bir şekilde savrulmaları kastedilir. Roninler genellikle asi ve huzur bozucu kimselerdi.

<i>Seppuku</i> Japonların geleneksel intihar biçimi

Seppuku iç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon intihar adetidir.

<i>Günden Geceye</i> (film)

Günden Geceye Eugene O'Neill'in oyunundan uyarlanan 1962 yapımı filmdir. Galasını Cannes Film Festivali'nde yapmıştır.

<i>Kelebek ve Dalgıç</i>

Dalgıç ve Kelebek, Amerikalı yapımcı Julian Schnabel tarafından çekilen, 23 Mayıs 2007'de gösterime başlayan Fransız filmi. 2007 Cannes Film Festivali'nde mizansen ödülü kazandı.

<i>Son Samuray</i> Edward Zwick filmi

Son Samuray, Japonya'nın modernizasyonuna dair olan hikâyenin yönetmenliğini Edward Zwick yapıyor ve başrolde Tom Cruise yer alıyor. Cruise'a Japon aktör Ken Watanabe ve Shin Koyamada eşlik ediyor.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<i>Düşler</i>

Düşler, 1990 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 11 Mayıs 1990'da tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Warner Bros. olan film, 3 dilde yapılmıştır. Bütçesi 12,000,000 $ olmuştur. Filmin süresi 119 dakikatır. Film, 1990 Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı gösterildi.

<i>Madadayo</i>

Madadayo, 1993 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 17 Nisan 1993'te tamamlanmıştır. Bu film Akira Kurosava'nın son filmi olmuştur. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Bütçesi 11,900,000 $ olmuştur. Filmin süresi 134 dakikadır. Film, 1993 Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Hirokazu Koreeda</span>

Hirokazu Koreeda Japon film yönetmeni, film yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Tatsuya Nakadai</span> Japon sinema oyuncusu

Tatsuya Nakadai , Japon oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Masaki Kobayashi</span> Japon film yönetmeni (1916 – 1996)

Masaki Kobayashi , Japon yönetmen, film yapımcısı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya sineması</span> Japon ulusuna ait sinema kültürü

Japon sineması, Japon ulusunda veya Japon film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir. Uzak Doğu'nun en gelişmiş sinemasına sahip olan Japonya, aynı zamanda Batı tarafından bilinen de bir sinemadır.

15. Cannes Film Festivali 7-23 Mayıs 1962'de yapıldı. Altın Palmiye ödülünü O Pagador de Promessas filmi ile Anselmo Duarte kazandı.

16. Cannes Film Festivali 9-23 Mayıs 1963'te yapıldı. Altın Palmiye ödülünü Il Gattopardo filmi ile Luchino Visconti kazandı.

18. Cannes Film Festivali 3 - 16 Mayıs 1965 tarihleri arasında yapıldı. Olivia de Havilland, jürinin ilk kadın başkanı oldu.

<i>Drive My Car</i> (film)

Drive My Car Ryusuke Hamaguchi'nin yazıp yönettiği 2021 Japon drama filmidir. Haruki Murakami'nin 2014 yılında yazdığı Men Without Women adlı kısa öykü koleksiyonunda yer alan aynı adlı kısa öyküsüne dayanmaktadır.

<i>The Jolson Story</i>

The Jolson Story, şarkıcı Al Jolson'ın hayat hikâyesini anlatan 1946 Amerika yapımı müzikal biyografi filmidir. Filmde Jolson rolünde Larry Parks, Julie Benson rolünde Evelyn Keyes; menajeri rolünde William Demarest; ebeveynleri rolünde Ludwig Donath ve Tamara Shayne yer almaktadır. Jolson’un gençliğini ise Scotty Beckett canlandırmıştır.

<i>Ill Cry Tomorrow</i>

I'll Cry Tomorrow (1955), otoriter annesinin baskısına isyan eden ve nişanlısının ölümünden sonra alkolizmle mücadele eden bir Broadway yıldızı olan Lillian Roth'un hikâyesini anlatan bir biyografik filmdir. Başrollerinde Susan Hayward, Richard Conte, Eddie Albert, Margo ve Jo Van Fleet vardır.

<i>Moloh</i> (film)

Moloh, Aleksandr Sokurov tarafından yönetilen 1999 yapımı bir Rus biyografik filmidir. Hikâye, Yuri Arabov ve Marina Koreneva tarafından yazılan bir senaryodan tasarlanmıştır. Adolf Hitler'in Bavyera Alpleri'ne yaptığı ani bir yolculuk sırasında mütevazı bir şekilde yaşamasını konu alır. Filmin başrollerinde Leonid Mozgovoy, Yelena Rufanova, Vladimir Bogdanov ve Leonid Sokol yer alıyor. Moloh arkadaşlık, samimiyet ve diktatörlük konularını işliyor.