İçeriğe atla

Seongjong (Koryo)

Seongjong
Koryo kralı
Hüküm süresiMS 981-997
Önce gelenGyeongjong
Sonra gelenMokjong
Doğum15 Ocak MS 961
Gaegyeong, Koryo
Ölüm9 Kasım MS 997
Gaegyeong, Koryo
HanedanWang

Seongjong (Korece성종, 成宗; 15 Ocak MS 961-9 Kasım MS 997), Kore'de Koryo Hanedanı'nın altıncı kralıdır. Saltanatı MS 981'den MS 997 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Seongjong, tahta çıktıktan sonra, ilk başta yerel lordlara müdahale etmemekle ve Silla aristokrasisini yatıştırmakla yetindi. Seongjong, Silla kraliyet boyundan bir kadınla evlendi.

982'de Seongjong, Konfüçyüsçü bilgin Choe Seung-ro tarafından yazılan bir anıtta önerileri kabul etti ve Konfüçyüs tarzı bir hükûmet kurmaya başladı. Choe Seung-ro, Seongjong'un Koryo'nun Taejo'dan miras kalan dördüncü kral Gwangjong'un reformlarını tamamlayabileceğini önerdi. Taejo, ideal İmparatorun çiftçilerin acılarını anlaması ve onların zahmetlerini doğrudan yaşaması gerektiğini belirten Konfüçyüsçü Tarih Klasiği'ni vurgulamıştı. Seongjong bu ilkeyi takip etti ve bölge yetkililerinin merkezi hükûmet tarafından atandığı ve özel mülkiyete ait tüm silahların toplanarak tarım aletlerine dönüştürüldüğü bir politika oluşturdu.

Seongjong, Koryo devletini merkezi bir Konfüçyüs monarşisi olarak kurmaya başladı. 983'te, Koryo döneminin geri kalanının çoğunda geçerli olan idari bölümler olan 12 mok'luk sistemi kurdu ve taşra aristokrasisini ulusa entegre etmenin bir aracı olarak yerel eğitimi denetlemek için her mok'a bilgili adamlar gönderdi. Ülke aristokratlarının yetenekli oğulları, memuriyet sınavlarını geçebilmeleri ve başkentteki resmi hükûmet görevlerine atanabilmeleri için eğitildi.

Birinci Koryo-Hıtay Savaşı, MS 993 tarihinde Seongjong'un hükümdarlığı döneminde gerçekleşti.

MS 995 Eylül'ünde ülke ilk kez on vilayete ayrıldı.

MS 997 tarihinde Seongjong bir hastalıktan dolayı öldü.

Kaynakça

  • Lee, K.-b. (1984). A new history of Korea. Tr. by E.W. Wagner & E.J. Schulz, based on the Korean rev. ed. of 1979. Seoul: Ilchogak. 89-337-0204-0.
Seongjong (Koryo)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Gyeongjong
Koryo kralı
MS 981-997
Sonra gelen:
Mokjong

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkent</span> devletin yönetim merkezi olan şehir

Başkent veya başşehir, bir devletin yönetim merkezi olan şehir. Bir ülkedeki hükûmet merkezidir. Bazı monarşilerde, başkent hükümdarın sürekli ikamet ettiği şehri temsil eder. Demokrasilerde genellikle meclis ve diğer hükûmet organları başkentte bulunur. Diplomatik ilişki içerisinde bulunulan ülkelerin büyükelçilikleri de genellikle başkentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Konfüçyüsçülük</span> Çin merkezli etik ve felsefi sistemi

Konfüçyüsçülük, Ruizm veya Ru klasisizmi olarak da bilinir, antik Çin'de ortaya çıkan bir düşünce ve davranış sistemidir ve çeşitli şekillerde bir gelenek, felsefe, din, hükûmet teorisi veya yaşam biçimi olarak tanımlanır. Konfüçyüsçülük, Çin filozofu Konfüçyüs'ün öğretilerinden, daha sonra Yüz Düşünce Okulu dönemi olarak anılacak bir dönemde gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Part İmparatorluğu</span> MÖ 3.yy MS 3.yy arasında hüküm sürmüş bir İranî imparatorluğu

Part İmparatorluğu, Arsakes İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran'da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden Parni kabilesi lideri I. Arsakes'tan gelmektedir. Arsakes'in adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Roma hukuku</span> Antik Romanın hukuk sistemi

Roma hukuku, Antik Roma'nın hukuk sistemidir. Kamu hukuku ve özel hukuk ayrımına dayanmaktadır. Bu ayrım ilk kez Roma hukukunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Koryo kralı)</span>

Taejo ya da doğum adıyla Wang Geon veya tam adıyla Taejo Wang Geon, Kore'de 10. ve 14. yüzyıllar arasında hüküm süren Koryo'nun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koguryo</span> Korenin eski krallığı

Goguryeo veya Koguryo eski bir Kore krallığıdır. Günümüz Kore yarımadasında, Çin doğusunda güney Mançurya ve güney Rusya Denizi'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kore çömlek ve porseleni</span>

Kore seramik tarihi, yaklaşık MÖ 8000 yıllarından itibaren en eski çömlek ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaesong</span> Kuzey Korede bulunan bir şehir

Kaesong, Kuzey Kore'nin Kuzey Hwanghae ilinde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 1.309 km² olan şehrin nüfusu 2009 yılı itibarı ile 192.578'dir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

Gwangjong, Koryo Krallığı'nın dördüncü kralıdır. Saltanatı MS 949'dan MS 975 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Koryo</span>

Goryeo veya Koryo, 918-1392 yılları arasında varlığını sürdüren bir Kore devletidir. Devlet ilk olarak Kral Taejo tarafından kurulmuş olup daha sonra MS 936'da Geç Üç Kore Krallığı'nı birleştirdi. 1170-1270 yılları arasında askerî bir rejimle yönetilen Goryeo 13. yüzyılın sonlarında Moğol Yuan Hanedanı'nın kontrolüne girdi ve Gongmin döneminde yeniden bağımsız hale geldi. 1392'de General Yi Seonggye, Kral Gongyang'ı devirerek Joseon Hanedanı'nı kurdu.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aileye saygı</span>

Aileye saygı, Konfüçyüs ve Çin Budist ahlakında bir kişinin ebeveynlerine, yaşlılara ve atalarına saygı duyduğu bir erdemdir. Daha genel bir ifadeyle, aileye saygı kişinin ebeveyni için iyi olmak anlamına gelir. Qin-Han döneminde yazıldığı düşünülen Konfüçyüs Aileye Saygı Klasiği, tarihsel olarak Konfüçyüsçü aileye saygının otoriter kaynağı olmuştur. Aileye saygı, Konfüçyüs rol ahlakının merkezinde yer almaktadır.

Bu liste, MÖ 57 - MS 935 , Silla kentinde yaşayanların kısmi bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Koryo-Hıtay Savaşları</span>

Koryo-Hıtay Savaşları, 10. ve 11. yüzyıllar arasında Kore'nin Koryo Hanedanı ile Çin'de Hıtay önderliğindeki Liao Hanedanı arasında meydana gelen savaşlardır.

Donghak, 1860 yılında Choe Je-u tarafından kurulan ve Kore Neo-Konfüçyüsçülüğünün bir parçası olan akademik bir akımdı. Donghak hareketi birebir çevirisi "Batı Öğrenimi" olan seohak'a bir tepki olarak ortaya çıktı ve "Göğün/Cennetin Yolu"na dönüş çağrısında bulundu. Donghak, bir reform hareketi olarak Konfüçyüsçü öğretilerin yeniden canlandırılması amacıyla ortaya çıkmış olsa da, yavaş yavaş üçüncü pir Son Byong-hi'nin yönetimi altında bugün Kore'de Çondoizm olarak bilinen bir dine dönüştü.