İçeriğe atla

Seokguram

Koordinatlar: 35°47′42″K 129°20′57″D / 35.79500°K 129.34917°D / 35.79500; 129.34917
Seokguram Grottosu ve Bulguksa Tapınağı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Güney Kore
KriterKültürel: i, iv
Referans736
Tescil1995 (19. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Koordinatlar35°47′42″K 129°20′57″D / 35.79500°K 129.34917°D / 35.79500; 129.34917

Seokguram (Korece석굴암, 石窟庵), Güney Kore'de Bulguksa Tapınağı Kompleksi'nin bir parçası olan hermitajdır. Seokguram, Gyeongju kentinde Toham Dağı'nda tapınağın dört kilometre doğusunda yer almaktadır. Seokguram, 1995 yılında Bulguksa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

Buddha heykeli

Seokguram, Güney Kore'nin bilinen en iyi kültürel yerlerinden biridir. Buda heykelinin yakınında deniz kıyısındaki gündoğumu izlenebilmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu</span> Asyanın doğu ve güneydoğusu

Uzak Doğu, Avrupa merkezli yaklaşımda Asya'nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeler.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Priene</span>

Priene, Aydın Söke'de Selçuk-Efes'e yaklaşık 100 km uzaklıkta kurulmuş bir İyon şehridir. Şehir Menderes nehrinin 10 km kuzeyindedir. Şehir kurulduğunda deniz kıyısındaydı. Menderesin alüvyonu nedeniyle şehir şimdi kilometrelerce kara içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Şimonoseki</span>

Şimonoseki, Japonya'nın Yamaguchi prefektörlüğünde bulunan bir şehridir. Şehir, Honshū ile Kyūshū adaları arasındaki Kanmon Boğazı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 716.14 km² olan şehrin nüfusu 1 Ekim 2010 tarihi itibarı ile 280,386 olup Yamaguchi'nin en büyük şehridr.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kore kültürü</span>

Kore, Dünya'da devam eden en eski uygarlıklardan biri olup, 5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir. Arkeolojik kanıtlar Kore yarımadasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney Kore arasındaki politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortaktır. Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Haeinsa</span>

Haeinsa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının baş tapınağıdır. Tapınak, Güney Gyeongsang ilinde Gaya Dağları'nda yer almakta olup Kore'nin Üç Mücevher Tapınağı'ndan biridir ve Dharma'yı veya Buda'nın öğretilerini temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Bulguksa</span> Tapınak

Bulguksa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının bir baş tapınağıdır. Tapınak, Gyeongju kenti sınırları içerisinde yer almakta olup Dabotap ve Seokgatap taş pagodaları, Cheongun-gyo ve Buda'nın iki adet yaldızlı bronz heykeli de dahil olmak üzere Güney Kore'nin Ulusal Hazinesi'nin yedisini kapsamaktadır. Bulguksa, 1995 yılında Seokguram ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beopjusa</span>

Beopjusa, Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Güney Kore'nin Kuzey Chungcheong ilinin Boeun bölgesindeki Naesongni-myeon'da; Songnisan yamaçlarındaki Songnisan Milli Parkı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daeheungsa</span> Tapınak

Daeunungsa, bazen Daedunsa olarak da adlandırılır, Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Daeheungsa, Güney Kore'nin güney sınırı yakınındaki Güney Jeolla ilinde, Haenam Bölgesi'ndeki, Samsan İlçesi'nde, Duryunsan eteklerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seonamsa</span> Kore budist tapınağı

Seonam Tapınağı veya Seonamsa, Güney Kore'deki Güney Jeolla ilinin Suncheon şehrinin kuzeyindeki Seungjumyeon Bölgesi'nde, Jogyesan Eyalet Parkı'nın batı ucunun doğu yamacında yer alan bir Kore Budist tapınağıdır. Jogye Tarikatı üzerinde hak iddia etmesine rağmen Taego Tarikatı'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Tongdosa</span> Güney Koredeki bir tapınak

Tongdosa, Güney Kore'de, Güney Gyeongsang ilinin Yangsan şehrindeki Chiseoan Dağı yamaçlarında yer alır ve Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır.

Budist tapınakları Kore peyzajının önemli bir parçasıdır. Bu makalede Kore Budizmine kısa bir bakış sunulmakta, daha sonra Kore'deki önemli tapınaklardan bazılarına değinilmektedir. Kore tapınakların çoğunun, Sino-Korece'de "tapınak" anlamına gelen -sa ile biten isimleri dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Hazine (Güney Kore)</span>

Ulusal Hazine, Güney Kore hükûmeti tarafından ülkeye istisnai sanatsal, kültürel ve tarihi değere sahip olarak kabul edilen varlıklardır. Ulusal Hazine, Kültürel Miras İdaresi tarafından müzakere edildikten sonra Kültürel Miras Koruma Yasası uyarınca Kültürel Miras İdaresi (CHA) yöneticisi tarafından atanan sekiz Devlet tarafından belirlenmiş miras sınıflandırmalarından biridir.