Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.
Ryukyu Adaları, Japonya'ya ait Büyük Okyanus üzerinde Kyūshū ile Tayvan arasında yer alan takımadalardır. Ryukyu Adaları kuzeyde Amami, ortada Okinawa ile güneyde Sakishima adalarından oluşmaktadır. Bunlardan en büyük olanı ise Okinawa Adası'dır. Ryukyu Adaları idari olarak Kagoshima (Amami) ve Okinawa prefektörlüklerine bağlıdır.
Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.
Ishigaki Adası, Sakishima Adaları'na bağlı Yaeyama Adaları'da bir adadır. Ada 222,6 km² yüzölçümü ile Okinawa prefektörlüğünün üçüncü büyük adasıdır. Ada idari olarak tartışmalı Senkaku Adaları ile birlikte Okinawa prefektörlüğünün Ishigaki şehrine bağlıdır.
Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.
Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.
Senkaku köstebeği, köstebekgiller (Talpidae) familyasından bir böcekçil memeli hayvan türü.
San Francisco Barış Antlaşması, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 8 Eylül 1951’de San Francisco, Kaliforniya’da imzalanan antlaşma. 49 ülke arasında imzalanmış ve 28 Nisan 1952 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Antlaşmayla II. Dünya Savaşı resmen sona ermiş, Japonya’nın emperyalist bir güç olarak konumu lağvedilmiştir. Ayrıca antlaşmayla Japonya’nın elindeki müttefik savaş esirlerinin maruz kaldıkları insan hakları ihlallerinden dolayı tazmin edilmeleri karara bağlanmıştır. Bu antlaşmayla beraber Japonya’nın ABD ile ikili ilişkileri yeni bir aşamaya geçmiş ve modern Japonya tarihi bu doğrultuda şekillenmiştir.
Okinava prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük ülkenin en güneyinde Ryukyu Adaları'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 2.271,30 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ekim 2013 tarihi itibarı ile 1.416.587'dir. Prefektörlüğün merkezi Naha şehridir.
2012 Çin-Japonya ada krizi veya 2012 Senkaku krizi Çin ile Japonya arasında 2012 yılında yaşanan siyasi kriz. Çin halkı şiddet gösterileri düzenlerken, Japonya ise 1970 yılında adalarda petrolün bulunmasının Çin'in yaklaşımını değiştirdiğini ifade etmektedir.
Naha, Japonya'nın Okinawa prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Okinawa Adası'nın güney kısmında Doğu Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 38,99 km² olan şehrin nüfusu Kasım 2012 tarihi itibarı ile 321.467'dir.
Ishigaki, Japonya'nın Okinawa prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir Yaeyama Adaları'na bağlı Ishigaki Adası'nda yer almakta olup şehrin sınırları Ishigaki Adası'nın tamamı ile tartışmalı Senkaku Adaları'nı kapsamaktadır. Yüzölçümü 229.00 km² olan şehrin nüfusu Aralık 2012 tarihi itibarı ile 48,816'dır.
Japonya 14.125 adadan oluşan bir ada ülkesidir ve bunların yaklaşık 260'ında yerleşim vardır.
Okinawa Adası, Ryukyu Adaları'na bağlı Okinawa Adaları'nın baş adasıdır. 1.206,96 km² yüzölçümü ile Ryukyu Adaları'nın en büyük adası olup Okinawa prefektörlüğünün merkezi Naha'ya ev sahipliği yapmaktadır. Adada yerleşim güney tarafında yoğunlaşmıştır.
Kerama Adaları, Okinawa Adaları'na ait bir adalar grubudur. Adalar Okinawa Adası'nın 32 km güneybatısında yer almakta olup 22 adadan oluşmaktadır ve Tokashiki, Zamami, Aka ile Geruma olmak üzere dört adada yerleşim bulunmaktadır.
Sakishima Adaları, Ryukyu Adaları'nın güney kısmını oluşturan adalar grubudur. Kuzeydoğuda Okinawa Adası ile güneybatıda Tayvan arasında yer almaktadır ve Miyako, Yaeyama ve Senkaku olmak üzere üç takımadaya ayrılmaktadır. Adalar idari olarak Okinawa prefektörlüğünde yer almaktadır.
Yonaguni Adası, Sakishima Adaları'na bağlı Yaeyama Adaları'nda bir adadır. Ada Doğu Çin Denizi ile Pasifik Okyanusu üzerinde ve Tayvan'ın 108 km doğusunda yer almakta olup Japonya'nın üzerinde yerleşim olan en batıdaki adasıdır. Ada idari olarak Okinawa prefektörlüğüne bağlıdır.
Miyako Adası, Sakishima Adaları'na bağlı Miyako Adaları'nın en büyük adasıdır. Ada idari olarak Okinawa prefektörlüğünün Miyakojima şehrine bağlıdır.
Çin-Japonya ilişkileri, Çin ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerdir. İki ülke birbirinden coğrafî olarak Doğu Çin Denizi tarafından bölünmektedir. Tarih boyunca Japon dili, mimarisi, kültürü, mutfağı, dini, felsefesi ve hukuku derin bir Çinlileşme geçirdi. 19. yüzyılın ortasındaki Perry keşif seferi ile Japonya'nın Batı dünyası ile ticarî ilişkilere girmeye zorlanmasının ardından Japonya, 1868 yılı Meiji Restorasyonu boyunca kendisini etkin bir Batılılaşma sürecinden geçirtti ve Çing Hanedanı yönetimi altındaki Çin'i çağdışı bir medeniyet olarak algılamaya başladı. Bu dönemde, gerek I. ve II. Afyon Savaşı, gerekse Sekiz Devlet İttifakı'nın Boxer Ayaklanması'nı bastırmakta oynadığı rolden dolayı Çin, kendisini yabancı kuvvetlere karşı savunamaz hâle geldi. Japonya, Çin'in bu zayıflıklarından istifade önce Birinci Çin-Japon Savaşı, sonra da İkinci Çin-Japon Savaşı'nda Çin'e karşı istilâ yürüttü.
USS Gregory (DD-802), 1812 Savaşı'ndan Amerikan İç Savaş'ına kadar görev yapan Tuğamiral Francis H. Gregory'nin (1780-1866) adını taşıyan Birleşik Devletler Donanması'nın Fletcher sınıfı bir destroyeriydi.