İçeriğe atla

Senegal Hava Kuvvetleri

Senegal Hava Kuvvetleri
FransızcaArmée de l'Air Sénégalaise
Senegal Hava Kuvvetleri rozeti
Etkin1 Nisan 1961 (63 yıl önce) (1961-04-01)
Ülke Senegal
TipiHava kuvvetleri
GöreviHava savaşı
Büyüklük
  • 1.000 personel
  • 40 uçak (2022)
ParçasıSenegal Silahlı Kuvvetleri
MerkezOuakam[1]
Komutanlar
Mevcut
komutan
Général Pape Souleymane Sarr[2]
Hava Araçları
SaldırıKAI KT-1 Woongbi
HelikopterMil Mi-2, Mi-17, Eurocopter AS355, Bell 206, Aérospatiale Alouette III
Saldırı helikopteriMil Mi-35
DevriyeCASA/IPTN CN-235
EğitimAerospatiale Epsilon, KAI KT-1 Woongbi
NakliyeFokker 27, CASA/IPTN CN-235

Senegal Hava Kuvvetleri (FransızcaArmée de l'Air Sénégalaise), Senegal Silahlı Kuvvetlerinin hava kuvvetleri birimidir.

Tarihçe

1 Nisan 1961'de Douglas C-47, MH.1521 Broussard, Sud Aloutte II ve Agusta-Bell 47G helikopterlerinin filoya dahil olmasıyla kuruldu. Fransa ile eğitim ve üs tesisleri anlaşmaları yoluyla yakın ilişkiler sağlandı.[1]

1970'lerin başından itibaren daha fazla Fransız ürünleri envantere dahil olurken, ilk jet uçağı da hizmete girdi. Fouga Magister jet eğitim/kara taarruz uçağı ile SA 341H Gazelle ve SA 330F Puma helikopterleri teslim edildi.[1] 1981 Gambiya darbe girişimi sırasında, SA 330F'den biri Banjul'un dışındaki Radio Syd vericisini yeniden ele geçirmeye çalışırken düşürüldü ve uçaktaki 18 kişinin tamamı öldü.[3]

1977'de dört adet SOCATA Rallye hafif uçağı satın alındı ve daha sonra C-47'lerin yerini almak üzere altı adet Fokker F27 nakliye uçağı teslim edildi. Bu teslimatları 1984'te dört silahlı Rallye 235A Guerrier uçağı izledi.[1]

Organizasyon

Hava Kuvvetlerinin merkezi şu anda başkent Dakar'ın yakınlarındaki Ouakam'da bulunan Léopold Sédar Senghor Uluslararası Havalimanı'nın karşı tarafında bulunmaktadır.[1] Hava kuvvetlerinin başlıca görevleri, Senegal hava sahasını savunma, havalimanı sahalarını koruma, diğer Senegal kuvvetlerini, tıbbi tahliye ve deniz devriyesini desteklemektir.[1]

Uçak maliyetlerinin artması, yakıt maliyetleri ve gerekli finansman Senegal Hava Kuvvetleri için sürekli bir sorun oluştururken, mevcut uçuş saatlerinin sayısını da kısıtlamaktadır.[1]

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanları

  • General Pape Souleymane Sarr
  • General Birame Diop
  • General Ousmane Kane
  • General Alain JC Pereira
  • Captain Mamadou Mansour Seck
  • Commander Amadou Lam
  • Colonel Mamadou Diop
  • Colonel Sidy Ndiaye Bouya
  • Colonel Raoul Dacosta
  • Colonel Amadou Fall
  • Colonel Tamba Meissa
  • Colonel Mouhamadou Diawara

Uçaklar

Fokker F27
Bell 206
Uçak Menşei Türü Varyant Adet Notlar
Savaş uçağı
Aero L-39NG ÇekyaHafif tarruz / COIN 4 sipariş[4]
Nakliye
Fokker F27 HollandaVIP nakliye 1[4]
CASA/IPTN CN-235Endonezyanakliye/ MPA2 1 sipariş[4]
Helikopter
Bell 206ABDGenel maksat 2[4]
Mil Mi-2Sovyetler BirliğiHaberleşme 2[4]
Mil Mi-17RusyaGenel maksat 2[4]
Mil Mi-24RusyaSaldırı Mi-35 5[4]
Eurocopter AS355 FransaGenel maksat 1[4]
Aérospatiale Alouette IIIFransaHaberleşme / genel maksat 1[4]
Eğitim uçağı
Socata TB 30 FransaBasit eğitim 6[4]
KAI KT-1 WoongbiGKC Temel eğitim 4[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Force Report: Senegalese Air Force, Air Forces Monthly magazine, Kasım 2008 issue, ss. 48-50.
  2. ^ "Formation des jeunes civils aux métiers de l'aviation : L'armée de l'air sénégalaise et Air Sénégal signe un accord de partenariat". Dakaractu. 26 Temmuz 2021. 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2021. 
  3. ^ Sailu, Yunus. "Recollection of 30th July 1981 offensive by Kukoi". The Print (Gambia). 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2022. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k "World Air Forces 2022". Flightglobal Insight. 2022. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 

First Senegalese KT-1s arrive 26 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Humberto Delgado Havalimanı</span> Lizbon, Portekizde hizmet veren uluslararası havalimanı

Humberto Delgado Havalimanı, bilinen adıyla Lizbon Havalimanı ve eski adıyla Portela Havalimanı, Portekiz'in başkenti Lizbon'da bulunan uluslararası havalimanıdır. Adını Portekizli General Humberto Delgado'dan alır.

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Hava Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Personel bakımından Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

Aşağıda Türk Hava Kuvvetleri envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Hava Kuvvetlerinde aktif olarak görev yapan unsurlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Hava Kuvvetleri</span> İsviçrenin hava kuvvetleri komutanlığı

İsviçre Hava Kuvvetleri 31 Temmuz 1914'te ordunun bir parçası olarak kurulan ve Ekim 1936'da bağımsız bir hizmete dönüştürülen bir İsviçre Silahlı Kuvvetleri bölümüdür.

Arnavutluk Hava Kuvvetleri, Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kandehar Uluslararası Havalimanı</span>

Kandehar Uluslararası Havalimanı, Afganistan'daki Kandehar'ın 16 kilometre güneydoğusunda bulunan bir havalimanıdır. Ülkenin ikinci ana uluslararası havaalanı ve en büyük askeri üslerden biri olarak, 250'ye kadar uçağı barındırabilecek kapasiteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Taldıkorgan Havalimanı</span>

Taldıkorgan Havalimanı AIP sınıflandırılmasına göre son gruptadır. Bu havalimanı İlyuşin İl-76, Tupolev Tu-134, Tupolev Tu-154, Antonov An-8, Antonov An-12, Antonov An-24, İlyuşin İl-14, İlyuşin İl-18, Yakovlev Yak-40, Yakovlev Yak-42 ve Antonov An-2 uçaklarının kullanımına uygundur. Aynı zamanda hafif hava araçlarını ve helikopterler için de uygundur. Pistin alanı ise 3.001 m × 50 m dir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava Kuvvetleri, ilk olarak 1920 yılında kurulmuş olup günümüz halini 1924 yılında aldı. 2011 yılına kadar Hava Komutanlığı olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Hava Kuvvetleri</span>

Brezilya Hava Kuvvetleri, Brezilya Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Flight International ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre 77.454 askerî personele ve 627 civarında uçağa sahip olup Güney Yarımküre'deki en büyük hava kuvvetleri ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nden sonra Amerika'nın ikinci büyük hava kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Hava Kuvvetleri</span> Hint Silahlı Kuvvetlerinin Hava Kolu

Hindistan Hava Kuvvetleri, Hindistan'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Hindistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Hava Kuvvetleri</span>

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1992 yılında ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından kurulmuştur. Başlıca görevi Ukrayna hava sahasının egemenliğini korumak, hava desteği sağlamak ve kara ve deniz kuvvetlerine yardımcı olmaktır.

Bandırma Havalimanı, Balıkesir, Türkiye'nin Bandırma ilçesinde bulunan askerî bir hava üssüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hava Üssü</span> Eskişehirde askerî bir havalimanı

Eskişehir Hava Üssü, Eskişehir ilinde bulunan askerî bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Hava Kuvvetleri, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçasıdır. Merkezi Saraybosna'dadır. Hava kuvvetlerinin üsleri Saraybosna Uluslararası Havalimanı, Banja Luka Uluslararası Havalimanı ve Tuzla Uluslararası Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Hava Kuvvetleri</span> Litvanyayı Havadan Karadan Ve Denizden Gelebilecek Her tehdite karşı korumakla Yükümlü

Litvanya Hava Kuvvetleri veya LAF Litvanya'yı karadan, havadan, denizden, gelecek her türlü saldırından korumakla yükümlü dalındaki silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Hava Kuvvetleri</span>

Güney Afrika Hava Kuvvetleri, Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, 1 Şubat 1920 tarihinde kurulmuş olup ülkenin hava sahasının korunmasından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. Hava kuvvetleri, ilk olarak 1913 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yeni Zelanda unsurlarından kuruldu ve 1923'te bağımsız bir kuvvet ve 1 Nisan 1937 tarihinde bağımsız bir kol haline geldi.