İçeriğe atla

Senail Özkan

Senail Özkan (1955, Gümüşhane), Türk yazar ve araştırmacı.

İlk ve orta tahsilini Gümüşhane’de yaptı. 1974 yılında başladığı Hacettepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden 1978’de ayrılarak Almanya’ya gitti. 1979-1985 yıllarında Bonn Üniversitesinde Felsefe, Alman Edebiyatı ve Sosyoloji okudu. Üç yıl tekstil ticareti ile uğraştı. Uzun yıllar Köln ve Bonn’da yeminli tercümanlık yaptı. 1998 yılında Türkiye’ye döndü. İstanbul’da oturmakta ve mütercim ve yazar olarak hayatını devam ettirmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Edebi faaliyetleri

Mevlana, Hafız, Sadi,Gülşehri, Fuzûlî ve Muhammed İkbal gibi Türk filozoflar hakkında birçok araştırmada bulunmuştur. Annemarie Schimmel ile tanışmış ve ondan etkilenmiş ve tercümeler yapmıştır. Eserleri genel olarak Türk ve Alman felsefesini sentezlemektedir.

Eserleri

Çevirileri

Ödülleri

  • Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü (2009)
  • Necip Fazıl Kısakürek Tercüme ödülü (2015)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

Romantizm, Klasik Roman akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı duran bir akımdır. "En iyi kural, kuralsızlıktır" diyen romantikler, insanın duygularını, düş gücünü ve insanı düzeltmenin, toplumu düzeltmekle olabileceğini savunurlar.

Alman edebiyatı, Orta Avrupa'da yaşayan Almanca konuşan toplulukların edebi yaratısıdır. Almanya, Avusturya, İsviçre ve bunların yanındaki Alsas (Fransa), Bohemya (Çekya) ve Silezya (Polonya) gibi bölgelerdeki çalışmaları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İkbal</span> Filozof

Muhammed İkbal, Pakistanlı İslam alimi, şair, filozof ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Hilav</span> Türk çevirmen, felsefeci

Abdullah Selahattin Hilav, Türk felsefeci, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Annemarie Schimmel</span>

Annemarie Schimmel, Alman İranolog ve İslam-Tasavvuf araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

Yaşar Çağbayır, Türk yazar, araştırmacı, emekli Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Hâfız-ı Şirâzî</span> İranlı şair

Hâfız-ı Şirâzî, gerçek adıyla Hoca Şemseddin Muhammed, on dördüncü yüzyılda yaşamış İranlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Nermi Uygur</span>

Nermi Uygur, Türk felsefe profesörü, yazardır.

Paola Capriolo, İtalyan yazarı. Corriere della Sera'nın kültür sayfalarına yazılar yazmaktadır. Alman edebiyatının önemli yapıtlarından bazılarını İtalyancaya çevirmiştir. Eserleri, birçok dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Halilov</span>

Selahaddin Halilov – Azerbaycanlı filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Mektup roman</span> bir dizi belge olarak yazılan roman

Mektup roman, bir dizi mektuptan oluşan bir roman tarzıdır.

<i>Cavidname</i>

Cavidname, Muhammed İkbal'in özelde oğlu Cavid için yazmış olduğu, mesnevi tarzında kaleme aldığı şiir kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Walther Kranz</span>

Walther Kranz, Alman klasik filolog ve felsefe tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe ve edebiyat</span>

Felsefe ve edebiyat, filozofların ve felsefi konuların edebiyat ile ilişkilerini ve edebiyat tarafından ortaya atılan konuların felsefe ile ilişkilerini içeren daldır.

Halil Vedat Fıratlı, Türk eğitimcidir. İstanbul Erkek Lisesinde eğitim gördü (1912-21). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (1925) Berlin Üniversitesi Felsefe Fakültesini bitirdi (1929). Kabataş Lisesinde felsefe öğretmenliği ile Edirne Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Sonrasında Ankara Gazi Lisesinde müdürlük ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat öğretmenliği yaptı. Eğitim idareciliğinde önemli görevlere geldi. Milli Eğitim Bakanlığı baş müfettişliği, İstanbul Maarif müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Um. müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. İstanbul Öğretmenler Birliği, Ankara Öğretmenler Derneği, Anıtları Koruma Derneği ve Çocuk Hakları Koruma Derneği gibi oluşumların kurucuları arasında yer aldı. Türk-İran Dostluk Cemiyeti üyeliği yaptı. Telif olarak Türk Halk Şiiri Antolojisi, Sanatın Menşeine Dair adlı eserler vererek Johann Wolfgang von Goethenin İfigenia adlı eserini tercüme etti.