İçeriğe atla

Semyon Remezov

Tura setindeki Semyon Remezov'un heykeli, Tümen, Rusya

Semyon Ulyanoviç Remezov (Rusça: Семён Улья́нович Ре́мезов; y. 1642, Tobolsk - 1720'den sonra Tobolsk), Rus tarihçi, mimar ve Sibirya coğrafyacısıydı. Bölgenin atlasları haline gelen Sibirya'ya ait üç harita, çizelge ve çizim koleksiyonunun derlenmesinden sorumludur.[1] Remezov'un atlasları, Çar'a Sibirya coğrafyası ve yerli toplulukların konumları hakkında bilgi sağladığı için Büyük Petro'nun Rusya'nın doğu topraklarına doğru emperyalist genişlemesi açısından önemliydi. Bu tür bilgiler, bölgedeki gelecekteki idari ve askeri projeler için gerekli hale geldi.[2]

Remezov'un Sibirya haritacılığı, geleneksel Rus harita yapımı uygulamalarını, kendi zamanında Rus kültürünü etkilemeye başlayan modern bilim ve Aydınlanma uygulamalarıyla harmanlıyor. Örneğin, Remezov'un haritaları, tasarımın temeli olarak astronomik noktalar yerine ırmak sistemlerini kullanan Rus modelini takip ediyordu.[3] Bu, haritalarının çoğunun kuzey yerine güneye yönlendirilmesine neden oldu.[4] Ancak yine de "pusulaya aşırı derecede övgüler yağdırdı" ve atlaslarında evrensel olarak kabul edilen ölçek ve ölçüleri kullandı.[4]

Remezov'un haritacılığı aynı zamanda Hristiyanlığın Sibirya'ya yayılmasını da gösteriyor. Haritalarında yeni kurulan kentler gösterişli kiliselerle temsil ediliyor ve Remezov'un yazılarında övündüğü gibi: Ruslar Sibirya'ya "tarifsiz neşenin ışığını" getirdi.[5] Remezov'a göre, Çar'ın imparatorluk fethinin aynı zamanda dini ve misyoner bir bileşeni de vardı; Rusya için kazanılan topraklar benzer şekilde Tanrı ve Kilisesi için de kazanılmıştı.

Remezov'un canlı ve kapsamlı çalışmaları, onu 17. yüzyılın sonlarında ve 18. yüzyılın başlarında Rus haritacılığının seçkin olmasa da önde gelen kaynağı yapıyor.[6]

Kaynakça

  1. ^ Alexey Postnikov, Marvin Falk and Lydia Black. Exploring and Mapping Alaska: The Russian American Era, 1741 - 1867 (Fairbanks, AK: University of Alaska Press, 2015), 15.
  2. ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 63.
  3. ^ Leo Bagrow, “Semyon Remezov: A Siberian Cartographer”, Imago Mundi 11 (1954): 114.
  4. ^ a b Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 62.
  5. ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 68.
  6. ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 63.

V. K. Ziborov (В.К.Зиборов), Семен Ульянович Ремезов (Semyon Ulyanovich Remezov), Словарь книжников и книжности древней Руси'de . (Eski Rusya'nın Kitap İnsanları ve Kitap Kültürü Sözlüğü), Cilt. 3 (17. yüzyıl), Bölüm 3 (P'den S'ye kadar olan kitaplar). Saint Petersburg, Dmitry Bulanin Yayıncılık, 1988. s.195–196.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Kropotkin</span> Rus sosyalist filozof (1842-1921)

Pyotr Alekseyeviç Kropotkin Rus anarşist, sosyalist, devrimci, ekonomist, sosyolog, tarihçi, jeolog, zoolog, siyaset bilimci, insan coğrafyacısı, anarşist komünist yazar, anarşizm kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kutup Ayısı Seferi</span>

Kutup Ayısı Seferi, Eylül 1918 - Temmuz 1919 tarihleri arasında Rus İç Savaşına müdahil olan, Rusya'nın kuzeyindeki liman kenti Arkhangelsk'e çıkarak 5 bin kişilik silahlı kuvvetiyle Kızılordu'ya karşı savaşan ABD birliğinin seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Sibiryalı yerli halklar</span> Sibiryaya yerli halklar

Uzak Doğu Rusyası da dahil Sibiryanın nüfusu kırk milyondan fazladır. 17. ve 19. yüzyıllar arasında Rusya’nın Sibiryayı Ele Geçirmesi ve Sovyet Döneminde arka arkaya yaşanan nüfus hareketleri sonucunda Sibirya demografisinde bugün ana dili Rusça olanlar baskındır. Günümüzde toplam Sibirya nüfusunun %10’undan daha aşağıda bir sayı oluşturan yerli gruplar kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın çay kültürü</span>

Çay Rus kültürün bir parçasıdır. Rus çayı demlenir ve sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Ruslar çayı ulusal içecekleri olarak kabul ediyorlar ve ülkenin en popüler içeceklerinden biridir. Geleneksel olarak çay saati öğleden sonra idi ama yemeklerin sonunda tatlı ile beraber de servis edilebilir. Rus çay kültürünün önemli bir noktası Türk çaydanlığa benzeyen semaverde demlenmesi.

<span class="mw-page-title-main">Pleistosen Park</span>

Pleistosen Park, son buzul döneminde bölgede gelişen kuzey subarktik bozkır ekosisteminin yeniden oluşturulması çalışmalarının gerçekleştirildiği, Rusya'da, kuzeydoğu Sibirya'daki Saka Cumhuriyeti, Chersky şehrinin güneyinde bulunan Kolima Nehri üzerinde yer alan bir doğa koruma alanıdır.

William Edward David "Bill" Allen, Güney Kafkasya tarihçisi olarak bilinen İngiliz akademisyen, politikacı ve iş insanı. Kuzey İrlanda siyasetiyle yakından ilgili olan Allen'ın faşist eğilimleri vardı.

İnorodets, Rus İmparatorluğu'nda yabancılar için kullanılan, kelimenin tam anlamıyla “diğer kökenden olan/ başka milletten”, “yabancı kökenli” anlamına gelip üçlü Rus milleti; Büyük Ruslar, Küçük Ruslar, Beyaz Ruslar'ın dışında kalan etnik kökene dayalı özel bir nüfus kategorisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki Yahudilerin tarihi</span>

Rusya'daki Yahudilerin ve tarihsel olarak onunla bağlantılı bölgelerin tarihi en az 1.500 yıl öncesine dayanıyor. Rusya'daki Yahudiler tarihsel olarak büyük bir dini diasporayı oluşturmuşlardır; Rus İmparatorluğu bir zamanlar dünyadaki en büyük Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapıyordu. Bu topraklarda, birçok farklı bölgedeki Aşkenazi Yahudi toplulukları gelişti ve modern Yahudiliğin en belirgin teolojik ve kültürel geleneklerinin çoğunu geliştirirken, aynı zamanda anti-Semitik ayrımcı politikalar ve zulüm dönemleriyle karşı karşıya kaldılar. Bazıları, 21. yüzyılın başından beri Rusya'daki Yahudi cemaatinde bir "rönesans" olduğunu belirttiler. Ve bugün, Rusya'nın Yahudi nüfusu hala Avrupa'nın en büyük Yahudi nüfusları arasındadır.

Sibirya Buharanları veya Buhara Tatarları Sibirya'da etnografik ve sosyokültürel bir gruptur. Ataları Buhara Hanlığı'ndan gelmiştir ve Sibirya Tatarlarının önemli bir bölümünü oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sibirya Dağları</span>

Güney Sibirya Dağları, Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Dağ silsilesi sisteminin toplam alanı 1,5 milyon km²'den fazladır. Güney Sibirya Dağları, Rusya'nın Sibirya ve Uzak Doğu Federal Bölgelerinde ve kısmen Moğolistan'da yer almaktadır. Dağ sistemi bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kisilyah-Tas</span>

Kisilyah-Tas, Yakutistan, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan bir dağdır. İdari olarak Aşağı Kolyma İlçesine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Sibiryalılar</span>

Sibiryalılar, Rusların (alt) etnik veya etnografik grubunun yanı sıra Sibirya'nın sakinleri ve yerlileridir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ukrayna Taarruzu</span> Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Doğu Ukrayna Taarruzu, Doğu Ukrayna'nın üç Donbas ilinde (oblast) - Harkiv Oblastı, Luhansk Oblastı ve Donetsk Oblastı - 2022 Rusya istilasında devam eden bir operasyondur. İstilanın bir parçası olarak, 2014'ten beri Ukrayna ve Rus vekilleri arasında şiddetle devam eden Donbas Savaşı'nda büyük bir tırmanış söz konusudur.

Alexander Khimushin bir Rus etnografik fotoğrafçıdır. Sibirya, Yakutistan'da doğdu ve büyüdü. Şu an Kuzey Queensland, Avustralya'da yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Rayevski</span>

Nikolay Nikolayeviç Rayevski, Napolyon Savaşları sırasında komuta becerileriyle ün kazanmış Rus general ve devlet adamıydı. Ailesi Rus toplumunda ve kültüründe kalıcı bir miras bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya imparatoru</span>

Tüm Rusya'nın imparatoru ve otokratı 1721'den 1917'ye kadar Rusya hükümdarının resmi ünvanıydı.