İçeriğe atla

Semyon Krivoşein

Generalleutnant Mauritz von Wiktorin (solda), General der Panzertruppe Heinz Guderian (ortada) ve Kombrig Semyon Krivoshein (sağda), 22 Eylül 1939'da Brest-Litovsk'ta Alman-Sovyet askeri geçit töreninde

Semyon Moiseevich Krivoshein (Rusça: Семён Моисе́евич Кривоше́ин); (28 Kasım 1899, Voronezh, Rusya İmparatorluğu - 16 Eylül 1978, Moskova, 2. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu tank kuvvetlerinin reformunda ve Kursk Savaşı'ndaki Alman ve Sovyet tankları arasındaki kritik çatışmada hayati bir rol oynayan bir Sovyet tank komutanıydı.

Gençliği ve Rus İç Savaşı

Krivoshein, Yahudi bir esnaf dükkanı sahibinin varlıklı ailesinde doğdu ve 1917'de eğitimli seçkinler için bir Rus orta okulu olan gymnasium'dan mezun oldu. 1918'de Rus İç Savaşı'nda Beyazlara karşı savaşmak için Kızıl Ordu'ya katıldı ve Semyon Budyonny'nin 1. Süvari Ordusu'nda hizmet gördü.

İspanya ve Sibirya'da tank komutanı

1921'de savaşın sona ermesinden sonra orduda kaldı Kızıl Ordu'ya tank kuvvetlerinin girmesiyle, yeni silah markasına hakim olması için en yetenekli süvari subayları arasından seçildi Seçkin Frunze Askeri Akademisi'nde okumak üzere gönderildi, 1931'de mezun oldu ve mekanize birliklerde görev yaptı, 1934'te mekanize alay komutanlığına yükseldi. 1936'da İspanya iç savaşında hem Faşist İtalya hem de Nazi Almanyası tarafından desteklenen milliyetçi General Francisco Franco'ya karşı İspanya'da Cumhuriyetçilerin yanında savaşmak için gönüllü oldu Krivoshein, Ekim 1936'da küçük bir grup diğer Sovyet gönüllüleri ve T-26 hafif tanklarıyla birlikte Cumhuriyet'in Cartagena limanına gelişinin ardından İspanya'daki ilk Sovyet tank komutanı olma onurunu aldı.

Kasım-Aralık 1936'da Madrid Savaşı'nda Cumhuriyet ordusunun tank kuvvetlerine komuta etti ve performansıyla övgü topladı. Tek bir tugayın küçük tank kuvveti, Franco'nun saldırısını durduramazken, cesur eylemleri Cumhuriyetçilerin moralini yükseltti.

Ocak 1937'de Krivoshein, iyileşmesi için Sovyetler Birliği'ne geri çağrıldı 938 yazında, Khasan Gölü Muharebesi'nde tugayını Japonlara karşı yönetti.

İkinci dünya savaşı

Eylül 1939-1940: Polonya'ya karşı savaş ve Finlandiya'ya saldırı

Ağustos 1939'da Molotof-Ribbentrop Paktı'nın imzalanmasının ardından Almanya ve Sovyetler Birliği, Polonya cumhuriyetini birlikte işgal etti.

Kısa ve muzaffer bir seferde Sovyetler Birliği, 17 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırdı; Polonyalılar, 1 Eylül'den beri Alman işgalini savuşturuyordu. Krivoshein, Vasily Chuikov'un 4. Ordusu bünyesindeki 29. Hafif Tank Tugayının komutasını elinde tutuyordu Polonyalı liderler o zamana kadar güçlerini batıda yoğunlaştırmış ve Polonya komutanlığı, Nazi Almanyası'nın Batı Polonya'ya yönelik ilerlemelerinin yıkıcı saldırılarını ve Almanların Varşova'ya doğru hızlı ilerleyişini daha iyi karşılamak için doğuda yalnızca minimum direniş sunmaya karar vermişti. kuşatma 16 Eylül'de, ertesi gün Sovyetlerin saldırısının başlamasından hemen önce başlamıştı, harekât, Brest-Litovsk'ta Almanlarla birleşene kadar birlikler için nispeten olaysız geçti. İki hafta içinde Sovyetler 250.000'den fazla Polonyalı savaş esiri aldı.

Alman ordusunun hızlı ilerlemesi, Alman kuvvetlerinin bazı unsurlarını, Almanlar ve Sovyetler arasında üzerinde anlaşmaya varılan sınır çizgisinin ötesine götürmüştü, iki ordu Bug Nehri'nin hemen doğusunda karşı karşıya geldi Karşılaşma beklenmedikti ve Alman ve Sovyet güçleri, Bug bölgesi boyunca birbirlerine karşı küçük saldırılar ve karşı saldırılar düzenlediler.[1] Brest-Litovsk şehrine doğru Bug bölgesine girdikten sonra Krivoshein, Alman birliklerinin ilerleyen Kızıl Ordu'nun önünde kasabayı çoktan işgal ettiğini gördü ve bir grup Alman subayı ve General Heinz Guderian tarafından kahvaltıyı paylaşmak için Alman karargahına davet edildi. Krivoshein kabul etti ve kısa bir konuşmanın ardından Alman birlikleri batıya, önceden kararlaştırılan sınır çizgisine çekilmeyi ve şehri ve kalesini Sovyet kuvvetlerine teslim etmeyi kabul etti[2][3]

Toplantı sırasında Guderian, merkez meydanda her iki ordudan bir dizi asker de dahil olmak üzere, kasaba boyunca Sovyet ve Alman birliklerinin ortak bir geçit töreni yapmasını önerdi Krivoshein, uzun süren bir yürüyüşün ardından Sovyet birliklerinin bitkin düştüğünü belirterek reddetti, ancak geri çekilen Alman birliklerinin geçit törenine eşlik edecek bir askeri grup ve birkaç tabur sağlama sözü verdi ve Guderian'ın kendisinin ve Guderian'ın ayağa kalkıp gözden geçirme talebini kabul etti.[4][5][6] (Çeşitli Batılı tarihçiler ve bazı Rus yazarlar buna Brest-Litovsk'taki Alman-Sovyet askeri geçit töreni olarak atıfta bulunurlar.)

Sovyet zırhlı kuvvetlerinin reformu, 1941-1943

22 Haziran 1941'de Almanya'nın Sovyetler Birliği'ni işgalinden sonra, Krivoshein'in 25. Mekanize Kolordusu sürekli olarak yeniden konuşlandırıldı ve Bykhov bölgesinde başarısız bir karşı saldırıya katıldı.[7]

1941–1943'te Krivoshein, Kızıl Ordu Tank Kuvvetleri Ana Müdürlüğü'nde Eğitim Dairesi başkanıydı  Sovyet tank mürettebatının eğitimi, yeni tankların tanıtılması ve savaşta en iyi tank düzeni boyutunun araştırılması gibi mürettebatın sürekli değişen taleplerine yanıt vermek zorundaydı.

Beyaz Rusya'dan Berlin'e

Krivoshein savaşta ağır şekilde yaralandı ve birkaç aydır iyileşiyordu. Daha sonra 1944'te 1. Mekanize Krasnograd Kolordusu'nun komutasını aldı ve Beyaz Rusya'daki Alman Ordusu Grup Merkezini yerle bir eden Bagration Harekatı'nda savaştı. Krivoshein'in Almanlardan geri aldığı diğer birçok Belarus şehri arasında Brest de vardı.

Savaşın son günlerinde, 1945 baharında, Berlin Muharebesi'nde 2. Dünya Savaşı'nın önde gelen Sovyet komutanı Georgy Zhukov'un 1. Stalin, Zhukov'a Berlin'i alma onurunu verdi; Zhukov'un, Krivoshein'ın Sovyet zırhlı generalleri arasındaki münhasır konumunun tanınmasıydı ve Sovyetlerin Almanya'ya karşı nihai zaferinde Sovyet ordularına liderlik etmesi için ona emanet etti. Krivoshein, kritik Seelow Tepeleri Muharebesi'nde ağır şekilde güçlendirilmiş ve kademeli Alman savunmasını yarıp geçti ve Reichstag'a doğru savaştı Olağanüstü savaş liderliği ve Berlin'in ele geçirilmesindeki kişisel cesaretiden dolayı Krivoshein, en yüksek Sovyet savaş onuru olan Sovyetler Birliği Kahramanı nişanını aldı.

Savaş sonrası yaşamı

Krivoshein, MV Frunze Askeri Akademisi'ne Bölüm Başkanı olarak atandığı 1946 yılına kadar kolordu komutanlığına devam etti. 1950'de, küçük Odessa Askeri Bölgesi'nin mekanize ve tank kuvvetlerine komuta etmek için Odessa'ya taşındı. 1951'de Savunma Bakanlığı onu Sovyet Ordusu yüksek komutanlığına aday olarak seçti ve okumak üzere Genelkurmay Yüksek Askeri Akademisi'ne gönderdi Krivoshein 1952'de mezun oldu. Mart 1953'te Stalin'in ölümü, Krivoshein'in askeri kariyerine son verdi: yeni iktidar devasa Sovyet ordusunu küçültmeye başladığında ve 4 Mayıs 1953'te Sovyet Savunma Bakanlığı, 35 yıllık hizmetinin ardından onu emekliye ayırdı. Hayatının son çeyrek asırını savaş anılarından oluşan dört kitap yazarak geçirdi.

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ The World At Arms: The Reader's Digest Illustrated History of World War II. London: The Reader's Digest Association Limited, 1989. P. 24.
  2. ^ Secret Additional Protocol of the Treaty of Nonaggression Between Germany and the Union of Soviet Socialist Republics 25 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., clause 2.
  3. ^ Steven J. Zaloga, Howard Gerrard. Poland 1939: The Birth of Blitzkrieg, page 83.
  4. ^ Krivoshein, S.M. Mezhduburie. Voronezh, 1964, pp. 250−262. (Rusça)
  5. ^ Meltyukhov, M. I. Советско-польские войны. Военно-политическое противостояние 1918—1939 гг. Часть третья. Сентябрь 1939 года. Война с запада 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — М., 2001. (Rusça)
  6. ^ Janusz Magnuski, Maksym Kolomijec, "Czerwony Blitzkrieg. Wrzesien 1939: Sowieckie Wojska Pancerne w Polsce" ("Red Blitzkrieg. September 1939: Soviet armored troops in Poland"). 83-85314-03-2. Wydawnictwo Pelta, Warszawa 1994. (Lehçe)
  7. ^ Barbarossa Derailed: The German advance to Smolensk, the encirclement battle, and the first and second Soviet counteroffensives, 10 July-24 August 1941. 30 Aralık 2010. ss. 127, 592. ISBN 9781906033729. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Muharebesi</span> Nazi Ordularının Moskova üzerine başlattıkları genel taaruzlar

Moskova Muharebesi veya Moskova Meydan Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 1941 yılında Alman ordularının, bir duraklamanın ardından Moskova yönünde yeniden başlattıkları genel taarruzlarıdır. Moskova Muharebesi bazı tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sovyet savunması, Hitler'in Barbarossa Operasyonu'nun önemli stratejik hedeflerinden biri olan Moskova'nın ele geçirilmesini engelleyerek savaşın uzamasına ve Barbarossa harekâtının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Guderian</span> Alman general (1888–1954)

Heinz Guderian, II. Dünya Savaşı'nda görev almış bir Alman generaldir. Tank savaşı üzerine geliştirdiği yıldırım savaşı (Blitzkrieg) taktiği ile düşman hatlarında sağladığı derin gedikler ve çevirme harekâtlarıyla büyük başarılar kazanmıştır. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Adolf Hitler ile anlaşmazlığa düşünce görevden alınmıştır. Anılarını kitaplaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi</span> Sovyet Askeri Tarihi

Sovyetler Birliği'nin askerî tarihi Kızıl Ordu ve Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetlerinin askerî tarihini kapsar. Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başlar. Yeni hükûmet Rus İç Savaşı'nda değişik rakipleriyle başa çıkabilmek amacıyla Kızıl Ordu'yu kurdu. 1939'da Mançukuo ile Moğolistan arasındaki sınır anlaşmazlığında Moğolistan'ı destekleyerek Halhin Gol Muharebesi'nde Mançukuo'yu sahiplenen Japonya ile çarpıştı. Molotov-Ribbentrop paktıyla Nazi Almanyası ile anlaşarak Polonya'nın doğu illerine saldırdı ve kuvvetlerini konuşlandırdı. Baltık Devletleri'ni, Romanya'dan Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı ilhak etti. 1939-1940'ta Finlandiya'yı işgal etti. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratan ana askerî kuvvet Kızıl Ordu'ydu. Savaştan sonra Almanya'nın doğu yarısı ile Orta ve Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi işgal etti, bunlar daha sonra Doğu Bloğu'nun uydu devletleri olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Jukov</span> Sovyet mareşal

Georgi Jukov, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun başlıca komutanlarından biri, Sovyet Mareşal (1943), Savunma Bakanı (1955-1957). Stalingrad Muharebesi'nin kaderini değiştiren en önemli komutan olmuştur.

Sovyetler Birliği'nin madalya ve nişanları, Sovyetler Birliği'nde askerî ve sivil başarıları ödüllendirmek için verilmekte idi. Bu madalyaların verilmesi Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra son bulmuş ancak birçok eski Sovyet Cumhuriyetinde isimleri değiştirilerek ve dizaynlarında küçük değişiklikler yapılarak devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesi, Almanya'nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan II. Dünya Savaşı'nın, Almanya'nın 8 Mayıs 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasına kadar sürdüğü bir cephe bölgesidir. Müttefik kuvvetler bu cephenin içindeki iki cephenin yanı sıra bitişik Akdeniz ve Orta Doğu Cepheleri üzerinde de Mihver kuvvetleri ile savaştı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bialistok-Minsk Muharebesi</span> Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Barbarossa Harekâtı sırasında yapılan muharebe

Bialistok-Minsk Muharebesi Alman Merkez Ordular Grubu'nun, Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, Sovyet sınırından ileri hareket sırasında icra ettiği bir operasyondur. Operasyon, 22 - 29 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Alman harekâtının bu kesimdeki operatif hedefi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin Minsk civarında kuşatılmasıydı. Alman kuvvetleri, bölgedeki Kızıl Ordu birliklerini kuşatmayı başardı. Fakat bir hafta boyunca giriştikleri taarruzlar püskürtüldü. Bu durum Alman Üst Komutanlığı'nda, ileri harekâtın momentini yitireceği endişesi yaratmıştır. Ancak tüm Sovyet karşı taarruzları ve yarma girişimleri başarısız oldu ve bozguna uğrayan bu birliklerden çok sayıda esir alındı. Bundan sonraki günlerde Alman ileri hareketi öylesine hızlı gelişti ki birçok Alman, Sovyetler Birliği'nin daha şimdiden yenilgiye uğratılmış olduğuna inanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Brodi Muharebesi (1941)</span>

Brodi Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Alman genel taarruzunun hemen ardından yaşanan bir tank muharebesidir. Alman 1. Panzer Grubu ve 48. Motorize Kolordu ile Sovyet 5. Ordusu ve Sovyet 6. Ordusu'na ait beş Sovyet mekanize kolordusu arasında, Ukrayna'daki Dubno, Lustk ve Brodi kentleri arasındaki üçgen alanda gerçekleşmiştir. Muharebeler 23 ve 30 Haziran 1941 tarihlerinde, Sovyet resmî tarihinde Sınır Savunma Muharebeleri olarak bilinen çatışmalar kapsamında olmuştur. Kızıl Ordu Alman kuvvetlerine büyük kayıp verdirmiş olmasına karşın taktik olarak yenildiler ve çok sayıda tank kaybettiler. Bu çatışmaları Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, zırhlı kuvvetler arasındaki en şiddetli çatışmalardandı ve iki yıl sonraki Kursk Muharebesi'ne kadar II. Dünya Savaşı'nın en büyük çaplı tank muharebesi olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Muharebesi (1941)</span> 2. Dünya Savaşında bir muharebe

Smolensk Muharebesi, Alman Merkez Ordular Grubu emrindeki, General Heinz Guderian komutasındaki 2. Panzer Grubu ile General Hermann Hoth'un 3. Panzer Grubu'nun Sovyet kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde giriştiği başarılı bir kuşatma operasyonudur. Alman birliklerinin kuşatmaya aldığı Sovyet birlikleri dört Sovyet Cephesine bağlı bazı kuvvetlerdir. Bu muharebe içinde yer alan Sovyet kuvvetleri, Mareşal Semyon Timoşenko'nun Batı Cephesi, General Georgi Jukov'un Sovyet İhtiyat Cephesi, General Fyodor Kuznetsov'un Merkez Cephesi ve General Andrey Yeryomenko'nun Bryansk Cephesi kuvvetleridir. Harekâtın devamında Sovyet 16. Ordu'su, 19. Ordu'su ve 20. Ordu'su Smolensk'in hemen güneyinde kuşatıldı. Ancak 19. Ordu'nun büyük bir kısmı kuşatmadan sıyrılmayı başarmıştır. Sovyet askerlerinin büyük bir bölümünün çemberden kurtulması nedeniyle Hitler, Sovyetler Birliği'ni yenilgiye uğratmanın esas yönetimi olarak yürütülen kuşatma harekâtını durdurmuştur. Bunun yerine Sovyetler Birliği'ne ekonomik yönden ağır bir darbe vurmayı daha uygun bulmuştur.