İçeriğe atla

Semyon Korsakov

Semen Korsakov

Semen Korsakov Nikolaevich (RusçaСемён Николаевич Корсаков; Semyon Nikolayevich Korsakov) (14 Ocak 1787 – 1 Aralık 1853 OS) bir Rus hükûmet yetkilisi, homeopati uzmanı ve mucit. Bilişim teknolojisinin ilk ve önemli geliştiricilerinden biridir. Yaptığı delikli kartları bilgi depolanmasında ve homeopati deneyleriyle ün kazanmıştır.

Biyografi

Korsakov şu anki Kherson, Ukrayna'da (önceden Rus İmparatorluğu'nun idi) 1787 yılında doğdu. Babası askeri mühendisti. Büyük ataları 14. yüzyılda Litvanya'dan göçmüştür.

Sofia Mordvinova ile evlendi ve dört kızı altı oğlu oldu. Bunlardan birisi Mikhail Semyonovich (RusçaМихаил Семёнович Корсаков; Mikhail Semyonovich Korsakov) (1826–1871) Doğu Sibirya'nın genel valisi olup ünlenmiştir. Ayrıca Sahalin Oblastı'ndaki Korsakov köyü gibi birçok köyden sorumlu olmuştur.

1812'den 1814'e kadar Napolyon Savaşları sırasında Rus Ordusu'nda yer aldı. Daha sonrasında St. Petersburg'daki Rus Emniyet Bakanlığı'nda istatistikleri düzenlemede yetkili olarak ilk defa memur oldu. Bu süre zarfında Aziz Anna Nişanı ve Aziz Vladimir Nişanı'na layık görüldü.

Korsakov 1853'te Tarusovo köyünde vefat etti.

Homeopati

Korsakov doktorluk eğitimi almamasına rağmen eczacılığa ilgi duydu. Bunun önemli sebeplerinden biri de gerçek tıbbın uzak olduğu bir köyde doğmasıydı. Kendisinin günlüğünüe göre yüzlerce hastayı kendi yaptığı ilaçlarla tedavi etmişti. 1829 yılında homeopatiye bağlı olarak insanları tedavi etmeye başlamıştır.

Homeopati'nin kurucusu olan Hahnemann'dan daha farklı bir yol izledi. Hahnemann'ın belirttiği ölçülerde oynamalar yaptı ve kendi skalasını çizdi. Ayrıca ilaçlarda 30C'den yukarıya da çıkarak homeopatik seyreltileri denemiş oldu. Yaptığı homeopatik seyreltilere kendi soyadının baş harfi olan K ismini verdi (örnek: 15K). Kendisinin homeopatik makaleleri halen Rusya Bilimler Akademisi'nde bulunmaktadır.

Buluşları

Bir ideoskop (Korsakov'un bir çizimi)

Emniyet Bakanlığı'nda istatistik departmanında çalışırken makinelerle çalışmanın hayallerini kurdu. Düşüncelerine göre bu makineler istatistikleri daha hızlı işleyebilecek ve bunları unutmayacaktı. Bunun üzerine birkaç aygıt icat etti ve isimlerini "akıllarla kıyaslanan makineler" koydu. "Hareket edebilen yongalı düz homeoskop", "düz homeoskop" ve "basit karşılaştırıcı" gibi parçaları icat etti. Bunları icat etmesinin asıl nedeni bilgiyi aramak ve bilgiyi delikli kart ve benzeri araçlarda depolamaktı. Korsakov bu metodunu 1832'nin Eylül'ünde duyurdu ve patent almak yerine bu makinelerin halka açık olmasını istedi.

Hareket edebilen yongası olmayan bir düz homeoskop (Korsakov'un bir çizimi)

Delikli kart 1805'te kullanılmaya başlanmıştı fakat Korsakov'un zamanına kadar sadece tekstil endüstrisinde kullanılıyordu. Korsakov ilk defa bilginin depolanması için kullanarak tarihe geçti.

Korsakov bu düşüncelerini St. Petersburg'daki Rusya Bilimler Akademisi'ne sundu. Fakat uzmanlar bilginin kolay bir şekilde geniş bir alanda depolanması fikrini göremeyerek bu yaklaşımı reddettiler. İcatları İkinci Dünya Savaşı'na kadar unutulmuştu. 1961 yılında Akademi'nin arşivinden Korsakov'un makineleri ve kitapları çıkınca toplumda tarihi bir ilgi uyandırmayı başardı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Beşleri</span>

Rus Beşleri Güçlü beşler diye de bilinen M. A. Balakirev, A. P. Borodin, C. A. Cui, Modest Musorgski ve N. A. Rimski Korsakov'dan oluşan besteciler grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tuhaçevski</span> Sovyet Mareşal

Mihail Tuhaçevski görevini 1918 ila 1937 sürdürmüş, Kızıl Napolyon lakaplı Sovyet mareşal ve teorisyen

<span class="mw-page-title-main">Pafnuti Çebışov</span>

Pafnuti Lvoviç Çebışov Rus matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Suvorov</span> Rus Mareşal

Alexandr Vasilyeviç Suvorov, 18. yüzyıldaki Osmanlı-Rus Savaşlarında Osmanlılara karşı büyük bir başarı göstermiş Rus mareşal, Rymik Kontu ve Smolensk Prensi. Suvorov hiç savaş kaybetmemiş olan nadir komutanlardandır. Transdinyester rublesi'nde Suvorov'un resimleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İnguşetya</span> Rusyaya bağlı federe cumhuriyet

İnguşetya, İnguşya ya da resmî adıyla İnguşetya Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı federe cumhuriyet. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne dâhil olan İnguşetya’nın güney sınırı; Rusya Federasyonu’nun Gürcistan sınırının parçasıdır. Doğusunda Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden Çeçenya; batısında ise yine aynı statüdeki cumhuriyetlerden Kuzey Osetya-Alanya bulunur.

<i>Budala</i> roman

Budala, 19. yüzyıl Rus yazarlarından Dostoyevski'nin 1868 yılında yazdığı bir romandır. İlk olarak 1868-1869 yıllarında Russki Vestnik dergisinde tefrika edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikolay</span>

I. Nikolay, Nikolay Pavloviç, 1825 ile 55 yılları arasındaki Rusya imparatoruydu. Klasik otokrat tipinin başlıca temsilcisi ve tutucu politikalarıyla Rusya'nın gelişimini 30 yıl boyunca donduran kişi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar donanımı tarihi</span> Bilgisayarın işlemcisi ve işletim sisteminin bir bütün olarak geçmişi

Bilgisayarın tarihçesi, bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek için kullanılan yazılım ve donanımların tarihsel gelişiminden bahsetmektedir. Bilgisayar, en basit bakış açısıyla bir matematiksel işlemci, yani bir hesap aracıdır ve veri işler.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kutuzov</span> Rus Mareşal

Prens Mihail İllarionoviç Golenişev-Kutuzov, Rusya Ordusu’nun başkumandanıydı. 1812 yılındaki Napolyon'un Rusya Seferi'nde, Fransızları geri püskürten Rus mareşalidir.

Kuzeybatı Krayı Rus İmparatorluğu'na bağlı tarihî bir alt-bölge (kray). Bugünkü Belarus ve Litvanya bölgelerini kapsar. Güneybatı Krayı'yla birlikte eski Batı Kırayı'nı oluşturur. Bu alt-bölgeyi takip eden altı guberniya valiliği vardır. Bu valilikler şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Altın Horoz</span>

Altın Horoz, Nikolay Rimski-Korsakov tarafından hazırlanmış bir prolog, üç perde ve bir epilogdan oluşan bir romantik operadır. Librettosu Vladimir Belsky tarafından, 1834'te Rus yazarı Aleksandr Puşkin'in yazdığı aynı adlı bir şiirden uyarlanmış olmakla beraber, bu şiir de Amerikan yazar Washington Irving'in 'Elhamra Masalları (Tales of the Alhambra)' adlı eserinin ilk iki bölümünden uyarlanmıştır. Rimski-Korsakov'un son operasıdır. Opera 1907'de tamamlanmıştır. Sansür sorunları nedeniyle ancak 24 Ekim 1909'da Moskova'da, 'Zimin Opera' trupu tarafından 'Solodovnikov Tiyatrosu'nda ilk kez sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vorontsov Sarayı (Alupka)</span> Vorontsov Sarayı (Ukraynaca: Воронцовський палац; Rusça: Воронцовский дворец) veya Alupka Sarayı Kırımdaki Alupka kasabasının yanındaki Kırım Dağlarının dibinde bulunan tarihi bir saraydır

Vorontsov Sarayı veya Alupka Sarayı Kırım'daki Alupka kasabasının yanındaki Kırım Dağları'nın dibinde bulunan tarihi bir saraydır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Korin</span>

Pavel Dmitriyevich Korin, bir Rus ressam ve sanat restoratörüdür. 7 Temmuz 1892 tarihinde Rusya Palekh'de doğmuştur. 22 Kasım 1967 tarihinde Moskova'da ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Sütunu</span>

Aleksandr Sütunu, veya İskenderiye Sütunu Rusya'nın Sankt-Peterburg kentindeki Saray Meydanı'nın odak noktasıdır. Anıt, Napolyon'un Fransa'sıyla savaştaki Rus zaferinden sonra dikildi. Sütun, 1801'den 1825'e kadar hüküm süren Rusya İmparatoru I. Alexander'ın adını almıştır.

Rus BT geliştiricilerinin bu listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan donanım mühendislerini, bilgisayar bilimcilerini ve programcıları içerir.