İçeriğe atla

Semyon Çelyuskin

Semyon İvanoviç Çelyuskin (Rusça: Семён Иванович Челюскин; y. 1700 – 1764), bir Rus kutup kaşifi ve deniz subayıydı.

Çelyuskin, Moskova'daki Navigasyon Okulu'ndan mezun oldu. Baltık Filosunda görev yaparken önce yardımcı denizci oldu (1726), daha sonra denizciliğe terfi etti (1733). Çelyuskin, 1743'e kadar katıldığı İkinci (Büyük Kuzey) Kamçatka Seferi için seçildi. Vasiliy Pronçisçev ve Khariton Laptev liderliğindeki keşif gezilerine katıldı. 1741 baharında Çelyuskin, Karadan Khatanga Nehri'nden Pyasina Nehri'ne bir yolculuk yaptı. Taymır Yarımadası'ndan Middendorff Körfezi'ne ve ardından Pyasina ağzından Yenisey Nehri ağzına kadar olan batı kıyı şeridini tanımladı. 1741-1742 kışında, Turukhansk'tan Khatanga Nehri'nin ağzına gitti ve doğuda Faddey Körfezi'nden Batı'da Taymıra Nehri'nin ağzına kadar Taymır Yarımadası'nın kuzey kıyı şeridini tanımladı. Çelyuskin, Alexander Fyodorovich Middendorf'un daha sonra 1843'te (Çelyuskin Burnu) adını vereceği Asya'nın kuzey ucunu buldu.

1760 yılında yüzbaşı rütbesiyle Baltık Filosundan terhis edildi.

Mirası

Çelyuskin Burnu (Avrasya'nın en kuzey burnu), Çelyuskin Yarımadası (Taymyr'in kuzey ucu), Taymır yakınlarındaki Çelyuskin Adası, ünlü Sovyet Çelyuskin buharlı gemisi ve bazı sokaklar ve yerleşim yerleri Çelyuskin'in adını almıştır.

1930'larda Sovyetler Birliği, 1933'te Danimarka'da inşa edilen ve adını Semion Çelyuskin'den alan SS Çelyuskin adlı bir buharlı gemi işletiyordu. Kuzey Denizi Rotasını katetmeye yönelik talihsiz bir girişim sırasında Kolyuçin Adası yakınlarındaki Çukçi Denizi'nde battı.

1965 yapımı Proje 97A buzkıran Ledokol-8, 1966'da Semyon Çelyuskin olarak yeniden adlandırıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa</span> kıta

Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeu Dias</span> Portekizli kaşif ve kayıtlarda Ümit Burnunu geçen ilk Avrupalı (1450-1500)

Bartolomeu Dias, Portekizli denizci ve kâşif. Afrika kıtasının güney ucu olan Ümit Burnu'nu ilk kez gemiyle keşfedip, yerleşen Avrupa'lıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyazdeniz</span>

Beyazdeniz ya da Beyaz Deniz, Rusya'nın kuzeybatısında, Barents Denizi'nin kıta içine doğru oluşmuş bir uzantısıdır. Batıda Karelya ile, kuzayde Kola Yarımadası ile, kuzeydoğuda da Kanin Yarımadası ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edremit Körfezi</span>

Edremit Körfezi, Anadolu'nun Ege Denizindeki en kuzey körfezi ve aynı zamanda körfez kıyısını oluşturan Kaz Dağı ve Madra Dağları arasında kalan bölgeye verilen isim. Papalina avcılığı ve zeytinyağı üretimiyle bilinir. Kıyı şeridi yazlık tipi konutlarla çevrilmiştir. Adını, bölgenin en büyük yerleşim yeri olan Edremit'ten alır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uraga, Kanagawa</span>

Uraga (浦賀), Japonya'nın Kanagawa ili'nin Yokosuka kentinde bir semttir. Miura Yarımadası'nın güneydoğu yakasında, Uraga Kanalı'nın kuzey ucunda, Tokyo Körfezi'nin girişinde yer alır. Uraga semti, kanalın kuzeyindeki uç kısmında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki deniz fenerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye'deki fenerler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanagawa</span> Japonya prefektörü

Kanagawa prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 2,416.04 km2 olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 9,098,984'tür. Prefektörlüğün merkezi Yokohama şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Mariya Pronçişeva</span> Rus kâşif

Mariya Pronçişeva, Rus kadın kutup kâşifi.

<span class="mw-page-title-main">Shimokita Yarımadası</span> Japon Yarımadası

Shimokita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tillo Adaları</span>

Tillo Adaları tundra bitki örtüsü ile kaplı bir grup küçük adadır. Sibirya'nın Taymır Yarımadası'nın kasvetli[kime göre?] sahilinin hemen dışındaki Kara Denizi kıyı bölgesi boyunca uzanıyorlar. Grubun adalarının çoğu sadece kıyıya 3–4 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mesini Körfezi</span>

Mesini Körfezi, İyon Denizi'nin bir parçası olan bir körfezdir. Körfez, Messinya'nın güney kıyıları ve Lakonya'daki Manya Yarımadası'nın güneybatı kıyısı ile çevrilidir. Sınırları batıda Venetiko Adası, güneydoğuda Tainaron Burnu'dur. Batı kıyıları çoğunlukla deniz seviyesine yakın, verimli ve iyi gelişmişken, doğu kıyısı Taygetos'un güney eteklerinin hakimiyetindedir ve nispeten kayalık ve birkaç yerleşim yeri ile erişilemez durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand von Wrangel</span> Baltık Alman kâşifi

Baron Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangel, bir Baltık Alman kâşifi, Rus İmparatorluk Donanması'nda denizci, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'nin Onurlu Üyesi ve Rus Coğrafya Derneği'nin kurucusudur. Günümüz Alaska'sındaki Rus yerleşimlerinin valisi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çelyuskin</span>

Çelyuskin Sovyet buharlı buzkıran gemisidir. 1934 yılında çıktığı seferde Murmansk'dan Vladivostok'a Kuzey Kutup rotasından gitmeye çalışmış ancak başarısız olarak batmıştır. Görevli 111 personel bir kişi hariç kurtarılmıştır. Kuzey Kutbu'nun keşfinde önemli bir yere sahip olan geminin yolculuğu sayesinde SSCB Kuzeydoğu Geçidi olarak adlandıran suları lojistik anlamda kullanabileceğini görmüş ve bu olanağı değerlendirmiştir. Personel içinde kameramanların bulunması sayesinde görev ve kurtarma faaliyetinin tamamı belgelenmiş, personelin kriz koşullarına cesaretle karşı koyması boyun eğmeyen anlamına gelecek şekilde Çelyuskinets adlı deyimin ortaya çıkmasına yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitriy Ovtsın</span>

Dmitriy Leontiyeviç Ovtsın Rus hidrograf ve Arktik kaşifiydi. Ovtsın ailesi, Murom prensleri Rurik'in torunlarından gelen en eski Rus soylu ailelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hariton Laptev</span>

hariton Prokofieviç Laptev (1700–1763) Rus bir deniz subayı ve Arktik kaşifiydi.

Vega Burnu, Rusya Federasyonuna bağlı Kara denizindeki Taymır Yarımadasının kuzey kıyısında yer alan bir burundur. Bu burun, yarımadanın kuzey ucunda, Çelyuskin Burnu'nun biraz batısında yer almaktadır. Oscar Körfezi her iki burun arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Pronçişçev</span>

Vasiliy Vasilyeviç Pronçişçev bir Rus kaşif.