İçeriğe atla

Semra Uygur

Semra Uygur
Kişisel bilgiler
Doğum1956
Erzincan, Türkiye
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
Çalışma ve başarıları
Etkin yılları1983- günümüz
Ünlü yapıtlarıCSO Konser Salonu
CER Modern
TED Ankara Koleji Yumrubel Yerleşkesi

Semra Uygur (d. 1956, Erzincan), Türk mimar.

Ağırlıklı olarak kamu binaları, eğitim ve kültür binaları tasarlamıştır. Türkiye’nin en önemli kültür yapılarından biri olan AKM Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu'nun yeni yerleşkesinin de tasarımcılarındandır.[1] Meslek yaşamında yaklaşık 80 mimari proje yarışmasına girdi, sekizi birincilik olmak üzere 39 yarışmada ödüle değer görüldü.

Yaşamı

1956 yılında Erzincan'da doğdu. İstanbul Üsküdar Kız Lisesi'nden 1974 yılında mezun olduktan ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde lisans (1980) ve lisansüstü (1984) eğitimini tamamladı.

1981-1983 yıllarında özel mimarlık proje firmalarında çalıştı. 1986 yılında Özcan Uygur ile birlikte Uygur Mimarlık Ltd.Şirketi'ni kurdu. Girdiği mimari proje yarışmalarında ödül ve mansiyonlar kazandı.

Özcan Uygur ile birlikte gerçekleştirdiği önemli projeler arasında AKM Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları, CER Modern Sanatlar Merkezi, İSMEP Okul Projeleri (İstanbul’da 88 Okul), TED Ankara Koleji Yumrubel Yerleşkesi, Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, Giresun Hükûmet Konağı, Mersin Defterdarlığı, Yüksek İhtisas Hastanesi Sosyal Tesisi, Türkiye Cumhuriyeti Dakka Büyükelçiliği ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda üç adet Sehitlik, ODTÜ Lisansüstü Öğrencileri Konukevi yer alır.

1995-1996’da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde, 2001-2002 ve 2005-2006 ODTÜ'de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak tasarım stüdyolarına katıldı.[2]

1996-1998 arasında Türk Serbest Mimarlar Derneği’nde genel sekreter ve 2004-2005 arasında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ikinci başkanı olarak görev yapmıştır.[3]

Semra Uygur, 1998 senesinde, 6.000 öğrenci kapasiteli TED Ankara Koleji Yerleşkesi'nin mimari proje yarışmasında birinci gelen ve 2005 yılına hayata geçen proje ile Özcan Uygur ile birlikte IX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Yapı Dalı Ödülü’ne ve 2005 yılında Arkitera İşveren Ödülü'ne layık görüldü.[4] Çift, 2010 yılında tamamladıkları Cer Modern projesi ile Cumhuriyet döneminden kalma bir demiryolu tesisini kapsamlı bir programla yeni eklerle geliştirerek bir müze-galeriye dönüştürdü; İstanbul'da deprem dayanıklılığı olmaması nedeniyle yıkılıp, mekânsal kaliteleri ve öğrenci kapasiteleri artırılarak yeniden yapılan 44 okulun her biri birbirinden farklı 44 projesi 2010'da başladı, 44 yeni okulla devam ederken tip projelere karşı çıkan tasarım düşüncesi ile her bir eğitim yapısının ayrı kimlikleri olmasını sağladı.[5] 1992 yılında açılan yarışmada birincilik ödülüne değer görülen Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları projesini 29 yıllık inşaat sürecinden sonra 2021 yılında tamamladı.[6]

Ödülleri

  • Mimarlar Odası 2004 Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı Ödülü, TED Ankara Koleji Yumrubel Yerleşkesi ile.
  • TSMD 2010 yılı Tasarım Ödülü, CER Modern Sanatlar Merkezi ile.
  • 2018 Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı Ödülü, Diyarbakır Yenişehir Belediye Binası ile.
  • 2016 THBB Mimarlık Ödülü, Güngören Tozkoparan Ortaokulu ile.

Kaynakça

  1. ^ "Semra Uygur: Kültür ve Eğitim Yapılarının Mimarı". Goethe.de web sitesi,. 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  2. ^ "Üyeler". Md1927.org. 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  3. ^ "Semra Uygur MİM'in Konuğu Oldu". Mimarizm.com 11 Mayıs 2021. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  4. ^ "TED Ankara Koleji Yerleşkesi". arkiv.com.tr. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  5. ^ Erdönmez, Ebru. "Bir Mimarlık Serüveni: Semra Uygur - Özcan Uygur" (PDF). Arredamento Mimarlık Tasarım Kültürü Dergisi, Şubat 2017. 9 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 
  6. ^ "Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları". Arkiv.com.tr. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası</span>

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Bursa'da yerleşik, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı senfoni orkestrasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası</span>

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 1972'den beri Kültür Bakanlığı bünyesinde İstanbul'da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Mehmet Hulusi Tataroğlu, Türk mimar-mühendis, İTÜ.

Ercüment Rıza Tarcan Türk mimar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kültür Merkezi (İstanbul)</span> Mimari yapı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu</span> Ankarada tarihi bir konser salonu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu , Ankara’da 1961-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konserlerini verdiği ve provalarını gerçekleştirdiği 800 kişilik konser salonudur. Günümüzde Devlet Çoksesli Korosu'na tahsis edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi , Azerbaycan'ın ulusal filarmoni orkestrasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi, başkent Bakü'de bulunmaktadır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi'nin repertuvarında Klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği'nin önemli eserleri sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tiyatrosu</span> İsrailde performans sanatları merkezi

Kudüs Tiyatrosu, Kudüs, İsrail'de bulunan bir sahne sanatları merkezidir. 1971 yılında açılan tiyatro, 950 koltuk içeren Şerover Tiyatrosu; 750 koltuk içeren ve Kudüs Senfoni Orkestrası'na ev sahipliği yapan Henry Crown Senfoni Salonu; 450 koltuk içeren Rebecca Crown Oditoryumu ve 110 koltuk içeren Küçük Tiyatro isimli salondan oluşmaktadır. Binanın ana girişi ve bazı diğer alanları periyodik olarak değişen çeşitli sanat sergilerine ev sahipliği yapmakta, zemin katında bir restoran ile kitapçı faaliyet göstermektedir.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">CSO Ada Ankara</span> Ankarada bir konser salonu

CSO Ada Ankara, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserleri için 1995-2020 arasında inşa edilmiş senfonik müzik salonu.

<span class="mw-page-title-main">CerModern</span> Ankarada sanat alanı

CerModern; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir sanat galerisidir.