İçeriğe atla

Sempati

Sempati (Yunanca syn "birlikte" ve pathos "hissetmek" kelimelerininden oluşmaktadır) başka bir yaşam biçiminin sıkıntısına veya ihtiyacına karşı algı, anlayış ve tepki anlamına gelir.[1] David Hume, insanların zihinlerinin işleyişinin ve duygularının benzer olmasından ötürü ve herhangi birinin haretinin geri kalan diğerleri tarafından algılandığını belirterek sempati kavramının ortaya çıktığını belirtmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Tear, J; Michalska, KJ (2010). "Neurodevelopmental changes in the circuits underlying empathy and sympathy from childhood to adulthood". Developmental Science. 13 (6). ss. 886-899. doi:10.1111/j.1467-7687.2009.00940.x. PMID 20977559. 
  2. ^ Hume, David (2018). The David Hume Collection (İngilizce). Charles River Editors. ISBN 9781531257637. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deneycilik</span> bilginin sadece veya öncelikle duyusal deneyimden geldiğini belirten teori

Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha gibidir.

<span class="mw-page-title-main">David Hume</span> İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

David Hume, İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

<span class="mw-page-title-main">Jean-Jacques Rousseau</span> Cenevreli filozof ve yazar

Jean-Jacques Rousseau, Cenevreli filozof, yazar ve besteciydi. Onun siyaset felsefesi, Avrupa'da Aydınlanma Çağı'nın ilerlemesinin yanı sıra Fransız Devrimi'nin yönlerini ve modern siyasi, ekonomik ve eğitim düşüncesinin gelişimini etkiledi.

2007 CONCACAF Altın Kupa, dokuzuncu CONCACAF Altın Kupa'tır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 6 Haziran ve 24 Haziran 2007 tarihi arası ABD'de yapılan turnuvadır.

<span class="mw-page-title-main">Görecilik</span>

Görecilik ya da rölativizm, felsefe tarihinde sürekli gündemde yer almış olan bir yönelim biçimidir. Felsefenin alt bölümlerinden epistemoloji ve etik alanlarında göreceli yaklaşımlar özellikle etkili olmuştur. Bilgi anlayışında mutlak ve nesnel gerçek anlayışından ayrılır, bilginin kesinliğinden ve genel geçerliliğinden şüphe eder. Bütün bilgilerin göreli olduğu önermesi bu akımın başlıca argümanıdır. Etikte ise görecilik mutlak ahlaki değerlerin varlığını ve olabilirliğini yadsır. Bunlara göre bilgi ya da ahlaki değerler tarihsel koşullara, dönemlere, toplumlara, kültürlere ve kişilere göre değişim gösterir. Bilim felsefesinde de etkili olmuştur; özellikle 20. yüzyılda Kuantum fiziğine bağlı bilimsel ve kuramsal gelişmelerden sonra görecelilik gelişme göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Flashes Before Your Eyes</span>

"Flashes Before Your Eyes", Lost dizisi 3. sezonunun 8. bölümüdür 14 Şubat 2007'de yayınlanan bölümün yazarları Damon Lindelof ve Drew Goddard, yönetmeni Jack Bender'dır. Desmond merkezli bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">David Trimble</span>

William David Trimble, Kuzey İrlandalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">John Hume</span>

John Hume, Kuzey İrlandalı politikacı, Sosyal Demokrat ve İşçi Partisi'nin kurucusu ve David Trimble ile birlikte 1998 Nobel Barış ödülünün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahlâkçılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ahlâkçılar listesi, konuları dışındaki otoriteler tarafından etik konusuna büyük katkıları olduğu öne sürülen kişileri bir araya getiren bir listedir. Bu kişiler, kısmen dînî veya politik kişiliklerdirler.

<span class="mw-page-title-main">Charles Widmore</span>

Charles Widmore, bir uçak kazası sonrası Güney Pasifik'e düşen yaklaşık kırk kazazedenin hayatını konu alan ABC'de yayınlanan Amerikan drama televizyon dizisi Lost'ta yer alan kurgusal karakterdir. Karakterin yaşlı hali, Alan Dale canlandırırken, genç ve orta yaş hallerini ise sırasıyla Tom Connolly ile David S. Lee canlandırdı. Charles, adanın yerli sakinlerinden olan Diğerleri'nin bir üyesidir ve adadan uzaklaştırılana kadar grubun liderliğini yapmıştır. Penelope Widmore ile Daniel Faraday'in babasıdır ve her iki çocuğuna da yabancılaştırılmıştır. Diziye, şovun ikinci sezon finalinde, kızı Penelope ile Desmond Hume arasındaki ilişkiyi onaylamayan zengin bir sanayici olarak giriş yaptı. Çoğunlukla Desmond'ın flashbacklerinde gösterildikten sonra, rolü dördüncü sezon boyunca şovun birincil antagonistlerinden biri olarak genişledi. Alan Dale, sergilediği performans ile övgüler aldı ve eleştirmenler, karakteri çevreleyen gizeme olumlu karşılık verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Euthyphron ikilemi</span> Platonun yarattığı, ahlakın kökeni üzerine etik problem

Euthyphron ikilemi ya da İlahi buyruk teorisi ilk kez Platon'un Euthyphron ile diyaloğunda ortaya atılmış olan felsefi ve teolojik problem. Kısaca "ahlaki davranışlar tanrı tarafından emredildiği için mi ahlakidir, yoksa ahlaki olduğu için mi tanrı tarafından emredilmiştir" şeklinde bir sorudan ibarettir ve 2400 yıldır din felsefesinin temel sorularından biri olmuştur. İkilem tek tanrılı dinlerdeki teolojik tartışmalarda küçük bir farklılıkla yeniden kurulmuştur. İkilemde ya birinci ya ikinci seçenek tercih edilmek zorunda kalınmış, Hristiyanlıkta Ockham ile Augustinus, İslamiyette de Eş'ariyye ve Mutezile akımları iki farklı ucu desteklemiştir. Din felsefesindeki bu tartışma bugün de canlılığını korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kötülük problemi</span> Gereksiz Acı Argümanında olduğu gibi Kötülüğün ve mutlak iyi olan Tanrının nasıl bağdaştığına ilişkin felsefi bir sorun

Epikür Paradoksu, din felsefesinde kötülük ile mutlak iyi olan bir Tanrı'nın varlığının nasıl bağdaştığı şeklindeki bir sorudur. Sorunu ilk olarak Epikür mantıksal bir formül ile ortaya koymuş, o zamandan beri de felsefe ile hiçbir ilişkisi olmayan kişilerden filozoflara kadar hemen herkesin zihnini meşgul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hume Cronyn</span> Kanadalı-Amerikalı sinema oyuncusu (1911 – 2003)

Hume Blake Cronyn, Kanadalı asıllı Amerikalı oyuncudur. Amerikalı oyuncu Jessica Tandy ile oyuncuin 1994'te ölümüne kadar evli kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coşku</span>

Coşku, psikolojide yoğun zevk ve hevesi belrten duyguyu ifade eden kavramdır.

<span class="mw-page-title-main">Piyasa başarısızlığı</span>

Piyasa başarısızlığı, mal ve hizmetlerin serbest piyasa tarafından tahsisinin Pareto verimliliğine sahip olmaması ve genellikle net ekonomik değer kaybına yol açtığı bir durumdur. Piyasa başarısızlıkları, bireylerin saf kişisel çıkarları artırmalarının, toplumsal açıdan bakıldığında geliştirilebilecek verimli olmayan sonuçlara yol açtığı senaryolar olarak görülebilir. Terimin ekonomistler tarafından ilk olarak 1958'de kullanılması karşın konsept Victoria dönemi filozofu Henry Sidgwick'e kadar uzanıyordu. Piyasa başarısızlıkları genellikle kamu malları, zaman tutarsız tercihler, bilgi asimetrileri, rekabetçi olmayan pazarlar, ana temsilci sorunları veya dışsallıklarla ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Olan-olması gereken sorunu</span>

Olan-olması gereken sorunu, İskoç filozof David Hume tarafından ortaya atılmıştır. Birinin olması gerekenleri olanlara veya daha doğru bir tabirle olgusal önermelere dayandırmasıdır. Hume, olgusal önermeler ile ahlaki önermeler arasında önemli bir fark olduğunu ve olgusal alandan ahlaki alana geçişin muğlak olduğunu buldu. Hume yasası veya Hume'un giyotini de denen bu yasa, ahlaki ve değerlendirici olmayan olgusal önermelerden mantıksal olarak ahlaki önermelerin çıkamayacağını söyler.

Fenomenizm ya da Olaycılık, fenomenlerden, yani zaman veya mekân içinde ortaya çıkan ve deney konusu olabilecek olay ve olgulardan başka hiçbir şeyin var olmadığını ileri süren felsefe doktrinidir.

Ahlaki Duygular Teorisi, Adam Smith tarafından yazılan 1759 tarihli bir kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Kleanthes</span>

Kleantes, Atina'daki Stoa okulunun ikinci başkanı ve Kıbrıslı Zenon'un halefi olan Yunan Stoacı filozof ve boksördür.