İçeriğe atla

Semira Said

Samira Said
Said, 2011 Beyrut Uluslararası Ödüller Festivali'nde
Genel bilgiler
DoğumSamira Abdül Rezzak Bensaid
10 Ocak 1958 (66 yaşında)
Rabat, Fas
TarzlarArap müziği, pop
MesleklerŞarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu
Etkin yıllar1975-günümüz
Müzik şirketiMegaStar
Mazzika
EMI Arabia
Alam El Phan
Rotana
Golden Cassette
Moriphone
Sawt El Emarat
Al Forsan
Resmî siteSamiraSaid.com

Samira Abdül Rezzak Bensaid ya da yalnızca Samira Said (Arapçaسميرة عبد الرزاق بنسعيد, d. 10 Ocak 1958, Rabat), Faslı-Mısırlı[1] şarkıcı ve oyuncu.

Yaşamı

Samira Said, Fas'ın başkenti Rabat'ta doğdu. 9 yaşında şarkı söylemeye başladı ve 17 yaşındayken başka bir popüler şarkıcı olan Aziza Celal tarafından Royal Moracan Tv'de keşfedildi. Ailesinin desteğiyle Al Rashdi başta olmak üzere diğer Fas müzik kanallarında profesyonel olarak şarkı söylemeye başladı.

Kısa zamanda, Samira Said ülkesinin önde gelen isimlerinden biri oldu, "Kifash Tlakina", "Fayetli sheftek shi marra", "Sarkouh" adlı şarkıları ülkesinde popüler oldu. Ülkesinde en çok bilinen şarkıları "Maghlouba" ve "Wa'ady"'dir.

Samira 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 'Bitaqat Khub' adlı şarkısı ile Fas'ı temsil etti. Arap-İsrail gerginliğinin ortasında barış mesajı veren bir şarkıydı. 7 puanla 19 ülke arasında 18. oldu.

2003'te, Samira Said Dünya Müzik Ödülleri'nde yer aldı. 2003 Dünya Müzik Ödülleri, 12 Ekim 2003'te Monaco'da düzenlendi. Samira BBC Awards for world music ödülünü aldı.[2]

2005 yazında Samira Tunus'taki Carthage Festival'inde konser düzenledi. 'Aweeny Beek' adlı albümü Barselona'da çekildi ve 5.600.000'den fazla kopya sattı.[]

Ocak 2006'da 'Kollena Ensan' adlı şarkısını Kahire'deki Afrika Uluslar Kupası'nda Fransızca, İngilizce ve Arapça seslendirdi.

Hayranları tarafından Arap Müziğinin Divası[3] olarak anılır. Bunun nedeni sürekli değişen tarzı ve müzik yapısıdır.

Kişisel yaşamı

Samira Said iki kez evlenmiştir. Daha önce müzisyen Hani Mhanna ile evliydi. İkinci evliliğini 1994'te Faslı iş adamı Mustapha Ennaboulssi ile yapmıştır. Shady (d. 1995) adında bir oğlu vardır.

Diskografi

  1. El hob elli ana a'aycheh (1975)
  2. Bitaqat hob (1977)
  3. Ben Lif (1979)
  4. Hikaya (1981)
  5. Allemnah el Hob (1982)
  6. Ketr al Kalam (1983)
  7. Methaya'li (1984)
  8. Lilet el Ouns (1984)
  1. Ya Damaiti Haddi (1984)
  2. Ehki ya Shehrazade (1985)
  3. Youm akablak Fih (1985)
  4. Ech gab li gab (1985)
  5. Amrak ajib en (1986)
  6. Ana walla anta (1989)
  7. Moch hatnazel a'anak (1986)
  8. Sibak (1986)
  1. Ya ebn al halel (1987)
  2. Ghariba (1988)
  3. Sibni louahdi (1988)
  4. Ensani (1989)
  5. Ba'adin neta'ateb (1990)
  6. Choft el amar (1991)
  7. Hannitlak (1992)
  8. Khayfa (1992)
  1. a'ach'a (1993)
  2. Enta habibi (1995)
  3. Kolli de echa3at (1996)
  4. a'al bal (1998)
  5. Rouhi (1999)
  6. Laila habibi (2001)
  7. Youm Wara Youm (2002).[4]
  8. Awweeni Beek (2004)
  9. Ayaam Hayati (2008)
  10. Be winner ft. Fnaïre (2010)
  11. Khallouh (2010)
  12. Har Taraf (Hint Shaan ile düeti)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ libvoice.net. "سميرة سعيد: أنا مصرية الجنسية ومغربية الهوية". 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  2. ^ "Samira Said: Winner in the Middle East category by Garth Cartwright (2002". 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2012. 
  3. ^ Reporter, El Bashayer (2 Ocak 2010). "Samira Said". El Bashayer. Associated Newspapers. 4 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  4. ^ Garth, Cartwright (13 Şubat 2002), Samira Said:Egypt's top female singer (İngilizce), BBC, 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Mayıs 2012 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cesária Évora</span>

Cesaria Evora, Grammy ödüllü folk şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Gülseren Yıldırım</span>

Gülseren Yıldırım, Türk-Fransız şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rabat</span> Fasın başkenti

Rabat, Fas'ın başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Emina Jahović</span> Sırp şarkıcı

Emina Jahović, Boşnak kökenli Sırbistan ve Bosna Hersek vatandaşı pop müzik şarkıcısı ve oyuncu.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Bank Al-Maghrib</span>

Bank Al-Maghrib, Fas krallığının merkez bankasıdır. 1959 yılında kurulmuş, yerleşimi Başkent Rabat'tadır. Rezerv toplamı 2008 rakamları ile 36 milyar USD'dır. Kur yönetimine ek olarak, banka özelleştirilmiş çeşitli bankalara süpervizörlük de yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selâ</span>

Salé, Bou Regreg nehrinin sağ kıyısında, kuzey-batı Fas'ta bir şehir, başkent Rabat'ın tam karşısında ve Rabat için bir banliyö kasabası olarak hizmet vermektedir.
Fenike kolonisi olarak antik zamanda kurulan, Alaout Fas'a dahil edilmeden önce bağımsız bir cumhuriyet olan kent; korsanlar için bir güvenli bir sığınaktı. Salé kolonisi Fenikelilerin ardından Kartaca egemenliğine girmiş, ancak en müreffeh dönemini Roma İmparatorluğu altında iken yaşamıştır.
Salé; karayolu ile limanı sayesinde, ticaret merkezi olmuş; Marakeş, Fes bağlantısı üzerindeki stratejik konumu, ayrıca Fas'ın Avrupa güzergahına liman bağlantısı ile; Muvahhidler ve Meriniler döneminde büyük bir gelişme göstermiştir.
On sekizinci yüzyıla dek ticari faaliyetleri ile Salé ülkede nüfuzunu genişletmiştir. Onyedinci yüzyılda, İspanya'dan Müslüman göçmenlerin gelmesiyle şehirde yeni bir hayat başlamış ve komşu şehir Rabat ile bir rekabet oluşturmuştur. Hristiyanlara karşı intikam ruhunu ateşleyen Endülüs Mağribileri, Cornwall'a kadar varan seferler gerçekleştirmiş Bouregreg Cumhuriyeti adında güçlü bir siyasi varlık teşkil etmişlerdir. Salé'nin cesur ve kurnaz mağribileri İngilizlerin dimağlarında Sallee korsanları görüntüsü yerleştirmiştir.
On dokuzuncu yüzyılda şehir sahip olduğu ticari rolünü kaybetmeye başlamıştır. Ondokuzuncu yüzyılda ve Fransız, İspanyolca sömürge döneminde kültürün, isyanın ve dini hayatın Mekke'si olduğu bir dönemi geçirmiştir. Kentin medinesi birçok anıt, riadlar, zaviyelerden, dervişler ve özel kütüphaneler gelen Hispanik-Mağribi ilham ile yaşayan bir açık hava müzesi haline gelmiştir. Salé Rabat'ın kardeş şehri haline gelirken, kendi gelenekleri ve geçmişi ile varlığı sürdürmüştür. Yirminci yüzyılın sonlarında Salé prestijini düşüşe geçiren yoğun bir göç dalgasının etkisinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serge Haroche</span> Fas asıllı Fransız yazar

Serge Haroche, Işık parçacıkları ve fotonlar üzerine çalışmasıyla tanınır. Fransa da bir Kolejde Kuantum Fizik Kürsüsü başkanıdır. Yaptığı çalışmalarla 2012 Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür.

Bitakat Hab, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fas'ın temsilcisi Samira Said tarafından seslendirilen şarkıdır. Fas, yedi puanla 19 ülke arasından 18. olmuştur. Şarkı, yarışma tarihindeki ilk Arapça şarkı olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FAR Rabat</span>

Association Sportive des Forces Armées Royales ya da bilinen adıyla ASFAR, Fas'ın başkenti Rabat'ta 1 Eylül 1958 yılında kurulmuş bir futbol kulübüdür. Kulüp, Fas'ın bağımsızlığından kısa bir süre sonra kurulmuştur. ile ülkenin en popüler üç kulübünden birisidir. İsminin başındaki ASFAR kelimesi;, anlamına gelmektedir. Afrika düzeyindeki en büyük başarısı 1985 yılında kazandığı CAF Şampiyonlar Ligi şampiyonluğudur, ayrıca 2005 yılında CAF Konfederasyon Kupası'nda şampiyon olan kulüp, ertesi sene ise bu kupada final oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Botola Pro</span>

Botola Pro Fas'ın en üst seviyedeki futbol ligidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatjana Mihhailova</span>

Tatjana Mihhailova-Saar, bilinen adıyla Tanja, Rus-Eston Pop şarkıcısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Demy</span> Yunan şarkıcı

Demy (Yunan - Δήμητρα Παπαδέα),, Yunan pop ve R&B sanatçısıdır. Yunan bağımsız etiket Panik Records ile imzalandı. 2012 MAD Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Yeni Sanatçı ödülünü ve 2 ödül kazandı. Kabul sesten bahsettiği gibi, 2011'de televizyonda yapılan ödüllü şovu izliyordu ve bir gün bir tane kazanın hayalini kurdu. Bir yıl sonra, hayali bir gerçek haline geldi. Demy, FaDe ile birlikte 2012 ödül şovunda da yer aldı. Sahnede ilk hareket onlardı. Asker ve Poses Hiliades Kalokairia'yı söylediler. Yunanistan'ı 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etmiştir.

Saad el-Mücerred, Faslı şarkıcı ve pasif oyuncu. Babası Chaabi müziği sanatçısı Beşir Abdu, annesi ise oyuncu/komedyen Nezha Regragui'dir.

Abdülkadir el-Berazi, Faslı eski millî kalecidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Ahnuş</span> Faslı iş insanı ve siyasetçi

Aziz Ahnuş mevcut Fas Başbakanı olarak görev yapan Faslı bir politikacı, iş insanı ve milyarderdir. Akwa Group'un CEO'su olup aynı zamanda 2007'den 2021'e kadar Fas'ta Tarım Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2011-2012 Fas protestoları</span>

2011-2012 Fas protestoları, 20 Şubat 2011'den 2012 sonbaharına kadar Fas'ta meydana gelen bir dizi protesto gösterisidir. Orta Doğu'daki Arap Baharı olarak adlandırılan diğer protestolardan ilham aldılar. Protestoları 20 Şubat Hareketi organize etti.