İçeriğe atla

Semillon

Semillon
Üzüm (Vitis)
KökenFransa
Önemli üretim yerleriFransa, Avustralya, Şili, Arjantin, Güney Afrika, Yeni Zelanda
VIVC kimliği11480

Semillon, çoğunlukla Fransa ve Avustralya'da sek beyaz ve tatlı şarap yapmak için kullanılan altın renkli beyaz bir üzüm çeşididir. İnce kabuğu ve Botrytis cinerea'ya duyarlılığı sayesinde tatlı şarap bölgesi Sauternes AOC ve Barsac AOC'de geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Adelaide Üniversitesi'nin 2010 yılında açıkladığı istatistiklere göre dünyada yaklaşık 22000 hektar bir alanda ekilidir.[1]

Tarihçe

Semillon üzümü, Bordeaux bölgesine özgüdür. 1736'da bölgede Sémillon de Saint-Émilion olarak biliniyordu. Avustralya'ya ilk olarak 19. yüzyılın başlarında götürüldü.17. yüzyılda Fransa'dan Güney Afrika'ya götürülen üzüm 1820'lerde, Güney Afrika'nın üzüm bağlarının % 90'ından fazlasında ekiliydi. Orada Wyndruif, yani "şarap üzümü" anlamına geliyordu. Artık durum böyle olmasa da, bir zamanlar dünyanın en çok ekilen üzüm çeşitlerinden biriydi.[1] 1950'lerde Şili'nin üzüm bağlarının %75'in üzerinde Semillon'dan oluşurken, bugün, 900 hektardan daha az bir ekili alan kalmıştır. Güney Afrika ise 1200 hektar bir alanda ekilidir.[2]

Bağcılık

Columbia Vadisi AVA'sından, geç hasat Semillon üzümlerinden yapılan Washington şarabı

Yetiştirilmesi nispeten kolay olan Semillon, kuvvetli asmalarından dönüm başına altı ila sekiz ton üzüm üretebilir.[3] Çürüme dışında diğer hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Üzüm, sıcak iklimlerde pembemsi bir renk alarak erken olgunlaşır. İnce bir kabuğa sahip olduğu için sıcak iklimlerde güneş yanığı riski de bulunmaktadır. Güneşli günler ve geceleri serin olan bölgeler uygun yetişme koşullarını sunar.

Semillon üzümü, düşük asitliği ve neredeyse yağlı bir dokusu ile oldukça gövdeli bir şaraptır. Kaliteli Semillon şarapları yıllandırılmaya uygundur. Semillon, Sauvignon blanc ve Muscadelle ile, Bordeaux bölgesindeki onaylı üç beyaz şarap üzüm çeşidinden biridir.

Üzüm aynı zamanda Sauternes gibi tatlı şarapların üretiminde de anahtar rol oynamaktadır. Tatlı şarap üretiminde kullanılacak üzümlerin Botrytis cinerea'dan ("asil küf" olarak da bilinir) etkilenmiş olmaları gerekir. Bu mantar üzümleri kuruturak üzüm meyvesindeki şeker ve tatları yoğunlaştırmaktadır.

Üretim bölgeleri

Fransa

Fransa'da Semillon üzümü çoğunlukla Bordeaux'da yetiştirilir. Bölgede Sauvignon blanc ve Muscadelle ile kupaj yapılmaktadır. Sek beyaz şarapları, Bordeaux blanc olarak anılır ve Pessac-Léognan, Graves, Entre-Deux-Mers apelasyonlarında kullanılmasına izin verilir. Bu kupajlarda, Semillon genellikle karışımda küçük bir bileşendir. Bununla birlikte, Bordeaux'nun tatlı beyaz şaraplarını (Sauternes, Barsac ve Cérons'tan olanlar gibi) yapmak için kullanıldığında ise genellikle baskın çeşittir. Bu tür şaraplarda üzüm tanesinin su içeriğini tüketen ve içeriğindeki şekeri yoğunlaştıran Botrytis cinerea'ya "asil küf" maruz bırakılır. Üzüm, Botrytis cinerea tarafından saldırıya uğradığında büzülerek asit ve şeker seviyeleri artar.

Üzüm çeşidinin azalan popülaritesi nedeniyle, fidanlıklarda daha az klon yetiştirilmekte ve üreticilerin kaliteli şaraplık fidan sıkıntısı çekmesine neden olmaktadır. 2008'de Château d'Yquem, Château Olivier, Château Suduiraut ve Château La Tour Blanche dahil 17 Bordeaux şarap üreticisi kendi klonlarını büyütmek için bir dernek kurdu.[4]

Semillon Üzümleri (Château Doisy-Védrines, Barsac, Sauternes)

Avustralya

Semillon, Avustralya'da, özellikle uzun süredir "Hunter River Riesling" olarak bilinen Sidney'in kuzeyindeki Hunter Vadisi'nde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Erken toplanan Semillon üzümlerinden yapılan bu tarz, düşük alkol seviyeli ve uzun yıllandırma potansiyeline sahiptir. Bunun dışında genellikle Chardonnay veya Sauvignon blanc ile harmanlanan ticari bir tarzın içerisinde kullanılır. Hunter Vadisi dışında, Semillon, Barossa Vadisi ve Margaret Nehri bölgelerinde Avustralyalı üreticiler tarafından işlenmektedir. Daha soğuk bir ilklim olan Adelaide Hills, Semillon için gelişen bir bölge haline gelmektedir.

Güney Afrika

Semillon, Cape'in tarihi beyaz üzüm çeşitlerinden biri olarak kökenleri 17. yüzyılın başlarında Fransa'dan getirilen asmalara dayanır.

Diğer bölgeler

Son yüzyılda Semillon ekimleri azalmaktadır. Yukarıda belirtildiği gibi, üzüm hala Güney Afrika ve Şili'de ekilmektedir. Bazı Kaliforniyalı yetiştiriciler, Semillon'u Sauvignon blanc ile harmanlamak için kullanırlar. Washington Eyaleti'nde, 1980'lerin başından beri monosepaj olarak üzümü işleyen bazı şarap imalathaneleri vardır; bununla birlikte diğer şaraphaneler aktif olarak Ice wine ve geç hasat tatlı şaraplar için üretmektedir. Üzüm ayrıca Arjantin, Kanada (Niagara ve Britanya Kolumbiyası) ve son zamanlarda Yeni Zelanda'da ekilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Semillon: the naked grape – Tim Atkin – Master of Wine" (İngilizce). 7 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  2. ^ The Oxford companion to wine. Fourth edition. Robinson, Jancis,, Harding, Julia,, Smart, Richard E.,, Lavigne, Valérie,, Dubourdieu, Denis,. Oxford, United Kingdom. ISBN 978-0-19-870538-3. OCLC 921140648. 
  3. ^ "Semillon". web.archive.org. 18 Mayıs 2019. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 
  4. ^ "Semillon:". wineguy.nz. 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

Kavaklıdere Şarapları; 1929 yılında Ankara'da kurulan şaraphane ve burada üretilen şarap markası.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Sauvignon</span>

Cabernet Sauvignon dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir. Cabernet Sauvignon, genellikle Merlot ve Cabernet Franc ile harmanlandığı Bordeaux şarapları sayesinde uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Pinot noir</span>

Pinot noir, Vitis vinifera türünün kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir. Pinot noir kelimesi, Fransızca çam ve siyah sözcüklerinden türemiştir. Adı, çam kozalağı şeklinde olan küçük ve sık taneli salkımlarından esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sauternes (şarap)</span>

Sauternes, Bordeaux şarap bölgesindeki Graves alt bölgesinde aynı adı taşıyan bölgeden gelen bir Fransız tatlı şarabıdır. Sauternes şarabı, Botrytis cinerea olarak da bilinen asil çürümeden etkilenen Sémillon, sauvignon blanc ve muscadelle üzümlerinden yapılır. Bu, üzümlerin kısmen kurumasına neden olur ve bunun sonucunda yoğun ve belirgin aromalı şaraplar elde edilir. İklimi nedeniyle Sauternes, asil çürüme enfeksiyonunun sıklıkla görüldüğü birkaç şarap bölgesinden biridir. Yine de üretim, hasattan hasada büyük ölçüde değişmektedir. Sauternes şarapları, özellikle Premier Cru Supérieur arazisi Château d'Yquem, büyük ölçüde üretim maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle çok pahalı olabilir. Barsac, Sauternes'de yer alır ve her iki ismi de kullanma hakkına sahiptir. Monbazillac, Cérons, Loupiac ve Cadillac'ın komşu bölgelerinde biraz benzer ancak daha az pahalı ve genellikle daha az seçkin şaraplar üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, sonunda "s" harfi olmayan ve büyük harf kullanılmayan sauterne olarak bilinen tatlı beyaz şaraplar için yarı genel bir etiket bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Poulsard</span>

Poulsard, Jura şarap bölgesinden gelen kırmızı bir Fransız şarap üzüm çeşididir. Ploussard adı esas olarak Pupillin kasabası çevresinde kullanılır, ancak Jura'nın her yerindeki şarap etiketlerinde onaylı eşanlamlı olarak görünebilir. Teknik olarak koyu kabuklu bir noir üzümü olmasına rağmen, Poulsard'ın kabukları çok incedir ve düşük miktarda renk fenolleri içerir ve uzun süreli maserasyonla bile çok soluk renkli kırmızı şaraplar üretir ve beyaz şarap üretmek için kullanılabilir. Bu nedenle, Poulsard genellikle diğer kırmızı kabuklu çeşitlerle harmanlanır veya açık renkli roze şaraplar üretmek için kullanılır. Ayrıca üzüm, blanc de noir beyaz şarapları ve köpüklü cremants yapmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Geç hasat şarabı</span>

Geç hasat şarabı, asma üzerinde normalden daha uzun süre bırakılan üzümlerden yapılan şaraptır. Geç hasat genellikle geç hasat Riesling gibi tatlı şarabın üretiminde kullanılır. Geç hasat üzümleri genellikle kuru üzümlere daha benzerdir, ancak asmada doğal olarak suyu çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chenin blanc</span> Şaraplık beyaz üzüm çeşidi

Chenin blanc, Fransa'nın Loire Vadisi'nden gelen bir beyaz şarap üzüm çeşididir. Yüksek asiditesi, köpüklü şaraplardan dengeli tatlı şaraplarına kadar çeşitler yapmak için kullanılabileceği anlamına gelir, ancak asmanın doğal canlılığı kontrol edilmezse çok yumuşak, nötr şaraplar üretebilir. Loire dışında, Yeni Dünya şarap bölgelerinin çoğunda bulunur; Güney Afrika'da en yaygın olarak ekilen çeşittir ve burada tarihsel olarak Steen olarak da bilinir. Üzüm, 1655'te Jan van Riebeeck tarafından Güney Afrika'da yetiştirilen ilk üzümlerden biridir ve 1685'te Nantes Fermanı'nın iptal edilmesinin ardından Fransa'dan kaçan Huguenot'larla bu ülkeye gelmiştir. Chenin blanc, Avustralya'da da sıklıkla yanlış tanımlanıyordu, bu nedenle ülkedeki erken tarihini izlemek kolay değil. 1832'de James Busby'nin koleksiyonunda tanıtılmış olabilir, ancak C. Waterhouse, 1862'de Güney Avustralya'nın Houghton kentindeki Highercombe'da Steen yetiştiriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Vidal</span>

Vidal, Vitis vinifera çeşidi Ugni blanc ve başka bir melez çeşit olan Rayon d'Or'dan üretilen beyaz bir melez üzüm çeşididir. Soğuk iklimlerde orta ila yüksek asitlilikte yüksek şeker seviyeleri üretmeyi başaran, kışa çok dayanıklı bir çeşittir.