İçeriğe atla

Semiha Şakir

Semiha Şakir (d. 1905, İstanbul; ö. 9 Eylül 1998, İstanbul), Türk hayırsever, iş insanı ve aydın.

İlk yılları

1905 yılında İstanbul, Laleli'de doğdu. Babası Osmanlı Ordusunda asker, annesi İstanbul'da tanınmış bir hanımefendiydi. Babası 1916 da Çanakkale'de şehit düştü. Çocuk yaşta babasını kaybetmesi yüzünden, derin bir sıkıntıya girmiştir. Fakat çok geçmeden kendisini toparlamış ve eğitimine devam etmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşayan Semiha Şakir'in fiziksel özellikleri şu şekilde tarif ediliyor: "Yeşil gözlü, uzun boylu, kumral saçlı güzel genç kızın ...."[1] Yıl 1923 olduğu sırada, zengin bir iş insanı olan İbrahim Şakir, İstanbul'daki yakınları vasıtasıyla Semiha Hanımla tanışıyor.

Evliliği

Suudi Arabistanlı genç iş insanı İbrahim Şakir Bey'in İstanbul'daki yakın akrabaları, bu güzel, alımlı, iyi yetişmiş Türk kızı ile İbrahim Bey'in evliliklerini düşünüyorlar.

Semiha Hanım, iki yıl nişanlılıktan sonra, 20 yaşında evlenip, Beyrut'a gelin gidiyor. Görücü usulü ile evlendiği Suudi eşiyle, arasında büyük bir aşk doğuyor. Büyük bir aşkla bağlı olduğu eşini, 1982'de Mekke'de kaybediyor.

İstanbul'dan Lübnan'a gelin giden Semiha Şakir, Suudi eşi ve üç çocuğu ile Beyrut'ta, dağın tepesinde, dillere destan ve ünlü Amerikan dergisi Life'a kapak olmuş bir sarayda mutlu yaşarken, ülkesini de hiç unutmuyor. Özellikle yaşlı, kimsesiz ve yoksul insanları.

Hayır işleri

İstanbul'a ilk yardımlarını 1938 yılında göndermeye başlıyor. İlk olarak, Darülaceze gibi kurumların ihtiyaçları olan ve özellikle o yıllarda Türkiye'de bulunmayan malları gönderiyor. 1954 yılından sonra da bilinçli ve sistemli olarak, tesis kurma hizmetlerine giriyor.

İlk tesisi İstanbul'da Darülaceze için bir pavyon yaptırmak oldu. Tüm para ve o dönem Türkiye'de bulunması sıkıntı olan inşaat malzemelerini Beyrut'tan İstanbul'a gemiyle gönderdi. Bundan sonra sayısız cami, hastane, yetiştirme yurdu, huzurevi, sağlık ocağı, çeşme, doğum evi, lise, ilkokul, kütüphane vs. yaptırmak suretiyle kendini hayır işlerine adamıştır. 57 büyük kompleks yapmış, yönetmiş ya da devlete devretmiştir.[2]

Aradan yıllar geçip, tesislerin gereksinimleri ve yeni hizmetlerin görülmesi gücünü aşınca, 1989 yılında Semiha Şakir Vakfı'nı kurdu. Vakfın yönetimini kendisi, kızı Ghada Şakir, torunu Dina Topbaş ve 1983'ten beri bu hizmetleri Semiha Şakir adına yürüten Makine Yüksek Mühendisi Ahmet Karaman ve eşi Müyesser Karaman üstlendi.

Hakkında

Selma Tükel, Semiha Şakir daima ülkesine yaptığı bağışları armağan olarak adlandırdı. Son görüşmelerimizden birinde de şöyle demişti: "Bu armağanları ülkeme hizmet olarak verebildiğim için çok mutluyum. Bu maddi ve manevi gücü bulduğum için de şükrediyorum. Ben bunları, ülkemin çocuklarını, yoksullarını, yaşlılarını, hastalarını düşünerek yaptım. Ülkeme bir katkım olsun istedim. Bu hizmetlerimle yaşadım. Hastalıklarımı bu güçle yendim. Allah bana bu gayreti verdiği için şükrediyorum "

Vefatından sonra 24 Aralık 1999 tarihinde başbakan Bülent Ecevit'in kararı ile, devletin yüceltilmesi ve milli menfaatlere önemli ölçüde katkıları sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası tevcih edildi.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Selma-Tükel". 20 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 
  2. ^ "Semiha Şakir Vakfı". 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 
  3. ^ "Hürriyet Haber Kupürü". 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Bakanlar Kurulu Kararları" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 24 Aralık 1999. 13 Nisan 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Nevşehirli Damad İbrahim Paşa</span> 118. Osmanlı sadrazamı

Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, III. Ahmed saltanatında, 9 Nisan 1718 - 1 Ekim 1730 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Türk asıllı Osmanlı devlet adamı. Oğuzlar'ın Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretindendir. İsmi Lale Devri ve Nevşehir ile özdeşleşmiştir. Enderundan yetişen sadrazamların on üçüncüsü ve Osmanlı sadrazamlarının yüz otuzuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda dilencilik</span> Osmanlı tarihinde dilencilik

Osmanlı'da dilencilik, Osmanlı kültürünün bir parçası olarak tarihçiler ve sosyologlar tarafından ele alınmış bir olgudur.

<span class="mw-page-title-main">Refik el-Hariri</span> Eski Lübnan Başbakanı

Refik Bahaddin el-Hariri, Lübnanlı iş insanı ve Lübnan'ın eski Başbakanı.

Esmehan Sultan, II. Selim'in Nurbanu Sultan'dan doğma kızlarıdır. Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa'nın eşidir ve III. Murad'ın kız kardeşidir. İsmi bazı kaynaklarda İsmihan Sultan olarak da geçmektedir.

<i>Çiçek Abbas</i> 1982 yapımı Türk komedi–dram filmi

Çiçek Abbas, Sinan Çetin'in yönettiği ve baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Pembe Mutlu'nun yer aldığı, 1982 yapımı komedi - drama filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Jeyan Mahfi Tözüm</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Jeyan Mahfi Tözüm ya da asıl adıyla Fatma Mesanet Jeyan Ayral Tözüm, Türk aktris ve dublaj sanatçısı.

<i>Ah Güzel İstanbul</i> (film, 1966) 1966 filmi

Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımı kara komedi tarzında siyah-beyaz bir Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Adam Ne Oldu Sana (oyun)</span>

Küçük Adam Ne Oldu Sana, Hans Fallada tarafından yazılmış aynı isimli romandan Yılmaz Onay tarafından sahneye uyarlanmış seyirlik müzikli oyun (kabare).

<i>Perihan Abla</i> Türk televizyon dizisi

Perihan Abla, 8 Ekim 1986 ile 3 Temmuz 1988 tarihleri arasında TRT 2'de yayımlanan komedi ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Başrollerini Perran Kutman ile Şevket Altuğ paylaşmaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 74. bölümü ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlar saltanatı</span>

Kadınlar saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu'nda haseki sultanların veya valide sultanların veya hanım sultanların devlet yönetimine müdahale etmeleri, zaman zaman bizzat devleti yönettikleri döneme verilmiş olan bir addır. Kanuni Sultan Süleyman, döneminde başlamış olup 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın sadrazam oluşuna kadar devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Genel Müdürlüğü</span> Devlet kurumu

Orman Genel Müdürlüğü, Tanzimat Fermanıyla beraber 1839 yılında ormancılık hizmetlerinin takibi için Ticaret Nezaretine bağlı bir “Orman Müdürlüğü“ olarak kurulmuştur. Bu müdürlüğün yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması maksadı ile 1857 yılında da Orman Fakültesi kurulmuştur, teknik ve ekonomik ormancılık tatbikatına güç kazandıracak elemanların yetiştirilmesine başlangıç teşkil eden 1857 yılından Cumhuriyet dönemine kadar, günün ve şartların dikte ettirdiği değişik kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamname ve talimatnameler çıkarılmıştır ve müdürlük bunlara göre görevini gerçekleştirmiştir.

Mehmet Hayri İpar, Türk iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kavalalı</span>

Hüseyin Kavalalı, Türk siyasetçi ve ticaret adamı

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Fadıllıoğlu</span> Türk asıllı iç mimar

Zeynep Behlil Fadıllıoğlu, Türk iç mimar.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Dilek İmamoğlu</span> Ekrem İmamoğlunun eşi

Dilek İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşidir. 1974 Vakfıkebir, Trabzon doğumlu İmamoğlu İstanbul Üniversitesi Turizm Bölümü mezunudur ve kamu yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır. 1995 yılında Ekrem İmamoğlu ile evlenmiştir. Dilek İmamoğlu, engelli bireylerin farkındalığını artırmak, kadın hakları ve çocuk eğitimi ile ilgili çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.

Şakir, bir erkek ismi ve soyadı, şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Selim Melhame Paşa</span> Maruni asıllı son Osmanlı döneminde siyaset adamı  (1851-1937)

Selim Melhame, Maruni asıllı son Osmanlı döneminde siyaset adamı.