İçeriğe atla

Semih Lütfi

Semih Lütfi Erciyas
DoğumKayseri
Ölüm1945
İstanbul
Diğer ad(lar)ıLeon Lütfi
MeslekYayıncı

Semih Lütfi Erciyas (Leon Lütfi) (ö. 1945), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul’da yayıncılık yapmış Kayserili Ermeni iş insanı.

Cumhuriyet döneminin sanat ve kültür yaşamında temel birkaç kitabevinden birisi olan Semih Lütfü Matbaa ve Kitabevi’nin sahibidir.

Sonradan Müslümanlığı seçip “Leon Lütfi” olan adını Semih Lütfi olarak değiştirdi.[1][2] 1906 yılında Suhulet kitabevi adıyla Bab-ı Ali’de Ankara Caddesi üzerinde kurduğu yayınevinin adını da 1926’da Semih Lütfü olarak değiştirdi ve 1945’te ölümüne kadar yönetti.[3]

Semih Lütfi’nin Ucuz Romanlar Serisi” ile tanındı.[4] 1921 yılının Ağustos ayından itibaren bir mizah dergisi olan Âyine dergisini de yayın hayatına soktu ve 4 Ocak 1923 tarihinde yayın hayatı son bulan bu dergi yoluyla Anadolu’daki Millî Mücadele’yi destekledi.

1933’te küçük cep kitapları çıkarmaya başlayan ve baskıları 1000 adedi bulan kitabevi, Refik Halit Karay, Peyami Safa, Reşat Nuri Güntekin, Esad Mahmut, Kerime Nadir gibi önemli isimlerin yer aldığı birçok yazarı ve eseri Türk edebiyatına kazandırmış;[4] Nâzım Hikmet, Necip Fazıl ilk eserlerini bastığı yazarlardandır.

Semih Lütfü, 1945’te hayatını kaybetti.[5] Ölümünden sonra Semih Lütfü Kitabevi’ni eşi Aznif Hanım yönetmiş ve müesseseyi sadece basılmış kitapları satan bir kitabevine dönüştürmüştür.[6] kitabevi Aznif Hanım’ın ölümünden sonra 1982’de resmen kapandı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Ayşe Hür, Dünya Okuma Gününüz Kutlu Olsun!, Taraf gazetesi, 06 Kasım 2011". 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  2. ^ "Nedret İşli, Babıali'de Yayınevleri, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, 42. Kütüphane Haftası Etkinlikleri". 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  3. ^ "Semih Lütfü Erciyes, İstanbul Şehri Üniversitesi, Taha Toros Arşivi Dosya no 111" (PDF). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  4. ^ a b "Beki Haleva, Zeynep Kıvanç, Türkiye'de Çeviri Politikaları ve Yayınevleri Üzerine Dönemsel Bir Kesit İncelemesi, Turkish Studies International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/8 Spring 2015, Ankara" (PDF). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  5. ^ "Nizameddin Nazif, Benim Semih Lûtfi Dostum, 29 Aralık 1945 tarihli gazete kupürü İstanbul Şehri Üniversitesi, Taha Toros Arşivi" (PDF). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  6. ^ "Yayıncı Semih Lütfü'nün Eşinin Kaçırıldığı İleri Sürülüyo, Milliyet gazetesi 12 Mayıs 1980" (PDF). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  7. ^ "Semih Lütfü kitabevi'nde Son Sayfa, 02.01.1983 tarihli gazete kupürü İstanbul Şehri Üniversitesi, Taha Toros Arşivi" (PDF). 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afet İnan</span> Türk sosyolog ve tarihçi

Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Kırdar</span> Türk siyaset adamı

Mehmet Lütfi Kirdar, Türk hekim, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, milletvekili ve sağlık bakanı.

Ömer Taha Toros, Türk kültür tarihi araştırmacısı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Paşa</span> 31. Osmanlı sadrazamı

Damat Çelebi Lütfi Paşa, Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 13 Temmuz 1539 - Nisan 1541 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<i>Yaprak Dökümü</i> Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılan roman

Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in ilk baskısı 1930 yılında yapılan toplumsal romanı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lütfi Argeşo</span>

Ömer Lütfi Argeşo, Türk asker ve siyasetçi. Osmanlı Meclis-i Mebûsanı Son Osmanlı Meclis-i Mebusanında ve TBMM 1. Dönem'de Karahisar-ı Sâhib (Afyonkarahisar) milletvekilliği yapmış asker ve siyasetçidir.

Abdülhakîm Arvâsî Üçışık , Türk İslam âlimi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Atılgan</span> Türk yazar

Yusuf Atılgan, Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">III. Leon</span> Bizans imparatoru

III. Leon, 717'den 741'deki ölümüne dek hüküm süren Bizans imparatoru. Tahta geçmesi ile birlikte 695'ten beri süregelen Yirmi Yıllık Anarşi dönemini sonlandıran III. Leon döneminde Arapların Konstantinopolis kuşatması püskürtülmüş, Ekloga adında yeni bir kanun yazılmış ve ikonoklazm başlamıştır.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

Melek Celal (Sofu) (d. 1896 İstanbul- ö. 1976, Münih) Türk ressam, heykeltıraş, yazardır.

Âyine, 1921-1922 yıllarında İstanbul'da yayımlanmış haftalık mizah dergisidir.

Bu sayfada İslam peygamberi Muhammed'in hayatını tümüyle veya yalnızca bir kısmıyla konu edinen biyografi türündeki kitaplar listelenmiştir. Bu tarz kitaplara İslam dünyasında 'Siyer-i Nebi' adı verilir.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Toros Yayınları</span>

Toros Yayınları, 1982'de Türkiye'de kurulmuş bir yayınevidir. Yaşar Kemal'in oğlu Raşit Gökçeli ile Alpay Kabacalı tarafından kurulmuştur.

Münir Süleyman Çapanoğlu, Türk gazeteci, yazar ve basın tarihçisi. Basın Tarihimizde (İlâve) ve Basın Tarihimizde Mizah Dergileri adlı kitaplarıyla tanınmaktadır.

Celile Münevver Andaç, Türk çevirmendir.