İçeriğe atla

Semey Köprüsü

Koordinatlar: 50°24′36″N 80°13′29″E / 50.4101°K 80.2248°D / 50.4101; 80.2248
Semey Köprüsü
Harita
Diğer ad(lar)Semipatalinsk İrtiş Nehri Köprüsü
KonumSemey
Koordinatlar50°24′36″N 80°13′29″E / 50.4101°K 80.2248°D / 50.4101; 80.2248
TasarımHibrit gergin eğik askılı asma köprü
TürüKöprü
Uzunluk1.086 m
Genişlik35 m
Yükseklik90.5+ m
En geniş açıklık750 m
Başlangıç tarihi1998
Yapım maliyeti¥29,964
Açılış17 Ekim 2000
Köprünün bir fotoğrafı

Semey Köprüsü, (Kazakça: Семей қаласындағы аспалы көпір; Semeı qalasyndaǵy aspaly kópir) Kazakistan'ın Semey şehrinde İrtiş Nehri'nden geçen bir asma köprüdür. Ana açıklığı 750, toplam uzunluğu ise 1086 metredir. 1998'de inşası başlayan[1] köprü 17 Ekim 2000 tarihinde trafiğe açılmıştır. Yerel halk, bu köprü ile İrtiş Nehrini kapsayan daha eski köprüyü birbirinden ayırmak için köprüye "Yeni Köprü" adını veriyor.

Arka plan

Kuzeydoğu Kazakistan'da bulunan Semey şehri, ülkenin dördüncü büyük şehri olmasının yanı sıra Kazakistan'ın kuzey bölgesindeki önemli sanayi şehirlerinden biridir. KazakistanRusya'ya bağlayan köprü, karayolu taşımacılığı ve demir yolu taşımacılığı için merkezi bir konumdadır. Kazakistan'ın ana yollarından biri Semey şehrinde İrtiş Nehri'ni geçerek Rusya'nın merkezine, Omsk ve Novosibirsk'i geçerek Çin sınırına ulaşır. Bununla birlikte, şehirdeki tek yol köprüsü (bundan böyle "önceden var olan köprü" olarak anılacaktır), yukarıda bahsedilen ana hat için inşa edilen köprüydü. 1960'larda şehir merkezinde inşa edilen beton bir köprüdü; aşırı iklim, yetersiz işletim ve bakım nedeniyle ciddi şekilde aşınmış ve çökme tehlikesi altındaydı. Değerleme sırasında (1996) mevcut köprü üzerindeki trafik hacmi 33.000 araç/gün idi ve bu rakamın artması bekleniyordu. Bununla birlikte, şerit kısıtlamaları uygulandı, köprünün yukarıda belirtilen aşınma durumu nedeniyle 4 şeritten sadece 2'si kullanıldı ve düzgün trafik akışını engelledi. Dahası, önceden var olan köprünün bozulması, köprünün kapanmasına yol açacak şekilde daha da ilerlediyse, şehir trafiğinin akışı tamamen engellendi. Kapanmanın, merkezi Rusya'nın yanı sıra merkezi kuzeydoğu Kazakistan'dan daha geniş bir coğrafi bölgedeki trafiğe ciddi bir engel oluşturacağına dair bir endişe vardı. Ayrıca Semey, Mayıs 1997'ye kadar Doğu Kazakistan Eyaleti'nin başkenti statüsündeydi. Projenin amacı, nehir boyunca yeni bir köprü inşa ederek, Semey şehrinde yerel ekonominin canlanmasına katkıda bulunan erişim yolları inşa ederek ana ana yolda güvenli ve sorunsuz trafik akışını sağlamaktı.

Ücret

Değerleme sırasında planlanan toplam maliyet 28.321 milyon yen ve fiili proje maliyeti 29.964 milyon yen (tamamı Kazakistan tarafından ödenen tünel inşaatı hariç) olup, plana göre %6'lık bir artışı temsil etmektedir. Japon ODA kredi kısmı için onaylanan miktar (döviz harcamasına eşdeğer) 21.530 milyon yen iken, ödenen fiili miktar 21.236 milyon yen idi ve bu planlanandan daha düşüktü. Yol yapımına bağlı olarak gömülü nesnelerin (su boruları gibi) yer değiştirmesi ve ek inşaat nedeniyle Kazakistan'ın yerel para birimi harcamaları artmıştır.

Proje süreci

Proje Mart 1997'den Ekim 2002'ye kadar sürdü. Köprü ve yaklaşma yolu bileşenine gelince, Ekim 2001'de yapılması planlanan yeni köprünün açılışı Ekim 2000'de gerçekleşti. Ayrıca Kazakistan hükûmeti tarafından ek çıktı ve tünel inşaatı da dahil olmak üzere projenin tamamlanması ve danışmanlık hizmetlerinin tamamlanması Haziran 2004 itibarıyla gerçekleşmiştir.

Sonuç

Yeni köprünün tamamlanmasının bir sonucu olarak, İrtiş Nehri'nin her iki yakasındaki trafik hacmi, değerlendirme sırasındaki varsayımları büyük ölçüde aşan bir ölçüde artmıştır. Trafik akışı sorunsuz hale geldi. Güvenlik ile ilgili bazı endişeler vardı, ancak proje hedefine genel olarak tatmin edici bir şekilde ulaşıldı ve bu nedenle etkililiğin yüksek olduğuna karar verildi. Bununla birlikte, inşaatın ardından, köprünün uzun süredir denetlenmemesi köprünün koşulları hakkında bazı endişelere yol açmıştır. Japon uzmanlar, asma köprünün teknik durumunu incelediler ve köprünün iyi durumda olduğu sonucuna vardılar. Tek endişe, kaldırılması gereken bir miktar korozyon nedeniyle boya kaplamasıyla ilgiliydi. Bununla birlikte, yerel bütçenin köprünün pahalı onarımları için fonu yoktur. Japonya'da, hükûmet böyle bir köprüyü işletmek için yılda 2-3 milyar tenge (13-20 milyon dolar) harcarken, Semey'de bütçe yılda sadece 3 milyon tenge (20 bin dolar) ayırıyor.

Kaynakça

  1. ^ "Semipatalinsk Irtysh River Bridge (Semey, 2002)". Structurae (İngilizce). 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minsk</span> Beyaz Rusyanın başkenti

Minsk, Belarus'un başkentidir. Şehir 409,5 km² alanda kuruludur. 2021 yılındaki nüfusu yaklaşık 2.009.786 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Tower Bridge</span> Londrada bulunan asma köprü

Tower Bridge, Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Brooklyn Köprüsü</span> Manhattan ile Newyorku birbirine bağlayan 150 senelik köprü

Brooklyn Köprüsü, New York'ta East River üzerinde Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlayan bir köprüdür. Köprünün yapımına 3 Ocak 1870'te başlandı. 13 yıl sonra tamamlandı ve 24 Mayıs 1883'te hizmete açıldı. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü idi; köprünün kuleleri ise birkaç yıl için ABD'nin en yüksek yapıları olmuştur. Doğu nehri üzerindeki köprünün ana ayakları arasındaki açıklık 486,3 metredir. Köprünün inşaat maliyeti 15,1 milyon ABD Dolarıdır ve yapımında yaklaşık 27 kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toruń</span>

Toruń, Polonya'nın kuzey kesiminde Vistül Irmağı üstündedir. Haziran 2014 sayımlarına göre şehirde 203.148 kişi yaşamaktadır. Mikolaj Kopernik'in doğum yeri olan bu Orta Çağ şehri, UNESCO Dünya Tarihî Miras Sit Alanı listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Köprüsü</span>

Londra Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da Thames Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Şehir merkezi ile Southwark semti arasında yer alır. 1750 yılına kadar Thames'in üzerindeki tek köprü olmuştur. Köprünün kuzey bitiminde Büyük Londra Yangını'nın anısına dikilmiş The Monument bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk</span> Rus şehri

Novosibirsk, Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti ve 2018 nüfus sayımına göre Sibirya'nın en kalabalık, bütün Rusya'nın ise Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra 1.612.833 kişilik nüfusuyla en kalabalık üçüncü kentidir. Şehir, Güneybatı Sibirya'da Obi Nehri kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmangazi Köprüsü</span> Yalova ile Kocaeli arasında bir asma köprü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Basra Havalimanı</span> Irakta bulunan bir havalimanı

Basra Havalimanı. Irak'ın güneyindeki Basra şehrinin kuzeybatısında yer alan havalimanı, ülkenin en büyük ikinci havalimanıdır. Irak Havayolları'nın ikincil bağlantı merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Üst geçit</span> başka bir karayolu veya demiryolu üzerinden geçen yapı

Üst geçit bir yolun iki yanını, basamaklarla yükseltilmiş bir bağlantı ile birleştiren ve yayaların yoldaki taşıt trafiğinin çekinceleriyle karşılaşmaksızın karşıdan karşıya geçmelerini sağlayan yoldur. Üst geçidin yapılmasındaki amaç trafik akımını kesmemektir. Yaya köprüsü ile benzerdir, ama yaya köprüleri yayalar tarafından kullanılır. Türkiye’de üst geçitler Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin Birinci Kısmı’nın İkinci Bölümü’nde yer alan tanımlar bölümünde tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">U1 (Berlin Metrosu)</span> Berlin, Almanyadaki çabuk ulaşım hattı

U1, Berlin metrosunun hatlarından biridir. Hat, 15 Şubat 1902 tarihinde açılmıştır. Hattın uzunluğu 8.8 km olup 13 istasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Zaysan Gölü</span>

Zaysan Gölü ), ca. 1.810 km² (700 mi²) alan kaplayan bir tatlı su gölüdür ve doğu Kazakistan'da, Altay ve Tarbagatai Dağları arasındaki bir çukurda yer almaktadır. Doğu Kazakistan Eyaleti'nin en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

Antik Roma'nın askerî birliklerinde askeri mühendislik, neredeyse her çağdaşının çok ötesinde bir kapasitede ve etkinlikteydi. Her Roma lejyonerinin ekipmanının bir parçası olarak gladius (kılıç) ve pilanın (mızrak) yanında bir de kürek bulundurmasının da gösterdiği gibi, askeri mühendislik birçok yönden Roma askeri kültüründe kurumsal olarak yer edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Autostrada A50 (Polonya)</span>

A50 otoyolu, Polonya'da planlanan otoyol. 24 Eylül 2019 yönetmeliği kapsamında otoyol ve otoban ağına eklenmiştir. Nihai olarak, kısmen mevcut S2 otoyolundan transit trafiği devralmak. İnşaatın tamamlanması 2027 için planlanıyor. Arteria, kuzey kısmı planlanan S50 otoyolu boyunca olacak olan yeni Varşova çevre yolunun güney kısmı olacak. Yeni otoyol yaklaşık 100 km uzunluğunda ve her yönde üç şeritli olacaktır.

Konya metrosu, Türkiye'nin Konya kentinde inşaat hâlinde olan metro ağıdır. Konya metrosunun 2025 yılında açılması, 21,1 km uzunluğunda olması, tek bir hattan ve 22 istasyondan oluşması planlanmaktadır.