İçeriğe atla

Semantik doygunluk

Semantik doygunluk, bir kelimeyi veya ifadeyi sürekli tekrar eden bir kişinin, tekrar ettiği kelime veya ifade için anlamın kaybolduğu psikolojik bir fenomendir. Tekrarlamak yerine odaklanmış inceleme ve analiz de (bir kelime veya ifadeye uzun bir zaman boyunca bakmak) benzer etkiler yaratır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Das, J.P. (2014). Verbal Conditioning and Behaviour. Oxford: Pergamon Press, Ltd. s. 92. ISBN 9781483156538. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grekçe</span> Yunancanın İlk Çağda konuşulan hali

Grekçe veya Antik Yunan dili, Antik Yunanistan'da ve Doğu Akdeniz havzasında MÖ 9. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar konuşulmuş olan ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. Antik Yunanca olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Frekans</span> bir olayın birim zaman (genel olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümü

Frekans veya titreşim sayısı bir olayın birim zaman içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür, matematiksel ifadeyle çarpmaya göre tersi ise periyot olarak adlandırılır.

Anlambilim, anlam bilimi, anlam bilgisi ya da semantik, anlamları inceleyen bilimdir. Anlam bilimi felsefî ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınabilir. Felsefî ya da mantıksal yaklaşım, göstergeler ya da kelimeler ile bunların göndergeleri arasındaki bağlantıya ağırlık verir ve adlandırma, düz anlam, yan anlam, doğruluk gibi özellikleri inceler. Dilbilimsel yaklaşım ise zaman içinde anlam değişiklikleri ile dilin yapısı, düşünce ve anlam arasındaki karşılıklı bağlantı vb. konular üstünde durur.

Agonist hücre reseptörlerine bağlanarak hücrede bir tepki oluşturan bileşiklerdir. Agonistler genelde doğal olarak bulunan maddelerin davranışlarını taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">Koreografi</span>

Koreografi, adım tasarımcılığı, dans besteciliğidir. Kelime Yunancadan gelir. Antik Yunan tiyatrosunda koroda bulunan insanların hareketlerini belirleme şeklinde ortaya çıkmıştır. Daha sonra dans esnasında adım ve hareketleri belirleme şekline dönüşmüş ve bu şekilde yaygınlaşmıştır. Bu işi yapanlara koreograf denir.

Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne … ne …, öyle, öyle ki, sanki, şu var ki, üstelik, yahut, yalnız, yani, yoksa, zira vs. Bağlaçlar, ifadeleri ilgi ve önem sırasına koyarak düzenlememize yardımcı olur.

Tevhit ya da tevhid, teizm tarifinin İslâm terminolojisindeki karşılığıdır.

Moda tasarımı toplumun farklı kesimlerinde, özellikle genç neslin yenilik ihtiyacını, daha doğru bir ifadeyle yenilikçilik (inovasyon); {yenileşim} arayışını karşılamak üzere oluşan endüstirel tasarım alanıdır.

Üç nokta (...), bir noktalama işaretidir.

<span class="mw-page-title-main">Mantra</span>

Mantra, genellikle Sanskritçe olan dini hece veya şiirdir. Kullanımı mantra ile ilişkili ve okul ve felsefesine göre değişiklik gösterir. Esasen ruhani kanallar olarak kullanılırlar, kelimeler ve oluşan titreşimlerden faydalanarak kişinin daha yüksek bir bilince ulaşmasını amaçlar. Diğer amaçları, dini törenlerde bolluğa sahip olmak, tehlikeden uzak olmak veya düşmanları elemek içindir. Mantralar Hindistan'da Vedik Hinduizmi ile çıkmıştır ve daha sonra Budistler, Sikhler ve Jainler tarafından benimsenmiştir.

Birebir çeviri (tercüme), literal çeviri veya motamot çeviri, çevirisi yapılan sözcüğün, deyimin veya cümlenin her bir unsurunun mevcut bağlamından koparılıp her birinin ayrı ayrı değerlendirildiği çeviri usulüne verilen addır. Bu çeviri usulünde, hedef dilin ifade kalıplarına, dilbilgisi ve imlâ kurallarına çevirmen asgari düzeyde riayet eder ve kaynak dildeki ifade şeklini değiştirmeden yansıtır.

Bush hid the facts Microsoft Not Defteri'in Windows 2000 ve Windows XP sürümlerindeki bir yazılım hatasının en tanınmış sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Keller</span> Stargate karakteri

Doktor Jennifer Keller, Kanadalı-Amerikalı SciFi Channel televizyon dizisinde kurgusal bir karakterdir, Yıldız Geçidi SG-1'in an ürünü olan Yıldız Geçidi Atlantis'te yer almıştır. Kanadalı aktris Jewel Staite tarafından canlandırılmıştır, Staite daha önceden, Yıldız Geçidi Atlantis'in ikinci sezon "Instinct" adlı bölümünde Wraith Ellia'yı da canlandırmıştır. O, Carson Beckett karakterini canlandıran Paul McGillion'ın diziden ayrılmasından sonra yerini doldurmak için üreticiler tarafından Jennifer Keller karakteri yaratıldı. Keller'ın, dördüncü sezonda tekrar eden bir rolü vardı ve sonra düzenli olarak beşinci sezonda da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yoga</span> Hindistan kaynaklı meditasyon uygulamaları ve 2020li yıllarda Batıda yaygınlaşan spor-meditasyon uygulaması

Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kelle paça</span> sakatat çorbası

Kelle paça, küçük ve büyükbaş hayvanların kesilmiş kelle ve ayak bölümleri; bunlardan yapılan yemeklerin adı. Hem kafa bölümü hem de ayak bölümü (kıkırdak) bol miktarda kollajen içermektedir.

Şema Yisrael, Tevrat'ın bir bölümünün ilk iki sözcüğü olan ve Yahudi ayin sisteminde sabah ve akşamları okunan bir Yahudi duası. Şema duası Yahudi akidesinin temel unsurlarını içerir ki ilk cümlesi Yahudi akidesinin temelini oluşturan monoteizm yani tek Tanrı inancının göstergesidir: "Duy, ey İsrail! Yahova bizim Tanrımızdır! Yehova tektir!"

<span class="mw-page-title-main">Kilise Slavcası</span>

Kilise Slavcası, Bulgar, Sırp, Makedon, Rus, Çek Ortodoks kiliselerinin ayinlerde kullandığı yazı ve konuşma dilidir. Telaffuz ve yazımın kökeni Eski Doğu Slavcadan kelimeler ve ifadelere uygun şekilde uyarlanmıştır. Yazı dillerinde Erken Kiril Dönemi ve eskiden kalma Glagolitik etkiler kaldı. 1491 yılında kitapları ilk kez Kraków'da basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Fransa</span>

Fransa, Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na ilk kez Norveç'in Lillehammer'da yapılan 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'na France Télévisions isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin üyesi olmasından dolayı katılmıştır. Fransa 2004 yılında Thomas Pontier'in seslendirdiği "Si on voulait bien" adlı şarkıyla katılmış yarışmada 6. olmuştur. Fransa 14 yıl aradan sonra 2018 yılında yarışmaya tekrar geri döndüğünü açıklamıştır. 2020 yılında Fransa Valentina'nın seslendirdiği "J'imagine" şarkısıyla yarışmayı ilk defa kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Logogram</span> yazı dilinde bir kelime veya ifadeyi temsil eden yazılı karakter

Logogram, yazı dilinde bir kelime veya ifadeyi temsil eden yazılı karakterdir. Alfabe ve hece yazısı olan fonogramların aksine herhangi bir sesi veya heceyi değil doğrudan bir ifadeyi anlatırlar. En bilinen logogramlar Çince karakterler ve Japon kanjileri olup bazı Mısır hiyeroglifleri ile Çivi yazısındaki bazı sesletimler de logogramdırlar.

Sembolik matematik; sembolik hesaplama ve cebirsel hesaplamadan oluşan bilgisayar cebrindeki, matematiksel ifadeleri ve diğer matematiksel nesneleri manipüle etmek için kullanılan algoritma ve yazılımların çalışması ve geliştirilmesine atıfta bulunan bilimsel bir alandır.Daha açıkça ifade etmek gerekirse, bilgisayar cebri bilimsel hesaplamanın bir alt alanı sayılır ve bununla beraber bilimsel hesaplama genelde yaklaşık kayan nokta sayılarına ve sayısal yaklaşımlara dayanmaktadır.Buna karşın sembolik hesaplama, hiçbir değişkeni içermeyen ifadelerle tam hesaplamayı vurgulamaktadır.Değişken içermeyen ifadelere ilişkin semboller manipüle edilmektedir ve adı bundan dolayı sembolik matematik olarak kabul edilir.