İçeriğe atla

Semafor

Semafor (Semaphore) gemiler arasında görsel olarak haberleşmeye yarayan bir sistemdir. Telsizin icat edilmesi ile birlikte kullanımında büyük ölçüde azalma görülmesine rağmen, günümüzde sadece askeri alanda kullanılmaktadır. Amerika ve Japonya Deniz Kuvvetleri'nin resmi haberleşme sistemidir. Dağcılıkta da, konuşarak haberleşmenin zor olduğu yerlerde, semafor kullanılmaktadır.

Semafor sisteminde uluslararası bir alfabe ile haberleşme gerçekleşmektedir.

Latin alfabesi harfleri iki bayrağın tutuş şekli ile gösterilir. Küçük bayraklar genelde kare şeklindedir ve sarı kırmızı renktedir. Eski bayraklar kırmızı idiler ve ortalarında küçük beyaz bir kare bulundururlardı.

Uluslararası semafor alfabesi

Uluslararası semafor alfabesinin resimleri, alıcının gördüğü şekilde gösterilmiştir.

A Harfi, 1 Rakamı
B Harfi, 2 Rakamı
C Harfi, 3 Rakamı
D Harfi, 4 Rakamı
E Harfi, 5 Rakamı
F Harfi, 6 Rakamı
G Harfi, 7 Rakamı
H Harfi, 8 Rakamı
I Harfi, 9 Rakamı
J Harfi
K Harfi, 0 Rakamı
L Harfi
M Harfi
N Harfi
O Harfi
P Harfi
Q Harfi
R Harfi
S Harfi
T Harfi
U Harfi
V Harfi
W Harfi
X Harfi
Y Harfi
Z Harfi
Kesinti
Rakama geçiyorum
İptal
Hata
Sıfır

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk alfabesi</span> Türkçenin yazımında kullanılan alfabe

Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon</span> İki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunması

Telekomünikasyon, iki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunmasına denir. Haberleşme teknolojisi kanalları kullanarak ve fiziksel yollarla ya da elektromanyetik dalgaların bir formu olarak bilgileri iletir. Elektrik sinyalleri buna örnek olarak verilebilir. Telekomünikasyon topluluk adı olarak isimlendirilebilir çünkü birçok farklı teknolojiyi içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuşağı bayrağı</span> gökkuşağı renklerinden oluşan bayrak

Gökkuşağı bayrağı, bir gökkuşağının renklerinde olan şeritler içeren rengârenk bir bayraktır. Birçok gökkuşağı bayrağının tasarımı "geleneksel" renk düzenini takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mors alfabesi</span>

Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832'de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837'de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Fonetik Alfabe</span> sesleri gösteren standart alfabe

Uluslararası Ses Abecesi veya Uluslararası Fonetik Alfabe, seslerin kâğıt üzerinde gösterilebilmesi için oluşturulmuş standart alfabedir. Tüm dillerdeki konuşma seslerini bir örnek biçimde kodlayabilmek için oluşturulmuş işaretler ve simgeler sistemidir. Bu sistemden en çok dilbilimde ve sözlüklerin hazırlanmasında yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Azerbaycan bayrağı hakkındaki ilk kararı Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükûmeti tarafından 1918'de alınmıştır. Buna göre; Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunmaktadır. Bayrak 1:2 boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kanada ulusal bayrağı, Maple Leaf ve l'Unifolié olarak da bilinir. Kırmızı bir zeminin ortasında 1:2:1 oranıyla beyaz bir kare ve bu karenin içinde de 11 uçlu stilize edilmiş kırmızı bir akçaağaç yaprağı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hırvatistan Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Hırvatistan bayrağı üç eşit yatay alandan oluşmaktadır. Bu yatay alanlar Pan-Slav renkleri olan kırmızı-beyaz-mavi renkleriyle bezenmiştir. Hırvatistan bayrağı 21 Kasım 1990 yılında tasarlanmıştır. Bayrağın ortasında kırmızı-beyaz ağırlıklı askerî arma vardır. Armada 25'e bölünmüş kırmızı-beyaz kareler vardır. Armanın üst kısmında ise beş tane sembol vardır. Soldan sağa sırayla;

  1. Yukarı bakan ay - altı köşeli yıldız motifi
  2. Şeritli motif
  3. Üç figürlü motif
  4. Keçi motifi
  5. Sansar ve altı köşeli yıldız motifi
<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsviçre bayrağı, İsviçre Konfederasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

Değişen yıldız belirtmesi, astronomi'de değişen yıldız'lara verilen özel bir tanımlayıcıdır. 17. yüzyılda Bayer tüm parlak yıldızları kataloglarken, takımyıldız adlarının kısaltmaları önüne eski yunan alfabesinin harflerini koyarak bir adlandırma yoluna gitmiştir. Yunan alfabesinin harfleri yeterli olmayınca bu adlandırmaya Latin alfabesinin küçük harfleri ve daha sonra da büyük harfleri ile devam etmiştir. Fotoğraf filminin astronomide kullanılmaya başlaması ile gözlenen yıldız sayısındaki hızlı artış sonucu, Hevelius ve Flamsteed, harflerle yapılan adlandırmanın yeterli olmayacağını düşünerek, bir takımyıldızdaki üyeleri sağ açıklık sırasına dizmişler ve takımyıldız adının önüne sayıları koyarak yıldızları adlandırmayı tercih etmişlerdir. Argelander, 19. yüzyıl ortasında "Bonner Durchmunsterung (1855)" kataloğu ve haritalarını oluştururken, çok sayıda ışık değişimi gösteren yıldızın var olduğunu görmüş ve bunların düzenli bir şekilde adlandırılması gerektiğini düşünmüştür. Argelander değişen yıldızların adlandırılması için arayış içinde iken Latin alfabesinin küçük harfleri tükenmiş, büyük harflerin ise bir kısmı kullanılmış durumdaydı. Alfabenin sonuna yakın harfler hiçbir takımyıldız üyesi için kullanılmamıştı. Argelander öncelikle, bir takımyıldızda 9 dan fazla değişen keşfedilemeyeceği düşüncesi ile Latin alfabesinin R, S, T, U, V, W, X, Y, Z harflerini takımyıldız isminin "in" halinin önüne koyarak adlandırmaya başlamıştır. Ancak yeterli olmadığını görünce, aynı harflerin ikili kombinasyonlarını kullanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan arması</span> Ulusal arma

Hırvatistan arması, Hırvatistan devletince günümüzde kullanılan arma.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin bayrağı</span> Ulusal bayrak

Çin Halk Cumhuriyeti bayrağı, Çin tarafından kullanılan resmi bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Liberya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Liberya bayrağı, Liberya devletine ait ve günümüzdeki hâli ile ilk olarak 26 Temmuz 1847 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Togo bayrağı</span> Ulusal bayrak

Togo bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile 27 Nisan 1960 tarihinde göndere çekilerek Togo'nun resmî bayrağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti arması</span> Orta Afrika Cumhuriyetinin resmî arması

Orta Afrika Cumhuriyeti arması, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin resmî olarak kullandığı armadır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından üç yıl sonra kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span> Eski Kırgızistan SSC bayrağı

Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 22 Aralık 1952'de Kırgızistan SSC Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından kararlaştırılan kararname ile kabul edildi. Kırgızistan SSC'nin 1978 anayasasında bayrak oranının mavi / beyaz / mavi çizgilerle 1: 2 olduğunu belirtildi. Orta bayrak yüksekliğinin 1 / 3'ünü ve bayrak yüksekliğinin 1/20 beyaz çizgilerini alır.