İçeriğe atla

Selçuk Altun

Selçuk Altun
Doğum19 Ağustos 1950 (74 yaşında)
Artvin, Türkiye
MeslekYazar
MilliyetTürk
EğitimBoğaziçi Üniversitesi
TürlerSuç
Etkin yılları2001-günümüz

Selçuk Altun (d. 19 Ağustos 1950, Şavşat-Artvin) Türk yazar ve emekli banka üst düzey yöneticisidir.[1]

Selçuk Altun’un babası Fahamettin Altun kaymakam ve bilahare vali olarak görev yaptığı için çocukluğu ve ilk gençliği Anadolu’nun dört bir yanında geçti. Derik Merkez İlkokulu’nu bitirdi. Orta öğretimini Diyarbakır ve Samsun Maarif kolejlerinde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi İşletmecilik Bölümü’nden 1973'te mezun oldu, aynı bölümde 1974’te yüksek lisansını yaptı.

1974’ten itibaren 30 yıl boyunca finans sektöründe çalıştı. Bunun 18 yılı Yapı ve Kredi Bankası’nda geçti. 2004’te daha çok okumak ve fırsat buldukça yazmak üzere emekli olduğunda Bankanın Yönetim Kurulu Başkan Vekiliydi. Bu dönemde Bankanın sahibi olduğu Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık A.Ş.’nin de Yönetim Kurulu Üyesi ve son üç yılda başkanıydı.[2][3][4]

Selçuk Altun bir bibliyofildir ve doyurucu bir kütüphanesi vardır. 1990’dan itibaren çeşitli dergilerde denemeleri yayımlandı, çeviriler yaptı. Nazım Hikmet ve Oktay Rifat’ın şiirlerinden bir seçkiyi İngilizceye çevirterek yayımlanmasını sağladı.

2000’den itibaren 8 roman, 2 kısa roman ve 5 deneme kitabı yayımlanmıştır. Romanları 14 yabancı dile çevrilmiş ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde ilgi görmüştür. Türkçe ve yabancı dildeki kitapları dünyanın önemli kütüphanelerinde bulunmaktadır. “Godot Neden Gelmeyecek” başlıklı denemesi Samuel Beckett Vakfı’nın resmi yayın organı “The Beckett Circle”de 2012’de yayımlandı. Bu yazı ABD’nin belli başlı kütüphane arşivlerine kabul edilmiştir.[2][5][6]

2022’de Kitap İçin-5 adlı yapıtıyla Türkiye’nin en saygın edebiyat ödülü olan Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.[7]

Eserleri

  • Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir (roman, 2001)
  • Bir Sen Yakınsın Uzakta Kalınca (roman, 2002)
  • Ku(r)şun Lezzeti (roman, 2003)
  • Annemin Öğretmediği Şarkılar (roman, 2005)
  • Kitap İçin (deneme, 2006)
  • Senelerce Senelerce Evveldi (roman, 2008)
  • Kitap İçin-2 (deneme, 2010)
  • Bizans Sultanı (roman, 2011)
  • Kitap için-3 (deneme, 2013)
  • Sol Omzuna Güneşi Asmadan Gelme (kısa roman, 2014)
  • Buraları Yağmur Buraları Rüzgâr (kısa roman, 2015)
  • Ardıç Ağacının Altında (roman, 2017)
  • Ayrılık Çeşmesi Sokağı (roman, 2020)
  • Kitap için-4 (deneme, 2021)
  • Kitap İçin-5 (deneme, 2022)

Kaynakça

  1. ^ "D&R - Kültür Sanat ve Eğlence Dünyası". www.dr.com.tr. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "Turkish Publisher Selçuk Altun's Second Act". Publishing Perspectives (İngilizce). 13 Ağustos 2009. 28 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  3. ^ "Selçuk Altun". www.biyografya.com (İngilizce). 27 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  4. ^ "D&R - Kültür Sanat ve Eğlence Dünyası". www.dr.com.tr. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  5. ^ "Selçuk Altun's top 10 Turkish books". Selçuk Altun was born in Artvin, Turkey in 1950 and graduated at Bosphorus University. Now retired, he was for many years executive chairman of one of Turkey's largest and most influential literary publishing houses – YKY (Yapi Kredi Publications). His first novel was published in Turkey in 2001. Songs My Mother Never Taught Me, his fourth, and the first to be translated into English, was published in 2008. His latest novel, Many and Many a Year Ago, is just out. (İngilizce). The Guardian. 26 Ağustos 2009. ISSN 0261-3077. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  6. ^ "Selçuk Altun Yazarına Ait Tüm Kitaplar - Selçuk Altun Biyografisi". www.kitapyurdu.com. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  7. ^ "Edebiyat Haber". 27 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

İhsan Oktay Anar, Türk roman ve hikâye yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Çelik</span> Türk yazar

Behçet Çelik, modern Türk yazar.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Amin Maalouf</span> Lübnan doğumlu Fransız yazar

Amin Maalouf ya da Emin Maluf, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazardır. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar, 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş ve eserleri, Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

Akif Kurtuluş, Türk şair ve yazar, avukat.

Demir Özlü, Türk öykü ve roman yazarı. Tezer Özlü'nün ağabeyidir.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

Osman Şahin Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ün</span>

Ayhan Ün, Türk roman, öykü ve deneme yazarı.