Batı Trakya Türkleri, günümüzde, Yunanistan sınırları içindeki Batı Trakya bölgesinde yaşayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi çerçevesinin dışında tutulmuş Türk-Müslüman toplumu için ve bu toplum ile doğrudan bağları mevcut Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının memleketlerini ve/veya kökenlerini ifade etmek için de kullanılan tanımdır.
Gazze Ulu Camii aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinmekte olan, Gazze'nin eski şehir kısmında yer alan, Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camidir.
Türk azınlıklar eskiden Büyük Selçuklu Devleti veya Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altındaki yerlerde yaşayan Türk etnik grubunu ifade etmek için kullanılır. Yüzyıllardır bu ülkelerde Türk yönetiminde yaşadıkları için göçmen ya da yabancı olarak kabul edilmemektedirler.
Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.
Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.
Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.
Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.
Gümülcine olayları, 29 Ocak 1990 tarihinde Yunanistan'ın kuzeyindeki Gümülcine civarında Yunanlar ile Batı Trakya Türkleri arasında meydana gelen şiddet olaylarıdır. Yunanistan'da Yargıtayın "Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ile Gümülcine Türk Gençler Birliği'ni kapatma kararı alması, Batı Trakya Türkleri'nin tepkisine yol açmış ve 29 Ocak 1988 tarihinde Gümülcine olayları meydana gelmişti. Batı Trakya Türkü Milletvekili Sadık Ahmet'in suçlanıp hapis cezasına çarptırıldığı 2 yıl önceki olayların yıldönümüne denk gelen günde ise Türklerin protesto gösterileri başladı. Yunan radyolarından bir Yunan'ın Türk tarafından öldürüldüğü haberi yayılınca Türklere karşı Yunanlar tarafından herhangi bir ölümle sonuçlanmayan şiddet olayları baş gösterdi ve bu olaylar sonunda Türklere ait olan 400 dükkân yağmalandı.
Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.
Vezir Han Camii, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir camidir. 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olup Lahor Surları'nın eteklerinde yer almaktadır. Cami avlusunun girişi ve yapının ön cephesi, Vezir Han Meydanı'na bakmaktadır.
Yunus Bey Camii, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup günümüze büyük bir kısmı yıkılmıştır.
Feyzullah Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camidir. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Arahtu ve Katsantoni caddeleri üzerinde Aya Todori Kilisesi'ne kısa bir mesafede yer almaktadır.
Kanlı Çeşme Camii, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. 2005 yılından bu yana restorasyon çalışmaları yürütülmekte olup günümüzde ibadete açık değildir.
Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Yerapetra kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1891 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Günümüzde ibadete açık değildir.
Bayraklı Camii veya Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Sakız kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Osmaniye ve Mecidiye camileri ile birlikte adada ayakta kalan üç camiden biridir.
Ahmed Bey Camii veya Şeyh İlahi Camii, Yunanistan'ın kuzeyindeki Yenice-i Vardar kasabasında Osmanlı dönemine ait bir camidir. 15. yüzyılda Trakya ve Makedonya'yı fetheden ve Yenice-i Vardar şehrinin kurucusu olan Gazi Evrenos Bey'in torunu Ahmed Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı etrafını saran bitki örtüsüyle beraber günümüzde oldukça harap durumdadır. Bir zamanlar Yenice-i Vardar'da bulunan yirmi camiden günümüze ulaşan üç camiden biridir.
Gümülcine Saat Kulesi, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir saat kulesidir. 1884 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Ermu Caddesi'nde Yeni Cami'nin yanında yer almaktadır.
Gümülcine İmareti, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir imaret kompleksidir. 14. yüzyılda Evrenos Bey tarafından Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Avrupa'nın ayakta kalan en eski Osmanlı eserlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bizans Kumucedes Kalesi'nin doğu surlarının yakınına yaptırılmıştır. Bina, 1999 yılından beri Maronya ve Gümülcine Metropoliti'nin Kilise Müzesi olarak hizmet vermektedir. Gümülcine'nin yerel geleneği, burayı bu özel konumdaki Ayasofya'ya adanmış daha önceki bir Bizans kilisesine bağlamaktadır ve kilisenin bazı kısımları binaya dahil edilmiştir.
Poşpoş Tekkesi, Poşpoş Baba Tekkesi, Postuboş Baba Tekkesi veya Postinpûş Baba Tekkesi, Yunanistan'ın kuzeyinde, Gümülcine kentinde Nea Mosynopolis yakınlarında on dördüncü yüzyılda inşa edilmiş bir Alevi tekkesidir. Günümüzde harap durumdaki Yunus Bey Camii'nin yakınında bulunmaktadır ve 1989 yılında yıktırılmıştır.
Mustafa Paşa Camii, Yunanistan'ın güneyindeki Rodos'ta bulunan Osmanlı döneminden kalma bir camidir. Rodos'un surlarla çevrili eski şehir kısmında yer alan cami ibadete açık değildir. Bununla birlikte, cami Müslüman topluluğu tarafından zaman zaman nikah salonu olarak kullanıma açılmaktadır. Mustafa Paşa Camii, küçük bir meydanda, şehir hamamının bitişiğinde bulunmaktadır.