İçeriğe atla

Selman El-Avde

Selman bin Fahd bin Abdulla El-Avde (Arapça سلمان بن فهد بن عبد الله العودة ) (d. 14 Aralık 1956 El-Kasım, Suudi Arabistan ) Şeyh ve Suudi bilim insanı [1][2][3][4][5][6][7][7][8][9][10][10][11]

Biyografya

Suudi Arabistan'ın kasim bölgesinde yer alan Beride şehrine bağlı Basra köyünde dünyaya geldi.[12]

ilk, orta ve liseyi Beride şehrinde okudu.[13]

Yüksek Öğrenimine ilk olarak Arap Dili Fakültesinde akabinde Kasim bölgesinde yer alan İmam Ahmed b.Suud üniversitesi Şeriat Fakültesinde devam etti. mezun olduktan sonra 4 yıl Öğretmen olarak görev yaptı.[14]

Mezun olduğu üniversiteye geri döndü ve Usuluddin Fakültesinde Master'ini Sünnet ve İlimleri üzerine "ĞARİB HADİSLER ve SÜNNETTEKİ HÜKÜMLERİ" konusunda tamamladı.

Doktor unvanını daha sonra 4 cild olarak basılan "BULUĞUL MERAM" kitabının "KİTABUTTAHARAH"I ÜZERİNE ÇALIŞMASIYLA ALDI.[15]

kendisinin kurucusu olduğu "islamtoday.net" sitesinin 10 yıl süreyle yönetimini bizzat yapmıştır.[16]

İş

Uluslararası yardım cemiyeti başkan yardımcılığı.

Uluslararası Müslüman alimler birliği genel idare kurulu üyesi.

Avrupa fetva meclisi üyesi.

ve daha birçok dernek, ilim ve hayır kuruluşunda yöne

kitaplarının birçoğu İngilizceye çevrilmiş olup,

Kaynakça

  1. ^ "Selman el-Avde Haberleri". Memleket. 5 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  2. ^ "Selman Avde'nin günahı ne?". Fikriyat Gazetesi. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  3. ^ ""Suudi Arabistan 3 vaizi ramazandan sonra idam edecek"". TRT Haber. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  4. ^ "Selman El-avde:". İslam ve İhsan. 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  5. ^ "Suudi alim Selman el-Avde'ye sosyal medyadan destek!". Sabah. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  6. ^ AA. "'Selman el-Avde'nin serbest bırakılması yönünde bir işaret yok'". Hürriyet. 6 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  7. ^ a b "Suudi Arabistanlı alim Avde, aile ziyaretlerini kabul etmeme kararı aldı". Anadolu Ajansı. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  8. ^ "Suudi Arabistan'ın 'Selmanların yönetiminde' skandal dolu karnesi". Anadolu Ajansı. 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  9. ^ "Saudi activist Abdullah Alaoudh: MBS has no popular legitimacy". Middle East Eye (İngilizce). 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  10. ^ a b "My father called for reform in Saudi Arabia. Now he faces death | Abdullah Alaoudh". the Guardian (İngilizce). 13 Ağustos 2019. 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  11. ^ "My Father Faces the Death Penalty. This Is Justice in Saudi Arabia". 26 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  12. ^ "Duruşması öne alınan Suudi alim el-Avde, Riyad'a gönderildi". Anadolu Ajansı. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  13. ^ "'Darbe başarılı olsaydı ülke onlarca yıl geriye gidecekti'". TRT Haber. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  14. ^ "Suudi Arabistanlı alim Avde'nin karar duruşması yine ertelendi". TRT Haber. 28 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  15. ^ "Suudi alim Avde'nin attığı tweetler aleyhinde delil oldu". TRT Haber. 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  16. ^ "Suudi müesses nizamı genç veliahdın ihtiraslarından rahatsızVeliaht Prens Muhammed bin Selman'ın hasta olan kral babasının gölgesinde ve Abu Dabi Veliahdı bin Zayid ile koordineli şekilde dokuduğu iç ve dış politikalar, Suudi Arabistan müesses nizamının tepesindeki isimlerde büyük rahatsızlıklar oluşturuyor". 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'ın bölgeleri</span>

Suudi Arabistan'ın bölgeleri, Suudi Arabistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Bölgeler, ek olarak illere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suud Hanedanı</span> Suudi Arabistanı yöneten aile

Suud Ailesi, Suudiler veya Suud Hanedanı, Suudi Arabistan'ın kraliyet ailesi. Hanedan ilk Suudi Devleti olarak bilinen Diriye Emirliği'nin (1744-1818) kurucusu Muhammed bin Suud'un torunları ve kardeşlerinden oluşur, ancak ailenin egemen grubunu öncelikle Suudi Arabistan'ın modern kurucusu İbn Suud'un torunları oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 7. Suudi Arabistan kralı

Selman bin Abdülaziz Âl-i Suud, 7. Suudi Arabistan kralı, Suud Hanedanı'nın başı ve İki Kutsal Caminin Hizmetkârı. Kral Selman aynı zamanda Başkomutan unvanlarına da sahiptir. Selman, 23 Ocak 2015'te üstlendiği başbakanlık görevini de 27 Eylül 2022'de veliaht prens Muhammed bin Selman'a devretmiştir.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Selman</span> Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı

Muhammed bin Selman Âl-i Suud, halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükûmetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Kaşıkçı</span> Suudi gazeteci (1958–2018)

Cemal Kaşıkçı, Suudi gazeteci, köşe yazarı, yazar, eski Genel Müdür ve el-Arab News Channel'ın önceki Genel Yayın Yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Luceyn el-Hezlul</span> Suudi Arabistanlı kadın hakları aktivisti

Luceyn el-Hezlul, Suudi kadın hakları aktivisti, sosyal medya figürü ve siyasi tutuklu. Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına yönelik yasağı ihlal ettiği için birkaç kez tutuklandı ve serbest bırakıldı ve Mayıs 2018'de birkaç tanınmış kadın hakları savunucusuyla birlikte krallığı istikrarsızlaştırmak suçundan tekrar tutuklandı. Top 100 En Güçlü Arap Kadınları 2015 listesinde 3. sırada yer aldı. Eğitimini Britanya Kolumbiyası Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Asiri</span> Suudi general

Ahmed Hasan Muhammed Asiri, Suudi bir generaldir. Asiri, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın danışmanlığını yaptı ve Yemen'deki askeri operasyonu yürüten koalisyonun sözcülüğü görevini üstlendi. Ayrıca İstihbarat Genel Başkanlığı başkan yardımcısı görevinde bulundu. Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi soruşturması kapsamında bu görevden alındı.

<span class="mw-page-title-main">Halid bin Selman</span>

Halid bin Selman bin Abdülaziz el-Suud Suudi Arabistan Kralı Selman'ın oğlu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'nın kardeşi. 23 Şubat 2019'da, Suudi Arabistan savunma bakanı yardımcılığına atanırken, ağabeyi Prens Muhammed, savunma bakanı ve veliaht prens olarak görevinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Suudi Arabistan ilişkileri</span> Çin Halk Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı arasındaki siyasi ilişkiler

Çin-Suudi Arabistan ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki hem tarihi hem de bugünkü ilişkileri kapsar. Çin ile Suudi Arabistan arasındaki ilk resmî toplantı, 1985 yılı Kasım ayında Umman'da yer aldı. Her iki ülke arasındaki resmî diplomatik ilişkiler Temmuz 1990'da kuruldu. 1990'ların öncesinde Suudi Arabistan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında ikili ilişkiler yoktu.

<span class="mw-page-title-main">Kanada-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Kanada-Suudi ilişkileri, Kanada ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ilişkilerdir. Bu ikisi, Suudi Arabistan'ın Orta Doğu'daki en büyük ikinci ticaret ortağı olan Suudi Arabistan ile güçlü ekonomik bağları paylaşıyor, Şubat 2014'te Suudi Arabistan'ın 15 milyar dolar değerinde Kanada silahı satın almasıyla güçlenen bir ilişki. Ağustos 2018'e kadar, Kanada'da devlet burslu 16.000'den fazla Suudi öğrenci vardı.

Saad bin Nâsır eş-Şitrî (d.1967-68) Suudi Arabistanlı bir İslam alimidir. 2015'ten beri ülkenin Kıdemli Bilim Adamları Konseyi'nin bir üyesi ve Selman bin Abdülaziz'in kraliyet mahkemesinin danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Kaşıkçı suikastı</span> 2018de Suudi gazeteciye suikast

Suudi Arabistan hükûmetine muhalif konumdaki Suudi gazeteci ve köşe yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de, Suudi Arabistan'ın İstanbul, Türkiye'deki başkonsolosluğunda, Suudi Arabistan hükûmeti ajanları tarafından düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.

Mukrin bin Abdülaziz Âl-i Suud Kral Selman'ın saltanatının ilk üç ayında Ocak-Nisan 2015 arasında Suudi Arabistan'ın veliaht prensi olan Suudi Arabistanlı politikacı, iş insanı ve eski askeri havacı. Abdülaziz'in Yemenli cariyesi Bereket'ten doğan Kral Abdülaziz'in 35. oğludur. Abdülaziz'in 36. oğlu Hamud'un 1994 yılında vefatından bu yana Mukrin, kralın hayatta kalan en küçük oğlu oldu.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri Rusya Federasyonu ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke, iki petrol süper gücü olarak anılıyorlar ve dünya ham petrol üretiminin yaklaşık dörtte birini karşılıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-Suudi Arabistan ilişkileri</span>

Ermenistan ile Suudi Arabistan arasında resmi diplomatik ilişki bulunmamaktadır. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki ilişki, muhtemelen artan Türk etkisine karşı ortak muhalefet nedeniyle, 2010'lardan bu yana önemli ölçüde ısınmaya tanık oldu.