İçeriğe atla

Selma bint Amr

Selma bint Amr (Arapça: سلمى بنت عمر‎) İslam peygamberi Muhammed'in dedesi Abdilmuttalib bin Haşim'in annesidir. Selma bint Amr İslamiyet'ten önceki ismi Yesrib olan Medine'nin soylu ve güçlü ailelerinden Neccaroğulları'ndandır. Tam künyesi Selma bint Amr bint Zeyd bint Labid bint Khidash bint Ghanm bint Adiyy bint Neccar'dır.[1].Bu aile Yesrib'i yöneten iki kabileden biri olan Hazrec kabilesine bağlıdır.

Evliliği

Medine'nin soylu ailelerinden birinin mensubu olan Amr'ın kızı Selma ilk evliliğini Uhayha ibn al-Julah ibn Jahjaba ibn Kalada ile yaptı. Ancak Uhayha'nın kendi halkına bir baskın yapacağını öğrendiğinde eşinden ayrıldı.Bu evliliğinden Amr isminde bir oğlu dünyaya geldi.[2][3][4]

Haşim bin Abdimenaf bir ticaret seyahati sirasinda Medine'de Nabt pazarına gitmiştir. dul bir kadın olan Selma ile tanışmış ve evlenmiştir. Bu evliliğinde talâk Selma'nın elinde olmuştur.[5] Bazı kaynaklarda evlendikten birkaç gün sonra seyahatine devam eden Haşim bin Abdimenaf'ın, bu seyhat sırasında hastalanıp Gazze'de öldüğü ve ölümünden sonra Muhammed'in dedesi olan Şeybe bin Haşim'in dünyaya geldiği belirtilmektedir.[6] Bazı kaynaklarda ise çocuğu doğana kadar Yesrib'te kaldığı ve Selma'nın evliliğinin bir Muta nikâhı olduğu söylenmektedir.[7][8]

Nuru Muhammed

Şeybe bin Haşim

Abdimenaf'ın ölümüne kadar Medine'de annesi Selma ve dayılarının yanında kalan Şeybe, babasının ölümüyle onun yasal varisi olarak amcası Muttalib bin Abdimenaf tarafından Selma'nın yanından alınıp Mekke'ye getirilmiştir. Mekke'ye amcasının devesinin arkasında girdiği ve kimse onu henüz tanımadığı için Mekke halkı tarafından kendisine "Abdulmuttalib" yani Muttalib'in kölesi diye takılan isim daha çok bilinmektedir[9]

Kaynakça

  1. ^ Kister, J.M. (1963). "Notes on the Papyrus Account of the Aqaba Meeting" (PDF) (İngilizce). Le Muséon. ss. 403-417. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Şubat 2013. 
  2. ^ Guillaume, Alfred; ibn Bukayr, Yunus; Ibn Isḥāq, Muhammad (1960). New Light on the Life of Muhammad (Google E kitap) (Elektronik). Journal of Semitic studies. Monograph (İngilizce). 1. Manchester University Press. s. 11. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  3. ^ Peters, Francis E. (1994). Muhammad and the Origins of Islam (Google E kitap) (Elektronik) (İngilizce). SUNY Press. s. 77. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  4. ^ Smith, Margaret (Ekim 2010). Rabi'a The Mystic and Her Fellow-Saints in Islam (Google E kitap) (Elektronik) (İngilizce). Cambridge University Press. s. 119. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  5. ^ Gül, Safiye (4 Ekim 2010). "Müşrik araplar ve gelenekleri". 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ .Zanaty, Anwer Mahmoud. Glossary of Islamic Terms (İngilizce). IslamKotob. s. 6. 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2013. 
  7. ^ Houtsma, Martijn Theodoor (1987). E.J. Brill's First Encyclopaedia of Islam 1913-1936 (İngilizce). BRILL. ISBN 9004082654. 20 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  8. ^ Erboğa, Halid. "Haşimiler". enfal.de. 24 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Khan, Suhel Farooq. "Hashim ('Amr) bin 'Abd Manaf" (İngilizce). islam 4 the world. 9 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmuttalib bin Haşim</span> İslam peygamberi Muhammedin dedesi

Şeybe bin Haşim veya daha çok bilinen adıyla Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in dedesidir. Altı yaşındayken annesi ölen Muhammed'e sekiz yaşına kadar bakmış ve ölmeden önce emaneti, oğlu Ebu Talib'e devretmiştir. Künyesi Ebü'l-Haris Abdülmuttalib bin Haşim bin Abdülmenaf bin Kuseyy şeklindedir. Abdülmuttalib'in diğer isimlerinden biri de Âmir'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hendek Muharebesi</span> Müslümanların Mekkeli paganlar ve Yahudi Beni Kureyza kabilesine karşı yaptığı savunma savaşı

Hendek Muharebesi veya Ahzab Gazvesi, Muhammed liderliğindeki Medine'de yerleşik Müslümanlarla, birleşik Arap ve Yahudi kabileleri arasında 1 Mart - 24 Mart 627 tarihinde meydana gelmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Mus'ab bin Umeyr</span> sahabe

Mus'ab bin Umeyr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. Mekke'deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü.

Fatıma bint Esed, Esed bin Haşim'in kızı, Ebu Talib'in eşi, Şiilerin ilk İmamı, Sünnilerin dördüncü halifesi olan Ali bin Ebu Talib'in annesi, İslam peygamberi Muhammed'in kızı olan Fatıma bint Muhammed'in kayınvalidesi, Muhammed'in öksüz ve yetim olduğu günlerde eşiyle birlikte bakımını üstlenendir. Hatice bint Hüveylid'den sonra müslüman olan ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Hâşim bin Abdümenâf</span> İslam peygamberi Muhammedin büyükbabası

Haşim bin Abdümenaf, İslâm Peygamberi Muhammed'in anne ve babasının ortak cetleri olan Mürre bin Kâ’b'ın oğlu Kusay bin Kilab'ın torunudur. Abdümenâf bin Kusay'ın oğlu, İslâm Peygamberi Muhammed bin Abdullah ile dördüncü Sünnî halifesi Ali bin Ebu Talib'in dedeleri olan Abdülmuttalib'in (Şeybe bin Haşim) babasıdır. Aynı zamanda Hâşimîler sülalesinin de isim babası olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Cehil</span> Mekkeli pagan

Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Muhammed'in ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Muhammed'e muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sevde bint Zem'a</span> İslam peygamberi Muhammedin ikinci eşi

Sevde bint Zem'a, İslam peygamberi Muhammed’in ikinci eşidir. Muhammed, ilk eşi Hatice’nin ölümünden 2,5 yıl sonra Sevde ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Habibe</span>

Ümmü Habibe veya Ümmü Habîbe Remle bint Ebî Süfyân İslâm Peygamberi Muhammed'in eşi. "Müminlerin annesi" diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Meymûne bint Haris</span>

Meymûne bint Haris, İslâm peygamberi Muhammed’in son eşi. Asıl ismi Berra iken, Muhammed onu Meymune olarak isimlendirmişti.

El-Hakem bin Ebü'l-Âs bin Ümeyye, Emevî hanedanının Mervaniler kolunun kurucusu ve dördüncü Emevî Hâlifesi I. Mervan'nın (hk. 684–685) babası ve Osman bin Affan'nın (hk. 644–656) amcasıdır.

Abdümenâf bin Kusay İslâm Peygamberi Muhammed'in dedesi Abdûlmuttâlib'in dedesi, Haşimoğulları'na adını veren meşhur Haşim bin Abdimenaf ile Benî Abd-i Şemsoğulları'na adını veren ağabeyi Abdişems bin Abdimenaf'ın babalarıdır.

Mürre bin Kâ'b, 4. yüzyılda yaşamış Kureyş kabilesine mensup, hem Muhammed'in babası Abdullah bin Abdulmuttalib tarafından, hem de babaannesi Fatımah bint Amr'nın kendisinin altıncı dedesidir. Muhammed'in babası Abdullah bin Abdulmuttalib'in dedesi Haşim bin Abdimenaf'ın dedesi Kusay bin Kilab'ın dedesidir. Muhammed'in hem annesi hem de babasının ecdâdı tarafından hesaplandığında Mûrrah ibn-i Kâ'b'ın "Muhammed'in en son ortak atası" olduğu anlaşılmıştır. "Mûrrah ibn-i Kâ’b", Muhammed'in dedesi Abdûlmuttâlib'in dedesi Abd Menâf bin Kusayy'ın büyük dedesidir. Kâ’b bin Lüey’'in oğludur.

Esma bint Umeys, Ebu Bekir ile Ali'nin eşi, Muhammed'in eşi Meymûne bint Haris'in kız kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed'in Mekke dönemi</span> İslam peygamberi Muhammedin Mekke hayatı

İslam peygamberi Muhammed, 622 yılındaki hicrete kadar yaşamının ilk 52 yılında (570-622) Mekke'de yaşadı. Hayatının bu döneminde çobanlık ve yoğun olarak da ticaretle uğraştı. Peygamberlik ilanıyla peygamberlik görevi, Hatice bint Hüveylid ile evlenmesi ve Hatice'nin ölümünden sonra Sevde bint Zem'a ile evlenmesi bu dönemde gerçekleşmiştir.

Teymoğulları veya Beni Teym Kureyş kabilesinin alt kollarından olan bir aşirettir.

Bu sayfada, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ileriki dönemde İslam Devleti'nin dördüncü halifesi Ali bin Ebu Talib (599-661)'in soy ağacı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Benî Haşim</span>

Benî Haşim veya asıl Hâşimoğulları, İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Kureyş'in alt kolu olan bir Arap aşiretidir. Adını Muhammed'in büyük dedesi Hâşim bin Abdümenâf'tan almıştır.