İçeriğe atla

Selim Çürükkaya

Selim Çürükkaya
DoğumMehmet Selim Çürükkaya
16 Aralık 1954 (69 yaşında)
MeslekYazar
İkametAlmanya
VatandaşlıkAlmanya, Türkiye

Mehmet Selim Çürükkaya (d. 16 Aralık 1954 Yamaç, Bingöl) Zaza asıllı yazar ve gazetecidir. Madiya.net ve Kürdistan Aktuel'de yazmaktadır.

Yaşamı

16 Aralık 1954'te Yamaç, Bingöl nahiyesine bağlı İkizgöl (Tuunst) köyünde doğdu. Yedi erkek kardeşi vardı. Ailesi hayvancılık ve tarımla geçinirdi. Annesinin ders verdiği Kuran kursunda Kur'an ve Mevlidi okudu. İlkokulu doğduğu köyde bitirdi. 13 yaşında Ceyhan'a okumak için gitti ama okuyamadı.

Kürtçe adı Çılkani olan Yeniköy'de ortaokulu bitirdi. Ardından Tunceli Yatılı Öğretmen Okulu'nu kazandı. 1978'de bu okuldan mezun oldu.

Politik yaşamı

Öğretmen Okulunda okurken Kürdistan sorunu ile ilgili konu ve olaylara ilgi duydu. Kürdistan devrimcileri grubunun kuruluş çalışmalarında aktif olarak çalıştı. Kürt sorunundan dolayı 24 mayıs 1980'de Diyarbakır sıkıyönetim mahkemesi tarafından tutuklandı. Diyarbakır 5 nolu Askeri cezaevinde (Bu dönem ağır işkencelerden geçmiştir) ve Urfa, Ceyhan ve Bartın sivil cezaevlerinde 11 yıl tutuklu olarak kaldı. 1991 Mayıs ayında tahliye olunca, İstanbul Yeni Ülke gazetesinde gazetecilik ve köşe yazarlığı yapmaya başladı.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir panelde yaptığı konuşmadan dolayı tutuklanmak istendi. Meriç nehri üzerinden gizlice Atina'ya kaçtı. Çürükkaya halen Almanya'da yaşıyor. Evli ve bir kız babasıdır. Gazetecilik ve yazarlık yapıyor.

Yayınlanan Kitapları

  • 12 Eylül Karanlığında Diyarbakır Şafağı (2 cilt Roman)
  • Demirci Kawa Ve Çağdaş Kawa (Tiyatro eseri)
  • Apo'nun Ayetleri (Anı ve eleştiri)
  • Güvercini De Vurdular (Roman)
  • Beni Yıldızlara Gömün (Makaleler)
  • O Türküyü Söyle (Senaryo Öyküsü)
  • Sırlar Çözülürken (Kriminal Roman)
  • PKK Die Diktatur des Abdullah öcalan (Tage Buch, kritik)
  • Stimmen Aus dem Exil
  • Susmak Ölmektir
  • Sing That Song
  • Veywek (Belgesel Film)
  • Dr.Said Dağların Kilidini Kaybettik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Hatun Birsen Başaran eğitimci. Yazar Mehmet Başaran'ın eşi. Başaran'ın roman ve öykülerinde Elif adıyla anılan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

Cavit Orhan Tütengil, Türk sosyolog ve akademisyen.

Adnan Binyazar, Türk yazar, eleştirmen, eğitimci.

Reşat Şemsettin Sirer ya da Ömer Reşat Sirer, Türk siyasetçi ve bürokrat. 1941 yılından, 1953 yılındaki ölümüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak kaldı. İsmet İnönü tarafından Milli Eğitim Bakanı olarak 1946 yılında atandı. Köy enstitülerinin kapatılmasında önemli bir role sahiptir.

Ömer Lütfi Mete, Türk gazeteci, öğretmen, şair, yazar ve senarist. Ülkemizde yayımlandığı dönemlerde izlenme rekorları kıran Bizim Ev, Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Pusu, Kurtlar Vadisi Irak, Deli Yürek gibi yapımlarda senaryoları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik İleri</span> Türk siyasetçi

Ahmet Tevfik İleri, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Say</span> Türk yazar

Altan Ahmet Say, Türk müzik yazarı ve eleştirmeni.

Mazlum Doğan, PKK'nın kurucuları arasında yer alan merkez komite üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Rauf İnan</span>

Mehmet Rauf İnan -, Türk siyasetçi ve eğitimci.

Mahmut Baksi Kürt yazar ve gazeteci. Gazeteci-yazar Mahmut Baksi, 1944 yılında Batman’ın Hezo (Kozluk) ilçesine bağlı Suphi köyünde doğdu. Dicle Öğretmen Okulu’ndaki öğrenimini tamamlayamadan okulu terk etmek zorunda kaldı. Gazeteciliğe 1967 yılında “Batman Gazetesi”nde başladı. 1968 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Batman ilçe başkanı oldu. Aynı sene DİSK’te aktif olarak sendikacılık yapmaya başladı. 1969 yılında “Mezra Botan” adlı ilk romanı çıktı. Bir sene sonra da, bir yazısından dolayı 7,5 sene hapis cezasına çarptırılan Türk komünist Şadi Akkılıç'la ilgili “Şadi Akkılıç Davası” adlı kitabı yayınlandı. Her iki kitap da yasaklandı. 1970'lerin başında siyasi çalışmalarından dolayı 15 yıl hapis cezası alan Baksi, bu cezadan dolayı yurtdışına gider. Baksi, 22 yıl boyunca aralıksız olarak İsveç'in saygın gazetesi “Aftonbladet”te gazetecilik ve köşe yazarlığı yaptı. Aynı zamanda İsveç’teki birçok gazete ve dergide haber, röportaj ve köşe yazarlığı yaptı, İsveç televizyonlarına çocuk programları hazırladı. Mahmut Baksi, 56 yıllık yaşamında 22 kitap kaleme aldı. Bu kitapları başta Avrupa dilleri olmak üzere 10 dile çevrildi. 1978 yılında “Zarokên Îhsan” adlı kitabı İsveç'te Kürtçe olarak Kültür Bakanlığı desteğiyle yayınlandı. Bu kitap daha sonra İsveç okullarında Kürtçe eğitim gören Kürt çocukları için tercih edilerek okutulmaya başlandı. Bu kitabı aynı zamanda Kuzey Kürtleri içinde Kürtçe ve latin alfabesiyle yayınlanan ilk çocuk kitabı. İsveç Kültür Bakanlığı desteğiyle bir sene sonra “Keça Kurd Zozan” adlı romanı Kürtçe yayınlanıp, İsveççeye çevrildi ve üç bölüm olarak İsveç televizyonlarında çizgi film olarak gösterildi. Bu, Kürt yayıncılık tarihinde ilk çizgi filmdir. Bu film, 1986 yılında Kürtçenin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde televizyonlarda gösterildi.

Ahmet Şükrü Esmer, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Cezaevi</span> Diyarbakırda yer alan bir cezaevi

Diyarbakır Cezaevi ya da Diyarbakır Askerî Cezaevi, Diyarbakır'da kurulan bir cezaevidir. 1972'de yapımına başlandı, 4 Temmuz 1980'de açıldı. 12 Eylül Darbesi'den sonra askerî yönetime devredilerek Sıkıyönetim Askerî Cezaevi olarak kullanıldı. Yaşandığı iddia edilen işkenceler ile ön plana çıktı. The Times gazetesine göre "dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında yer almaktadır. 1981 ve 1984 yılları arasında cezaevinde 30 kadar kişi öldü. 9 Mayıs 1988 tarihinde Adalet Bakanlığına devredildi. Cezaevi hakkında belgeseller çekildi ve kitaplar yazıldı. Günümüzde ise müze olması planlanmaktadır.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

Mehmet Sıddık Aydar, -, Türk siyasetçidir.

Arif Tekin, Kürt kökenli Türk yazar, eski imam.

Ferit Uzun Dengê Kawa isimli örgütün kurucusu Maoist devrimci. Emin Dal isimli PKK üyesi tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Esat Oktay Yıldıran</span> Türk asker

Esat Oktay Yıldıran, Türk asker. Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görev almış ve 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde iç güvenlik komutanı olarak görev yapmıştır. Diyarbakır Cezaevi'ndeki görev süresi boyunca tutuklulara işkence yaptırdığına dair iddialar vardır. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.