İçeriğe atla

Selfie

Bir ayna özçekimi

Selfie ya da özçekim,[1][2] bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı türüdür. Bu fotoğraflar genellikle gündelik anlardan ve bir kamera ile yukarıdan kol boyu mesafesinden ya da ayna karşısından çekilmek suretiyle düzenlenir. Selfie olarak çekilmiş fotoğraflar veya videolar genellikle Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Snapchat ve Tumblr gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılır. Özellikle kameralı telefon ve akıllı telefon'larda ön kamera'ların gelişimi selfieleri daha popüler hale getirdi.

Bir ayna karşısında çekilen otoportre veya video bazen "ayna özçekimi" olarak bilinir ve bu, onu başka türlü standart bir özçekimden ayırır.[3] Son zamanlarda 3D selfie'ler de popüler hale gelmiştir.

Selfie,[4] Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılının kelimesi seçilen[5] ve İngilizce sözlüğe eklenen[6] bir kelimedir.[7]

2014 yılında da Türk Dil Kurumu tarafından selfieye karşılık olarak "özçekim" kelimesi kabul edilmiştir.[8] Sonradan Türkiye'de selfie için daha eski görçek kelimesinin bulunduğu[9] fark edilince TDK bu sözcüğü gündeme getirmiştir. TDK Türk Dili Dergisi'nde sözcüğün 1940'lı yıllarda kullanıldığı belirtilmiştir.[10]

Etimoloji

"Selfie" bir tür kelime oluşumu olan hipokorizm'in bir örneğidir. Daha geniş kabul görmeden önce genel kullanımda olduğu Avustralya'da popülerdir.[11]

Selfie kelimesinin herhangi bir kağıt veya elektronik ortamda bilinen ilk kullanımı 13 Eylül 2002'de Avustralya'da Karl Kruszelnicki'nin bir internet forumunda ortaya çıktı.[12][13]

Selfie örnekleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "TDK'dan 'selfie' kararı". Milliyet.com.tr. 22 Mayıs 2014. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2014. 
  2. ^ TDK Güncel Türkçe Sözlük
  3. ^ Bramley, Ellie Violet (22 Mart 2021). "'The fakery is all part of the fun': the hoax of the mirror selfie". the Guardian (İngilizce). 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Obama'nın cenazedeki pozuna Twitter'da 'Moron' tepkisi". stargazete. 11 Aralık 2013. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2014. 
  9. ^ Türk Edebiyatı (2002), 339-344. sayılar, s. 8: "Bir düğmeye basıp aynadan kendinizi çektiğiniz adı üstünde, Görçek Stüdyosu bilmem şimdi duruyor mu ?"
  10. ^ Harun Bilgili (2018), "Dil, Milletin Tutkalıdır", Türk Dili Dergisi, Sayı: 798, s. 123
  11. ^ Zimmer, Ben (23 Kasım 2013). "No, a Drunken Australian Man Did Not Coin the Word Selfie". Slate. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  12. ^ "A brief history of the selfie". ABC Science blog. ABC Online. 12 Ağustos 2014. 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2015. 
  13. ^ "Oxford Dictionaries Word of the Year 2013 is..." OxfordWords blog. Oxford Dictionaries. 19 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Webcam</span> görüntüsüyü gerçek zamanlı olarak bir bilgisayar ağına aktaran bilgisayara bağlı video kamera

Web Kamera veya kısaltılmışı Webcam, bir bilgisayara ya da bilgisayar ağına USB girişleri üzerinden ya da kablosuz protokoller kullanılarak bağlanan video aygıtı.

Türkçedeki alıntı sözcüklerin değiştirilmesi, Atatürk'ün Türkleştirme politikasının bir parçasıdır. Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsçadan birçok alıntı sözcüğe sahipti, aynı zamanda Fransızca, Yunanca ve İtalyanca gibi Avrupa dillerinden bulunan diğer alıntı sözcükler de resmî olarak Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından önerilen Türkçe karşılıkları ile değiştirildi. Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin (alıntı) Türkçeleştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra Atatürk Devrimlerinin daha geniş çerçevesindeki kültürel reformların bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ünlü (dilbilim)</span>

Ünlü, sesli veya vokal; ses yolu görece açık durumda iken, ses tellerinin titreşmesi ile bir engele takılmadan oluşan; hecenin en küçük birimini oluşturan konuşma sesi. Ünsüz veya sessiz karşıtıdır. Ünlülük kavramı harflerden ziyade "sesleri" tanımlar zira bir harf kimi sözcüklerde ünlü, kimi sözcüklerde ise ünsüz bir sesi simgeleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 520</span> Nokia markalı, 2013te piyasaya sürülmüş akıllı telefon

Nokia Lumia 520, Windows tabanlı ve Nokia Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen akıllı telefondur. Nokia tarafından üretilir. 29 Nisan 2013 yılında piyasaya sürülmüştür. Windows Phone 8 işletim sistemini kullanmaktadır. Windows Phone 8.1 Lumia Cyan'a yükseltilebilir. Nokia Lumia 510 modelinin devamı niteliğindedir.

<i>Selfie</i> çubuğu

Selfie çubuğu, kol mesafesinin ötesinden akıllı telefon veya fotoğraf makinesi ile selfie çekmek için kullanılan bir monopod. Genellikle uzayabilir olan metal çubukların bir ucunda tutacak, diğer ucunda telefonu sabit tutmaya yarayan kıskaç bulunur. Bazıları uzaktan veya Bluetooth ile kumanda edilebilmektedir. Selfie çubuğu, Time dergisi tarafından 2014'ün en iyi yirmi beş buluşu arasında gösterildi. İngiltere'de bazı mekânlarda selfie çubuğu kullanımı, diğer seyircilerin görüşünü engellediği ve kamu güvenliğini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Twerking</span>

Twerking kişisel, genellikle kadınların yaptığı, bir dans çeşidi. Cinsel tahrik edici bir tavırla yapılan bir danstır. 2013'te "twerk" kelimesi Oxford Dictionary Online'a eklenmiştir. Oxford sözlüğüne göre kelime, 1993 yılından beri kullanılmaktadır. Twerk, Oxford sözlüğü tarafından 2013 yılının 2. kelimesi olarak belirlenmiştir.

Motorola A3100, Motorola tarafından tasarlanmış ve pazarlanan bir Windows Mobile multimedya akıllı telefonu. Telefon Windows Mobile 6.1'e dayanıyor. MOTOSURF A3100 kameralı bir telefon, taşınabilir medya oynatıcı, GPS navigasyon cihazı ve İnternet istemcisi ile çalışır.

HTC Artemis HTC tarafından Ekim 2006 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. Cihaz, GPS, GPRS EDGE, BlueTooth, WiFi ve dört bantlı GSM bağlantısını desteklemektedir. Cihaz ayrıca cep telefonu operatörleri Orange, O2 ve T-Mobile tarafından satılıyor ve sırasıyla Orange SPV M650, O2 Xda Orbit ve T-Mobile MDA Compact III olarak etiketlendi. İkinci versiyon çoğu ülkede WiFi olmaması nedeniyle yoksundur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 501</span>

Nokia Asha 501, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Nokia Asha platform sistemi'ne mensup bir akıllı telefondur. 9 Mayıs 2013 tarihinde Hindistan'da Nokia tarafından ilan edildi ve 24 Haziran 2013'te piyasaya çıktı. Cihaz, Nokia tarafından "Tam Dokunuş" akıllı telefon olarak sınıflandırıldı. Telefon tek veya çift SIM yapılandırmasında bulunur. Nokia 500 cihazının devamı olan modelin ardılı Nokia X ailesi ve Nokia X platform sistemli Nokia X modelidir. "Pocket Power / Yaşam hızında hareket / Sevdiğiniz her şeye erişmek için bir hızlıca kaydır" sloganı ile yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Gene</span> Şubat 2007 yılında HTC tarafından üretilen bir Windows Mobile sistemli Cep bilgisayarı (PDA) modeli

HTC Gene, Şubat 2007 yılında HTC tarafından üretilen bir Windows Mobile sistemli Cep bilgisayarı (PDA) modelidir. 200 MHz TI OMAP 850 işlemci kullanıyor. HTC Gene P3400i için Microsoft Windows Mobile 6.0 Professional ve HTC Gene P3400 işletim sistemi için Microsoft Windows Mobile 5.0 Pocket PC'yi çalıştırıyor. 65K renkleri ve 2 megapiksel kameralı TFT dayanıklı dokunmatik ekran içerir. Bu telefonun taşıyıcıya bağlı isimleri Dopod D600'ü içerir. Aynı zamanda cihazlar farklı ROM güncellemeleri ile Windows Mobile 6.1 ve Windows Mobile 6.5 sürümlerine yükseltilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6111</span>

Nokia 6111, Nokia tarafından Haziran 2005'te piyasaya sunulan orta seviye bir GSM cep telefonudur. Asya, Avrupa, Avustralya, Brezilya ve Meksika'da satıldı, ancak Birleşik Devletler'deki herhangi bir operatör tarafından alınmadı.

İngilizcede en sık kullanılan kelimeler, İngilizce yazılmış metinlerin incelenmesi ile tespit edilir. Konu hakkında en kapsamlı analizlerden biri, dünyanın dört bir yanından İngilizce dilinde yazılmış çok geniş bir metin koleksiyonuna sahip Oxford English Corpus'un (OEC) incelenmesi ile yapılan bir analizdir. OEC, içerisinde yaklaşık 2 milyar kelime ihtiva etmekte olup, bu metinler akademik yazılardan, e-mail ve bloglara kadar çeşitli türleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gülmekten gözünden yaş gelmek emojisi</span> Unicode karakteri

Gülmekten gözünden yaş gelmek emojisi ve mutluluk göz yaşları emojisi olarak da bilinen 😂, gözünden yaş gelen gülen bir yüzü tasvir eden emoji. Facebook, Snapchat, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde en çok kullanılan emoji olan sembol, şaka yapmak ve alay etmek için de kullanılabilir. Emoji 2015 yılında Oxford University Press tarafından "Yılın kelimesi" seçilmiştir.

<i>Selfie müzesi</i>

Selfie müzesi veya "Instagram müzesi" bir tür sanat galerisi veya enstalasyonudur. Ziyaretçilerin Instagram gibi sosyal medya sitelerinde yayınlanacak fotoğraflarda poz vermeleri için bir ortam sağlar. Bir selfie müzesinde tipik özellikler arasında renkli arka planlar, büyük boy aksesuarlar ve anamorfoz gibi optik illüzyonlar yer alır. Color Factory, Tatlı Müzesi, Dondurma Müzesi, Pizza Müzesi tipik selfie müzesi örnekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Filtre (sosyal medya)</span>

Filtre, sosyal medyada kullanılan, görünümü değiştiren dijital görüntü efektleridir. Başlangıçta kamera filtrelerinin etkilerini simüle ettiler. Daha sonra yüz tanıma sistemi, artırılmış gerçeklikle geliştirildiler. Sosyal medya filtreleri akıllı telefonlarda veya diğer cihazlarda çekilen özçekimlerin görünümünü değiştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Fotoblog</span>

Fotoblog veya fotoğraf blogu, blog formatında fotoğraf paylaşma ve yayınlama şeklidir. Fotoblog, 2000'lerin başında kameralı telefonların ortaya çıkmasıyla ivme kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ön kamera</span>

Ön kamera veya selfie kamerası, cep telefonu, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar'larda bulunan bir kameradır. Tipik olarak videotelefon, canlı önizleme ve selfie çekiminde yaygın kullanılır.