İçeriğe atla

Selemen Yaylası

Harita

Selemen Yaylası, Tokat Reşadiye ilçesi ve Ordu il sınırında yer almaktadır.

Çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim 1514 yılında ordusu ile birlikte bu bölgede konaklamıştır. ve bu yaylada cuma namazını kılmışlardır.

O günden sonra günümüze kadar her cuma geleneksel bir pazar kurulmakta ve Sivas, Tokat, Giresun, Ordu ve Samsun bölgelerine bağlı birçok ilçe insanları bu pazarda ürünlerini satmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için gelirler.

Yavuz Sultan Selim bu yaylada yaklaşık 3 ay konaklamıştır. 3 ay içerisinde bir pazar kurulmuştur hem askerleri için hem o bölgede yaşı yan insanlar için ve o pazar günümüze kadar gelmiştir.[1]

Selemen Yaylası Reşadiye ilçesinde bulunmakta ve Tokat'a 91 kilometre uzaklıktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Google Earth". earth.google.com. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  2. ^ "Selemen Yaylası". 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye</span> Tokatın ilçesi

Reşadiye, Karadeniz'in orta kesiminde Kızılırmak yayı içinde kalan Kapadokya arazisi içerisinde yer alan bir Tokat ilçesidir. Kelkit Çayı'nın kenarında, kara yolu üzerindedir. Reşadiye; kuzeyinde Ordu, güneyinde Almus, batısında Niksar ve Başçiftlik, güneydoğusunda ise Sivas ile çevrilmişir. 2022 TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 32.600’dür.

<span class="mw-page-title-main">Tokat (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">I. Selim</span> 9. Osmanlı padişahı (1512–1520)

I. Selim veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. "Hâdimü'l-Haremeyni'ş-Şerîfeyn" unvanına ve divan edebiyatındaki "Selîmî" mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan'dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu'da birlik sağlandı ve Mısır'da hüküm süren Memlûk Devleti'ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu'nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Koyulhisar</span> Sivasın ilçesi

Koyulhisar, Sivas'ın Karadeniz iklim ve coğrafi bölgesine düşen ve ilin en kuzeyinde bulunan ilçesidir.

Kadırga Yaylası, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları Zigana Dağları üzerinde, Zigana Geçidi'nin doğu yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aybastı</span> Ordunun ilçesi

Aybastı, Ordu'nun denizden uzak iç kısmındaki (güneyindeki) bir ilçesidir. Halkın önemli bir bölümünü Türkmen olan Çepniler oluşturur. İsminin nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan Ay, Güneş, duman gibi kavramlardan veya Ay tutulmasından geldiği sanılmaktadır. Eski dönemde adı ibasti/ebasya olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dereli</span> Giresun ilçesi

Dereli, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. km. sinde Aksu Vadisi üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gürpınar, Reşadiye</span>

Gürpınar, Tokat ilinin Reşadiye ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin kuzey doğusunda yer alır. Canik kırı eteğinde merkeze 30 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keteniği, Reşadiye</span> Cimitekke, Reşadiye, Türkiye

Keteniği, Tokat ilinin Reşadiye ilçesine bağlı bir köy. Reşadiye ilçe merkezine 28 km uzaklıktadır. Canik Dağları'nın eteğinde, Ordu ili sınırında bir köydür. Karadeniz'in zengin doğası içinde yer alan Ketenigi, hem doğal güzellikleri hem de geleneksel yaşam biçimiyle dikkat çeken bir yerleşimdir. Tokat il merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ketenigi, kırsal bir yerleşim birimi olarak tarım ve hayvancılık gibi geçim kaynaklarına dayalı bir ekonomiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murat Yaylası</span>

Sultan Murat Yaylası, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan bir yayladır.

Yavuz Selim Stadyumu, 1461 Trabzon FK'nın ve Trabzonspor Kadın Futbol Takımı'nın futbol maçlarını yaptığı stadyumdur. Adını 9. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

Yavuz Sultan Selim, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Zeyrek; güneybatısında Ali Kuşçu; doğusunda Cibali; batısında Balat mahalleleri; kuzeyinde ise Haliç bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye saldırısı</span> Terör saldırısı

2009 Reşadiye saldırısı veya Reşadiye pususu, 7 Aralık 2009 tarihinde 14:00 ile 14:30 arası Reşadiye, Tokat'ta PKK tarafından Karadeniz Bölgesi'de ses getirmek için askeri aracın geçişi sırasında gerçekleştirilen silahlı saldırı. Saldırı sonrası Genelkurmay Başkanlığı resmî sitesinden yapılan açıklamada saldırı emrinin PKK'nın Tunceli sorumlusundan geldiği, saldırıyı 4 ya da 5 kişilik bir grubun düzenlediği açıklanmıştır. 1 uzman çavuş rütbeli 6 asker ölmüş, Türkiye'de çözüm sürecinin fiilen uygulamaya konulduğu zamanda gerçekleşen saldırı kamuoyunda yankı uyandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Yaylası</span>

Karagöl Yaylası, Sakarya ili, Taraklı ilçesi sınırlarındaki yayladır. İlin büyük yaylalarından olan Karagöl 567 hektar büyüklüğe, 1.100 m yüksekliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim, Tortum</span>

Yavuz Sultan Selim, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.

Aho peyniri, bir çeşit peynirdir. Aho peyniri, adını Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı Ayvadere (Aho) köyünden almıştır. Aho peynirinin ticari amaçla üretimi ise Bayburt, Gümüşhane, Trabzon'un Sürmene, Çaykara ve Araklı'nın bazı köylerinde yapılmaktadır. Aho peyniri, kaymağı alınan sütün ateşte pişirilerek kestirme adı verilen yöntemle elde edilen süt mincisinin taze kolot peyniri ile karıştırılıp tuzlanmasının ardından 2-3 gün olgunlaşmaya bırakılmaktadır. Ardından çuvallara konulan Aho peyniri, Zigana'da bulunan yaylalarda 2-3 ay bekletilmektedir.

Topçam yaylası, Tokat'taki bir yayladır

Boğalı Yaylası, Tokat ile Erbaa arasında 1850 metre yükseklikte yer alan yayla.